share

Πουτίγκα με ψωμί και μαρμελάδα

από
25CE-25A0-25CE-25BF-25CF-2585-25CF-2584-25CE-25AF-25CE-25B3-25CE-25BA-25CE-25B1
Όταν είμαστε στο Λονδίνο μετά από ένα υπέροχο κονσέρτο πιάνου

στην εκκλησία του Αγ. Μαρτίνου στους Αγρούς

κατεβήκαμε στην κρύπτη του ναού όπου λειτουργεί καφέ-εστιατόριο και δίπλα ένα υπέροχο πωλητήριο.
Το έχουμε επισκεφθεί κι άλλες φορές κι είναι ένας ωραίος σταθμός για ένα καφέ ή ένα ελαφρύ γεύμα. Την επομένη μέρα, μετά από περιπλανήσεις διάφορες σταθήκαμε πάλι εκεί και δοκιμάσαμε μια πολύ ωραία πουτίγκα. Αυτή με ακολουθούσε και περίμενα τη στιγμή που θα δοκίμαζα να φτιάξω κάτι ανάλογο.
Σας οφείλω φωτογραφίες από το Λονδίνο μερικές μπορείτε να δείτε εδώ κάποιες άλλες εδώ κι έπεται συνέχεια άλλη φορά.
Στο γλυκό μας τώρα.
Ένας φίλος του συζύγου μας φέρνει από χωριό της Βοιωτίας ψωμί “αληθινό “χωριάτικο, είναι το μόνο που μένει κι είπα να δοκιμάσω. Διάβασα κάποιες συνταγές από το BBC GoodFood κι αυτοσχεδίασα με ότι είχα στο σπίτι μιας κι αυτές τις μέρες είμαι άρρωστη και πολλά ψώνια δεν έχουν γίνει.
Τα υλικά μου για ένα μικρό πυρέξ
6 λεπτές φέτες ψωμί ίσως και λίγο ακόμη ( θα πρέπει να είναι μπαγιάτικο)
50γρ. βούτυρο
6 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι με ουίσκι
100ml κρέμα γάλακτος
100ml γάλα
2 αυγά
3 κουτ.σούπας ζάχαρη
1 καψουλίτσα βανίλια

Διαδικασία
Κόβουμε τις φέτες του ψωμιού και αφαιρούμε την κόρα του. Τις αλείφουμε με βούτυρο κι από τις δύο πλευρές. Τοποθετούμε στο πυρέξ τις μισές φέτες ψωμιού και τοποθετούμε από πάνω μαρμελάδα.

Τοποθετούμε από πάνω τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα κουζίνας τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε το ψωμί μας.


Αφήνουμε για 30 λεπτά. Αλείφουμε με μαρμελάδα ξανά.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 160 βαθμούς κι αέρα και ψήνουμε την πουτίγκα μας για 40 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει στην επιφάνεια.


Σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή.
Αν θέλετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Update

Η γλύκα του γλυκού μου έγινε ακόμα πιο γλυκιά μετά από την άφιξη δώρου!!!
Η εξαιρετική φίλη μου Κική μου χάρισε, με αφιέρωση για μένα το τελευταίο της βιβλίο

λικεράκια και σερμπέτια


Κική σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!
Για όσους δεν το έχετε αποκτήσει ακόμη μην το αμελήτε όπως είχα κάνει εγώ!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Eίναι από τα αγαπημένα μου!!!
    Την φτιάχνω πολλές φορές και με τσουρέκι μπαγιάτικο και γίνεται υπέροχη!

  2. Απάντηση

    δεν το έχω δοκιμάσει….
    πολύ ευκολο φαίνεται….
    ευχαριστούμε!!!!
    καλημέρα!!!
    καλή εβδομάδα!!!!

  3. Απάντηση

    ΑΧ, βρε ξανθή τι μου κάνεις πρωί-πρωί άρρωστο άνθρωπο!!!Κόλαση!
    Ο,τι θαθελα τώρα ένα γλυκό.
    Ναί, είμαι πλέον στα χάλια μου, ετσι για να μην νοιώθεις μόνη.
    Εντυπωσιάστηκα κι απο το εστιατόριο στην κρύπτη του Ναού!!! Μόνο εμείς φοβόμαστε μην θιχτούν οι Άγιοι…
    Φιλάκια πολλά και περαστικά ΜΑΣ!

    • Odile
    • 11 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    I love this cake is’t easy and soo good. In spain we made something like this cake. Sorry my english is very bad. Good day from spain.

  4. Απάντηση

    Τι καλά να είχα ένα κομμάτι ΤΩΡΑ με τον καφέ μου!! Πολυ ωραίο γλυκό και αξιοποιεί ότι ξεχασμένο ψωμί, κέηκ, τσουρέκι υπάρχει στο σπίτι!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

  5. Απάντηση

    @ Λίλα ναι και με τσουρέκι γιατί όχι, θα έχει και τα αρώματα του τσουρεκιού,καλή βδομάδα!

    @ irida είναι πολύ εύκολο σκέψου ότι εγώ δεν ήμουν και πολύ καλά χτες που το έφτιαξα.
    Καλή εβδομάδα.

  6. Απάντηση

    Χαρά μου έγινες χειρότερα γιατί;;ΜΗ θαρρείς ότι κι εγώ είμαι πολύ καλύτερα.
    Όσο για το ναό, εκεί δεν πληρώνονται από το κράτος οπότε αξιοποιούν κάθε τι. Όπως είδες κάνουν συναυλίες άλλες με εισιτήριο κι άλλες δωρεάν κι αν θέλεις αφήνεις κάτι στο τέλος.
    Και με αξιόλογους καλλιτέχνες όχι ότι ότι, κι όπως κατάλαβα οι Άγιοι δεν έχουν πάθει τίποτα!!
    Φιλάκια πολλά και περαστικά μας!!

  7. Απάντηση

    Αν και δεν το έχω φτιάξει ποτέ θα ήθελα να δοκιμάσω, φαίνεται εξαιρετικό!!

    πολύ ωραίες οι φωτο απο το Λονδίνο.

    φιλια πολλά πολλά, καλή βδομάδα και περαστικούλια Ξανθή μου !!!

  8. Απάντηση

    Οι “ψωμένιες” πουτίγκες είναι πολύ νόστιμες!
    Και με τσουρέκι, αλλά και με κρουασάν γίνονται πολύ καλές!
    Καλή βδομάδα Ξανθή μου!

    • Ήβη
    • 11 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Ωραία ιδέα για πουτίγκα και έχω ένα σωρό μαρμελάδα που είχα φτιάξεις. Τη γλυκιά πουτίγκα τη φτιάχνω με μπισκότα και αυτή με το ψωμί τη φτιάχνω με τυριά.

    • eleni
    • 11 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,τι εύκολη και φαντάζομαι νοστιμιά!Γεύση που μ΄αρέσει-τσιμπάω λίγο!
    Τι όμορφα θα ήταν εκεί απολαμβάνοντας μουσική!
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

  9. Απάντηση

    Odile thanks!also my english is very bad. Have a nice day!!!

  10. Απάντηση

    @ Σοφία εγώ συνήθως δεν έχω ξεχασμένο ψωμί κατάλληλο για τέτοια διαδικασία, έτυχε τώρα, αλλά κέικ η τσουρέκι σίγουρα θα περισσέψει κι η πρόταση είναι καλή!!

    @ Μαράκι σε ευχαριστώ για τις ευχές ελπίζω να μου περάσει γρήγορα μιας κι έχω και πολλές δουλειές.
    Έχει κι άλλες φωτό αλλά χρόνος δεν υπάρχει για επεξεργασία!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΕΛΕΝΑ καλή εβδομάδα!!ευχαριστώ.

  11. Απάντηση

    @ Ήβη με τυριά;; ενδιαφέρον έχεις κάποια συνταγή στη σελίδα σου;;
    Καλή εβδομάδα!!

    @ Ελένη εσύ δεν κάνεις και ταξίδια με αεροπλάνο!!Είναι υπέροχα στο Λονδίνο σε αυτή την εκκλησία αλλά και σε άλλες δίνονται πολλά κονσέρτα.
    Καλή εβδομάδα.

  12. Απάντηση

    Καλησπέρα, πολύ ωραία συνταγή!
    Οι Άγγλοι έχουν παράδοση στις πουτίγκες εξάλλου. Ωραία ιδέα είναι εκτός από ψωμί ή τσουρέκι να χρησιμοποιήσουμε και μπισκότα πτι μπερ, πρέπει όμως το μίγμα γάλακτος και αβγών να είναι χλιαρό για να μαλακώσουν.
    Καλή συνέχεια με πολλές νόστιμες δημιουργίες! 🙂

    • i
    • 11 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Κανένα κομμάτι έμεινε ή τα φάγατε όλα;………..
    Μπορώ να βάλω και άλλο είδος μαρμελάδας ή δεν ταιριάζει;
    έχω λίγο ψωμί απο χθες μήπως να δοκίμαζα………….

  13. Απάντηση

    Παρ’όλη την αρρώστια σου Ξανθή μου έφτιαξες super γλυκάκι! Εύχομαι περάστικά και γρήγορα δυνατή όπως πριν!

  14. Απάντηση

    @ The Dark Chef καλώς ήρθες στην παρέα μας.Σε ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σου! Καλό απόγευμα!!

    @ Ιωάννα περιμένω νέα τις απορίες στις έλυσα άντε να δούμε εντυπώσεις!!

    @ Κατερίνα μου αν δεν κάνω και κάτι δεν μπορώ έχω γίνει κουδούνι εντελώς!!! Σε ευχαριστώ!!

  15. Απάντηση

    Περαστικά, Ξανθή μου. Οι Άγγλοι αγαπούν πολύ αυτού του είδους τα γλυκίσματα με ψωμί ή τσουρέκι-μπιός. Η πρότασή σου είναι εξαιρετική.

    • Asteri
    • 11 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Σου παίρνω λίγη πουτίγκα εεε;
    Περαστικά σου εύχομαι!!!
    Αααα κι εγώ το βιβλίο Λικεράκια που το κέρδισα σε διαγωνισμό χεχε το περιμένω να έρθει αύριοοοοοοο
    Φιλιά

    • Vita
    • 11 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Με πόσο απλά υλικά μπορεί κανείς να φτιάξει ωραία κεράσματα! Όλα μπορούν τελικά να αξιοποιηθούν. Ωραία η ιδέα και για απομεινάρια τσουρεκιών.

    • Marina
    • 11 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Πώς τα σκέφτεσαι και τα κάνεις…Ανακύκλωση υλικών έχω δει αλλά και ανακύκλωση ψωμιού…Να το δοκιμάσω με μαύρο ψωμί; Θα γίνει; Ιδωμεν…!!!

  16. Απάντηση

    @ Ελένη ευχαριστώ! αποκτώ σιγά σιγά συνήθεις Αγγλικές μιας και τα παιδιά μου είναι μόνιμα εκεί!!

    @ Asteri πάρε όση θέλεις. Ευχαριστώ γα τις ευχές.
    Το βιβλίο υπέροχο!!!

    @ Vita και βέβαια όλα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε!!και το αποτέλεσμα πολύ καλό!

    • iwanna
    • 11 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Η πουτίγκα δοκιμάστηκε και οι γνώμες διίστανται:ο ένας -που δεν του αρέσουν ιδιαίτερα τα γλυκά-δεν τρελάθηκε,αλλά ο μπαμπάς μας που είναι γλυκατζής έμεινε κατενθουσιασμένος………..

  17. Απάντηση

    @ Μαρίνα δοκίμασε με τσουρέκι τώρα το Πάσχα όλο και λίγο θα περισσέψει.

    @ Ιωάννα χαίρομαι που άρεσε στο σύζυγο νομίζω ότι είναι ο πιο δύσκολος. Καλημέρα!!

  18. Απάντηση

    Όντως τέλεια η πουτίγμα σου Ξανθή!
    Και η βόλτα στο Λονδίνο που μας πήγες και το βιβλίο σου απο την Κική , πολύ όμορφα! καλημέρα 🙂

  19. Απάντηση

    Χα,χα,… μου φαίνεται πως κάνεις κακιές παρέες γιατί το έχεις ρίξει στα γλυκά!!
    Από τα καλύτερα πάντως για την αξιοποίηση υλικών όπως αυτά που περιγράφεις γλυκειά μου Ξανθή.
    Πολλές καλημέρες.

  20. Απάντηση

    Ξανθή μου πολύ ωραίο γλύκισμα.
    Καλή ιδέα για αξιοποιηση μπαγιάτικου ψωμιού.
    Για πρωϊνο είναι πολυ ωραίο.

    Φιλιά
    (ελπίζω να είσαι καλύτερα)

  21. Απάντηση

    Λατρεύω το Λονδίνο!!
    Το γλυκάκι εύκολο και γευστικό.
    Φιλιά πολλά

  22. Απάντηση

    @ Afroditi σε ευχαριστώ πολύ, οφείλω ακόμη μερικές βόλτες από Λονδίνο!!

    @ Πηνελόπη είδες τι κάνουν οι κακές παρέες!!!χαχαχαχα Μου είχε μείνει να δοκιμάσω κάτι ανάλογο με αυτό που είχα φάει.
    Φιλάκια!!

    @ Marion και για πρωινό και για δεκατιανό ότι θέλεις μια χαρά είναι.
    Βελτιώνομαι αργά αργά όμως και θέλω να φύγω!!!Ευχαριστώ πολύ.

    @ Μαρία αν πας Λονδίνο φρόντισε να πας εκεί που γράφω!!
    Καλό απόγευμα.

  23. Απάντηση

    Οι φωτογραφίες είναι υπέροχες, με ταξίδεψες για τα καλά. μου βάζεις φυτιλιές γιατί σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα ταξιδάκι με την μικρή στο εξωτερικό και είμαστε ανάμεσα σε Ρώμη και Μαδρίτη, αλλά βλέπω το Λονδίνο να μπαίνει στο παιχνίδι. Όλα τα καλά του Θεού υπήρχαν σε αυτ΄ς τις φωτό!!!
    Πουτίγκα δεν έχω δοκιμάσει, δεν θα αργήσει όμως αυτή η ώρα. Φιλάκια

  24. Απάντηση

    manousina αυτές που είδες είναι το 10% που να δεις κι άλλες πολλές.
    Το Λονδίνο είναι ατέλειωτο για επισκέψεις, εμείς που πάμε συχνά κάθε φορά ανακαλύπτουμε ότι δεν έχουμε δει πολλά.
    Εύχομαι να περάσεις καλά το Πάσχα και τα λέμε μετά για περισσότερα.
    Πολλά φιλιά.

  25. Απάντηση

    Ήσουνα αρρωστούλα; Ελπίζω να είσαι καλύτερα τώρα!
    Εγώ δεν τα έχω πολύ καλά με τις πουτίγκες, η Χαρά όμως πολύ θα το χαιρότανε αυτό το γλυκάκι:)
    Με γεια το δωράκι σου, θα το χαρείς είμαι σίγουρη!

  26. Απάντηση

    Νοστιμιά με απλά υλικά!

    * Τελικά στην κρύπτη του St Martins in the Fields, δεν κατάφερα να πάω, αν και όλο εκεί τριγύρω γύριζα…Ας ελπίσουμε σε μια επόμενη επίσκεψη.

    * Θα πρέπει, ήδη, να είσαι καλύτερα!

    • nadia
    • 13 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Αχ τι ωραία που φαίνεται!!!!!Ιδιαίτερο…

  27. Απάντηση

    Ποιο χωριό Ξανθή;;;; Μήπως εννοείς τις Ερυθρές (Κριεκούκι) που είναι κοντά στη Θήβα, αλλά δεν ανήκουν στην Βοιωτία; Αν όχι, πρέπει να σου στείλω ή να σου δώσω οπωσδήποτε μια φρεσκοψημμένη φρατζόλα απο το διάσημο ψωμί μας και φυσικά το περιβόητο γιαούρτι Παγώνης και την ωραιότερη φέτα του κόσμου! Πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις (ιδανικά το ψωμί ζεστό…)… αν περνάτε συχνά να σταματήσεις στο χωριό μου!!!

  28. Απάντηση

    και εμένα αγαπημένη γέύση, τι ωραίες φωτό!

  29. Απάντηση

    Υπέροχη πουτίγκα!!! Περαστικά σου Ξανθή!!!

  30. Απάντηση

    Πολύ ..ορεκτικές οι εικόνες σου Ξανθή μου..
    Που να δοκιμάσουμε κιόλας!
    Αλλά “πηγα” και Λονδίνο απόψε..

    Νάσαι καλά να μαγειρεύεις και να ταξιδεύεις. Ετσι κι αλλιώς συχνά είναι ακριβώς το ίδιο!

    • kiki
    • 19 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Καλέ! Δεν πήρα χαμπάρι ότι το έκανες αυτό! Πάω να κρυφτώ! χαχα! Να είσαι καλα! Φιλάκια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode