Πριν αρκετό καιρό μιλάγαμε με την Πηνελόπη για αυτή την τάρτα κι είχα δώσει υπόσχεση ανάρτησης. Ήρθε λοιπόν η ώρα της.
Την ιδέα αυτής της τάρτας την έχω πάρει από παλιό περιοδικό μόδας του ’97
Υλικά
Για τη ζύμη
100γρ ανθότυρο
1 αυγό
2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
150 γρ αλεύρι μαλακό
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση
1 μικρό άσπρο λάχανο 500 περίπου γραμμάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλο ξινόμηλο
25 γρ. ζάχαρη
40 γρ βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
Αλάτι και άσπρο πιπέρι
1 κουτ σούπας μηλόξιδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
200 γρ. σκληρό τυρί
3 αυγά
200 γρ. ξινή κρέμα γάλακτος (sour cream)*
Διαδικασία
Ανακατεύουμε το ανθότυρο το αυγό και το λάδι και τα ζυμώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Διπλώνουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Την αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο.
Αφαιρούμε από το λάχανο τα εξωτερικά φύλλα, το κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τα πολύ χοντρά κοτσάνια. Κόβουμε τα τέταρτα σε λεπτές φέτες.
Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε κύβους. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε όγδοα το μήλο.
Λιώνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα τη ζάχαρη σε χρυσοκίτρινη καραμέλα και προσθέτουμε το βούτυρο. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το λάχανο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, λιωμένο στην πρέσα, ανακατεύοντας συχνά.
Καρυκεύουμε με την πάπρικα ,αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τα μήλα
τα σοτάρουμε ελαφρά κι αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά.
Τέλος προσθέτουμε το ξύδι και το μαϊντανό ψιλοκομμένο και αφήνουμε να κρυώσει.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένη φόρμα (24 εκ.)
Κόβουμε το τυρί σε κύβους 1x 1εκ. Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα και τα ανακατεύουμε όλα με το λάχανο.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, ώσπου να χρυσοκιτρινίσει.
Τη συνοδεύσαμε με κρασί Ψηλές Κορφές Σάμου.
*Sour cream μπορείτε να βρείτε ίσως σε μεγάλα Σ/Μ, πιο εύκολα σε κατάστημα Πολωνικών προϊόντων ή ακόμα πιο εύκολα να φτιάξετε μόνοι σας με συνταγή που θα βρείτε εδώ
Πολύ πρωτότυπη!
Είμαι σίγουρη και νοστιμότατη…
Καλό βράδυ
Μμμμμμμμ!!Τι τάρτα είναι αυτή??!!!Ειδικά με κρασάκι θα συνοδεύεται μια χαρά!
Τη συνοδεύσαμε με κρασί Ψηλές Κορφές Σάμου.
Xaxaxaxax
Μπραβο Χανθη!!!!
Καλο βραδυ και πολλα φιλια
Ξανθή και μόνο ο τίτλος μου κέντρισε την περιέργεια!Θα είναι πολύ νόστιμη,το λάχανο μόνο μαγειρεμένο μ΄αρέσει.
Καλό βράδυ!
Πολύ καλό θα έλεγα. Και πρωτότυπο.
Όσο για την νοστιμιά, δεν το συζητώ θα είναι τέλειο.
Φιλιά, καλό βράδυ.
Κάνε κάτι να κλείσει το στόμα μου που έχει μείνει ώρα ανοιχτό! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ! Κάνω και γω κάτι σαν πίτα αλλά αυτό είναι το κάτι άλλο! Τυπώνω τη συνταγή αυτή τη στιγμή!
Πραγματικά πολύ πρωτότυπη τάρτα Ξανθή!
Από τα υλικά σου φαντάζομαι και πολύ νόστιμη!
Kαθυστέρησες 3 μέρες να την φτιάξεις-θα είχα ιδίαν άποψη-τέλος πάντων ….φαίνεται νοστιμότατη.
Μπέττυ όντως πρωτότυπη και νοστιμότατη!!
Santi and Athina ελάτε να σας κεράσω!
Νικόλα σου άρεσε ο συνδυασμός κρασιού από την πατρίδα σου;; Έχουμε κι εμείς ρίζες στη Σάμο!!
Καλημέρα και σε σας και πολλά φιλιά!!
Ελένη αν το λάχανο δεν σου αρέσει εδώ δεν θα το καταλάβεις στην αρχή, ο σύζυγος παρόλο που έχει ξαναφάει στο παρελθόν, ρωτούσε τι έχω βάλει μέσα.Καλημέρα!!
Λίνα να σου στείλω κομματάκι;;όπως λέγαμε χτες δίπλα είσαι!!!χαχαχα
Έλενα και πρωτότυπη και νόστιμη έλα προλαβαίνεις να δοκιμάσεις!!
Ιωάννα άλλη φορά να προσέχεις όταν σε καλούν να απαντάς αμέσως ώστε να υπάρχει χρόνος για περισσότερα.
Α μπορείς να φέρεις και τα δικά σου λάχανα να κάνουμε μαζί μια άλλη!!
Αλλά μπορείς να τη φτιάξεις και να μου πεις τη γνώμη σου ώστε να έχω και τη γνώμη άλλων κι όχι μόνο των δοκιμαστών του σπιτιού.
big mama για δοκίμασε κι αυτή και περιμένω τη γνώμη σου είπαμε να μη βλογάμε μόνοι μας τα γένια μας!!χαχα
Ευχαριστώ σε καλή μου που τήρησες την υπόσχεσή σου.
Όντως διαβάζεται πολύ πρωτότυπη και φυσικά με βάζεις στα αίματα για άμεση δοκιμή.
Δεν έχω ξυνόμηλα βέβαια…αλλά θα το βολέψω το θέμα.
Πω πω τι λαχταριστή τάρτα είναι αυτή??? Ξετρελάθηκα… θα τη φτιάξω σίγουρα!!!
Μπράβο Ξανθή!!!
Πηνελόπη περιμένω εντυπώσεις,μπορείς να βάλεις μήλο Τριπόλεως που είναι υπόξινο.
Καλημέρα!!!
Χρύσα καλώς ήρθες!!και σε ευχαριστώ.
Αν τη φτιάξεις περιμένω τη γνώμη σου!
Ξανθή…χρόνια πολλά και καλή αποκριά!
Φιλιά
Πολύ πρωτότυπη και προφανώς, νόστιμη φαίνεται η συνταγή σου! Μου αρέσουν τα ξυνόμηλα σε φαγητά, και ο συνδυασμός με λάχανο και τυρί θα είναι όνειρο!
Θα δοκιμαστεί σίγουρα. Να είσαι καλά, και σ’ ευχαριστώ που μοιράζεσαι μαζί μας τις νόστιμες και πάντα προσεγμένες συνταγές σου!!! Καλό απόγευμα.Δέσποινα Κ.
μμμ…τι να πω…παρ’ολο που είμαι γενικα των νεων γευσεων…εδω με βρίσκετε λιγο διστακτική…εχω ένα θεμα με το λαχανο….
Δέσποινα Κ. εγώ σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Προσπαθούμε μέσα από τη σελίδα μας να μοιραστούμε με όλους τους επισκέπτες μας την αγάπη μας για το καλό φαγητό και πιθανές ιδέες ή και πληροφορίες.
Δοκίμασε την τάρτα και περιμένω τη γνώμη σου.
Καλό σου βράδυ.
cook δεν ξέρω πιο είναι το θέμα σου με το λάχανο, σε αυτή την τάρτα ίσως και να μην το καταλάβεις ότι τρως λάχανο είναι ένας τρόπος να ξεγελάσεις παιδιά που δεν τρώνε λαχανικά.
Περί ορέξεως όμως………..
Ξανθή συμφωνώ με όσους λένε ότι είναι πρωτότυπη! Και νόστιμη γιατί έχει υπέροχα υλικά! Πρέπει να την δοκιμάσω το γρηγορότερο!
Με ενδιαδέρει και η βάση της πολύ! Το αποτέλεσμα μοιάζει με τραγανό φύλο ή σαν την κλασσική μπριζέ ζύμη?
Ohh my god,what a lovely food..
Good night sweet neighbour..
Best wishes from turkey.
Regards
Νοστιμότατο δείχνει, αλλά αποφεύγω το λάχανο!ι
Αγγελική καλημέρα!!η βάση δεν είναι σαν φύλλο μοιάζει με τη βάση που αναφέρεις.καλή επιτυχία να την κάνεις.
Φιλάκια
JIVAGO well come to the my blog
Thank you for your nice comments
Best wishes
Κική δεν σου αρέσει το λάχανο;; σαν το γιο μου κι εσύ το λέει ραδιενεργό!