Κυδώνια,η ιστορία τους γλυκό κλπ!!!

από
CE-9A-CF-85-CE-B4-CF-8E-CE-BD-CE-B9-CE-B1-5

Το κυδώνι είναι πολύ διαδεδομένο και γνωστό στον Ελληνικό κόσμο.
Στην αρχαία Ελλάδα το πολυτελές αυτό φρούτο είχε αφιερωθεί στη Θεά Αφροδίτη και συμβόλιζε τον έρωτα, το γάμο, τη γονιμότητα. Η σύζυγος έπρεπε να δαγκώσει κυδώνι στο κατώφλι της νυφικής κάμαρας για να ποτίσει το στόμα της με ένα γλυκό άρωμα, να κάνει πιο ευχάριστη την πρώτη συνάντηση των νεόνυμφων και κυρίως να ευνοήσει τη γέννηση αρσενικών παιδιών.


Μια παράδοση που θα συνεχιστεί από τις συμβουλές των γιατρών του 17ου αιώνα, που συνιστούσαν την κατανάλωση κυδωνιών κατά την εγκυμοσύνη για να γεννηθούν παιδιά φρόνιμα, έξυπνα και ευχάριστα στη συμβίωση.
Καταγόμενη από τις ακτές της Κασπίας θάλασσας η κυδωνιά καλλιεργήθηκε σε αφθονία στους Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς οπωρώνες. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι εισήχθη στην Κρήτη δυο χιλιάδες χρόνια πριν. Εκεί θα εξελιχθεί σε αξιοσημείωτες καλλιέργειες, κοντά στην πόλη Κυδωνία (τα σημερινά Χανιά) στην οποία θα δώσει το όνομά της.


Ένα δώρο της φύσης για την επιδερμίδα σας.
Το κυδώνι καταπολεμά τις ρυτίδες αρκεί να μουλιάσετε για 2 εβδομάδες φλούδες ή κομμάτια από κυδώνι μέσα σε λίγο οινόπνευμα φρούτων. Με την προσθήκη λίγου βραστού νερού το μείγμα αυτό μπορεί να απλώνεται συχνά στο πρόσωπο.

Το κυδώνι στη Μαγειρική.
Το κυδώνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική
Συνοδεύει υπέροχα μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας ή και κοτόπουλο με διάφορους τρόπους μαγειρικής .
Γίνεται υπέροχο γλυκό κουταλιού ,κυδωνόπαστο, μαρμελάδα,μπορεί να είναι ένα από τα υλικά σε κέικ και τάρτες.

Γλυκό του κουταλιού έφτιαξα δεν έχει νόημα όμως να σας δώσω μια ακόμη συνταγή εγώ.
Θα βρείτε στην Κική την Μαρία την Εύα την Ήβη στη Vita διαλέγετε τι σας ταιριάζει περισσότερο.

Γλυκό του 2012 με συνταγή από τη Vita

Όμως θα γράψω λίγα λόγια από τις παρατηρήσεις μου πάνω στο θέμα γλυκό κυδώνι.
Υπάρχουν κυδώνια πρώιμα όψιμα σκληρά μαλακά με χνούδι χωρίς χνούδι κι άλλα πολλά.
Τι σημασία έχει αυτό;;κάθε ποιότητα θέλει και τους δικούς της χειρισμούς αλλά έχει και το δικό της αποτέλεσμα.
Περισσότερο βράσιμο λιγότερο βράσιμο, περισσότερη ζάχαρη λιγότερη ζάχαρη.


Η μητέρα μου όταν είδε για πρώτη φορά δικό μου γλυκό με κατσάδιασε!!Πολύ το έβρασες πήρε χρώμα!!! Σύμφωνα με την άποψη της το γλυκό πρέπει να έχει ένα ελαφρά χρυσαφί χρώμα. Αν λοιπόν το γλυκό βράσει πολύ μαζί με τη ζάχαρη θα πάρει πιο σκούρο χρώμα.


Η δικιά μου παρατήρηση σχετικά με αυτό το θέμα λέει ότι είναι και θέμα ποιότητας κυδωνιού.
Επίσης αν τα κυδώνια είναι πολύ ώριμα το βράσιμο πρέπει να είναι ελάχιστο γιατί θα φτιάξουμε μαρμελάδα.

Καλή επιτυχία με όποια συνταγή κι αν επιλέξετε!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέροντα όλα Ξανθή. Δεν γνώριζα τίποτα για την ιστορία του κυδωνιού. Όσο για το μαγείρεμά του, την έχω πατήσει πολλές φορές προσπαθώντας να το κάνω πάστα ή μαρμελάδα. Ίσως φταίει αυτό που λες, η ποιότητα του κυδωνιού. Κάθε είδος θέλει κι άλλο χειρισμό. Ειδικά αυτά που βρίσκω εδώ είναι διαφορετικά από τα ελληνικά και μάλλον εκεί σκοντάφτει το πράγμα.

    • Asteri
    • 6 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Μπράβο, πολύ ωραίο post. Δεν τα ήξερα όλα αυτά 🙂
    Καλημερούδια

  2. Απάντηση

    tin istoria tou kydoniou den tin gnoriza.poli endiaferonta ola osa mas perigrafis.otan ta feroune ke edo kati tha ftiaxo.na ise kala
    kalimera

  3. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για το κυδώνι.
    Σαν γλυκό του κουταλιού μου αρέσει πολύ, σαν μαρμελάδα δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι!
    Καλό απόγευμα!

  4. Απάντηση

    Μου αρέσουν οι πληροφορίες σου, ιδιαίτερα οι χρηστικές, δεν έχω φτιάξει ποτέ, ξεκίνησα να το τρώω 1 χρόνο πριν. Μου αρέσει με αμύγδαλο και μαγειρεμένο με μοσχαράκι, πρόσφατα το έφαγα μαγειρεμένο από την Μυρσίνη Λαμπράκη, ψητό στο φούρνο με σαντιγί και ήταν όνειρο.
    Φιλιά, καλή συνέχεια.

  5. Απάντηση

    Αυτό λέγεται εμπειρία στην παραγωγή γλυκών του κουταλιού :-))

    • painter
    • 6 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Τι ωραίες πληροφορίες μας έδωσες!!!
    Σ’ευχαριστούμε πολύ. Εγώ τουλάχιστον δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα από όλα αυτά…

    Αχ, κι εγώ περιμένω να μου φέρουν κυδώνια απ’ το χωριό για να φτιάξω γλυκό και μαρμελάδα. Τα λατρεύουμε!!!

    Καλό απόγευμα

  6. Απάντηση

    Μάγδα εγώ να δεις εμπειρίες από διαφορετική ποιότητα και καταγωγή υλικών.
    Μαρμελάδα μόνο μαζί με ρόδι φτιάχνω και φαγητό με μοσχάρι αλλά κι εκεί υπήρξαν εκπλήξεις.
    Καλό σου απόγευμα.

  7. Απάντηση

    Asteri οι πληροφορίες είναι από πολύ παλιά περιοδικά που ως σαβουρομαζώχτρα έχω!!
    Καλό απόγευμα.

  8. Απάντηση

    vasiliki μήπως να σου στείλω;;; αλλά δεν ξέρω αν θα φτάσουν σύντομα.
    Τους χαιρετισμούς μου!!!!

  9. Απάντηση

    ΕΛΕΝΑ η μαρμελάδα σκέτη κυδώνι κι εμένα δεν μου αρέσει με το ρόδι όμως είναι κάτι άλλο.
    Καλό απόγευμα.

  10. Απάντηση

    Taste Advisor υπάρχουν κι άλλες πολλές συνταγές με κυδώνια θα επανέλθω σιγά σιγά μιας κι όλα αυτά που γράφω είναι ότι τρώμε στο σπίτι και κάθε πράγμα έχει τον καιρό του.
    Ευχαριστώ.

  11. Απάντηση

    Πηνελόπη κάθε άνθρωπος έχει τις αδυναμίες του κι εγώ δεν το κρύβω αυτά τα γλυκά οι μαρμελάδες κι οι παραδοσιακές πίτες είναι τα αγαπημένα μου.
    Φιλάκια.

  12. Απάντηση

    Χρύσα καλή επιτυχία σου εύχομαι σε ότι κάνεις!!!

  13. Απάντηση

    Ξανθούλα, ευχαριστούμε για την αναφορά σου στην συνταγή μας.

    πολύ ωραίο το πόστ σου κ’ με πολυ ενδιαφερουσες πληροφορίες.

    Εγω είμαι φαν του κυδωνιού αλλά σε γλυκιά μορφή.

    φιλια πολλά

  14. Απάντηση

    Μαράκι Υποχρέωση μου!!!!
    Φιλάκια πολλά κι ελπίζω να τα πούμε στις 16!!!

  15. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για το κυδώνι. Σε ευχαριστούμε!!!

  16. μου’δωσαν πεσκέσι μαρμελάδα με κυδώνι και κανέλα….τελικά μονο 2-3 μαρμελάδες τρώω.

    τα κυδώνια μου αρέσουν πολύ με το χοιρινό στο φούρνο

    καλό βράδυ
    χχχ

  17. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας είπες για τα κυδώνια!! Για μένα το ψητό κυδώνι είναι ένα από τα καλύτερα επιδόρπια, τώρα ειδικά που είναι η εποχή τους!!
    Φιλιά

  18. Απάντηση

    manousina κι εγώ ευχαριστώ για την επίσκεψη !!!

  19. Απάντηση

    Και λοιπόν; αν κατάλαβα καλά δεν σου άρεσε η μαρμελάδα.Να σου χαρίσω εγώ με ρόδι και κυδώνι;;

  20. Απάντηση

    anthivolon ψητό κυδώνι μέσα σε γλυκό κρασί έχεις φάει;;
    Καλό βράδυ!!

  21. Απάντηση

    Καλησπέρα!!
    Το γλυκό κυδώνι είναι από τα αγαπημένα μας. Είναι το μόνο γλυκό που υπάρχει πάντα στο σπίτι με τα κιλά. Ναι, ναι. Κάθε χρόνο φτιάχνω 3 κιλά έτοιμο γλυκό. Του μικρού του αρέσει πολύ με το γιαούρτι. Είναι φοβερό έτσι. Δεν ξέρω αν το έχεις φάει με αυτό τον τρόπο, αν όχι δοκίμασε το. Είναι απίθανο.
    Επίσης να αναφέρω ότι η Κυδωνία είναι επαρχία των Χανίων.
    Λέγεται Επαρχία Κυδωνίας του νομού Χανίων.
    Φιλιά.

    • Vita
    • 6 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Υπέροχη παρουσίαση Ξανθή.Κι εμένα η γιαγιά μου (και η μανα μου) είχε κόλλημα με το χρώμα των γλυκών.Εμένα πάλι το κυδώνι μ’ αρέσει κόκκινο και “ζελεδιασμένο” (Η λέξη δική μου και αφορά την περίπτωση που το σιρόπι του γλυκού δεν είναι σιρόπι αλλά κάτι ανάμεσα σε ζελέ και σιρόπι)

  22. Απάντηση

    Χρήσιμες πληροφορίες!! Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε και πώς το προτιμά ο καθένας: εγώ ας πούμε θέλω σκούρο κεραμιδοκόκκινο τα κομματάκια, τραγανά και σκληρά (να μασιούνται, να μη λιώνουν στο στόμα)Εσύ;

    • Ivy
    • 7 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Ευχαριστώ για την αναφορά και στη δική μου συνταγή. Η πλάκα είναι ότι χθες έφτιαξα 4 μεγάλα κυδώνια γλυκό και να δεις αυτά βράσανε σε πάρα πολύ λίγο χρόνο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που τα έφτιαξα. Θα πρέπει να ενημερώσω τη συνταγή σήμερα και να βάλω και καμιά καινούργια φωτογραφία. Σύντομα θα φτιάξω και κυδωνόπαστο.

  23. Απάντηση

    Kalhmera kalh mou! To glyko Kudoni san mikrh to apexthanomoun giati htna apo ta liga pou eixame panta mpolika spiti! Mou arese omso poly pshto sto fourno. Sketo xoris zaxarh xoris tipota apolytos! Alla kai sto fourno me agriogourouno einai ena oneiro!! Ax ti muo thymises tora!!

  24. Απάντηση

    Πολύ καλές και οι παρατηρήσεις σας!!Γιατί στο σπίτι κάθε χρόνο φτιάχνουμε γλυκό κυδώνι, οπότε καλό είναι να ξέρω κάτι παραπάνω!

  25. Απάντηση

    Αυτο το γλυκο μου αρεσει να το τρωω επανω στο ψωμι σαν μαρμελαδα.

  26. Απάντηση

    Μα ήμουνα σίγουρη πως σου είχα γράψει!!! Χρησιμες οι πληροφορίες σου και πλύ ωραίο το γλυκό σου! Η μαμά μου έφτιαχνε κυδώνι γλυκό, εγώ όπως ξέρεις δεν ασχολούμαι.

  27. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρουσα εγγραφή, Ξανθή μου! Πολύ ενδιαφέρον και το κυδώνι σε όλες τις μορφές του στη μαγειρική! (Από γλυκό, εγώ το προτιμώ ζελέ!! Είναι και της εποχής.. πρέπει να βρω να φτιάξω!)Καλό μεσημέρι!

  28. καλο φθινοπωρο κυρια Ξανθη , εχω μια απορια σχετικα με το κυδωνι, τπαιρναμε απο το ρεντε η’ ειναι προτομοτερο να το κοβουμε στο χερι?

  29. Απάντηση

    Λίνα!!τόσο πολύ αρέσει στον νέο!!
    Και βέβαια το έχω δοκιμάσει με γιαούρτι αγαπημένο και σε μας!!
    Πολλά φιλιά σε όλους!!

  30. Απάντηση

    Vita οι μανάδες μας πάντα μας συμβούλευαν για το σωστό, το πως μας αρέσει εμάς είναι μια άλλη υπόθεση για εκείνες.
    Σε ευχαριστώ.

  31. Απάντηση

    Ανεράιδα εγώ δεν έχω τόσο πρόβλημα με το χρώμα αλλά μου αρέσει ελαφρά τραγανό και χωρίς αμύγδαλα, εν αντιθέσει με το σύζυγο που θέλει αμύγδαλα αλλά ελαφρά καβουρντισμένα.
    Ευχαριστώ!!

  32. Απάντηση

    Ivy εγώ αγόρασα κυδώνια από την έκθεση βιολογικών ήταν πολύ νόστιμα αλλά αρκετά ώριμα κι αυτό δεν φαινόταν στο κόψιμο. Ευτυχώς που έλεγχα συνέχεια το στάδιο βρασμού.
    Όσο για την παραπομπή υποχρέωση μου!!

  33. Απάντηση

    Royal Coconut οι μνήμες είναι περίπου ίδιες αλλά και σημαντικές.
    Με αγριογούρουνο δεν το έχω κάνει αλλά θα το προγραμματίσω μόλις βρω.
    Καλό σου βράδυ!!

  34. Απάντηση

    Αθηνά μου είναι μικρές παρατηρήσεις από τις πολλές απόπειρες!!
    Σε ευχαριστώ.

  35. Απάντηση

    Πουαντερί φτιάξε το μαρμελάδα καλέ με ρόδι είναι πιο ωραίο.

  36. Απάντηση

    big mama αυτές τις μέρες κάτι δεν πάει καλά με τον blogger.
    Καλέ μη σκας αφού κάνουμε εμείς γλυκά!!

  37. Απάντηση

    Όλγα αν θες διάβασε την εγγραφή μου για το παστοκύδωνο να δεις γέλια από την εφηβική μου ηλικία σχετικά με το ζελέ και τις παραλλαγές του.
    Καλό βράδυ.

  38. Απάντηση

    Άσπα που χάθηκες καλέ!!!
    Όπως κι αν το κάνεις είναι το ίδιο, με τον ρεντέ όμως είναι πιο λεπτά τα κομμάτια και θέλει προσοχή στο βράσιμο γιατί θα λιώσει.

  39. Απάντηση

    Το γλυκό κυδώνι έχει τη γλύκα του!

  40. Απάντηση

    Phivos Nicolaides ευχαριστώ πολύ!!!

    • kiki
    • 10 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Πoλύ ωραίες πληροφορίες. Συμφωνώ ότι διαφέρει κυδώνι από κυδώνι και το χρώμα επίσης διαφέρει για διάφορους λόγους.

  41. Απάντηση

    Κική επειδή τα κυδώνια δεν γίνεται να τα προμηθεύομαι από έναν παραγωγό έχω πάθει κι έχω μάθει πλέον.
    Ευχαριστώ!!!

    • Anonymous
    • 23 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Thanks for this post, I am considering talking about the same in my blog.

    thanxx
    scholarships for moms

Γράψτε απάντηση στο Και λοιπόν;E allora? Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode