share

Λαχανοντολμάδες με μανιτάρια και κουκουνάρι

από
Λαχανοντολμάδες με μανιτάρια και κουκουνάρι

Όπως έχουμε ξαναπεί δεν πετάμε τίποτα!!!
Μέσα στο ψυγείο περίμενε υπομονετικά λίγο λάχανο, κατάλληλο για ντολμαδάκια.
Για σήμερα ήθελα κάτι συνοδευτικό στο ψητό μας συκώτι, και εκεί που έφτιαχνα δυο κατσαρόλες μαρμελάδα εσπεριδοειδών ήρθε η έμπνευση για τα ντολμαδάκια.

Λαχανοντολμάδες με μανιτάρια και κουκουνάρι

20 ντολμαδάκια

Συστατικά
  

  • 1 μικρό λάχανο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 μικρή συσκευασία μανιτάρια κομμένα
  • 4 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Χυμό λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά του φύλλα και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το χοντρό του κοτσάνι. Το τοποθετούμε σε κατσαρόλα μεγάλη με νερό που βράζει για 5 – 10 λεπτά ίσα ίσα να μαλακώσουν τα φύλλα του .
  • Αφαιρούμε το λάχανο από την κατσαρόλα κι όταν κρυώσει ξεχωρίζουμε τα φύλλα σιγά σιγά αφαιρούμε ότι χοντρό κοτσάνι έχουν και τα κόβουμε σε μικρότερα όσο θέλουμε να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια μας.
  • Σε μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση με όλα τα υλικά εκτός του λεμονιού.
  • Ανακατεύουμε καλά και σε απλωμένο φύλλο τοποθετούμε γέμιση με τη βοήθεια κουταλιού και τυλίγουμε.
  • Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε κατσαρόλα προσθέτουμε νερό ίσα να τα σκεπάζει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου.
  • Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι.

Σημειώσεις

Αυξήστε τα υλικά ανάλογα με το πόσα ντολμαδάκια θέλετε να φτιάξετε.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • iwanna
    • 19 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Eνα από τα αγαπημένα φαγητά του άντρα μου………..θα το επιχειρήσω σύντομα……..

  1. Απάντηση

    Ξανθή μου,
    πολύ νόστιμοι φαίνονται οι λαχανοντολμάδες σου! Καταγράφονται για δοκιμή την περίοδο της νηστείας, που οι πρωτότυπες χορτοφαγικές συνταγές θα είναι στα χάι τους!
    :))))))))))

  2. Απάντηση

    Φαίνονται ωραίοι και νόστιμοι με τα υλικά που χρησιμοποιησες!! Είναι μια πολύ καλή ιδέα για μας που δε θέλουμε και πολύ το κρέας. Λέω να το δοκιμάσω!!

    • Εφη
    • 19 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Λάχανο και ειδικά λαχανοντολμάδες μας αρέσουν σε όποια μορφή!
    Πολύ ωραίος ο συνδυασμός και σαν νηστήσιμο πιάτο!!!

    • eleni
    • 19 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ax,Ξανθή,αυτά τα ντολμαδάκια είναι νοστιμότατα!
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ,η κόρη μου με ξεπέρασε,έφτιαξε φέτος.Μου έχει κολλήσει ότι είναι δύσκολα-δικαιολογίες μου μάλλον.
    Φιλιά!

  3. Απάντηση

    Φαγητό πολυαγαπημένο, που τους φτιάχνει όμως η μαμά αυγολέμονο, θα δοκιμάσω τη συνταγή σου Ξανθή μου πρέπει να είναι πολύ ωραία!

  4. Απάντηση

    Πολύ μου αρέσουν οι vegetarian λαχανοντολμάδες σου Ξανθή μου. Τα μανιτάρια τα αγαπώ πολύ έτσι κ’ αλλιώς.

    • Marina
    • 19 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Τα μανιτάρια τα χρησιμοποιώ πολύ στην περίοδο της νηστείας αντί για το κρέας ( σε μουσακά, παστίτσιο, παπουτσάκια…) Έτσι ομολογώ ότι δεν το είχα φανταστεί και θα το φτιάξω…

  5. Απάντηση

    Ξανθή μου τι πτωτότυπη συνταγή και πόσο ωραία!
    Θα το κάνω άμεσα! Ευχαριστώ!

  6. Απάντηση

    Λαχανοντολμάδες το κάτι άλλο, νόστιμοι και πολύ γευστικοί!!
    Καλό ξημέρωμα.

    • Vita
    • 20 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Υπέροχο χορτοφαγικό πιάτο Ξανθή.Τέλειος ο συνδυασμός των υλικών σου

  7. Απάντηση

    Θα είναι τέλειο συνοδευτικό για οποιοδήποτε κρέας. Γεια στα χεράκια σου φιλενάδα, έγραψες πάλι!!!
    Και για κείνο που λέγαμε….όντως είναι άπαιχτη!!!
    Φιλάκια!!!
    Καλημέρα!!!

  8. Απάντηση

    Έλα μου;;;;;
    Πω-πω και φέτος δεν τους έχω φτιάξει καθόλου τους λαχανοντολμάδες Ξανθή μου!
    Και προχθές που φάγαμε έξω, έκανα μια παραγγελία κα τελικά ξέχασαν να μου τους φέρουν. Έμεινα με την χαρά στα δόντια και τώρα είμαι έτοιμη να φτιάξω αυτούς που διαβάζω!

  9. Απάντηση

    @ Ιωάννα έλα για φτιάξε να ευχαριστηθεί ο άνθρωπος!!και μη μου πεις ότι δεν τους τρως!!!!

    @ thalassamov Για νηστίσιμες μέρες κι όχι μόνο!!

    @ anthivolon δοκίμασε και περιμένω!!

    @ΕΦη Ευχαριστώ!!

  10. Απάντηση

    @ eleni όταν συναντηθούμε θα σου μάθω ένα κόλπο για εύκολα ντολμαδάκια!!

    @ Πόπη μου δεν αρέσει πλέον σε κάποιον το αυγολέμονο κι έτσι μπόλικο λεμονάκι!!

    @ Κaterina τα μανιτάρια τελικά μπορούν να μπουν σε πολλά φαγητά!!

  11. Απάντηση

    @ Marina μου έδωσες ιδέες τώρα!!

    @ Αγγελική σε ευχαριστώ πολύ κι εγώ!

    @ ΜΑΡΙΑ καλημέρα!!!!

    @ Vita σε ευχαριστώ!1 τα έχουμε ξαναπεί νομίζω ότι λίγο φαντασία κι ότι υπάρχει στο σπίτι και γίνεται το καλύτερο!!

  12. Απάντηση

    @ Λίνα είδες γιατί ζηλεύει κάποια ψυχή!!!χαχαχαχα

    @Πηνελόπη δεν το πιστεύω να μείνεις με τη χαρά!!!
    Για ετοιμάσου λοιπόν να φτιάξεις μόνη σου.
    Καλημέρα!!

  13. Απάντηση

    Μου αρέσουν πολύ τα ντολμαδάκια με λαχανικά. Είχα φτιάξει παλιά από μια συνταγή του Μαμαλάκη και είχε και μια νόστιμη σαλτσούλα από πάνω! Αχ, καλά που μου τα θύμισες. Και εγώ τα βαριέμαι η αλήθεια είναι, αλλά τα δικά σου είναι εύκολα και με τα μανιτάρια θα είναι νοστιμότατα!

    • Nena
    • 20 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ τ αγαπώ αυτό το φαγητό. Μ αρέσουν δε οι οδηγίες σου πάντα που είναι απλές και περιεκτικές. Εκείνο που δε μ αρέσει ειναι να τυλίγω ντολμάδες. Αλλά…

  14. Απάντηση

    Δείχνουν υπέροχοι, ότι πρέπει για νηστεία!

  15. Απάντηση

    @ Μαρία να μας πεις τη σαλτσούλα αν τη θυμάσαι!!

    @ Νένα αυτό είναι ότι πρέπει και για το Νίκο!

    @ Λίλα είναι όντως ένα διαφορετικό πιάτο και τώρα σκέφτομαι αν είχα και μανιτάρια άγρια πως θα ήταν ακόμη καλύτερα.

    • pandora
    • 20 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Δυστυχώς δεν τους τρώω ούτε έτσι ούτε με τον παραδοσιακό τρόπο…ΑΛΛΑ βρήκα την συνταγή σου απίστευτα ωραία ιδέα και θα την προτείνω σίγουρα στους “φίλους” του λαχανοντολμά αλλά και σε φίλους που δεν τρώνε κρέας-κιμά.
    Φιλιά πολλά!!

  16. Απάντηση

    Λαχανοντολμάδες με κουκουνάρι και σταφίδες, με είχε μάθει παλιά μια γειτόνισσα Πολίτισσα να φτιάχνω.
    Είναι από τους αγαπημένους μας.
    Με μανιτάρια δεν έχω δοκιμάσει, αλλά μια χαρά ιδέα μου φαίνεται!
    Καλό βράδυ!

  17. Απάντηση

    Ξανθούλα μου, 20 ντολμάδες ???? ελα σε μας καλέ που κάτω απο 80 δεν πέφτουμε με τίποτα !!! χιχιχιχι!!!

    με κουκουνάρι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, πρέπει να είναι πολύ ωραίος ο συνδιασμός !!!!

    παιρνω την μεριδούλα μου για να δοκιμάσω !!

    φιλια πολλά πολλά και θερμές ευχές στον Θανάση !!!!! να τον χαιρόσαστε !!!

    καλό σ/κ

    • Elena
    • 21 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Οι λαχανοντολμάδες είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά εδώ στο σπίτι!!! Πολύ έξυπνη η ιδέα για νηστεία με τα μανιτάρια!!!
    Σημείωνετε για την επόμενη εβδομαδα!!! 🙂

  18. Απάντηση

    Ωραία έμπνευση τα μανιτάρια μέσα στα ντολμαδάκια!!

  19. Απάντηση

    πωπωωωωω φανταστικη συνταγη πρεπει να ειναι!!!!οι συνδιασμοι δε, πρεπει να ειναι το κατι αλλο!!!Γραφω αμεσως την συνταγη!!!(εχω ακουσει τοοοοοσα καλα για το μπλογκ ….ευτυχως που το επισκευθηκα!!!!)

  20. Απάντηση

    pandora σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόταση σου!!

  21. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ με λίγο φαντασία η σύνθεση των υλικών μπορεί να μας δώσει κάθε φορά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

    @Μαρία σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου!!
    Για τους ντολμάδες σου το έχουμε πει κι άλλη φορά πρέπει να ταΐζετε λόχο!!
    Φιλάκια πολλά.

  22. Απάντηση

    @ Elena μια άλλη εκδοχή για νηστεύοντες ή μη.
    Σε ευχαριστώ.

    @ Ανεράιδα μου τα τρως γλυκιά μου τα μανιτάρια;;
    Καλησπέρα.

  23. Απάντηση

    misirlou misirlou καλώς ήρθες στο σπιτικό μας κι εύχομαι να περνάς καλά.
    Ευχαριστώ πάρα πολύ κι εσένα αλλά και τους συστήσαντες!!!

    • kiki
    • 24 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Αχ πώς τα έχω πεθυμίσει. Και έτσι όπως τα έφτιαξες μάλιστα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode