Κάθε Σάββατο υπάρχει βόλτα στη λαϊκή όχι μόνο για τα απαραίτητα ψώνια αλλά γιατί η λαϊκή μας αρέσει, ιδιαίτερα αυτή η λαϊκή της οδού Καλλιδρομίου έχει το κάτι άλλο.
Έχουμε κάνει φίλους παραγωγούς κυρίως που ξέρουμε που είναι τα κτήματα τους μαθαίνουμε τις αγωνίες τους για την παραγωγή τους λέμε τα αστεία μας.
Ένας από τους φίλους είναι κι ο Λευτέρης από αυτόν λοιπόν προμηθευόμαστε τα ψάρια μας.
Για μεγάλο διάστημα υπήρχε ένα άλυτο πρόβλημα για το ψήσιμο τους στα κάρβουνα, το οποίο εκνεύριζε πολύ και τον ψήστη του σπιτιού. Τα ψάρια κολλούσαν στη σχάρα κι έτσι χαλούσε η εξωτερική τους μορφή κι η ωραία πετσούλα τους.
Έψαξα σε βιβλία στο διαδίκτυο σε foroum χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, πολλές συμβουλές αλλά καμία δεν έδωσε αποτέλεσμα.
Και δεν θα το πιστέψετε τη λύση μας την έδωσε η ΔΕΗ, η οποία πριν καιρό τώρα μας άφησε για 24 ώρες χωρίς ρεύμα.
Έτσι τα ψάρια καθώς ήρθαν από τη λαϊκή περίμεναν υπομονετικά να ψηθούν εκτός ψυγείου μέχρι το μεσημέρι.
Κι έτσι όπως ήταν σε θερμοκρασία δωματίου μπήκαν πάνω στη σχάρα όπως κάθε άλλη φορά και δεν κόλλησαν καθόλου.
Μετά μια βδομάδα σε κάποια εφημερίδα διάβασα ένα αφιέρωμα για το ψήσιμο γενικά και εκεί επισημαίνονταν ότι κάθε τι που θα βάλουμε στη σχάρα θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Και για να ρθούμε στο θέμα ακριβώς
Καθαρίζουμε τα ψάρια τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλείφουμε με λάδι, τα αφήνουμε σε ένα μπόλ μέχρι να ανάψουμε τα κάρβουνα χωρίς τοποθέτηση σε ψυγείο.
Προσοχή χρησιμοποιούμε μόνο ξυλοκάρβουνα ή ανάβουμε ξύλα αν έχουμε τη δυνατότητα.
Η φωτιά μας πρέπει να είναι μέτριας έντασης, κάτι που ελέγχεται με το πόσα δευτερόλεπτα αντέχει το χέρι μας πάνω από τη φωτιά. Δεν μπορώ να σας πω κάτι για αυτό γιατί πια είναι θέμα εμπειρίας.
Τοποθετούμε τα ψάρια πάνω στην καμένη σχάρα και αφήνουμε να ψηθούν γυρίζοντας μόνο 1-2 φορές.
Στο ενδιάμεσο περνάμε με πινέλο τα ψάρια με το λάδι που έχει μείνει μέσα στο μπολ.
Ο συνολικός χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των ψαριών.
Υπολογίστε περίπου 30 λεπτά για ψάρια βάρους 400 γραμμαρίων το καθένα.
Αφαιρούμε τα ψάρια με τη βοήθεια μιας πλατιάς κουτάλας από τη σχάρα κι αν θέλουμε τα περιχύνουμε με λαδολέμονο.
Ο πατέρας μου ψάρευε για χρόνια.Μετα το ψάρεμα ψήναμε στην παραλία και το βραδύ όλοι μαζί μαζεμένοι οι ψαράδες με τις οικογένειες.Εγώ ήμουνα απ’τα παιδιά που πήγαινα μαζί τους και γι’αυτό έτρωγα διπλά ψάρια και θαλασσινά στα κάρβουνα!!!!
Μου ξύπνησες παιδικές ευχάριστες αναμνήσεις 🙂
Καλημερούδια
Έχεις απόλυτο δίκιο, ότι ψήνουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Επειδή ψήνουμε πάρα πολύ συχνά όλο το καλοκαίρι έχω διαπιστώσει ότι αν η σχάρα είναι καλά λαδωμένη και έχει κάψει αρκετά, τα ψάρια δεν κολλάνε και διατηρούν την ωραία τους εμφάνιση…
αχ τα λιμπίστηκα τα ψητά σου ψαράκια…
καλή σου μέρα…
Με τόσο καλό ψήστη είναι δυνατόν να μην είναι ωραία τα ψάρια;
Και όπως λέει και η Betty η σχάρα πρέπει να είναι καλά καμένη για να μην κολάνε τα ψάρια.
Και λοιπόν; E allora? αυτές οι εικόνες που περιγράφεις είναι είναι καταπληκτικές ποιος δε θα ήθελε να τις ζήσει;;
Καλό σου βράδυ!!
Μπέττυ όλα αυτά που περιγράφεις είχαν εφαρμοστεί εκτός της θερμοκρασίας δωματίου, μέχρι που κάποια στιγμή μεταξύ αστείου και σοβαρού είπαμε στον ψαρά μας ότι αν δεν βρεις πως δεν θα κολλάνε θα πάμε σε άλλον ψαρά.Το είχα ψάξει πολύ το θέμα και κανείς δεν έλεγε για τη θερμοκρασία.
Καλό βράδυ
Ιωάννα ο ψήστης τηρούσε όλα τα άλλα κι είχε αρχίσει να εκνευρίζεται για το γεγονός.
Ευτυχώς τώρα βρήκαμε τη λύση παραμένει όμως το πρόβλημα για καλά κάρβουνα δεν βρίσκουμε πάντα καλά.
Το΄ψήσιμο στα κάρβουνα θέλει ιδιαίτερη τεχνική και το ψάρι ακόμα πιο ιδιαίτερη!
Ευτυχώς ο καλός μου έχει πάρει πια το κολάϊ,τόσα χρόνια ψήνει,ειδικά τα ψάρια είναι η σπεσιαλιτέ του!
Οχι μόνο τα ψάρια,αλλά και τα κρέατα λένε πως πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν μαγειρευτούν,γίνονται πιο νόστιμα!
Καλό ΣΚ!!
Λαχταριστά τα ψαράκια και τα tips χρήσιμα!!! Καλή Κυριακή!
Χρήσιμη συμβουλή (και λογικό, αν το σκεφτεί κανείς…)! Κι έχω πολύ καιρό να ψήσω ψαράκια στα καρβουνάκια του τζακιού..! Μμμμ.. Νά’σαι καλά Ξανθή, καλημερούδια!!
Ελενα κι ο δικός μου ο ψήστης έχει πάρει το κολάι αλλά αυτό με τα ψάρια το ψάχναμε χρόνια μπορώ να σου πω μέχρι σε ταβέρνα είχαμε ρωτήσει μα κανείς δεν είχε πει τη μαγική λέξη “θερμοκρασία δωματίου”
Λίλα καλή Κυριακή και σε σένα Ευχαριστώ.
Όλγα καλημερούδια, τι ωραία στο Πήλιο, τζάκι ψήσιμο στα κάρβουνα και συζήτηση για τις παραδόσεις!!!!!
Καλή Κυριακή!!
Olá, amiga!
Voltei porque senti saudade do seu cantinho… que continua tudo de bom!…
Você é muito talentosa!
Espero sua visitinha…
magiadaines.blogspot.com
Uma ótima semana!
Beijinhos.
Itabira – Brasil
Dear Magia thank you indeed for your kind words. I am surprised to have a visitor from distant Brazil.
Γειά σου, χρυση μου!
Αγαπημένο φαγητό. Βάλε ρίγανη στο λαδολέμονο και θα με θυμηθείς
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ έχεις δίκιο για τη ρίγανη απλώς από βιασύνη κι άλλα πολλά των ημερών παραλήφθηκε στην ανάρτηση. Σε ευχαριστώ
Φιλιά.
Λατρεύω τα ψητά ψάρια πάρα πολύ. Καθώς και εμένα ο μπαμπάς μου ψάρευε από χόμπι και έχω φάει Τα ψάρια στην ζωή μου, έχω μάθει και πως ψήνονται.
Και είμαι και η πρώτη ψήστρια ψαριών.
Αμ πως…. Εγώ τα ξελεπιάζω, τα λαδώνω και τα βάζω στην σχάρα. Με τον τρόπο αυτό δεν κολλάνε ποτέ. Και βγαίνουν τέλεια ψημένα, ατόφια και ζουμερά.
Φιλιά.
The secret so that fish do not stick on the grill is to brush the fish with plain water while on the grill. You can apply the lemon+olive oil+ salt+ oregano after fish is cooked.