Μαρμελάδα κυδώνι ρόδι

από
Μαρμελάδα κυδώνι ρόδι

Μια μαρμελάδα που προέκυψε από ψαχούλεμα σε βιβλία μαγειρικής πίνοντας καφέ σε μεγάλο βιβλιοπωλείο!! Τροποποιήθηκε επί το καλύτερον και μιας και τα δεντράκια μας έδωσαν τους καρπούς τους ας τη φτιάξουμε.

Μαρμελάδα κυδώνι ρόδι

Συστατικά
  

  • 1 κιλό κυδώνια βάρος καθρισμένων
  • 700 ml χυμό ροδιού
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • λίγα φύλλα αρμπαρόριζας

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα ρόδια
  • Βάζουμε τα σπόρια τους στο μπλέντερ, τα πολτοποιούμε και τα στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι τσαγιού ή τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε σε λεμονοστύφτη.
  • Καθαρίζουμε τα κυδώνια αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια με το χυμό του ροδιού και τη ζάχαρη και βράζουμε. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας περιοδικά με ξύλινη κουτάλα και όταν φτάσει στο σημείο λίγο πριν το δέσιμο προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και τον χυμό του λεμονιού και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Έλεγχος δεσίματος μαρμελάδας με θερμόμετρο 95 βαθμοί Κελσίου.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά πετάμε το κλαδάκι της αρμπαρόριζας και μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Σημειώσεις

Προσοχή η μαρμελάδα αυτή δεν πρέπει να δέσει πάρα πολύ στο βράσιμο γιατί όταν κρυώνει γίνεται αρκετά πηχτή.
Μπορεί να φαγωθεί κι ως γλυκό μιας κι έχει ένα ωραιότατο άρωμα κυδωνιού ροδιού.
Ανάλογα την ποιότητα των κυδωνιών (ωριμότητα ή ποικιλία) ίσως να χρειαστεί προσθήκη νερού ή για όποιον θα ήθελε περισσότερος χυμός ροδιού.
Αυτό θα το δείτε όταν το μείγμα αρχίζει να βράζει και είναι πολύ πηχτό τότε χρειάζεται η προσθήκη.
Το χρώμα της μαρμελάδας ποικίλει ανάλογα με το πόσο κόκκινα είναι τα ρόδια.
Περισσότερα για τις τεχνικές δεσίματος σιροπιών και μαρμελάδων μπορείτε να δείτε εδώ
Υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο διαδίκτυο με εύκολους τρόπους καθαρίσματος ροδιού.
Επίσης υπάρχει  ειδικός στίφτης  για ρόδια  και εσπεριδοειδή στο εμπόριο, δεν τον έχω δοκιμάσει και δεν έχω εμπειρία.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Πολυ καλη ιδεα και πολυ πρωτοτυπη, ειμαι σιγουρος πως θαναι πολυ πετυχημενο.Καλο βραδυ

  2. Απάντηση

    Νικόλα σε ευχαριστώ.
    Καλό βράδυ και σε σας στο παγωμένο όπως ακούμε Βερολίνο!!

  3. Απάντηση

    Το χρώμα πολύ όμορφο, η γεύση φαντάζομαι ακόμα πιο όμορφη, πρέπει να είναι πολύ “ιδιαίτερος” ο συνδυασμός κυδωνιού-ροδιού!
    Καλό βράδυ!

  4. Απάντηση

    ωραίος συνδυασμός, λατρεμένα φρούτα και τα δυο, και του χρόνου

  5. Απάντηση

    I made quince jam last week. I wouldn’t have thought of adding pomegranate juice. i’ll have to give that a try next time!

  6. Απάντηση

    Είναι ένα από τα δώρα (γιατί ήταν και πολλά)που μου έφερε η Ξανθή ερχόμενη στα Χανιά. Είναι καταπληκτική και τα παιδιά την τρώνε με το κουταλάκι, τόσο πολύ τους αρέσει.Όσοι μπορείτε φτιάξτε την, θα ξετρελαθείτε.
    Ξανθή μου και πάλι ευχαριστώ.
    Φιλιά.

  7. Απάντηση

    πριν λιγες μερες εκανα και γω το δικο μας γλυκο κυδωνι, αλλα με τον κλασικο τροπο, αν εχουν μεινει κι αλλα στο δεντρο, θα δοκιμασω και το δικο σου, μου ακουγετε καλο και πετυχες και πολυ καλο χρωμα. καλοφαγωτα λοιπον και… του χρονου!!

    • dhmhtra
    • 10 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Φοβερός συνδιασμός!
    Κυδώνι και ρόδι τα πιό αρωματικά φρούτα του φθινοπώρου!
    Φιλιά

  8. Απάντηση

    Τι ωραία ιδέα Ξανθή μου! Ρόδια έχω μπόλικα κυδώνια θα αγοράσω και θα την φτιάξω!

  9. Απάντηση

    Ξανθή, χρώμα άπαιχτο και γεύση φαντάζομαι το ίδιο, αλλά πολύ καθάρισμα έχει να πέσει…
    Θα μου πεις τα αγαθά (καλά)ά κόποις κτώνται και είναι αλήθεια!

  10. Απάντηση

    Γύρισες κιόλας ή μας γράφεις από την όμορφη Κρήτη;
    Γεια στα χέρια σου και του χρόνου! Τέλεια πρέπει να είναι, η εμφάνιση αυτό δείχνει!

  11. Απάντηση

    Έλενα από νοστιμιά να δεις!!

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σε ευχαριστώ!!

    Liz δοκίμασε την επόμενη φορά!!!

    Λίνα θα ξαναφτιάξω περίμενε την επόμενη δόση κι άσε τα παιδιά να τρώνε όσο θέλουν!!

  12. Απάντηση

    Ελευθερία σε ευχαριστώ δοκίμασε και πες μου τη γνώμη σου!!

    Δήμητρα όλα στην εποχή τους!!!

    Λίλα φτιάξε την και δε θα χάσεις.
    Μόλις τώρα μ επήρε τηλέφωνο φίλη που της χάρισα ένα βαζάκι κι έχουν ξετρελαθεί στο σπίτι!!!

  13. Απάντηση

    Πηνελόπη δεν είναι ιδιαίτερα κουραστικό, ίσως το ρόδι;;αλλά από ότι μου έλεγαν φίλες σε συνάντηση που προηγήθηκε απόψε το ρόδι αν είναι καλό και ώριμο με ένα κτύπημα καθαρίζεται γρήγορα.

  14. Απάντηση

    big mama δυστυχώς γύρισα και λέω δυστυχώς γιατί πέρασα πάρα πολύ ωραία κι η Κρήτη είναι πανέμορφη με “όμορφους” ανθρώπους!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!!

  15. Απάντηση

    μμμμ.. πρωτότυπος συνδυασμός!! Κι έχω μπόλικα ροδάκια! (Αν κι αυτό που μου έχει κάτσει τώρα είναι αυτές οι σπιτικές ταλιατέλες! Πρέπει οπωσδήποτε να τις φτιάξω!!) Καλό βράδυ, Ξανθή! 🙂

  16. Απάντηση

    Όλγα δοκίμασε και τα δύο!!Δεν ξέρω πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις αλλά αξίζει.
    Εγώ τελευταία με τα πολλά που έχω υποχρέωση να κάνω έχω αρχίσει να κουράζομαι αλλά ελπίζω στην ξεκούραση της άδειας που θα αρχίσει σε ένα μήνα και κάτι.
    Φιλάκια!!

  17. Απάντηση

    Να’σαι καλά Ξανθή για την μαρμελάδα έχει υπέροχη γεύση,μόνο που φοβάμαι ότι θα βάλω κανένα παραπανίσιο κιλό γιατί την τιμώ συχνότατα…
    Αντώνης

  18. Απάντηση

    Αντώνη τρώγε και μη σε νοιάζει εσύ κάνεις δουλειές και τα καταναλώνεις όλα μετά. Άλλωστε τα γλυκά του κουταλιού κι οι μαρμελάδες δεν παχαίνουν.
    Πολλά φιλιά σε όλους.

    • kiki
    • 12 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Την έφτιαξες τελικά; Ωραίο χρώμα!

  19. Απάντηση

    Κική μόλις έφτιαξα και τη δεύτερη κατσαρόλα μιας και έφτασαν ξαφνικά και ρόδια και κυδώνια.
    Όσο για το χρώμα κάνω δοκιμές που θα γράψω σε άλλη ανάρτηση.
    Καλό βράδυ!!

    • tzeni
    • 15 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Καλή σας μέρα,σας παρακαλουθώ εδώ και καιρό αλλά ποτέ δεν σας έγραψα κάποιο σχόλιο. Σήμερα θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή την φανταστική συνταγή. Την έφτιαξα χτές και είναι τέλεια και πρωτότυπη. Είμαι σίγουρη όσοι θα δοκιμάσουν θα ξετρελλαθούν. Η επόμενη συνταγή που θα προσπαθήσω να φτιάξω είναι οι πράσινες ταλλιατέλες.
    Καλή σας Κυριακή.
    Τζένη Καφαράκη

  20. Απάντηση

    Τζένη καλώς μας ήρθες στο σπιτικό μας
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σου και χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε η ιδέα της μαρμελάδας.
    Ήδη εγώ για φέτος έχω φτιάξει δυο φορές κι έχει γίνει ανάρπαστη.
    Αν βρω ρόδια κι άνθρωπο να τα καθαρίσει θα επαναλάβω σε μεγαλύτερη ποσότητα.
    Οι συνταγές μας είναι όλες δοκιμασμένες κι αναρτημένες ακριβώς όπως τα έχουμε φτιάξει.
    Για κάθε απορία σου είμαστε στη διάθεση σου και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ότι επιλέξεις να φτιάξεις.
    Καλή σου μέρα!!!

    • Ana
    • 20 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Χαίρομαι πολύ που βρήκα αυτή τη συνταγή, γιατί είχα στο σπίτι πολλά ρόδια και δεν ήξερα τι να τα κάνω.
    Τώρα τη φτιάχνω. Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά. Θα δούμε, ομως μυρίζει ωραία.
    Ευχαριστώ πολύ!

    • Αργυρούλα
    • 17 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Ψάχνω να βρω συνταγή για μήλο και ρόδι και δεν μπορώ να βρω. Επειδή έχεις μεγάλη ποικιλία στις μαρμελάδες μήπως γνωρίζεις αντί για κυδώνι αν μπορούμε να βάλουμε μήλο στις ίδιες ποσότητες που έχεις στην συνταγή?

  21. Απάντηση

    Καλησπέρα Αργυρούλα.
    Δεν έχω δοκιμάσει μαζί μήλο με ρόδι.
    Στις μαρμελάδες με μήλο όπως θα είδες έχω άλλους συνδυασμούς.
    Όμως θα πειραματιζόμουν στο συνδυασμό αυτόν με τον ίδιο τρόπο μόνο που το μήλο δεν έχει την ίδια πηκτίνη με το κυδώνι και ίσως θα θέλει περισσότερο βράσιμο.
    Μπορείς βέβαια να κρατήσεις τις φλούδες και τα κουκούτσια τα οποία θα δέσεις σε τουλπάνι και θα τα βάλεις αν βράσουν μαζί με το μήλο αφαιρώντας τα λίγο πριν το τέλος.
    Επίσης άρωμα θα δώσεις με ξύλο κανέλας ή βανίλια.
    Αν πειραμαριστείς στείλε μου τη γνώμη σου και γιατί όχι και τα βήματα μαζί με φωτογραφία να τη δημοσιεύσω αναφέροντας το δικό σου όνομα (εφόσον βέβαια δεν έχεις δική σου σελίδα).
    Σε ευχαριστώ που επέλεξες τη σελίδα μας.

    • Παπαδοπούλου
    • 21 Οκτωβρίου 2022
    Απάντηση

    Αντί το ρόδι στο μπλέντερ τα βάζετε σε πικνο τούλι το στιβετε και ο χυμός βγαίνει καθαρός.Και γιατί 1κιλο ζάχαρη?τη βρίσκω υπερβολική δόση.στα 500mlχυμο αρκεί μισό κιλό ζάχαρη μαύρη ψιλή βιολογική και λίγο μέλι.επισης βιολογικό χυμό από σταφύλια!!!!!!στη θέση του ροδιου.ακόμη λιγότερη ζάχαρη!!! Στιψτε τα επίσης στο τουλι.Και τα κυδωνια οπως και κάθε φρούτο για μαρμελάδα ,πολύ ώριμα💐Δικές μου προτάσεις.ευχαριστω

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode