Το καλό ή κακό, δεν ξέρω, της ίωσης είναι ότι όσο ήμουν ξαπλωμένη ξεφύλλιζα κάποια παλιά μεν αλλά νεόφερτα στο σπίτι περιοδικά γαστρονόμου.
Δεν ξέρω πόσες φορές τα ξεφύλλισα και τώρα χορεύουν στο κεφάλι μου κάστανα, κολοκύθες, πράσα, μέλι, και πολλές άλλες προτάσεις για γιορτινές κι όχι μόνο συνταγές.
Κι επειδή πρέπει να τρώμε όλη η οικογένεια από όλα που διάβασα επέλεξα για σήμερα δυο συνταγές, η μια πρόταση της κ. Βουτσινά και η άλλη της κ. Χρυσανθίδου.
Για την κ. Βουτσινά σας έχω ξαναπεί ότι της έχω ιδιαίτερη εκτίμηση ιδιαίτερα για τις καταγραφές συνταγών και εθίμων της πατρίδας μας αλλά και για την ακρίβεια των γραπτών της.
Ας πάμε λοιπόν στην προτεινόμενη συνταγή της για ένα νηστίσιμο και νόστιμο πιάτο.
Η επιλογή μου έγινε και με βάση υλικά που υπήρχαν στο σπίτι δηλαδή κάστανα από το χωριό και κυδώνια από σπίτι που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν άμεσα.
Τα υλικά
3 πράσα
1 ματσάκι σέλινο
15-20 κάστανα καθαρισμένα
2 μικρά κυδώνια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα κάστανα, για ευκολία τα χαράζουμε λίγο στη βάση τους και τα βράζουμε περίπου 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και με λεπτό μαχαίρι τα καθαρίζουμε από εξωτερική κι εσωτερική φλούδα.
Κόβουμε τα πράσα σε μικρές ροδέλες (τα δικά μου ήταν χοντρά) και στη συνέχεια κόβουμε και το σέλινο σε μεγαλούτσικα κομματάκια.
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε οκτώ φέτες, τα περνάμε με μια φλούδα λεμονιού να μην μαυρίσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι το οποίο έχουμε ψιλοκόψει.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε ώστε να σοταριστούν ελαφρά και νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα να σκεπάζονται τα υλικά μας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα ώσπου να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ζεστό ψωμί και ελιές για ένα νηστίσιμο γεύμα.
Εγώ έφτιαξα και αφράτα μπιφτέκια, η άλλη επιλογή της ημέρας, για τα οποία θα σας μιλήσω σε επόμενη ανάρτηση.
Οι επιλογές δικές σας.
Ενημέρωση
Παράλειψη μου αλλά τελευταία όλα γίνονται βιαστικά και ζητώ συγγνώμην.
Η κ. Βουτσινά αναφέρει ότι αυτό είναι φαγητό που το φτιάχνουν στην Αργαλαστή Πηλίου.
Συμφωνώ με τις απόψεις σου για την κα Βουτσινά Ξανθή μου, και την συνταγή αυτήν την έχω διαβάσει κι’ εγώ στο παρελθόν αλλά δεν έχω τολμήσει να την φτιάξω.
Μάλλον θα το τολμήσω σύντομα, σε μικρή ποσότητα, μιας και προβλέπεται να την τρώω μόνη μου!
Περαστικά σου, ελπίζω πια.
Εντυπωσιακότατος ο συνδιασμός!!! Σου έκανε “καλό” η ίωση!!!
Kανένα φαγητό για κάτι παλικάρια της φακής δεν έχεις;;; Να τους κάνουμε όλους σούπα και να τους φάμε να ησυχάσουμε…;…!
Intriguing πρόταση(Σήμερα κάνω εξάσκηση στα αγγλικά και βγάζω αχταρμά αγγλοελληνικών)! Θα δοκιμαστεί σε μικρή ποσότητα, γιατί άντε να πίσω την κόρη να δοκιμάσει, τους άντρες πολύ αμφιβάλλω!
Καλή σου μέρα Ξανθή μου καισου εύχομαι περαστικά για την ίωση!
Από τα πιο πρωτότυπα λαδερά – νηστίσιμα πιάτα που έχω δει! Εύγε για την ανάμιξη τόσο ωραίων υλικών και γεύσεων, θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω κάτι τέτοιο!
Συμφωνώ απόλυτα με τη Dark Chef.
Μες στο μυαλό μου ήταν, για αυτά που ήθελα να γράψω.
Θα το φτιάξω γιατί όλα τα υλικά μού είναι ιδιαιτέρως αγαπητά και νόστιμα.
Εύγε σου!
Ζ.
Καλή σου μέρα, Ξανθή και περαστικά σου. Βλέπω ότι βγαίνει και κάτι, όσο κάθεται κανείς στο κρεβάτι!
Πολύ πρωτότυπη, εντυπωσιακή συνταγή με ωραία υλικά. Πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω αλλά . . . δε θα συμφωνήσουν. Αν πω και μπιφτέκια, ίσως!
Ξανθή μου,τι πιάτο είναι αυτό!Για μένα εκλεκτό,θα το προτιμούσα και χωρίς το μπιφτεκάκι.
Φιλιά!
Eάν στη συγγεκριμένη συνταγή πρόσθετες και λίγο ρύζι θα γινόταν εξίσου πολύ ωραίο φαγητό,τι λες και εσύ;
Ξανθή μου σαν συνοδευτικό με μπιφτεκάκια ή άλλο κρεατικό το βρίσκω υπέροχο!
Σαν κυρίως πιάτο δεν τολμώ να το εμφανίσω στους άντρες μου, ή θα φάνε εμένα ή θα φάνε σουβλάκια, το ξέρω το σενάριο χα χα χαα!!!
Εγώ πάντως και σκέτο μια χαρά το τρώω, έχει τόσα αγαπημένα υλικά!
Καλό μεσημέρι!
Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟΣ!!ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΥΝΤΟΜΑ!..
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!!!!
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!
Νόστιμο νηστίσιμο φαγάκι Ξανθή μου. Καταγράφεται!
Υπάρχει πιο εποχιακή συνταγή απ΄αυτήν; Όλα τα καλούδια έβαλες!
Θα την δοκιμάσω μόλις τα καταφέρω,σύντομα βέβαια!
Είστε καλύτερα,πέρασε τελείως η ίωση;
Αν δεν έχεις ζαλάδες και πονοκεφάλους,το κρεββάτι είναι το καλύτερο γιατρικό,διαβάζεις,μελετάς ενώ γεμίζουν οι μπαταρίες…και βουαλά μια δημιουργικότητα! :))))))))))))))
φιλιά πολλά!
Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας και τα σχόλια. Η ίωση με έκανε να χάσω πολύτιμες ώρες κι έτσι τώρα τρέχω και δεν φτάνω, η ραπτομηχανή έχει πάρει “φωτιά” οι κατσαρόλες πρέπει να μπουν για μανταρινάκια!!
Δοκιμάστε τη συνταγή ακόμη κι εκείνοι που είστε επιφυλακτικοί και δεν θα χάσετε. Κι εγώ είχα τις επιφυλάξεις μου γιαυτό έκανα και τα μπιφτέκια αλλά τελικά οι κριτικές ήταν πολύ καλές και επιθυμία να ξαναγίνει.
Πολλά φιλιά σε όλους.
Είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει αυτή η συνταγή, ευτυχώς πιστεύω θα αρέσει και στην οικογένεια!
Περαστικούλια:)
Kαι τα τρια υλικά μου αρέσουν. Ολα μαζί ετσι εχουν ενδιαφέρον. Ωραιο συνοδευτικό τώρα στις γιορτές. Σίγουρα θα είναι πολύ ωραία.
Dear Blonde, This looks so very good! I would just love it. Blessings, Catherine xo
@
ωραία τα λαχανικά – φρούτα – καρποί !
🙂
Την εφτιαξα την συνταγή και είναι καταπληκτική!! Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!!