Όταν έφτιαξα το γλυκό σύκο με τα άγουρα συκαλάκια η Χρύσα μου είχε γράψει για γλυκό σύκο αλλά το ώριμο. Αυτό βέβαια είχε μπει καλά στο μυαλό μου και περίμενα την ώρα που θα μάζευα σύκα. Ξέρετε τα σύκα πρέπει να τα “κλέψεις” κατά μια παράδοση.
Προχθές λοιπόν που βρέθηκα σε γνώριμα μέρη για πολύ λίγο όταν οι άλλοι ετοίμαζαν μεζεδάκια εγώ έψαχνα για συκιές και σύκα.
Δεν ξέρω γιατί αλλά οι περισσότερες συκιές είναι παραμελημένες σαν κανείς να μην τις θέλει, αλλά αυτό δε συμβαίνει και με μένα.
Μάζεψα λοιπόν λίγα ώριμα προκειμένου να φάμε και λίγα σε στάδιο πριν την τελική ωρίμανσή τους για να φτιαχτεί το γλυκό, έτσι για το καλό.
Σήμερα το πρωί όταν είπα σε φίλη ότι θα κάνω γλυκό σύκα μου είπε αν δεν σου πετύχει φτιάξε μαρμελάδα και την περιμένω. Μάλλον έχασε προς το παρόν, η μαρμελάδα αργότερα.
Τα υλικά μου ήταν
1800γρ. σύκα (βάρος καθαρισμένα)
1200γρ ζάχαρη
Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα σύκα, τα ζυγίζουμε και τα αραδιάζουμε σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα σε σειρές προσθέτοντας ανάμεσα τους τη ζάχαρη.
Αφήνουμε να σταθεί για 24 ώρες.
Την επομένη φέρνουμε το γλυκό σε θερμοκρασία βρασμού σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε.
Μετά 10 λεπτά βράσιμο ελέγχουμε αν το σιρόπι έχει δέσει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Εδώ μια φωτογραφία από βάζο του 2012.
Τελευταία νέα 9/8/2010
Κι ως ανήσυχο άτομο δεν σταματώ!!
Φιλικό μας ζευγάρι που έχει σπίτι στη Σταμάτα μας προσκάλεσε προκειμένου να μαζέψω σύκα κι εγώ άλλο που δεν ήθελα νασου κάτω από τη συκιά πρωί πρωί την Κυριακή να μαζεύω πάλι σύκα.
Με αυτά έγινε κι άλλο γλυκό μην ξεχνάμε έχουμε και το μπαζάρ και φυσικά με τα πιο ώριμα έγινε μαρμελάδα.
Έπεται και συνέχεια τα σύκα ακόμη είναι στην αρχή τους.
ουπςςςςςς…πρόλαβα πρώτη…και μιά που φαντάζομαι πως οι γειτονιές που
“έκλεβες ” τα συκαλάκια ήταν οι δικές μας,προς τα κάτω,πάιρνω διλπό συκαλάκι..αν δεν είναι..πάλι παίρνω..
( έμεινε τίποτα να κλεψω κι εγώ το Σ/Κ..??) -:))
SpIrToKoYto πολύ καλά κατάλαβες!!Αν είσαι διατιθεμένη να πας στις ρεματιές που πήγα εγώ υπάρχουν πολλά ακόμη.
Τώρα όμως κεράσου από εδώ.
Ξανθή μου, αφού έχουμε και τη δική σου επιβεβαίωση τώρα, ας κάνουμε την προσπάθεια… Συμφωνώ ότι το σύκο είναι αρκετά γλυκό κι έτσι καλά έκανες, όσο για το λεμόνι…. καλό θα του κάνει, λειτουργεί και ως συντηρητικό για να μη ζαχαρώσει. Θα το φτιάξω τώρα που ακόμα έχουμε σύκα.
Σε φιλώ
anthivolon η δοκιμή από τον επίσημο κριτή του σπιτιού δεν έγινε ακόμη μιας κι εγώ δεν δοκιμάζω ποτέ πρώτη!!χαχαχαχα σε λίγο θα έχουμε τα σχόλια του.
Αν έχεις δικά σου σύκα δοκίμασε το με αυτά που ακόμη δεν έχουν ωριμάσει πολύ.
και του χρόνου, εγώ βέβαια δεν τρώω τέτοιο γλυκό, τα σύκα όμως τα ταράζω όλο το καλοκαίρι,
γλυκό τρώω μόνο τα άγουρα και μόνο με τον τρόπο της μανούλας μου, οπότε τη μεριδούλα μου τη χαρίζω σε όποιον του αρέσει!!!!!
καλή είσαι εσύ, άλλος δοκιμάζει!!!!!
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ εγώ δεν μπορώ να είμαι αμερόληπτη!!!κι εφόσον έχω αυστηρό κριτή που δεν λέει κι όχι στις δοκιμές γιατί όχι!!!
Παρεμπιπτόντως μόλις δοκίμασε κι ακούγονται από το διπλανό δωμάτιο επιφωνήματα απόλαυσης.
Aφού το κλέψιμο από τις συκιές για να γίνει αυτό το ωραίο γλυκάκι εγώ μπορώ να κλέψω το βαζάκι;;;;;;……………..
μμμμμμ τρέχουν τα σάλια………..
Ιωάννα δε χρειάζεται να το κλέψεις θα στο χαρίσω αύριο!!!
Φιλάκια
Γειά σου Ξανθή μου
Ένα ακόμη γαργαλιστικό γλυκάκι. Το θυμάμαι παιδί που το έφτιαχνε η μάνα μου και παρακολουθούσα που το έκρυβε γιά το κλέψω Κι’ ήταν υπέροχο παρ’ όλό…..κλεμένο
Νάσαι καλά
Ντένης απο 7/νησα
κ.Κονταρίνη όλοι μας στα μικράτα μας “κλέβαμε” το γλυκό από το βάζο της μαμάς. Βέβαια τα πιο παλιά χρόνια αυτά τα βάζα ήταν πολύτιμα μιας και ήταν τα μόνα γλυκά που διέθεταν οι νοικοκυρές για τους επισκέπτες, ιδιαίτερα στα χωριά όπου τα ζαχαροπλαστεία δεν υπήρχαν.
Πολλές αναμνήσεις έχουμε όλοι μας με το βάζο του γλυκού.
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας.
Φρούτο,μαρμελάδα,γλυκό….μπορώ να τρώω μέχρι να με πιάσει η κοιλιά όλα τα σύκα 🙂
Ααααααχχχ τα λατρεύω τα άτιμα τα σύκα!!!!!
Και λοιπόν; σκέψου να βρεθείς κάτω από συκιά τι θα γίνει;;αλλά και το γλυκό είναι υπέροχο τελικά.
Καλημέρα!!!
Asteri τρέξε για συκιά!!!χαχαχα
Το σύκο το αγαπώ σε όλες του τις εκδοχές, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, ωμό, μαγειρεμένο, με προσούτο με ότι…..θα κεραστώ διπλή μερίδα.
Το ΣΚ θα σου στείλω e-mail να σου πω τι έχω στο μυαλό μου για το άλλο θέμα!
Καλημέρα
Taste Advisor αφού τόσο πολύ σου αρέσουν θα σε κεράσω από όλα όσα έχω φτιάξει και όσα θα φτιάξω!!!
Για μια ακόμη φορά σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, θα τα πούμε.
Να έχεις ένα γλυκό Σαββατοκύριακο.
Άφησες τα άγουρα και έπιασες τα ώριμα τώρα; Ποιος σε πιάνει!
Κική είναι και τρόπος εκτόνωσης ξέρεις από τη μια η ζέστη από την άλλη τα υπόλοιπα, κάνω λοιπόν κάποια πράγματα να ξεχνιέμαι λίγο.
Πολλά φιλιά.
Χιιχιχ όταν πήγαινα με την γειτονοπαρέα για μπάνιο εγώ έφηβη τα παιδιά 18-20,στο δρόμο για το Σχοινιά είχαν βρει 2 συκιές και στάνταρ σταματάγαμε,κόβαμε και τρώγαμε :)))….άσε σου λέω τρέλα!!!!
Αυτό που λένε “τα αγαθά κόποις κτώνται” είναι αλήθεια τελικά… σε ρευματιές για να μαζέψεις τα συκαλάκια σου λοιπόν!
Εύγε Ξανθή μου.
Γεια στα χέρια σου! Τα σύκα τα ταράζω το καλοκαίρι, ευτυχώς έχουν οι γονείς μου στον κήπο τους.
Καλό ΠΣΚ!
Και λοιπόν άμα σου διηγηθώ ιστορίες με συκιές στη Λήμνο θα πέσεις κάτω ξερή από τα γέλια.
Εκεί έχει πάρα πολλές και κανείς δεν τα μαζεύει έλα όμως που εμείς θέλαμε και τα πιο απομακρυσμένα λόγω νοστιμιάς, παραλίγο κάποιος να πέσει μέσα στις βατιές!!!μεγάλα γέλια!!
Πηνελόπη εκεί ήταν τι να έκανα η καημένη, αλλά είπα είναι και τρόπος εκτόνωσης όλα τούτα.
big mama αμα έχεις δικά σου δοκίμασε αυτό το γλυκό αξίζει κι είναι πολύ εύκολο!!
Γειά σας στη συνταγή γλυκό του κουταλιού σύκο βάζουμε νερό γιατί δεν το αναφέρει.Σας ευχαριστώ πολύ!!!!
Καλησπέρα σας, όχι δε βάζουμε νερό, το αφήνουμε με τη ζάχαρη για 24 ώρες και θα βγάλουν τα σύκα τα υγρά που απαιτούνται.