Μιας κι ακόμη λίγες μέρες έχουμε για κατανάλωση κρέατος (γι αυτούς που νηστεύουν βέβαια) να σας δώσω ένα άλλο φαγητό που φάγαμε στο Λονδίνο φτιαγμένο με πολύ αγάπη από τη μεγάλη μας κόρη.
Οι φωτογραφίες δεν είναι και πολύ καλές καθότι άλλα πράγματα μας ενδιέφεραν εκείνες τις στιγμές.
Το Bobotie είναι φαγητό από τη Νότιο Αφρική και περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ
Εμείς το δοκιμάσαμε όπως σας είπα από τα χεράκια της μεγάλης μας κόρης και μας άρεσε πολύ. Θα το μαγειρέψω σύντομα για να το δοκιμάσει και το άλλο μέλος της οικογένειας που δεν ήταν μαζί μας.
Προσαρμογή από το bbc goodfood
Τα υλικά
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
25γρ. βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2 κιλό κιμά
2 κουτ. της σούπας carry paste
2 κουτ. της σούπας mango chutney
3 κουτ. της σούπας σταφίδες
Αλάτι Πιπέρι
Λίγους κόκκους μπαχάρι
Λίγα μοσχοκάρφια
5 φύλλα δάφνης
300ml γάλα
2 αυγά
Για το ρύζι
350γρ. μπασμάτι
50γρ. βούτυρο
1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλα και 2-3 μικρά ξυλαράκια
6 σπόρους κάρδαμο (σπασμένους)
1 κουτ. του γλυκού τουμέρικ (κουρκουμά)
3 κουτ. σούπας σταφίδες
500ml νερό
Διαδικασία
Απλά πράγματα
Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά
Σε ένα μπολ βάζουμε σε νερό το ψωμί να μουσκεύει.
Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε με το βούτυρο τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίζουν να γυαλίζουν.
Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε βγάλει τα υγρά του και να χάσει το κόκκινο του χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο το carry και το mango, τα μπαχαρικά τα φύλλα δάφνης και τις σταφίδες ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά ώσπου να μην έχει καθόλου υγρά.
Προσθέτουμε το ψωμί αφού το στύψουμε και το θρυμματίσουμε στο μείγμα του κιμά ανακατεύουμε καλά και το αδειάζουμε σε πυρέξ.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το γάλα με τα αυγά και το αδειάζουμε πάνω από το μείγμα του κιμά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 40 περίπου λεπτά μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
Συνοδεύεται με κίτρινο ρύζι η συνταγή του οποίου ακολουθεί.
Όσο το φαγητό μας ψήνεται ετοιμάζουμε το ρύζι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε το νερό ζεστό, ανακατεύουμε και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αν νομίζουμε ότι θέλουμε περισσότερο βρασμένο το ρύζι δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο νερό πάντα ζεστό.
Σημείωση
Επειδή θα μου πείτε που να βρείτε το carry paste ή το mango chutney πιστεύω ότι σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα θα υπάρχουν.
Η Ιωάννα πριν λίγες μέρες πρότεινε κάποιο στους Αμπελόκηπους, δεν το έχω επισκεφτεί ακόμη αλλά αισιοδοξώ ότι θα έχουν.
Νέο: Η κόρη μου βρήκε σήμερα σε μεγάλο Καρφούρ τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Ξανθή,ωραίο φαίνεται,μ΄αρέσουν αυτά τα φαγητά!
Περιέχει βέβαια κάποια άγνωστα υλικά-καμιά πιο ελληνική παραλλαγή για να δοκιμάσω μαζί με το ρυζάκι-τέλειο θα γίνει!
Φιλιά!
Άργησε πολύ να φανεί η ανάρτηση αυτή.
Ελένη σε ευχαριστώ , η αργοπορία είναι δική μου αταξία ξέρεις από αυτές που αντί να κάνεις αποθήκευση κάνεις δημοσίευση!!!χαχαχαχα
Τώρα στο θέμα της ερώτησης σου.
Πάστα από κάρυ ίσως βρεις, στην Αθήνα πάντα, και σε μεγάλο Σ/Μ.
Chutney όμως ή θα φτιάξεις ή θα αγοράσεις πάλι εδώ.
Εγώ έχω κάποια chatney δικά μου όχι μάγκο βέβαια κι ίσως τα δοκιμάσω
Θα τα πούμε κι από το τηλέφωνο.
Kρατώ τη συνταγή σου για να τη φτιάξω, μου φαίνεται ωραία και θα τη δοκιμάσω, άλλωστε μια παραλλαγή αυτού του ρυζιού την κάνω συχνά.
Ωραία συνταγή Ξανθή. Πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών. Θα δοκιμαστεί κάποια στιγμή.
anthivolon είναι ιδιαίτερο πιάτο, εγώ θα το φτιάξω άμεσα μιας κι η κόρη βρήκε τα υλικά.
Vita αν τη δοκιμάσεις θα ήθελα τη γνώμη σου.
Καλό βράδυ.
Ξανθή το έχω δοκιμάσει στο σπίτι φίλων μας απ το Γιοχάνεσμπουργκ! Είχε και το συνοδευτικό ρυζάκι!!!!
Πραγματικά πολύ ιδιαίτερο πιάτο 🙂
Καλό βράδυ
Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά μου φαίνεται πολύ πολύ ωραίο.
Θα δοκιμαστεί σίγουρα.
Φιλιά
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγη, την αντιγράφω!
Τα υλικά όλα μπορούν να βρεθούν στην Αθήνα σε μεγάλα ΣΜ.
Καλό βράδυ!
Δε θέλω να το μαγειρέψω αλλά να το φάω!!! Περίσσεψε κανένα ταπεράκι;;;
ωραια συνταγή!θα την τολμησω….
καλημέρααααα!!!!!!
ευχαριστούμε για το κέρασμα ! Εύχομαι καλή τσικνοπέμπτη !!!
φιλια πολλά
Συνταγή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρέπει να την τυπώσω για να την μελετήσω με την ησυχία μου και να δω πως θα “ανταποκριθώ” :-))
Πολύ πρωτότυπο! Φαίνεται νοστιμότατο! Την αντέγραψα τη συνταγή! Καλή Τσικνοπέμπτη!
@ Γιώργο χαίρομαι που το ξέρεις, εμείς αγοράσαμε χτες τα υλικά και θα το φτιάξω σύντομα εγώ πια.
@ Πόπη έλα να σου κάνω το τραπέζι η φίλη σου αγόρασε τα βασικά υλικά.
@ ΕΛΕΝΑ σε ευχαριστώ ήδη κι εμείς τα βρήκαμε.
@ Μαρίνα λες να υπάρχει κούριερ για Βρυξέλλες κατευθείαν!!
Καλή Τσικνοπέμπτη!!
@ irida γιατί όχι;;
@ Μαράκι μου καλή Τσικνοπέμπτη και σ εσας!!!
@ Πηνελόπη είμαι σίγουρη για την ανταπόκριση σου.
@ Μαρία καλή Τσικνοπέμπτη!!!
Μόλις σήμρα έπεσα πάνω σε μαι αγγλική συνταγή για μία τάρτα η οπόία γίεται επίσης με ψίχα ψωμιού και μου φάνηκε πολύ ιδιαίτερο… πόσο μάλλος ότνα έχει και άλλα τόσα καλούσια μέσα. Ειδικά το ρύζιι μου άρεσε πολύ!
Βασιλική καλησπέρα,εμένα μου έχει κάτσει τώρα μαι πουτίγκα με ψωμί που φάγαμε στην Κρύπτη του Αγ. Μαρτίνου, άμα πας Λονδίνο θα σου πω να πας είναι πολύ ωραία.
Αυτό που έφτιαξε η Ania με ενθουσίασε για την απλότητα του, ξέρεις όταν από τη δουλειά σου τελειώνεις αργά κλπ θέλεις κάτι καλό και γρήγορο.
Καλές Αποκριές.