Τις τελευταίες εβδομάδες πάνε κι έρχονται στο σπίτι μας διάφορα ένθετα μαγειρικής από διαφορετικές εφημερίδες. Οι ιδέες πάρα πολλές και στο τέλος δε θυμάμαι που είδα τι;και πότε;;
Κάποια αποκόμματα μένουν πάνω στο γραφείο μου σαν προτάσεις από τα μέλη της οικογένειας. Από αυτά κράτησα κάποια που έχουν σχέση με τις ημέρες της νηστείας κι αποφάσισα να κάνω δυο τρία για την καθαρά Δευτέρα.
Μεταξύ αυτών φαβοκεφτέδες, μια αλλιώτικη ταραμοσαλάτα όπως επίσης και μια αλλιώτικη σαλάτα με αγκινάρες.
Πάμε κι ότι προλάβουμε.
Φαβοκεφτέδες
Υλικά
200γρ. φάβα
1 μικρό καρότο καθαρισμένο
1 μικρό κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
5 -6 κλωνάρια δυόσμο( από τη γλάστρα μου) μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα ή 2 κουταλίτσες ξερό
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μάραθο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
180γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 – 5 κουταλιές λάδι
Αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τη φάβα με το κρεμμύδι το καρότο και το φύλλο δάφνης σε κατσαρόλα με 3 φλιτζάνια νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει και να μην έχει καθόλου νερό.
Αφαιρούμε τη δάφνη και περνάμε από τη μηχανή του πουρέ.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μείγμα της φάβας μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά
Ζυμώνουμε το μείγμα και αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί
Ψήνουμε στο γκριλ (μεσαία διαβάθμιση) για 20 λεπτά γυρίζοντας μια φορά.
Μπορείτε να τα τηγανίσετε, αφού πρώτα πανάρετε με σιμιγδάλι, ώσπου να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρέστε το λάδι από τη γέμιση.
Μπορείτε να αφαιρέσετε το ξύσμα πορτοκαλιού και να βάλετε από μισό κουταλάκι κύμινο και κόλιαντρο.
Αν το μείγμα δεν είναι πολύ σφικτό ώστε να πλάθετε βάλτε το σε ένα κορνέ και φτιάξτε ροζέτες πάνω στο χαρτί.
Ταραμοσαλάτα με αγκινάρες
Τα υλικά που σας δίνω θα μας δώσουν 350γρ. ταραμοσαλάτας.
3 μεγάλες αγκινάρες (καθαρισμένες 250γρ.)
80γρ. άσπρο ταραμά.
1 πολύ μικρό κρεμμύδι(προαιρετικό)
50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
το χυμό από 1 μέτριο λεμόνι.
1/ 2 λεμόνι για να καθαρίσω τις αγκινάρες.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες ( δείτε εδώ ) και τις βάζουμε σε κατσαρολάκι με νερό να βράσουν για 10 λεπτά περίπου (μέχρι να μαλακώσουν). Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για όσους δεν βρίσκουν φρέσκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατεψυγμένες προσθέτοντας στο νερό του βρασμού λίγο λεμόνι.
Στο μούλτι βάζουμε το μισό λάδι και λεμόνι με το κρεμμύδι (για όσους το θέλουν) κι αφού αυτά χτυπηθούν καλά προσθέτουμε τον ταραμά και χτυπάμε αρκετά!!!
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και λεμόνι ένα να χτύπημα στο μούλτι ακόμη κι η ταραμοσαλάτα έτοιμη.
Μπορείτε να δοκιμάσετε κι αν θέλετε επιπλέον λεμόνι ή λάδι (ανάλογα με τα γούστα σας ) προσθέτετε.
Το μυστικό της είναι το πολύ καλό χτύπημα του ταραμά. Δοκιμάστε τη!!!
Προσοχή με τις δοκιμές κινδυνεύετε να φάτε όλη την ταραμοσαλάτα!!!
Βέβαια επειδή ήταν πρώτη φορά που την έφτιαξα και δεν ήξερα τις αντιδράσεις των υπόλοιπων μελών της οικογένειας έφτιαξα κι άλλη αντικαθιστώντας τις αγκινάρες με 200γρ. βρασμένες πατάτες λίγο περισσότερο λάδι και λεμόνι.
Αυτή την ώρα που γράφονται όλα τούτα δεν υπάρχει δείγμα από αυτή που νόμιζα ότι δεν θα αρέσει, τη λατρέψαμε!!!
Μπορείτε να την έχετε και για ντιπ μαζί με τα κριτσίνια από το βιβλίο της Κικής!!
Και μια πρόταση για σαλάτα “Αγκινάρες με πορτοκάλι”
Εδώ δεν δίνω ακριβώς ποσότητες ο καθένας μπορεί να βάλει τόσα ανάλογα με την ποσότητα της σαλάτας που θέλει να φτιάξει.
Υλικά
Αγκινάρες
Πορτοκάλια
Λάδι
Ξύδι βαλσάμικο
Κρεμμύδι και ελιές προαιρετικά.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κατά τα γνωστά και τις βράζουμε για πολύ λίγο.
Τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε μπολ περιχύνοντας τες με το ένα ντρέσινγκ από χυμό πορτοκαλιού, λάδι, ξύδι βαλσάμικο και ξύσμα πορτοκαλιού.
Αφήνουμε για 10 – 15 λεπτά.
Σε βαθύ πιάτο (ή σαλατιέρα αν πρόκειται για πολλές) τοποθετούμε τις αγκινάρες τις στολίζουμε με ροδέλες πορτοκαλιού λίγο κρεμμύδι και ελιές προσθέτοντας το ντρέσινγκ.
Αυτό το πιάτο ήταν ένα ελαφρύ μεσημεριανό μου μαζί με ένα κομμάτι χαλβά.
Πιστεύω ότι αυτή η σαλάτα μπορεί να καταναλωθεί και με αγκινάρες ωμές και χωρίς καθόλου λάδι για αυτούς που νηστεύουν και το λάδι.
Καλημέρα.
Τώρα με ξεσήκωσες.Περιμένω από χθες για να δω τι είναι η ταραμοσαλάτα με της αγκινάρες. Εμένα που δεν τρώνε την κλασική ταραμοσαλάτα και έτσι δεν την φτιάχνω, θα πάω αύριο να πάρω αγκινάρες να κάνω αυτή. Είμαι περίεργη να δω την γεύση της. Ελπίζω να μην φάω και το μίξερ…..χαχαχα
Φιλάκια.
Φοβερό, φίλη μου έχω φάβα και θα το κάνω αυτό με τους κεφτέδες, ας ελπίζουμε να τους πετύχω.Καλή Σαρακοστή!
Ολα είναι υπέροχα και πρωτότυπα όπως πάντα.Θα δοκιμάσω τους φαβοκεφτέδες σου και σε πρώτη ευκαιρία την ταραμοσαλάτα από αγκινάρες.
Λίνα καλημέρα και Χρόνια Πολλά!!
Εγώ σε είχα ειδοποιήσει να πάρεις αγκινάρες!!Τρέχα τώρα να βρεις!!
Φιλάκια.
Αχτίδα Χρόνια Πολλά!!
Τα υλικά είναι μετρημένα και ζυγισμένα ακριβώς. Στο φούρνο γίνονται λίγο πιο στεγνοί στο τηγάνι ίσως καλύτεροι ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός!!
Περιμένω τη γνώμη σου!!
Ιωάννα εσύ θα φας αγκινάρες;;;
Αντε φτιάξε τώρα τις φαβοκεφτέδες και τα λέμε!!
Σε ευχαριστώ για τα κοπλιμέντα.
Οι αγγινάρες με πορτοκάλι με ενθουσίασαν! Δεν τις τρώει η οικογένεια και μου λείπουν πολύ! Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή!
Καλημέρες!! Υπέροχες ιδέες!!! Καλή Σαρακοστή, Ξανθή!
Καλά κούλουμα!!!!Καλή σαρακοστή Ξανθή μου!!!!!
Πολλά φιλιά
Η πράσινη ταραμοσαλάτα πραγματικά με εντυπωσίασε!
Φαντάζομαι θα διαφέρει αρκετά γευστικά από την συνηθισμένη.
Καλά να περάσεις, καλά Κούλουμα!
big mama κερνάω αγκινάρες σε ότι συνταγή επιλέξεις όποτε θέλεις!!
Καλή Σαρακοστή!!
Όλγα!!! σε ευχαριστώ,Καλή Σαρακοστή!!!πάλι κάτι ωραίο θα έχεις γράψει πιστεύω πάω τρέχοντας!!
Και λοιπόν; Καλή Σαρακοστή!!τι από τα σαρακοστιανά βρίσκεις στην Ιταλία;;
ΕΛΕΝΑ για δοκίμασε την πράσινη ταραμοσαλάτα και περιμένουμε τη γνώμη σου!!και όταν την δοκιμάσουν άλλοι μην τους πεις με τι είναι να δούμε θα το βρει κανείς;;
Καλά Κούλουμα και σε σας!!
Τί καλούδια είναι αυτά Ξανθή!! Μου άνοιξες την όρεξη με τις νοστιμιές αυτές. Έφερα φάβα από την Ελλάδα και θα φτιάξω τους κεφτέδες οπωσδήποτε. Καλά Κούλουμα και Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι!
Μάγδα Καλή Σαρακοστή!!α πήρες και καλούδια μαζί σου από την Ελλάδα, η κόρη μου όταν ήταν Αγγλία έπαιρνε ταραμά!!!
Καλή επιτυχία αν φτιάξεις τις φαβοκεφτέδες και περιμένω σχόλια με τη δοκιμή.
ολα ωραια και οι αγκιναρες με πορτοκαλι πρωτοτυπες βεβαια οι φαβοκεφτεδες ειναι το κατι αλλο…
Pansofix σε ευχαριστώ πολύ!!
Καλή Σαρακοστή!!
Καλά Κούλουμα!
Υπέροχες οι προτάσεις σου Ξανθή μου! Μου αρέσει που δεν τηγανίζεις τους κεφτέδες! Έχω πρόβλημα με τα υλικά για να τις δοκίμαζα… Βρίσκω ταραμοσαλάτα αλλά όχι ταραμά, αγκινάρες υπάρχουν σε κονσέρβα, τα πορτοκάλια έχουν εξαφανιστεί αυτή τη περίοδο… Άρα φυλάω τις συνταγές για άλλη Κ Δευτέρα!
Αγελική μου σε ευχαριστώ πολύ, έχεις κι εσύ το πρόβλημα των υλικών στα ξένα όπως και τα παιδιά μου, η κόρη μου αγόραζε ταραμά από εδώ.
Καλή Σαρακοστή!!!
Ξανθή Καλή Σαρακοστή… θαυμάζω τα καλούδια που έχεις φτιάξει στα προηγούμενα πόστ και σου λέω ένα μεγάλο μπράβο… η πίτα με το λάχανο, τα σαρικοπιτάκια, η λαγάνα!! (με το σωστό αλεύρι;) και τα νηστισιμά σου… όλα διαλεχτά!
Kαλή δύναμη σε όσους νηστεύουν…
Ελένη καλημέρα, σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια προσπαθούμε κι εγώ κι η Λίνα να κάνουμε ότι καλύτερο για την οικογένεια και κατ’ επέκταση για όλους τους φίλους που με εκτίμηση μας παρακολουθούν.
Καλή Σαρακοστή!!!
Και του χρόνου κορίτσια!!! Όλα φαίνοντα λαχταριστά, γεια στα χεράκια σας!!!
Καλή Σαρακοστή σε όλους, με υγεία!!!
Καλη Σαρακοστη!!
Φαβοκεφτεδες δεν εχω φαει. Φαινονται νοστιμοτατοι!
Και τώρα; Τι διαλέγουμε απ’ όλα αυτά;
καλή σαρακοστη κορίτσια!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και καλή σαρακοστή.
Είμαι ακόμη ζαλισμένη από το χορό!
Φιλιά
painter, σε ευχαριστούμε πολύ καλή Σαρακοστή και σε σας!!
Betty Manousos καλη Σαρακοστή δοκίμασε τις φαβοκεφτέδες!!
Κική διάλεξε όποιο θέλεις και περιμένω τη γνώμη σου!!
Δήμητρα Χρόνια Πολλά!!!τόσο πολύ χόρεψες;;;και του χρόνου με υγεία!!!