Κρεατότουρτα

από
DSC02070

Παραδοσιακή Κρητική συνταγή. Μία από τις πιο ωραίες συνταγές της Κρήτης που προσφέρεται ακόμα σε γάμους, βαφτίσεις και όχι μόνο. Η αυθεντική, απαιτεί το κρέας μέσα με τα κόκαλα, αλλά εμείς οι νεότεροι λόγω το ότι μας την δίνουν λίγο…… τα κόκαλα μέσα, καθαρίζουμε το κρέας και μετά το βάζουμε στην τούρτα.
Ας δούμε όμως πως γίνεται.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
Για το φύλλο
1 νεροπότηρο ζωμό από το κρέας που έχουμε ήδη βράσει
1 κουταλιά της σούπας τσικουδιά ή ξύδι
1 μαγιά φρέσκια 25γραμ.
αλεύρι γ.ο.χ. περίπου 1 κιλό

Για την γέμιση
1 1/2 κιλό αρνί ή ζυγούρι
1 κιλό μυζήθρα
150 γραμ. Μαλάκα (μετά συγχωρήσεως)
1 κουταλιά της σούπας στάκα

Και τώρα ας την φτιάξουμε:
Πλένουμε και αλατίζουμε το κρέας καλά. Στην συνέχεια το βράζουμε…. επίσης καλά. Να είναι δηλαδή μαλακό. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και μετά που θα κρυώσει, μην καούμε κιόλας, το μαδάμε προσέχοντας να μην έχει κόκαλα.
Όταν κάνουμε και αυτή τη διαδικασία, φτιάχνουμε το φύλλο. Βάζουμε τον ζωμό σε ένα μπολ μαζί με την τσικουδιά ή το ξύδι. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με την μαγιά και το πλάθουμε καλά. Εγώ το φτιάχνω στον αρτοπαρασκευαστή, είναι λίγο πιο εύκολο και δεν κουράζει τα χέρια μιας και τα έχουν παιγμένα ελαφρώς.
Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει.
Παίρνουμε ένα ταψί 26εκ. , ανοίγουμε το φύλλο και το βάζουμε στο ταψί.
Τώρα όσον αφορά το ταψί, μπορείτε να την φτιάξετε σε πιο μεγάλο και απλά θα σας γίνει πιο λεπτή. Το αποτέλεσμα πάλι ίδιο θα είναι.

Κόβουμε από γύρω γύρω αυτά που περισσεύουν.


Βάζουμε την γέμιση μέσα και την στρώνουμε ομοιόμορφα παντού.

Ανοίγουμε και ένα δεύτερο φύλλο και με αυτό σκεπάζουμε την πίτα μας. Γυρνάμε το φύλλο προς τα μέσα. Αλείφουμε την πίτα μας με αυγό και πασπαλίζουμε με σησάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αερόθερμο για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα. Ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας.

Κατηγορίες
  1. Απάντηση

    Ωραία και την περίμενα τόσες μέρες!!!
    Μόλις γίνουμε καλά (γιατί τώρα μόνο σούπες τρώμε) θα τη φτιάξω.
    Καλημέρα και πολλά φιλιά σε όλους!!!

    • Eri
    • 19 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πάρα πολύ ωραία! Την έχω φάει στην Κρήτη με το παραδοσιακό τυρί..!
    Μπράβο Λίνα!
    Περαστικά Ξανθή μου!

    • iwanna
    • 19 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ ωραία φαίνεται Λίνα σίγουρα θα είναι και πολύ νόστιμη!!!

    • Arti
    • 19 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    θα περιμένω να τη φτιάξει η μαμά με μεγάλη ανυπομονησία!!! (εγώ δεν είμαι άρρωστη!! μην ακούτε τι λέει η μαμά!!)

  2. Απάντηση

    Λινάκι μας έλειψες, ελπίζω να είσαι καλά!
    Παραδοσιακή κρητική συνταγή είναι δυνατόν να μην μας αρέσει?
    Γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!

  3. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου. Βλέπω πήρατε σειρά όλοι και αρρωστήσατε. Και εμείς εδω μια από τα ίδια, μόνο το μικρό μου την έχει βγάλει προς το παρόν. Υπομονή και περαστικά.
    Φιλάκια σε όλους!!!

  4. Απάντηση

    Eri σε ευχαριστώ πολύ.
    Καλημέρα!!!

  5. Απάντηση

    Ιωάννα μου, πράγματι είναι υπέροχη.
    Καλημέρα!!!

  6. Απάντηση

    Άρτεμις, χαίρομαι που είσαι καλά. Μόλις γίνει καλά και η μαμά θα την φτιάξει, είμαι σίγουρη. Πως και πως την περίμενε άλλωστε.
    Καλημέρα, φιλάκια!!!

  7. Απάντηση

    Έλενα, το καλά είναι σχετικό, δυστυχώς. Εγώ μπορεί να μην γράφω συχνά, αλλά σας παρακολουθώ πάντα. Το γράψιμο αποφεύγω πολλές φορές λόγω χεριών. Όχι όμως και το σερφάρισμα!!! Ε …είπαμε μην χάνω και τα ωραία!!!
    Φιλάκια, καλημέρα!!!

  8. Απάντηση

    Tην έχω δομικάσει Πάσχα σε σπίτι φίλων Κρητικών. Είναι αλήθεια ότι είναι κάτι διαφορετικό, απαραίτητη προϋπόθεση να σου αρέσει το αρνίσιο κρέας, κάτι που εμένα προσωπικά δεν με ξετρελαίνει. Παρόλα αυτά είναι μια συνταγή πολύ καλή, παραδοσιακή και αξίζει να την γνωρίσουν οι νεότερες!!
    Τα φιλιά μου

  9. Απάντηση

    Dear Blonde, This sounds like a meal I would very much enjoy. A perfect dish. Blessings, Catherine xo

  10. Απάντηση

    Πιο χορταστική ”τούρτα” δεν υπάρχει.
    Πολύ ωραία συνταγή Λίνα και παραδοσιακή και νόστιμη.

  11. Απάντηση

    Εξαιρετική τούρτα Λίνα μου!!!! περαστικά Ξανθή, και εγώ έχω την μικρή με πυρετό…

  12. Απάντηση

    Πολύ ωραία, με όλα τα αγαπημένα κρητικά υλικά! Γεια στα χέρια σου Λίνα:)

  13. Απάντηση

    Γειά σου καλή μου κρητικοπούλα με τις νοστιμιές σου!!!

  14. Απάντηση

    Περαστικά στην οικογένεια Ξανθής!!! Σουπίτσες και ζεστασιά για την ανάρρωση!

  15. Απάντηση

    Καλή μου Ξανθή.
    Αν και την κρεατότουρτα τη βρίσκω υπέροχη και μου ανοίγει την όρεξη, κάπου έχω μπερδευτεί. Ποιός την παρουσιάζει, ποιός την μαγειρεύει, ποιός έκαμε την ανάρτηση;
    Μήπως βρίσκομαι σε λάθος μπλογκ;
    Την καλησπέρα μου από την ξενητιά.

  16. Απάντηση

    Καλώς την Λίνα…καιρό κάναμε να σε δούμε και χαιρόμαστε που σε διαβάζουμε και πάλι.

    Λοιπόν μου έδωσες μια ιδέα έχω μερικά πακέτα με κόκκαλα και κρέας στον καταψύκτη, που είχαν αγοραστει για άλλον λόγο.
    Λέω να βράσω να τα ξεψαχνίσω και να προχωρήσω προς το πόνημα κρατώντας και τον ζωμό τους.
    Καλή εβδομάδα και όλα καλά να είναι…

  17. Απάντηση

    Ευχαριστώ όλους σας για τις ευχές σας, η ίωση καλά κρατεί αλλά όπως λέει ο γιος μου δεν θα με αντέξει για πολύ!!χαχαχαχα
    κ. Κονταρίνη δεν είστε σε λάθος σελίδα, απλά είμαστε δυο μαγείρισσες εδώ, κι αυτή είναι συνταγή της Λίνας η οποία είναι στην Κρήτη και μας χαρίζει τις ωραίες Κρητικές συνταγές.

  18. Απάντηση

    @Λίνα
    Υπέροχη η κρεατότουρτα σου Λίνα μου!!
    Γεια στα χέρια σου !!!!!
    Φιλιά

    @Ξανθή
    περαστικά σε όλους σας, γρήγορη ανάρωση!!!

  19. Απάντηση

    Λίνα εκπληκτική συνταγή! Αγαπημένη γεύση που πάντα τιμώ όποτε κατεβαίνω στο νησί! Περαστικά στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας! Φιλιά!

  20. Απάντηση

    @
    τέλεια ! τέλεια !
    ξαναπάω πίσω να δω αν βάζεις μέσα αυγά …

    σας φιλώ 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode