Αυτό το φαγητό το ανακάλυψα πριν χρόνια σε ένα ένθετο εφημερίδας το οποίο είχε ως σκοπό την προβολή των νησιών του βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα τη Λέσβο και τη Λήμνο. Αναφερόταν δε ως “σουγάνια”
Για καταγωγή του αναφερόταν η Λέσβος αν και στην πορεία έχω διαβάσει ότι είναι φαγητό κι άλλων περιοχών της ταλαιπωρημένης πατρίδας μας.
Αν παρατηρήσατε τις προτάσεις μας θα είδατε να μιλάω για κάποια κρεμμύδια βατικιώτικα.
Τα κρεμμύδια αυτά είναι τώρα στην εποχή τους κι είναι τα καλύτερα πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη για κρεμμυδοντολμάδες. Όχι πως τα άλλα δεν κάνουν, αλλά θα πρέπει να προτιμήσετε εκείνα που το σχήμα τους βολεύει περισσότερο ώστε να τυλιχτούν οι ντολμάδες σας.
Ιδανικά βέβαια θα είναι και αυτά της Βελανιδιάς που αναφέρει ο φίλος μας ο Γιώργος στις αναρτήσεις του.
Με όποια κρεμμύδια κι αν το φτιάξετε πάντως θα έχετε ένα ξεχωριστό πιάτο!!
Τα Υλικά μας για 3 μερίδες
1 κιλό κρεμμύδια βατικιώτικα
250γρ κιμά
1/2 φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές σούπας μαϊντανό
1 κουταλιά σούπας μάραθο
150 mL λάδι
Αλάτι πιπέρι
Για το αυγολέμονο (προαιρετικό)
1 αυγό
Το xυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε μέχρι τη μέση.
Σε νερό που βράζει ζεματάμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά.Τα μεταφέρουμε προσεκτικά σε σουρωτήρι και ανοίγουμε τα φύλλα των κρεμμυδιών για να τα έχουμε έτοιμα να τυλίξουμε τους ντολμάδες μας.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τοποθετούμε ένα κουταλάκι γέμιση και τυλίγουμε.
Βράζουμε για μισή περίπου ώρα σε χαμηλή φωτιά. Αν επιθυμούμε να το συνοδεύσουμε με αυγολέμονο φροντίζουμε να μείνει λίγο ζουμί στο τέλος του μαγειρέματος.
Διαφορετικά αφήνουμε να μείνει με πολύ λίγη σάλτσα και συνοδεύουμε με λεμόνι.
Για το αυγολέμονο χτυπάμε το αυγό με το σύρμα κουζίνας στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ζουμί που φροντίσαμε να μείνει στο φαγητό, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Περιχύνουμε τους ντολμάδες μας.
Σερβίρουμε κι απολαμβάνουμε με τυρί φέτα φρέσκο ψωμί και κρασί Μοσχάτο Λήμνου!!
Μπελαλίδικο φαγάκι αλλά πεντανόστιμο!!!! μπορώ να φάω μέχρι σκασμού και μετά το μετανιώνω. Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλό βράδυ:)
Η πεθερά μου είναι από Μυτιλήνη και τα φτιάχνει που και που…να πω την αλήθεια δεν τα έχω δοκιμάσει αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα τα τιμήσω.
Ωραίο φαγάκι έχεις σήμερα Ξανθή, όταν το είχα πρωτοφτιάξει ήμουν λίγο διστακτική, γρήγορα όμως το βάλαμε στα αγαπημένα μας!
Καλή βδομάδα!!!
Ωραίο το φαγάκι σου αλλά πρέπει να φυτέψω και κρεμμύδια Βατικιώτικα τώρα που θα κατέβω………….
χαχα!
elen κι εγώ αυτή τη φορά μάλλον παράφαγα!!
pandora κι εγώ μη νομίζεις που και που τα φτιάχνω δεν βρίσκω και τα κατάλληλα κρεμμύδια πάντα.
ΕΛΕΝΑ κι εγώ την πρώτη φορά από περιέργεια το έφτιαξα!!
Ιωάννα έχεις αργήσει τώρα τα μαζεύουν είπαμε, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις που ξέρεις;;
Καλημέρα!!
εγω πάλι δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αν ήμαστα κοντά Ξανθούλα θα ερχόμουν να πάρω μεζεδάκι για δοκιμή !!!!!
φιλια πολλά
Φαίνεται πεντανόστιμο. Δεν το έχω φτιάξει, το έχω φάει όμως, είναι τέλειο! Γεια τσα χέρια σου!
αυτό το φαγητό θα το φτιάξω στάνταρ!και με στρογγυλά κρεμμύδια δε θα βγει καλό;ρωτάω γιατι βρίσκω εδώ στρογγυλά κόκκινα,καφέ και άσπρα
Μαράκι ευχαρίστως να σε κεράσω έχουν περισσέψει πάρε τον ηλεκτρικό που λέει και το τραγούδι κι έλα!!
big mama ευχαριστώ πολύ!!!
Και λοιπόν;να το φτιάξεις, διάλεξε άσπρα μεγάλα κρεμμύδια ώστε να μπορέσεις να βγάλεις μεγάλα κομμάτια για τύλιγμα, το έχω φτιάξει κι έτσι.
Καλή επιτυχία!!
Μόλις είδα την ανάρτηση μπήκα τρέχοντας!!!!! Θυμήθηκα το σχόλιό σου παλιότερα, που μιλούσε για τη συνταγή αυτή!! Είδα και το λινκ και καταχάρηκα 🙂
Στη Σάμο και ιδιαίτερα στα Κουμέικα, το φαγητό αυτό αποτελεί hot spot του καλοκαιριού! Στη “γιορτή κρεμμυδιού” που γίνεται γύρω στις 20 Αυγούστου στο Μπάλο, καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες μαγειρεμένες από τις γυναίκες του χωριού, πάνω απ την ακρογιαλιά, δίπλα στο μώλο!
Γεια στα χεράκια σου Ξανθή
Φιλιά
Καλό απόγευμα
Γεια σου Γιώργο!!!μα δεν θα σε ξέχναγα με τίποτα!!
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου αλλά και τις πληροφορίες.
Την ώρα που έγραφες ο σύζυγος μου έλεγε ότι πάει στη Σάμο την Παρασκευή για δουλειά αλλά δεν νομίζω ότι προλαβαίνει να δει τίποτα πάει πρωί και γυρίζει μασημέρι.
Να είσαι καλά να ανταλλάσσουμε ιδέες, πληροφορίες κι απόψεις αυτό δεν μπορεί κανείς να μας το κόψει νομίζω!!!!
Πολλά φιλιά και καλό σου απόγευμα!!
Ξανθή,δεν έχω δοκιμάσει,αλλά φαντάζομαι θα είναι νόστιμοι με τη γλύκα του μαγειρεμένου κρεμμυδιού.
Ό,τι είναι δύσκολο και θέλει χρόνο,να λέγεται.
Οι φωτογραφίες σου μας δείχνουν πολύ αναλυτικά τη διαδικασία.
Φιλιά!
Ελένη τα περί δύσκολου δεν μπορώ να τα κρίνω ο καθένας μας έχει μια άλφα ευχέρεια κι είναι σεβαστό.
Το ότι είναι νόστιμο όμως, αν αρέσει το κρεμμύδι,μπορώ να το διαβεβαιώσω!!
Καλό απόγευμα
Φιλιά
Εγινε!!!Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση 🙂
Παρεμπιπτόντως σχολίασες ότι δεν θα πεινάσω,βασικά όταν πρωτοήρθα Ιταλία όχι μόνο πείνασα αλλά έχασα και πολλά κιλά σε σημείο να έχω προβλήματα υγείας.Έτσι ξεκίνησα να παίζω με τις κατσαρόλες και τις φωτιές,έχω και ένα φοβερό κάψιμο στο ιστορικό μου.
καλό απόγευμα
φιλιά
Και λοιπόν; όλοι στο ξεκίνημα μας κάναμε λάθη κανείς δεν ήταν μαθημένος αλλά μέσα από τα λάθη μας μάθαμε!!το ίδιο κι εσύ νομίζω.
Ξανθή μου,για να τα ετοιμάσω θα πρέπει να το κάνω από το βράδυ,αν θέλουμε να φάμε κανονικά την επομένη.Άλλωστε το ίδιο κάνω και με τα αμπελόφυλλα ακόμη και με τα γεμιστά-δεν έχω τόση ευχέρεια.
Φιλιά!
Ελένη τώρα μου έβαλες ιδέες που έχουν σχέση με αυτά που έγραφα στα λάθη μας.
1. μήπως δεν είμαστε τόσο σαφείς σε κάποια στάδια που εμείς θεωρούμε εύκολα αλλά για άλλους είναι δύσκολα;
2.μήπως πρέπει να γράφουμε και πόσο εύκολη είναι η συνταγή της ανάρτησης μας;;
Επίσης από χτες γυρίζει στο μυαλό μου και κάτι άλλο μήπως πρέπει να δίνουμε και πιθανό κόστος, κι αυτό όχι μόνο λόγω των συγκυριών αλλά όπως έχω πει μας διαβάζουν και νέα παιδιά φοιτητές κλπ.
Ο χρόνος κι η τσέπη και η ιδιαιτερότητα του καθενός μας είναι πάντα σεβαστά.
Σε ευχαριστώ πολύ!!
το κάνει και ο Δημήτρης μα όχι με αυγολέμονο μα με σάλτσα.Είναι υπέροχο, πολύ νόστιμο.
Αυτό και αν είναι υπέροχο φαγητό!!!
Αλλά εγώ που να βρω τέτοια κρεμμύδια;
Αυτή την εποχή δεν έχουμε ούτε τα απλά…ναι μην γελάς, χθες πήγα σε 3 Σ/Μ και 2 μανάβικα και δεν βρήκα τίποτα.
Θα τα φτιάξω όμως έστω και με απλά όταν θα κυκλοφορήσουν πάλι, τι να κάνω!!! Είμαι και μακριά να ερχόμουν από εκεί.
Καλή σου μέρα, φιλιά.
Πρώτη φορά το βλέπω και πιστεύω πως θα είναι πολύ νόστιμο …γενικά μου αρέσουν τα φαγητά που έχουν μπόλικο κρεμμύδι.
Ξανθή μου, άμα έβλεπα το σχόλιό σου νωρίτερα θα σου έστελνα μέχρι και φωτογραφίες, γιατί μια που τη θύμησα στον καλό μου όταν έιδα την ανάρτησή σου, την έφτιαξε χτες (μάλιστα τώρα τρώω την τελευταία μερίδα!!!). Θα του ζητήσω να μου τη πει και θα σου την στείλω σε mail, ok?
Δήμητρα για δοκίμασε!!!είναι πολύ ωραία.
olivetreegirl σε ευχαριστώ πάρα πολύ θα περιμένω τη συνταγή, με την πρώτη ευκαιρία δε θα την μαγειρέψω και θα βάλω ανάρτηση αφιερωμένη στον καλό σου!!!
Πωπω τι μου κανεις τώρα, τους λιγουρεύτηκα… Τέλειοι φαίνονται.
Γεια στα χεράκια σου Ξανθή μου!!!
Λίνα σε ξέχασα!χαχαχα
Καλέ να σου στείλω ένα δέμα με κρεμμύδια;;;δεν το πιστεύω!!!
Που θα πάει όμως θα έρθουν και τα κρεμμύδια και θα το φτιάξεις το φαγητό.
Αχτίδα, βάζει ντομάτα ο Δημήτρης θέλεις να πεις;;;
Χρύσα μου αφου τους λιγουρεύτηκες δεν μένει παρά να το φτιάξεις!!
Καλό βράδυ.
Πολύ ωραία συνταγή Ξανθή! Κι έχω και μια αδυναμία στα κρεμμύδια, δε λέγεται. Θα ήθελα σα τρελή να το φιάξω αλλά ο φίλος μου απεχθάνεται τα κρεμμύδια. Δυστυχώς θα μείνει να το ονειρεύομαι.
Μάγδα
Δεν ήξερα για τους κρεμμυδοντολμάδες!
Μάγδα μόλις προγραμματίσεις ταξίδι στην Ελλάδα στείλε μήνυμα κι εγώ θα σε περιμένω με έτοιμο το φαγητό!!κρίμα δεν είναι να μείνεις με το όνειρο!!
Κική τώρα που έμαθες μπορείς να προμηθευτείς από το απέναντι νησί εκείνα τα μεγάλα κρεμμύδια και να φτιάξεις!!
Σ’ ευχαριστώ που πέρασες από το blog μου. Υπέροχη συνταγή. Λατρεύω τα γεμιστά κρεμμύδια. Δεν τα έχω κάνει ποτέ με αυγολέμονο γιατί τα φτιάχνουμε κάπως διαφορετικά στην Κύπρο.
Ivy καλώς όρισες!!
Κι εγώ δεν τα κάνω πάντα με αυγολέμονο γιατί δεν αρέσει σε όλους.
Θα με ενδιέφερε η Κυπριακή εκδοχή!