share

Τα “λάθη” μας

από
CE-BA-CE-BF-CF-85-CF-80-CE-B1-2

Ετούτη η ανάρτηση έχει τις ρίζες της πολύ πίσω στο χρόνο πριν αρχίσω καν την ενασχόληση με το διαδίκτυο.
Μεγάλη μου αγάπη ήταν και είναι η συλλογή αποκομμάτων από περιοδικά εφημερίδες συσκευασίες κι ότι άλλο μπορεί να περιείχε συνταγές μαγειρικής. Έχω δε στην κατοχή μου πάνω από 50 βιβλία μαγειρικής παλιά και νέα. Αυτό βέβαια δεν είναι της παρούσης.
Από όλα αυτά συνήθιζα και συνεχίζω να δημιουργώ τις δικές μου πινελιές στα καθημερινά μας φαγητά κι όχι μόνο.
Σε κάποιους λοιπόν πειραματισμούς μου είχα εκνευριστεί πολύ από λάθη συνήθως σε ποσότητες υλικών, εξ αιτίας των οποίων υπήρχαν ανεπιτυχή αποτελέσματα, δεν θα αναφερθώ ειδικότερα γιατί θίγονται ονόματα.
Τα τελευταία χρόνια που κι εγώ μπήκα σε αυτό το χορό της “γραφής” δέχτηκα πολλά μηνύματα αλλά έκανα και πολλές συζητήσεις με συναδέλφους ή φίλους για το θέμα αυτό.
Μετά από όλα αυτά τα “παράπονα” κυρίως από νέες μαγείρισσες και νέους μάγειρες και κυρίως από τα παιδιά μου, που πλέον έχουν τη συνταγή της μαμάς πρόχειρη, άρχισα να αναγνωρίζω τα “λάθη” μας!!
Κι όταν λέω “λάθη” εννοώ αυτά που κάνουμε όλοι μας σχεδόν στις αναρτήσεις μας χωρίς να εξαιρώ πρώτα πρώτα τον εαυτό μου.
Βέβαια από την έρευνα μου διαπίστωσα ότι αυτά τα “λάθη” δυστυχώς, κατά την άποψη μου, δεν έχουν πάψει να επαναλαμβάνονται σε βιβλία μαγειρικής, περιοδικά, ένθετα κλπ κλπ.
Όλα αυτά βέβαια από εμάς τους Blogger ή μη δεν γίνονται πιστεύω σκοπίμως αλλά από την απειρία μας ως προς τον τρόπο γραφής αλλά και επειδή κάποια τα θεωρούμε δεδομένα, μιας και έχουμε κάποια εμπειρία στην κουζίνα.
Όμως αυτά που γράφουμε τα διαβάζουν και πολλά νέα παιδιά, φοιτητές, νέες νοικοκυρές κλπ.
Θα αναφέρω λοιπόν κάποια πράγματα που πιστεύω ότι μπορούμε να προσέχουμε όταν γράφουμε μια συνταγή έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε περισσότερο χρηστικοί.

1. Όταν λέμε μια κούπα θα πρέπει να ξέρουμε ότι κούπα με κούπα έχει μεγάλη διαφορά.
Έτσι λοιπόν προτιμότερο είναι να αναγράφουμε γραμμάρια για τα στερεά υλικά ή mL για τα υγρά.
Πολλοί βέβαια έχουμε αναρτημένη στη σελίδα μας την αντιστοίχηση κούπας με τα γραμμάρια διαφόρων υλικών, αρκεί βέβαια η κούπα μας να είναι η δοσομετρική κούπα που υπάρχει στο εμπόριο κι όχι η κούπα του τσαγιού μας.

2.Επίσης έχω παρατηρήσει ότι αναρτήσεις οι οποίες στηρίζονται σε συνταγές ξενόγλωσσων περιοδικών ή βιβλίων έχουν λάθη στη μετατροπή άλλων μονάδων βάρους σε γραμμάρια. Εκεί λοιπόν χρειάζεται μεγάλη προσοχή!!!
Έχω διαβάσει συνταγή που ήθελε τη μελιτζάνα με βάρος καρπουζιού!!!! ναι μη γελάτε.

3. Εξίσου σημαντικό είναι να λέμε κουταλιά της σούπας και όχι σκέτο κουταλιά, ή κουταλάκι του γλυκού και όχι κουταλάκι σκέτο.
4. Ξέρουμε όλοι ότι κάθε φούρνος έχει τα δικά του τερτίπια. Αλλά σωστό είναι να αναφέρουμε ακριβώς τους επιθυμητούς βαθμούς ψησίματος, τη χρήση αντιστάσεων ή αέρα, καθώς επίσης και σε πιο ύψος ή ράφι του φούρνου πρέπει να τοποθετήσουμε το ταψί μας, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο για το ψήσιμο.
5. Όταν λέμε ταψί ή πυρέξ καλό είναι να διευκρινίζουμε το μέγεθος επακριβώς δηλαδή διαστάσεις ή διάμετρο.
6. Καλό επίσης είναι να αναφέρουμε τον αριθμό των μερίδων που θα αποδώσουν τα υλικά μας, το χρόνο προετοιμασίας ή και τη δυσκολία του.
7. Όταν αναφέρονται κάποια πρωτότυπα υλικά με ονομασίες όχι και τόσο γνωστές, καλό είναι να αναφέρουμε την προέλευση τους καθώς και τα πιθανά σημεία πώλησης τους.
8.Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι το αλεύρι ως ποιότητα αλλά κι ως ποσότητα.
Αυτό το όσο πάρει είναι κάτι που τρελαίνει τα νέα παιδιά!!! κι εμένα να σας πω την αλήθεια.
Θέλω να πιστεύω ότι κάποιο μυστικό μπορούμε να αναφέρουμε σαν κριτήριο του πότε προσθέτουμε ή αφαιρούμε ποσότητα αλευριού.

Τέλος θα εκφράσω μια προσωπική μου απορία. Διαβάζω συνταγή που αρχίζει: προθερμάνετε το φούρνο σε ( χ ) βαθμούς. Στη συνέχεια οι υπόλοιπες οδηγίες οι οποίες για να έρθουν σε πέρας χρειάζονται πολλές φορές και μια ώρα.
Και ρωτάω κι εγώ γιατί πρέπει να έχουμε προθερμάνει εξ αρχής το φούρνο;;;

Δεν είμαι σίγουρη ότι έχω καλύψει όλα αυτά που για κάποιους θεωρούνται αυτονόητα, ενώ για άλλους γρίφοι, γι’ αυτό καλώ κάθε αναγνώστρια -αναγνώστη να καταθέσει εδώ τη δική του παρατήρηση κι εγώ θα τη συμπεριλάβω μετά στην ανάρτηση μου.
Να διευκρινίσω επίσης ότι, δεν έχω πρόθεση να θίξω κανέναν με αυτή την ανάρτηση και υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω κι εγώ να διορθωθώ λαμβάνοντας υπόψιν και τα δικά σας σχόλια.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
 1. Απάντηση

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
  Πολύ καλές οι συμβουλές σου και δυστηχώς αυτά τα λάθη τα έχουμε κάνει όλοι μας.
  Φιλιά

 2. Απάντηση

  Καλημέρα.
  Λάθη που κάνουμε όλοι τελικά.
  Ας προσπαθήσουμε λοιπόν για το καλύτερο.
  Καλή εβδομάδα.

  • Athina
  • 26 Απριλίου 2010
  Απάντηση

  Καλημέρα Ξανθή! Ναι, έχεις δίκιο για όλα αυτά που γράφεις, πολύ κατατοπιστική η ανάρτηση. Εγώ ας πούμε μαγειρεύω σε αμερικάνικο φούρνο και δεν έχει όπως οι ελληνικοί πάνω κάτω αντιστάσεις ή αέρα!Η’ ψήνεις στο “bake” ή γυρνάς το κουμπί στο “grill”!!Οπότε δεν μπορώ ποτέ να πω ότι μια συνταγή γίνεται στον αέρα!!Επίσης μου έχει τύχει να μου πούνε ότι δεν τους βολεύουν τα γραμμάρια στη συνταγή, αλλά οι κούπες!!Πάντως θα αρχίσω να προσέχω περισσότερο αυτα που είπες, για να γινόμαστε καλύτερες!!Ααα και πολύ σωστά λες ότι πολλά βιβλία και περιοδικά έχουν λάθη…και αναρωτιόμουν γιατί κάποιες φορές δεν μου πέτυχε κάτι…και από γνωστά ονόματα!
  Καλή εβδομάδα!!

  • eleni
  • 26 Απριλίου 2010
  Απάντηση

  Ξανθή,έχεις απόλυτα δίκιο.Πελαγοδρομώ με τις ασαφείς οδηγίες,αλλά πρέπει να πω ότι οι bloggers της μαγειρικής είναι περισσότερο ακριβείς.
  Από βιβλία έχω μαζέψει άπειρα,τα έχω όλα καταχωνιασμένα και τώρα πια συμβουλεύομαι και ανατρέχω στις δικές σας συνταγές.
  Μπράβο γι΄αυτή την ανάρτηση,μας κάνεις τη ζωή ευκολότερη.
  Φιλιά!

 3. Απάντηση

  Πολύ ωραία η ανάρτηση σου. Εγώ έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να θεωρεί κάποια πράγματα δεδομένα, ότι δηλαδή τα ξέρουν και τα καταλαβαίνουν όλοι και δεν εξηγώ πολύ. Ας πουμε δεν είχα γράψει σε μια συνταγή ότι αν είναι κάτι πολύ μαλακό στο πλάσιμο προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να μπορούμε να πλάσουμε και κάποιος που τα έφτιαξε δεν γίνανε καλά!
  Όσον αφορά τις κούπες και τα κουταλάκια, πίστευα πως όσοι ασχολούνται με μαγειρική και ζαχαροπλαστική θα έχουν σίγουρα τα συγκεκριμένα δοσομετρικά!
  Αχ, πρέπει να προσέχω περισσότερο!! Μπράβο σου που το σκέφτηκες.

 4. Απάντηση

  Γεια σας!
  Θα συμφωνήσω ότι είναι πιο εύκολο για όσους δεν έχουν ζυγαριά (π.χ. φοιτητές, κλπ) να μετράνε με κούπες (αυτό βέβαια ενέχει το ρίσκο του- κι εγώ την έχω πατήσει με τη διαφορά γραμμαρίων από κούπα σε κούπα).Προτιμώ πάντως τις συνταγές που η δοσολογίες τους είναι σε κούπες από το να κάθομαι να μετράω με γραμμάρια.

  Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω και κάτι που μου έτυχε.
  Σε μία συνταγή γλυκού που βρήκα στο ίντερνετ, ενώ στα υλικά έγραφε ότι χρειάζεται αλάτι, κατά την εκτέλεση της συνταγής δεν το ανέφερε καθόλου πότε πρέπει να το βάλω, με αποτέλεσμα να το ξεχάσω κι εγώ εντελώς.
  Καλή εβδομάδα σε όλους!

 5. Απάντηση

  Ξανθή έχεις δίκιο σε όλα αυτά που αναφέρεις. Πρέπει όταν δίνεται μια συνταγή να υποθέτεις πως αυτός που τη διαβάζει δεν έχει ιδέα από μαγειρική. Μόνο έτσι μπορείς να είσαι εντελώς ακριβής. Αλλά πολλές φορές αυτό είναι δύσκολο και χρονοβόρο. Κάποιες φορές βασίζεσαι στην κοινή λογική, όπως πχ όταν λέει κάποιος 1 μελιτζάνα εννοεί 1 μελιτζάνα μεσαίου μεγέθους κι όχι αυτή που είναι σαν καρπούζι! 🙂 Όσον αφορά στους δοσομετρητές, ακόμα κι 1 κουταλακι του γλυκού διαφέρει από σπίτι σε σπίτι γι’ αυτό κι είναι χρήσιμο νομίζω κάποιος να έχει τους κλασσικούς δοσομετρητές για κούπες και κουτάλια που κυκλοφορούν στην αγορά κι όχι τα κουτάλια και τις κούπες του σπιτιού του. Κανείς δεν είναι άμεμπτος στον κόσμο του food blogging, όλοι κάνουμε τα λάθη μας και γι’ αυτό είναι καλό όσοι δοκιμάζουν τις συνταγές μας να μας δίνουν τις απόψεις τους πάνω σε αυτές, αλλά όσον αφορά στα βιβλία μαγειρικής είμαι αυστηρή. Είναι απαράδεκτο όταν υπάρχουν λάθη εκεί κι οι συνταγές δεν πετυχαίνουν. Είναι απογοητευτικό. Δεν είχα σκοπό να μακρυγορίσω αλλά… τα κατάφερα. Ουφ.
  Καλή εβδομάδα Ξανθή μου,φιλιά!
  Μάγδα

 6. Απάντηση

  Εχεις δίκιο σε αυτά που αναφέρεις Ξανθή.
  Λόγω κεκτιμένης ταχύτητας κάποιες φορές κάποια πράγματα ή παραβλέπονται ή δεν αναφέρονται αναλυτικά.
  Και για κάποιους που φαίνονται αυτονόητα σε κάποιους άλλους που ξεκινάνε τώρα να μαθαίνουν να μαγειρεύουν, παίζει ρόλο η ανάλυση.

  Και όπως λες κι εσύ ”μεγάλα” ονόματα της μαγειρικής τα λαθάκια τους τα έχουν κάνει.

  Γενικά εγώ τα υπολογίζω με το μάτι τα υλικά σε συνταγές που έχω ξανακάνει.
  Αλλά με βολεύει να κάνω συνταγές που τα δίνουν απλοποιημένα τα υλικά δηλ. 1 κούπα αλεύρι και όχι 123,5 γρ. αλεύρι.
  Τώρα αν η κούπα η δική μου είναι λίγο μεγαλύτερη ή μικρότερη και ανάλογα πέσει το αλεύρι θα έχω βάλει τη δική μου πινελιά στη συνταγή.

  Γι αυτό άλλωστε λένε απο χέρι σε χέρι διαφέρει κάθε συνταγή. Κι ενώ τα υλικά είναι ίδια, η γεύση (ή η εμφάνιση κλπ) μπορεί να αλλάζει λίγο .

  Πάντως οι σωστές οδηγίες είναι πολύ σημαντικό.

  Πολύ καλές οι παρατηρήσεις σου 🙂
  Μπραβο Ξανθή.

 7. Απάντηση

  Ξανθή τα λες πάρα πολύ σωστά!
  Ετσι ακριβως είναι!
  Προσπαθω όσο μπορώ να δίνω τα υλικά στις συνταγές μου σε γρ και ml, την έχω πατήσει πάρα πολλές φορές σε αυτό το θέμα διαβάζοντας μιαν συνταγή, είναι ότι χειρότερο να πάει χαμένος ο κόπος σου εξ αιτίας λάθος υλικών!
  Καλή βδομάδα!

 8. Απάντηση

  Εξαιρετικά χρήσιμο ποστ… Λάθη που κάνουμε σχεδον όλοι και χωρίς να το θελουμε…

 9. Απάντηση

  Σας ευχαριστώ όλες σας για το χρόνο σας να διαβάσετε όλα αυτά που έγραψα και να καταθέσετε τη γνώμη σας.
  Θα συνοψίσω κάποια από τα σχόλια σας για να έχουμε μια συνολική εικόνα.
  Όλες έχουμε περίπου την ίδια άποψη για το θέμα, ειδικότερα η Αθηνά και η Ιάνειρα και η Marion μας λένε ότι τα γραμμάρια μπορεί να φέρνουν δυσκολία,η big mamma κι η Μάγδα μας λένε ότι καλό είναι να έχουμε δοσομετρητές, η Ελένη πελαγοδρομεί με τις ασάφειες, η Ιάνειρα πάλι μας λέει ότι έχει συναντήσει λάθη στις οδηγίες εκτέλεσης της συνταγής κάτι που το ξέχασα να το συμπεριλάβω και θα το κάνω τώρα, η Έλενα πάλι μας λέει ότι την έχει πατήσει με ποσότητες.
  Λοιπόν σίγουρα σε κάθε σπίτι κι ιδιαίτερα φοιτητών δεν θα υπάρχει ζυγαριά κι είναι σεβαστό αυτό αλλά από την εμπειρία μου τουλάχιστον για τα γλυκά οι ακριβείς ποσότητες των υλικών είναι που φέρνουν και το επιτυχημένο αποτέλεσμα.
  Όπως πολύ καλά προτείνετε οι δοσομετρητές είναι απαραίτητοι ώστε να μιλάμε την ίδια γλώσσα, και από όσο έχω δει υπάρχουν σε χαμηλές τιμές.
  Σίγουρα η κάθε νοικοκυρά δίνει τη δική της πινελιά στο Φαγητό ή γλυκό προσθέτοντας ή αφαιρώντας κάποια υλικά,γιαυτό άλλωστε υπάρχουν και τόσες συνταγές πάνω στο ίδιο θέμα.
  Το ζητούμενο όμως από αυτή την ανάρτηση όπως έχω πει είναι να είμαστε περισσότερο χρηστικοί.
  Θα επανέλθω ίσως μετά κι από άλλα σχόλια.
  Και πάλι σας ευχαριστώ και να καλωσορίσω και τη Ιάνειρα στο σπιτικό μας.

 10. Απάντηση

  ξανθη μου σου ειχα γραψει και γω αλλα…. δεν το βλεπω πουθενα!!!!
  λες να μην το εστειλα????
  βασικα και εγω προτυμο τις κουπες, δεν τις παω τις συνταγες με γρ.

 11. Απάντηση

  Νίκη και Ελευθερία σας ευχαριστώ θα περιμένω κι άλλα σχόλια και θα συνοψίσω στην ανάρτηση κάποια συμπεράσματα προς όφελος όλων μας.

 12. Απάντηση

  σωστηηηή!!! πολύ σωστή !!
  το τι γέλιο έκανα με την μελιτζάνα σε μεγεθος καρπουζιού δεν λέγεται !!!! θυμάσαι όταν το είχαμε πρωτοδιαβάσει τι σχόλια είχαν πέσει !!!! χιχιχιχι μ’αρεσει που της την είχα πει και εκείνη υποστήριζε ότι ήταν σωστα τα γραμμάρια !!! χαχαχαα!!!

  καλό απόγευμα!!

 13. Απάντηση

  Μαράκι άσε όσο τα θυμάμαι μερικά δεν ξέρεις τι παθαίνω γιατί το άλλο που σου έχω πει με τις ντομάτες, κι εκείνη πληρώνεται για αυτά που γράφει.
  Τέλος πάντων ας προσπαθήσουμε όλοι να είμαστε καλύτεροι για τα παιδιά μας τουλάχιστον σε ότι κι αν σημαίνει αυτό.
  Φιλάκια!!

 14. Απάντηση

  Πολύ καλή ανάρτηση..μπράβο..αχ η αλήθεια είναι βέβαια οτι εχω πέσει και εγώ σε τέτοια λάθη και σε δικές μου συνταγές αλλά και σε μετατροπές από ξένες σελίδες…ωστόσο προσπαθώ να τα διατηρώ στο ελάχιστο..εεε βάζω και φωτο αναλυτικά τις περισσότερες φορές οπότε βοηθάει λίγο όταν δεν αναφέρω ακριβώς γρ και τέτοια…Μια φορά έφτιαξα κουλουράκια από ξένη σελίδα με συνταγές και με το αποτέλεσμα έβαλα τα κλαματα κανονικά..τα περίμενα πως και πως και δεν βγήκε τίποτα άστα…γι’αυτό λοιπόν καλά τα λες…προσοχή :))Καλό βράδυ!!

  • eleni
  • 27 Απριλίου 2010
  Απάντηση

  Πολύ καλή η ανάρτηση Ξανθή… και βοηθάει τον κόσμο να οργανωθεί στην κουζίνα του…

 15. Απάντηση

  Έχεις απόλυτο δίκιο και μάλιστα αυτό με το μέγεθος του φιλτζανιού.Εγώ λοιπόν έχω ένα συγκεκριμένο φλιτζ. για τις μετρήσεις μου και προσάρμοσα με τη πείρα μου το μέγεθος του με τα άλλα υλικά.

 16. Απάντηση

  Πολύ σωστά όλα όσα γράφεις… Να προσθέσω μόνο ότι πολλές φορές δε γίνεται προσπάθεια τα πράγματα να παρουσιαστούν απλά (διαδικασίες που μπορείς να γλιτώσεις ή να συντομεύσεις, εργαλεία που θα μπορούσες να αποφύγεις να αγοράσεις, υλικά δυσεύρετα που θα μπορούσες να αντικαταστήσεις με άλλα…)

 17. Απάντηση

  Από ότι βλέπω και με τις υπόλοιπες αναρτήσεις όλες σας κάποια φορά αντιμετωπίσατε κάποιο πρόβλημα δοκιμάζοντας κάποια συνταγή.
  Και για να ανακεφαλαιώνω χρειάζεται προσοχή γιατί όταν κάποιος βάζει κάποια υλικά και το χρόνο του θα πρέπει να έχει ένα καλό αποτέλεσμα.
  Η καλή οργάνωση στην κουζίνα σίγουρα είναι το καλύτερο αλλά μην ξεχνάτε ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό,ιδιαίτερα για τους φοιτητές και τις νέες νοικοκυρές.
  Και ένα άλλο θέμα πολύ επίκαιρο ποτέ δεν πρέπει να οδηγηθεί κάποιος από λάθη σε αποτυχία είναι και οικονομικό θέμα!!

  • Κλεομένης
  • 18 Ιανουαρίου 2015
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Ξέρω ότι άργησα λίγο να σχολιάσω (μόνο 4,5 χρόνια…) αλλά με την ευκαιρία της αισθητικής ανανέωσης του blog διάβασα και πολλά παλιά άρθρα, κυρίως από τη θεματολογία περιπλανήσεις και σκέψεις και απόψεις. Θα πω και γω λοιπόν, έστω ετεροχρονισμένα την ταπεινή μου άποψη. Είμαι σαφέστατα υπέρ της ζυγαριάς, για μένα γιατί μου αρέσει η λίγο ρομαντική αίσθηση της απόλυτης ακρίβειας αλλά και για τους άλλους γιατί δεν υπάρχει περιθώριο αμφοβολίας, ακόμα και όταν η απόλυτη ακρίβεια δεν είναι απαραίτητη. Το “όσο πάρει” δεν θέλω ούτε να το βλέπω ούτε να το ακούω. Συμφωνώ γενικά και με όσα αναφέρεις εκτός από…1,5 από την λίστα των οχτώ. Διαφωνώ λίγο με το θέμα κουτάλι, το κουτάλι είναι της σούπας και το κουταλάκι είναι του γλυκού. Ίσως αυτή η σαχλή συνήθεια των εκπομπών που όλα τα λένε με το υποκοριστικό τους να έχει δημιουργήσει σύγχυση αλλά πχ το κρεμμύδι είναι κρεμμύδι και αν είναι μικρό λέγεται μικρό κρεμμύδι και όχι κρεμμυδάκι, που είναι το φρέσκο. Από την άλλη όμως έχεις δίκαιο ότι δεν πρέπει να θεωρούμε αυτονόητα κάποια πράματα. Και στο θέμα φούρνο συμφωνώ και διαφωνώ ταυτόχρονα, αν είσαι έμπειρος και ξέρεις τους χρόνους σου τον ανάβεις στην ώρα του, αν όχι, καλύτερα να είναι ζεστός είκοσι λεπτά παραπάνω παρά να μην είναι έτοιμος όταν μπει το φαγητό, όπου, ως μη έμπειρος, θα το βάλεις στο φούρνο χωρίς να καταλάβεις το λάθος…
  Όσο γι’ αυτό που λές στην αρχή για φοιτητές και νοικοκυρές υπάρχει μια λεπτή παράμετρος. Ποιος μας διαβάζει; Εμένα κυριολεκτικά ούτε η μάνα μου, ελάχιστοι φίλοι, μερικοί foodbloggers και ακόμα λιγότεροι άγνωστοι. Ξαδερφάκια μου φοιτητές λένε ότι απολαμβάνουν τις αναρτήσεις μου αλλά ότι είναι παρανοϊκές, και μόνο που διαβάζουν για δυο μέρες ετοιμασίες γελάνε μέχρι τ’ αυτιά. Και όχι μόνο αυτοί, το ίδιο και οι αδερφές μου, η νύφη μου, οι συγγενείς μου. Τι πρέπει να κάνω; Να σταματήσω; Να αλλάξω στυλ; Σίγουρα όχι, για άλλο λόγο ξεκίνησα να γράφω και το λέει και το όνομα. Άρα υπάρχει και θέμα target group. Έτσι, θεωρώ ότι αυτοί που με διαβάζουν και κυρίως θα τολμήσουν τις υπερβολές μου, ξέρουν τι είναι πχ το μπεν μαρί και δεν θα το αναλύσω παραπάνω. Λάθος μου; Μπορεί. Βέβαια δεν έχω αφήσει καμία αναπάντητη ερώτηση μέχρι σήμερα, από την πιο “γελοία” μέχρι την πιο σύνθετη. Μάλλον μακρηγορώ, ελπίζω να μην κούρασα.

  • Ξανθή
  • 18 Ιανουαρίου 2015
  Απάντηση

  Καλησπέρα Κλεομένη, να σε ευχαριστήσω για το ωραίο σου σχόλιο.
  Ποτέ δεν είναι αργά να γραφτεί κάτι. Να πω δε ότι χάρηκα που με τη νέα μου εμφάνιση οδηγήθηκες σε παλιές αναρτήσεις. Ιδιαίτερα χάρηκε ο διαχειριστής μου (βλέπε γιος) ο οποίος παρακολουθεί την πορεία του έργου του μια και η δουλειά του είναι αυτή.
  Αυτό το μικρό “άρθρο” γράφτηκε κάποια στιγμή προκειμένου να μεταφερθεί στο blog από παλιά μου παρουσία σε site.
  Εκεί είχα δει σημεία και τέρατα ανακριβειών και ήταν ένας λόγος αποχώρησης μου.
  Ένας λόγος που συνεχίζω να γράφω επίσης είναι η σκέψη της “κληρονομιάς” στα παιδιά μου ορισμένων συνταγών που έχουν γευθεί από μένα ή τη μητέρα μου.
  Προσπαθώ να τηρήσω κάποιους κανόνες ακρίβειας, όποιος κι αν είναι ο αναγνώστης εκτελεστής της συνταγής αξίζει του σεβασμού του κόπου του αν αποφασίσει να την εκτελέσει.
  Όσο για το ποιος με διαβάζει ειλικρινά εκεί είναι που είμαι πολύ προβληματισμένη γιατί αν αξιοποιήσω τα στατιστικά είναι πολύ και πρέπει να προσέχω.
  Και πάλι σε ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode