Στις αρχές του χρόνου είχαν φτάσει σε έμενα πολλά νεράντζια. Μερικά έγιναν γλυκό , άλλα έγιναν μαρμελάδα.
Πολλά βάζα χαρίστηκαν σε φίλους και στην αποθήκη μου υπήρχαν ακόμη δυο βάζα.
Και επειδή σε λίγο καιρό θα ωριμάσουν τα φετινά νεράντζια και ποιος ξέρει αν θα φτιάξω κάτι, είπα να χρησιμοποιήσω τα ήδη υπάρχοντα, αν και κάποιος που λατρεύει ότι γίνεται με εσπεριδοειδή εκδήλωσε επιθυμία να παραλάβει το ένα.
Η πρώτη σκέψη ήταν να γλασάρω κάποιο κρέας τώρα που έρχονται και τα εορταστικά γεύματα.
Όμως η επίσκεψη σε κάποια βιβλία έδωσε την ιδέα να προστεθεί σε κέικ. Μαζί με τα μαρμελάδα προστέθηκε και κεφίρ στη θέση του απαιτούμενου γάλακτος, μιας και υπάρχει ημερήσια παραγωγή και από αυτό.
Το αποτέλεσμα άρεσε πολύ, βγήκε ένα ιδιαίτερα αρωματικό κέικ.
Είναι εύκολο να γίνει και αν δεν έχετε μαρμελάδα νεράντζι μπορείτε να προσθέσετε μια άλλη εσπεριδοειδών ή όποια σας αρέσει.
Σε λίγο θα συνοδεύσει τον απογευματινό μου χυμό και κάποια άλλη στιγμή τον καφέ μου ή το τσάι μου.

Κέικ με μαρμελάδα νεράντζι
Εξοπλισμός
- Φόρμα με διάμετρο 24 εκατοστά
Συστατικά
- 250 γρ βούτυρο μαλακό
- 200 γρ ζάχαρη
- 3 αυγά
- 300 γρ αλεύρι μαλακό
- 12 γρ μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ μαρμελάδα νεράντζι και λίγη για την επικάλυψη
- 120 ml κεφίρ ή γάλα
- ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και μπέικιν πάουντερ.Σε άλλο μπολ σπάμε τα αυγά.Ζυγίζουμε όλα τα απαραίτητα υλικά.Βουτυρώνουμε τη φόρμα και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
- Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης ανάλογα με το μίξερ μας, βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε στη μεγάλη ταχύτητα του μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.Προσθέτουμε σταδιακά ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια τη μαρμελάδα συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το κεφίρ τελειώνοντας με αλεύρι.
- Ξύνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού πάνω από τον κάδο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι για 45-50 λεπτά ελέγχοντας μια λάμα να βγαίνει στεγνή.

- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.
- Μεταφέρουμε σε πιατέλα και αλείφουμε με μαρμελάδα.

