Θυμάστε τα σοκολατάκια που πολλοί από σας δοκιμάσατε στη συνάντηση μας τον Οκτώβρη.
Δεν είχαν ξεχαστεί απλά έπρεπε να δοκιμαστούν ξανά και ξανά ώστε να βγει κάποιο συμπέρασμα.
Όμως άλλα υπολογίζουμε κι άλλα μας προκύπτουν.
Οι δοκιμές έγιναν μια δυο φορές ακόμη, βέβαια δεν μπορείς πάντα να έχεις και τις ίδιες ακριβώς περιβαλλοντικές συνθήκες.
Αυτά τα σοκολατάκια έγιναν την πρώτη φορά μαζί με την καλή μου φίλη και κουμπάρα της κόρης μου Ελένη, η οποία είχε γίνει διάσημη στο χώρο της δουλειάς μας με αυτά τα σοκολατάκια.
Φτιάχτηκαν λοιπόν στο δικό μου σπίτι και γιατί το λέω επειδή κάποια φίλη είπε άλλο το σπίτι της Ελένης κι άλλο το δικό σου. Δεν ξέρω αν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο κι ο τόπος και τα σκεύη;;ίσως.
Όλα αυτά αναφέρονται γιατί όσοι τα είδατε έχετε εικόνα της επόμενης μέρας που τα σοκολατάκια άσπρισαν και γιαυτό το λόγο έγιναν και οι επόμενοι πειραματισμοί.
Στο τέλος θα σας πω συμπεράσματα.
Ας τα φτιάξουμε.
Χρειαζόμαστε
Καλή κουβερτούρα
Αμύγδαλα ψημένα ανάλατα
Δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
Μαυροδάφνη
Καρύδια
Πολύ λίγο ελαιόλαδο
Λαδόκολλες.
Διαδικασία
Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τα δαμάσκηνα μέσα στη μαυροδάφνη να μουσκέψουν.
Τα βγάζουμε τα στραγγίζουμε καλά και τοποθετούμε μέσα ένα καρύδι.
Σε μια κατσαρόλα όχι πολλή μεγάλη βάζουμε τη σοκολάτα τμηματικά με μια κουταλίτσα ελαιόλαδο και τη λιώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ( με διαβάθμιση 1-9 βάζουμε στο 2).
Μόλις η σοκολάτα λιώσει κατεβάζουμε στο 1 ή και κλείνουμε εντελώς το μάτι και ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα ανακατεύοντας τα με πλαστική σπάτουλα ώστε να πάει η σοκολάτα παντού.
Με τη βοήθεια δυο μικρών κουταλιών βγάζουμε τα αμύγδαλα ανά τρία και τα τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα δαμάσκηνα βγάζοντας ένα ένα.
Υπάρχει και κάποιο μικρό βιντεάκι αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει χρόνος επεξεργασίας του, μόλις αυτό είναι εφικτό θα προστεθεί.
Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και απολαμβάνουμε.
Τώρα στα προβλήματα, αν και στην Ελένη αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ!!!
Τα σοκολατάκια μετά από 10 ώρες αναμονής άσπρισαν!!
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για την αιτία διάβασα ότι η υγρασία είναι ένας μεγάλος παράγοντας αυτού του προβλήματος
Την ημέρα που φτιάξαμε τα σοκολατάκια η υγρασία ήταν στο φόρτε της 85%
Οι επόμενες πληροφορίες θέλουν ως αιτία την ποιότητα της σοκολάτας, την μάρκα της σοκολάτας, τη θερμοκρασία που έγινε το λιώσιμο.
Έτσι λοιπόν εγώ πειραματίστηκα κι άλλες φορές χωρίς μεγάλες διαφορές αλλά και χωρίς τις ίδιες καιρικές συνθήκες. Θα συνεχίσω όμως τις δοκιμές όταν ο χρόνος μου θα το επιτρέπει.
Σίγουρα υπάρχουν πιο ειδικοί από μένα και θα μπορούσαν να καταθέσουν την άποψη τους για το κομμάτι της εμφάνισης.
Όσοι πάντως τα δοκίμασαν από όσο γνωρίζω τους άρεσαν.
Οι ποσότητες των υλικών είναι ανάλογες το πόσα σοκαλατάκια θέλετε να φτιάξετε.
Για αυτά που βλέπετε χρησιμοποιήθηκαν 1 1/2 κιλό κουβερτούρα 1/2 κιλό αμύγδαλα και μισό κιλό δαμάσκηνα . Σύνολο σοκαλατάκια 130 κομμάτια.
Γιορτές έρχονται ας τα φτιάξουμε!!
Τελικά ο διαγωνισμός της Νίκης ήθελε γλυκά οπότε θα συμμετάσχω με αυτή τη συνταγή.
Ξανθη ειδικός δεν ειμαι αλλα επειδή φτιαχνω χρονια αυτην την συνταγη και το εχω παθει πολλεεεεες φορες, ρωτησα ζαχαροπλαστη και η απαντηση ηταν οτι την σοκολατα την λυωνουμε σε μπεν μαρι και δεν τα βαζουμε καθολου ψυγειο
παρόλο οτι ακλούθησα τις συμβουλες του παλι μου εκαναν ασπρίλες
για πείσμα τους κι εγω τα τύλιξα σε κακαο ή σε αχνη και εξαφάνισα την ασπριλα
ειναι πολυ νοστιμα και ευκολα
Καλημέρα!
Με ασπρίλες ή χωρίς, τα σοκολατάκια αυτά ήταν τέλεια!
Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις τη λύση.
Σε φιλώ
Διάβασα στον Παρλιάρο ότι η ασπρίλα έχει να κάνει με τον τρόπο που κρυώνει η σοκολάτα. Αυτό συμβαίνει γιατί πρώτα κρυώνει το βούτυρο και μετά το κακάο. Πρέπει λέει να λιώνει στη σωστή θερμοκρασία και μετά να την κρυώνεις λίγο και μετά να φτιάχνεις ότι φτιάχνεις. Πολύ δουλειά μου φαίνεται όλο αυτό. Εγώ πάντως που δοκίμασα τα σοκολατάκια μου άρεσαν πάρα πολύ ανεξάρτητα από την ασπρίλα.
Ξανθή μου,τι σημασία έχει το χρώμα,η γεύση μετράει!
Ως μη ειδική,μένω μόνο στην ακαταμάχητη-ναι τόσο μου αρέσουν!-γεύση.Ειδικά με τα αμυγδαλάκια,τα λατρεύω.
Φιλιά!
Περισεύουν μερικά;Ένα δεν το καταλαβαίνεις χιχι…
Ξανθή μου τα σοκολατάκια είναι τέλεια γιατί είναι φτιαγμένα με τα χεράκια σου! Η ασπρίλα έχει να κάνει με τη θερμοκρασία που λιώνει η σοκολάτα και για αυτό είναι προτιμότερο το μπαιν μαρί!
Σαν λιχούδω πάντως που είμαι λίγη ασπρίλα δεν θα με σταματούσε!
Κι εγω είχα ακούσει τον Παρλιάρο που έλεγε οτι αυτή την ασπρίλα η σοκολάτα την κάνει οταν δεν την κρυώνουμε καλά πάνω σε μάρμαρο πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Αλλά συμφωνώ οτι η γεύση μετράει όσο για την εμφάνιση πούλα μούρη …animal print!!!
Εγώ δεν θα σχολιάσω τις ασπρίλες γιατί δεν έχω φτιάξει ποτέ,αλλά ευχαρίστως θα έτρωγα μερικά με δαμάσκηνα…………..ζητάω πολλά;
Κατ΄αρχήν να σας ευχαριστήσω όλες για την επίσκεψη σας και το σχόλιο σας.
Για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια, η απορία είναι στο ότι με τον ίδιο τρόπο αυτά τα σοκολατάκια έχουν φτιαχτεί από την Ελένη πάρα πολλές φορές χωρίς αυτό το φαινόμενο.
Τα περί λιωσίματος και κρυώματος της σοκολάτας από τους ειδικούς σεβαστά απόλυτα αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στον ίδιο άνθρωπο.
Εγώ θα φτιάξω σε λίγες μέρες ξανά κατόπιν απαιτήσεως βλέπε Ιωάννα και ο σύζυγος μου.
Τα αποτελέσματα θα σας τα κοινοποιήσω.
Καλό μήνα!!!!
Αυτά που δοκίμασα πάντως στο event ήταν όντως πολύ γευστικά Ξανθή μου. Και έχουν δίκιο η Κατερίνα και η Λίλα, η ασπρίλα έχει να κάνει με τον τρόπο που κρυώνει η σοκολάτα αλλά και την υγρασία που επικρατεί στο περιβάλλον.
Καλό μεσημέρι και καλή επιτυχία στα επόμενα.
Είμαι σίγουρη ότι τα επόμενα θα είναι τέλεια σε όλα!
Από γεύση πάντως, πρέπει να είναι πολύ καλά!
Καλό μήνα!!
και εγώ πιστεύω Ξανθή μου ότι παίζει ρόλο στο οτι δεν έγινε tempering στην σοκολάτα. Ισως η κουμπαρα Ελένη να ανακατεύει την σοκολάτα οταν την λιώσει και ετσι να μην έχει δημιουργηθεί αυτό το φαινόμενο. Καθώς επίσης μακρυά απο το ψυγείο !
Εχω φτιάξει ομοια σοκολατάκια αλλά έχω μουλιάσει τα δαμάσκηνα σε λικέρ και ήταν απιστευτα.
Την επόμενη φορά είμαι σίγουρη θα σου βγουν πολύ πολύ ωραία !!!
keep trying Ξανθούλα μου.
φιλια και καλό μήνα
Πηνελόπη ΕΛΕΝΑ και Μαρία θα δούμε την επόμενη φορά!!
Έχω ψάξει αρκετά το θέμα και πέραν της θερμοκρασίας δίνεται μεγάλη σημασία στην υγρασία.
Το περίεργο με μας είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος έφτιαξε τα σοκολατάκια πολλές φορές και μόνο αυτή τη φορά είχαν αυτή την κατάληξη.
Μιας κι είναι όμως νόστιμα δεν θα σταματήσουμε να τα φτιάχνουμε.
Καλό μήνα Ξανθή. Πολύ ωραία τα σοκολατάκια σου.Ότι πρέπει για τις μέρες που έρχονται και όχι μόνο.Και εγώ το παθαίνω με τις ασπρίλες. Τι σε μπεν- μαρί λιώνω την κουβερτούρα, τι την στρώνω και την ξαναστρώνω όπως λέει και ο Παρλιάρος, αυτή επιμένει.Δεν ξέρω αν φταίει το πόσο τοις εκατό κακάο περιέχει η κουβερτούρα ή οι υγρασίες των ημερών.
νοστιμια!!!τα φτιαχνω κι εγω με δαμασκηνα και γκραν μαρνιε…αλλά ασπριλες δε μου κανουν…δε χρησιμοποιω μπεν μαρι,μα αντικολλητικό τηγανι σε θερμοκρασία ματιου 1 (απο το 1-9)…
para-kelsoscooks καλό μήνα.
Έχω βρει ένα άρθρο το οποίο μιλά καθαρά για το ρόλο της υγρασίας αλλά με την ακαταστασία που επικρατεί τελευταία στον υπολογιστή μου δεν μπορώ να το βρω.
Αλλά επειδή θέλω να τα ξαναφτιάξω θα επιλέξω κάποια μέρα καλύτερη δεν θα αλλάξω τίποτα στη μεθοδολογία και θα επανέλθω.
cook φαίνεται πως στα μέρη σας δεν έχει υγρασία!!!
Καλό μήνα.
Η μαμά μου, που είναι μαστόρισσα στην κουζίνα κάνει το εξής για να μην της ασπρίσουν: τα αφήνει να στεγνώσουν μια μέρα εκτός ψυγείου και στη συνέχεια τα βάζει μέσα. Θα τα φτιάξω και εγώ φέτος! Είναι πολύ ωραίο γλυκό για τους νηστεύοντες.
Ξέχασα να σου πω ότι στο μπλοκ μου κάνεις παρέα με μια…Νορβηγίδα!!! Τι εννοώ;;; Έλα να δεις…!
Πάντως ήταν νοστιμότατα! Καλό μήνα Ξανθή!
Μαρίνα μου κι εγώ τα άφησα να στεγνώσουν έξω κι αυτά μέχρι το βράδυ έγιναν σαν βατραχάκια!!
Σε ευχαριστώ πολύ για την επιλογή σου ήρθα και είδα!!
Καλό μήνα!!
big mama εσύ ξέρεις γιατί δοκίμασες!!
Καλό μήνα!!
Αυτά που δοκίμασα εγώ στην εκδήλωση, ήταν υπέροχα!!!
Μπράβο Ξανθή
Να είσαι καλά
Καλό βράδυ και καλό μήνα
Mια χαρά είναι τα σοκολατάκια.. Οταν τα τρώνε όλοι και τα ζητάνε πάλι η συνταγή πέυχε.
Φιλιά
Τα σοκολατάκια υπέροχα. Όσο για την ασπρίλα τα είπαμε νομίζω. Έτσι και αλλιώς η γεύση δεν αλλάζει, γιατί η σοκολάτα παραμένει ίδια στην γεύση.
Φιλάκια.
Καλό βράδυ.
Καλό μήνα.
Γιώργο και Marion σας ευχαριστώ!
Η νοστιμιά νοστιμιά αλλά που θα πάει θα βγει και η παρουσίαση.
Καλό μήνα.
Λίνα άμα άλλαξε δεν τα είχε δοκιμάσει κανείς αλλά αυτά εξαφανίστηκαν, και δεν ήταν και λίγα.
Καλό μήνα και περιμένω τα δικά σου.
Φιλάκια.
Τα λευκά αυτά σημάδια ονομάζονται “chocolate bloom” και μπορεί να είναι είτε τα λιπαρά είτε η ζάχαρη. Στην πρώτη περίπτωση τα λευκά ίχνη οφείλονται στο οτι η σοκολάτα ζεστάθηκε και κρύωσε πολύ γρήγορα, ή στο ότι προστέθηκε στη σοκολάτα κάποια λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο) που δεν είναι συμβατή με το βούτυρο του κακάο. Συμβαίνει και όταν βάλουμε τη σοκολάτα στο ψυγείο. Στη δεύτερη η υγρασία της ατμόσφαιρας απορροφάται από τη ζάχαρη στη σοκολάτα και δημιουργεί τα λευκά σημεία. Όλα αυτά τα διάβασα εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate_bloom
Ιωάννα σε ευχαριστώ πάρα πολύ, έχω βρει κι εγώ ένα ανάλογο άρθρο αλλά λόγω φόρτου εργασίας τον τελευταίο καιρό δεν θυμάμαι που το έχω αποθηκεύσει.
Λιπαρή ουσία δηλ. λάδι προστέθηκε ελάχιστο κι όχι σε όλα γιατί είχε ξεχαστεί. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι ήταν η υπερβολική υγρασία εκείνων των ημερών.
Μετά το μπαζάρ θα επαναληφθεί η διαδικασία, ελπίζω να μην πέσω πάλι σε υγρασία.
Συνήλθες από την ίωση;;τώρα είμαι εγώ κάπως.
Καλό μήνα.
akoma kai etsi na thymizoun ligo dalmatina einai mourlia!!! Steilemou paketo……perito na sou po oti to tyri sou exei sxeon misokatanalothei kai akoma den exo sosei na anevaso synatgh :))
se filo poly poly!!
Βασιλική μου μόλις τελειώσω από το μπαζάρ θα φτιάξω και θα σου στείλω κι αν βρω κι άλλο τυρί μαζί θα έρθουν
Πολλά πολλά φιλιά!!
Ξανθή μου,αν τα ξαναφτιάξεις και σου ασπρίσουν στείλτα από δω…
μη τα προσφέρεις και σου πουν και καμιά κουβέντα…
εσύ φτιάχνε,εμείς θα θυσιαστούμε να τα τρώμε και ασπρισμένα…
καλό σου μήνα …-:))
Ναι Βιβή μου έχεις δίκιο μη με κακολογήσουν κιόλας!!!
Φιλάκια πολλά και καλό σου μήνα!!
Έφτιαξα τα σοκολατάκια με αμύγδαλα και έγιναν super!!! Ευχαριστώ πολύ.
Καλό μεσημέρι..
Μαρία χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν,αν και τα αμύγδαλα είναι καλά νομίζω ότι είναι τα καλύτερα σοκολατάκια.
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Εμένα το στομα μου και το στομάχι μου δεν απορρίπτει σοκολατάκια σπιτικά….κι ας είναι σα ζέβρες :)))))
Και λοιπόν; ούτε κι εγώ να σου πω την αλήθεια έπαθα τίποτα απλά λέμε τώρα πως θα τα κάνουμε κι αισθητικά παρουσιάσιμα.
Φιλάκια και καλή εβδομάδα.