Στρείδια!!!

από
25CE-25A3-25CF-2584-25CF-2581-25CE-25B5-25CE-25AF-25CE-25B4-25CE-25B9-25CE-25B1-2B-25288-2529

Όποιος γυρίζει μυρίζει έτσι δεν λέει μια παροιμία;; Εγώ λέω ότι όποιος γυρίζει έχει και τα τυχερά του.
Επειδή όπως ξέρετε ησυχασμό δεν έχω, δεν χάνω ευκαιρίες, και ας μην ήμουν και πολύ καλά, Παρασκευή μεσημεράκι βρισκόμαστε Σαλαμίνα ένεκα δουλειάς.
Στη Σαλαμίνα παρουσιάστηκα, κάνοντας έκπληξη, στον Γ. παλιό μου διευθυντή αλλά περισσότερο από όλα καλό συνεργάτη και φίλο.
Αφού είπαμε τα επιστημονικά μας, να μην ξεχνιόμαστε κιόλας, ήπιαμε τα ουζάκια μας παρέα με τη Χ. και τον Θ.

Φεύγοντας μας χάρισαν μια σακούλα ολόφρεσκα στρείδια που μύριζαν όλη τη θάλασσα, και πρόταση μαγειρέματος.
Λίγες πληροφορίες για τα στρείδια: ( από μια πρόχειρη αναζήτηση)
Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας για στρείδια κάποιοι μάλιστα λένε ότι τα στρείδια πρέπει να καταναλώνονται μόνο τους μήνες που έχουν (ρ)
Τα στρείδια ανοίγονται με ειδικό μαχαίρι και ρίχνοντας λεμόνι μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά.
Άλλη πληροφορία λέει ότι αφαιρούμε το μικρό μαύρο σάκο ανοίγοντας τα.
Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο καθώς και βιταμίνες Α και Β12.
Τα στρείδια ανέκαθεν θεωρούνταν αφροδισιακά, πράγμα το οποίο έχει επιβεβαιώσει εν μέρει, ομάδα Αμερικανών και Ιταλών επιστημόνων. Σύμφωνα με την έρευνά τους, τα στρείδια έχουν υψηλές ποσότητες ενός αμινοξέος, το οποίο προκαλεί αύξηση στην παραγωγή σεξουαλικών ορμονών, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθάει στην παραγωγή τεστοστερόνης

Σας παρουσιάζω λοιπόν τα στρείδια μου όπως τα καθάρισα κι όπως τα μαγείρεψα εγώ για τις ανάγκες του Σαββατιάτικου γεύματος.
Έπλυνα με ένα βουρτσάκι καλά τα όστρακα και μετά τα άχνισα λίγα λίγα μέσα σε καλάθι μέχρι να ανοίξουν.( λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετά)

Όσα δεν άνοιξαν τα πέταξα μα ήταν ελάχιστα.



Αφαιρούσα τα μουστακάκια τους και με τη βοήθεια ενός κουταλιού αποκολλούσα το εσωτερικό τους.

Η πρόταση της Χ. ήταν να τα περιχύσω με μια σάλτσα λαδιού ξιδιού και να τα τρώμε ως μεζέ με το ουζάκι μας.
Επειδή όμως εμείς δεν πολύ πίνουμε ουζάκια προτίμησα να συμβουλευτώ τη συνταγή της Λίνας για Λιγκουίνι με σάλτσα θαλασσινών κι έφτιαξα μια ωραία σάλτσα που συνοδεύσαμε το σπαγγέτι μας.


Αν σας αρέσουν μιας και είναι η εποχή τους δοκιμάστε έτσι ή με τη δική σας αγαπημένη συνταγή κι ακούω τις προτάσεις σας.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • eleni
    • 20 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου,δεν αμφιβάλλω ότι το φαγάκι σου θα είναι πεντανόστιμο!
    Να τα έτρωγα καλά θα ήταν,τίποτα από όστρακα δε μου αρέσουν.Πάντως φαίνονται λαχταριστά!
    Φιλιά!

  1. Απάντηση

    ΑΧ! τα λατρεύω..τώρα απλά φοβάμαι να φάω μήπως και πάθω δηλητηρίαση..έχω 2 χρόνια να φάω στρείδια!

  2. Απάντηση

    Me ta thalassina den to xo katholou! Nomizo oti de tha katafero na mageirepso pote sosta kati thalassino…:( To piato pantos deixnei pentanostimo!!! Etroga xalara 2 piata stin kathisia!!! Xanthi mou mipos exeis na mou protineis mia kali/dokimasmeni saltsa gia pizza?

  3. Απάντηση

    Δεν ξέρω αν επισκέφτηκες την ψαραγορά της Σαλαμίνας, έχει μία από τις καλύτερες και πιο “πλούσιες” ψαραγορές, βρίσκεις τα πάντα εκεί!!!
    Τα στρείδια τα λατρεύω!!!

  4. Απάντηση

    @ Ελένη η αλήθεια είναι ότι δεν είσαι μόνη τα όστρακα ή τα λατρεύεις ή τα μισείς,Φιλιά

    @ αχτίδα κι εγώ αν δεν είναι γνωστής προέλευσης δεν τα τρώω.

    @ donkey and the carrot δεν είναι καθόλου δύσκολο να τα μαγειρέψεις. Για τη σάλτσα σου απάντησα.

    @ ΕΛΕΝΑ παρόλο που έχω πάει πολλές φορές Σαλαμίνα δεν έχω επισκεφτεί την ψαραγορά για διαφορετικό κάθε φορά λόγο.Και να σκεφτείς ότι εγώ έχω μεγάλη αγάπη γενικώς στις αγορές. Μια άλλη φορά.
    Τα όστρακα αυτά είναι από φίλο που μαζεύει ο ίδιος.

    • Vita
    • 20 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Τρελαίνομαι για όστρακα αν και τα τελευταία χρόνια φοβάμαι λίγο. Πολύ θα ήθελα να ήμουν στο τραπέζι σου!

  5. Απάντηση

    Δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από φρέσκα στρείδια. Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες Ξανθή μου!
    Η σάλτσα σου φαίνεται τέλεια. Έχει πολύ ωραίο χρώμα!

  6. Απάντηση

    Ξανθή μου το φαγάκι σου σίγουρα είναι πεντανόστιμο αλλά τα στρείδια δεν τα τρώω με τίποτε… άσε που τα φοβάμαι κιόλας τα θαλασσινά!!!

    • Ivy
    • 21 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Τα στρείδια ή τα λατρεύεις ή δεν θέλεις ούτε να τα δεις και δυστυχώς στο σπίτι μας οι μισοί ούτε θέλουν να ακούσουν για στρείδια. Φανταστικό το φαγάκι σου.

    • Penelope
    • 21 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Και τα κοιτάζω τόση ώρα μπας και εντοπίσω μέσα και κανένα μαργαριταράκι!!
    Αλλά είναι μαργαριτάρι η συνταγή σου καλή μου, οπότε δεν το έχουμε ανάγκη!
    Καλημέρα και ceep going…μην σταματάς πουθενά, γιατί πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει :-))

    • Λίλα
    • 21 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Όταν βλέπω θαλασσινά τρελλαίνομαι….ανταλάσσω ένα καταψύκτη αγκινάρες με λίγα στρείδια!!!

  7. Απάντηση

    @ Vita κι εγώ τα φοβάμαι αλλά όταν είναι από γνωστή πηγή τα τρώω όχι όμως ωμά. Κι εγώ θα ήθελα να ήμουν στο δικό σου τραπέζι το χτεσινό!!

    @ Μάγδα σε ευχαριστώ πολύ.
    Αρέσουν πολύ στην νύφη μου και τα ψάχνει στο Λονδίνο πάντα, εκεί βρίσκεις;;

    @ Κική σε ευχαριστώ, είπαμε ή τα τρώει κάποιος ή τα μισεί.

  8. Απάντηση

    @ Ήβη εδώ ευτυχώς τα τρώμε, υπάρχουν βέβαια προτιμήσεις ως προς το πως!!

    @ Πηνελόπη κι ο φωτορεπόρτερ για μαργαριτάρια έψαχνε!!χαχαχα
    Ευχαριστώ πολύ!!

    @ Λίλα μόλις μου ξαναχαρίσουν φεύγω για Κρανίδι!!!
    Ευχαριστώ!!

    • kiki
    • 21 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Νομιζω ότι στρείδια δεν έχω φάει ποτέ, εν αντιθέσει με μύδια! Τέλειος όμως μεζές! Τυχερή που τα βρήκες!

    υγ. δεν μπορώ να μη σχολιάσω το παραμύθι…Συμφωνώ απόλυτα με όσα έγραψες….Ειδικά στο τέλος…

  9. Απάντηση

    @
    μου αρέσουν τα στρείδια !
    όπως και οι αχινοί…
    ωμά, να στίβω πάνω λεμόνι 🙂

  10. Απάντηση

    @
    Ξανθούλα,
    έχω μικρούλια πράσινα (άγουρα δηλαδή) μανταρινάκια.

    ξέρουμε αν γίνονται κάτι ;

    ευχαριστώ 🙂

  11. Απάντηση

    Nice recipes ,greeting from Belgium
    http://retriever-louisettesblogs.blogspot.com

Γράψτε απάντηση στο Vita Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode