share

Μαρμελάδα μήλο με άρωμα μέντας

από
CE-9C-CE-AE-CE-BB-CE-BF-CE-BC-CE-AD-CE-BD-CF-84-CE-B1-4

Πειραματισμών συνέχεια!!
Όπως είχα πει μου είχαν χαρίσει οι φίλοι μου στη λαϊκή αρκετά μήλα με τα οποία είπα να πειραματιστώ μήπως βγει κάτι καλό μιας κι έχω κάποιο σκοπό.
Πήρα τέσσερα πράσινα μήλα τα έπλυνα καλά και τα έκοψα σε μεγάλα κομμάτια χωρίς να αφαιρέσω φλούδια και σπόρια.

Έκοψα από τη νέα μου γλαστρούλα μερικά κλωνάρια μέντας
( χωρούσαν σε ένα κεσεδάκι γιαουρτιού) τα έπλυνα κι αυτά καλά και τα έβαλα στην κατσαρόλα με νερό ίσα που να σκεπάζει λίγο τα μήλα.


Έβρασα για 10 λεπτά και μετά με την κουτάλα του πουρέ έλιωσα τα μήλα και τα άφησα να βράσουν μέχρι να γίνει ένας πηχτός πολτός.
Τοποθέτησα ένα σουρωτήρι που είχα στρώσει ένα τούλι (ή ένα τουλπάνι) πάνω από ένα μπολ και άδειασα μέσα το μείγμα των μήλων.

Αφού στράγγισε για λίγο δίπλωσα το τούλι και έβαλα πάνω ένα μικρό βάρος και το άφησα να με περιμένει για λίγες ώρες (η αλήθεια πολλές γιατί δεν είχα ζάχαρη χαχαχα).
Πίεσα με τα χέρια μου τον πολτό ώστε να βγει όλο το ζουμί .Μέτρησα το υλικό που είχε μαζευτεί στο μπολ και πρόσθεσα ζάχαρη (4 υλικό 2 1/2 ζάχαρη) και έβρασα μέχρι να δέσει.
Ξάφρισα λίγο κατά τη διάρκεια του βρασμού έτσι η μαρμελάδα μας παραμένει διαυγής.
Πρόσθεσα το χυμό από 1/2 λεμόνι κι έβγαλα από τη φωτιά.
Την έβαλα σε αποστειρωμένο βάζο αφού πρώτα τη δοκίμασα .
Έχει ένα πολύ διακριτικό άρωμα μέντας και είναι λεία μιας κι έχω πάρει μόνο το ζουμί κι όχι ολόκληρα κομμάτια του φρούτου.
Τώρα να πούμε και κάτι που δεν έκανα μιας κι όπως είπα ήταν κι αυτό ένα πείραμα.
Η συνταγή μου, από παλιό βιβλίο μαγειρικής, πρότεινε την προσθήκη πράσινου χρώματος ζαχαροπλαστικής.
Εγώ δεν είχα κάτι τέτοιο (η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καν γνώση για αυτό το θέμα) και στη γειτονιά αυτό είναι ανύπαρκτο. Οι δε πληροφορίες που πήρα από παλιό ζαχαροπλάστη ήταν αρνητικές για τη χρήση του.
Επειδή η αναζήτηση συνεχίζεται μόλις έχω πιο έγκυρες πληροφορίες θα αποφασίσω για την προσθήκη του ή όχι στην επόμενη παρασκευή μαρμελάδας μιας κι αυτό θα συνεχιστεί.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    δεν σε πιστεύω !!!!!!!! για να δούμε από πόσα βαζάκια θα δοκιμάζω !!! χαχαχαχαχα!! είσαι απίστευτη !!

    δεν μου λες Ξανθούλα μου πιο άρωμα υπερισχύει, του μήλου ή της μέντας?? και απο γεύση ποιά είναι η πιό έντονη??

    όλα απορίες είμαι σήμερα !! χιχιχι

    φιλια πολλά

  2. Απάντηση

    Μεγαλειοτάτη (είπαμε είσαι η βασίλισσα), θα μας τρελάνεις με τις ιδέες σου!

    Για τα χρώματα μαγειρικής… Εγώ δεν θα έβαζα! Δεν έχω πιστέψει τα περί “δεν παθαίνεις τίποτα”, που λένε! Αφού ετοιμάζουμε σπίτι μας όλα αυτά, για να είναι πιο αγνά, γιατί μόνες μας να τα κάνουμε επικίνδυνα?

  3. Απάντηση

    Το Σ.Κ. έφτιαξα μαρμελάδα με πορτοκάλι.
    Τα μήλα τα άφησα για αργότερα.
    Πολύ καλή η ιδέα με τη μέντα.
    Φιλιά

  4. Απάντηση

    Νομίζω Ξανθή μου ότι πρέπει να κανονίσουμε για ανταλλαγή, εσύ μαρμελάδες κι εγώ cupcakes!! 🙂 🙂
    Επίσης ζηλεύω που έχεις γλάστρα με μέντα!!Εγώ έχω μπαμπά γεωπόνο και το μπαλκόνι είναι γεμάτο πρασινάδες για ομορφιά και όχι για την κουζίνα!!
    Σημειώνω τις συνταγές με τις μαρμελάδες για όταν θα έχω αρκετό χρόνο…επίσης καλύτερα που δεν έβαλες χρώμα(αν και πού και πού τα χρησιμοποιώ εγώ, αλλά δεν είναι ανάγκη παντού)
    Φιλιά!
    Αθηνά

  5. Απάντηση

    Μέντα έχω στον κήπο μου μπόλικη και η μαρμελάδα αυτή κατά τη γνώμη μου θα είναι πολύ ωραία πάνω σε ψητό κρέας!!!!!!
    Tα βαζάκια σου όμως Ξανθή μου είναι το κάτι άλλο!
    Συγχαρητήρια!

    • eleni
    • 9 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,πειραματίζεσαι εσύ,για να φτιάχνουμε εμείς!Δένουν ωραία τα μήλα με τη μέντα;Πες μας εντυπώσεις!
    Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής απ΄όσο ξέρω είναι τα πρόσθετα γνωστά ως Ε και καλό είναι να τα αποφεύγουμε-μια χαρά είναι το φυσικό χρωματάκι!
    Φιλιά!

    • kiki
    • 9 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Δεν χρειάζεται το χρώμα ζαχαροπλαστικής…
    Πάλι πειράματα ε;

  6. Απάντηση

    Μαράκι πρέπει να βιαστείς γιατί δε θα βρεις βαζάκι.
    Λοιπόν επειδή εγώ θέλω πάντα σε ότι φτιάχνω να υπερισχύει η γεύση του επικρατέστερου και στην προκειμένη περίπτωση η γεύση του μήλου τα αρωματικά που προσθέτω είναι σε μικρές ποσότητες.
    Έτσι κι εδώ επικρατεί η γεύση του μήλου και το άρωμα της μέντας είναι πολύ διακριτικό.
    Φιλάκια

  7. Απάντηση

    Αγελική μου σε ευχαριστώ πολύ μην τα παραλέμε όμως όλοι έχουμε τις ιδέες μας κι ανάλογα με τα γούστα μας και τα χόμπι μας τις εξασκούμε.
    Για το χρώμα έχεις δίκιο οι πληροφορίες που φτάνουν όλες λένε όχι.
    Άλλωστε γιατί να είναι πράσινη η μαρμελάδα;;μια χαρά χρώμα έχει το μήλο από μόνο του.
    Πολλά φιλιά.

  8. Απάντηση

    Δήμητρα αν φτιάξεις μήλο κι έχεις μέντα δοκίμασε αξίζει τον κόπο.
    Φιλιά

  9. Απάντηση

    Αθηνά μου έλα κοπέλα μου ευχαρίστως να σε κεράσω βαζάκια άλλωστε αυτό είναι μαι συνήθεια σε συναντήσεις μας εγώ πάντα κρατώ και τα βαζάκια μου.
    Φυτά έχω λίγα όπως δυόσμο, αρμπαρόριζα ,δεντρολίβανο, βασιλικό και τώρα απέκτησα και μέντα για τις ανάγκες της μαρμελάδας.
    Φιλιά

  10. Απάντηση

    Λίλα αυτή δεν είναι σαν τα chutney που μπορούν να συνοδεύσουν κρεατικά, δεν ξέρω βέβαια αν βάλεις πολύ μέντα πως θα είναι;;εγώ φτιάχνω για συνοδευτικά κρέατος αλλά είναι όλα με προσθήκη ξυδιού, κρεμμυδιού κλπ.
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια σου.

  11. Απάντηση

    Ελένη μόλις τώρα έγινε μια δοκιμή από τους επίσημους δοκιμαστές του σπιτιού κι αναφώνησαν ουαου!!!!
    Όπως είπα και πιο πάνω η παρουσία της μέντας είναι πολύ διακριτική.
    Φιλιά!!

  12. Απάντηση

    Κική τα πειράματα θα συνεχιστούν όπως κι η παραγωγή έχουν σκοπό, κι όχι τον γνωστό μόνο.

  13. Απάντηση

    πολυ ωραιος συνδιασμος το μηλο με την μεντα…η μαρμελαδα αυτη πανω σε φρεσκο ψωμακι ειναι ολα τα λεφτα!!!

  14. Απάντηση

    Pansofix σε ευχαριστώ πολύ!!!

    • Anonymous
    • 9 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Καλησπέρα
    Λοιπόν πράσινα μήλα έχω, γλάστρα με μέντα θα πάω να αγοράσω τις επόμενες μέρες, οποτε το Σάββατο φτιάχνω την μαρμελάδα, και την Κυριακή θα σου πω τα αποτελέσματα. Είσαι καταπληκτική.
    Καλό βράδυ Τζένη

  15. Απάντηση

    Τζένη σε ευχαριστώ πολύ και για το σχόλιο σου αλλά πολύ περισσότερο που θα φτιάξεις τη μαρμελάδα κι έτσι θα έχω την γνώμη κι άλλων δοκιμαστών.
    Περιμένω!!!πρόσεξε αν θέλεις να ακούγεται (όπως λένε κι οι Κρητικοί) η μέντα να βάλεις λιγάκι παραπάνω και το δέσιμο είναι λίγο ιδιαίτερο θα είναι σαν ζελέ πολύ πηχτό ππριν κρυώσει.
    Καλή επιτυχία!!

  16. Απάντηση

    Άξια όπως πάντα.
    Ωραία πάντως η ιδέα αυτή με την μέντα. Πολύ αρωματική.
    Μπράβο Ξανθή μου.

    • Anonymous
    • 9 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Για αρχή λέω να μην βάλω πολύ μέντα, θα ακολουθήσω απλά την συνταγή σου. Σε ευχαριστώ για την συμβουλή σου.
    Καλό βράδυ
    Τζένη

  17. Απάντηση

    Λίνα στην επόμενη δόση θα σου κρατήσω βαζάκι!!
    Φιλιά και καλό βράδυ!!!

  18. Απάντηση

    Τζένη περιμένω νέα !!!!

  19. Απάντηση

    Ααα, επειδή εσύ βάλθηκες να μας τρελάνεις, θα περιμένω με αγωνία να ολοκληρώσεις τους πειραματισμούς σου και να μας πεις… Θέλω να δω τι άλλο θα σκεφτεί το μυαλουδάκι σου!!!
    Καλό βράδυ Ξανθούλα!!!

  20. Απάντηση

    Και η δική μου μέντα ξεσκάρισε στην γλάστρα της γυαλιαστερή και πράσινη. Λες να το πράξω;
    Αλλά εχω απορία, τον πολτό των μήλων τον πέταξες Ξανθή μας;
    Κρίμα δεν είναι;
    Γιατί αυτό κατάλαβα ή κατάλαβα λάθος η άρρωστη…είμαι απο προχθές χάλια (κρυωμένη όσο δεν παίρνει…).

  21. Απάντηση

    Χρύσα υπάρχουν πολλές ακόμα ιδέες οι οποίες όμως θα περιμένουν κάποια φρούτα στον καιρό τους.
    Σε ευχαριστώ.

  22. Απάντηση

    Πηνελόπη αν νομίζεις ότι σου ταιριάζει ως συνδυασμός πράξε το!!!
    Όσο για τον πολτό μένει ελάχιστο μετά αν το αφήσεις με το βάρος από πάνω και μετά το πιέσεις και λίγο είναι ελάχιστο αυτό που μένει, ίσως πρέπει να το προσθέσω στην ανάρτηση.
    Σε ευχαριστώ.

  23. Μάρτης ο μήνας της μαρμελάδας 🙂

  24. Απάντηση

    Και λοιπόν έλα κερνάω βαζάκι!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode