Ραβανί με σιρόπι ανανά

από
25CE-25A1-25CE-25B1-25CE-25B2-25CE-25B1-25CE-25BD-25CE-25AF-2B1

Ο επί 36 χρόνια καλός μου σύντροφος όταν βγήκαμε το πρώτο ραντεβού ήθελε να με κεράσει ανανά έλα μου όμως που εγώ δεν ήξερα τι πάει να πει ανανάς, εγώ ήμουν μια μικρή επαρχιωτοπούλα που στο χωριό μου μόνο ανανά δεν είχε!!
Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι ο ανανάς ήταν και παραμένει ένα από τα αγαπημένα του φρούτα.
Πριν λίγες μέρες είδε στην εφημερίδα πρόταση της κ. Κόχυλα για ραβανί με σιρόπι ανανά και λέει αυτό θέλω. Εγώ χατίρια δεν χαλάω δεν συμφέρει άλλωστε γιατί χωρίς την τεχνική του υποστήριξη χάθηκα, ο έτερος βοηθός είναι στα ξένα και πνιγμένος στη δουλειά.
Ας το φτιάξουμε λοιπόν.
Τα υλικά για ένα πυρέξ 30 x 20 εκ.
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
1 ξυλαράκι κανέλας
1 κουτ. σούπας κονιάκ
2 φλιτζάνια φρέσκο ανανά κομμένο σε κυβάκια
τη φλούδα από μισό λεμόνι ακέρωτο.

Για το ραβανί
250γρ βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
6 μεγάλα αυγά
1 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι αλεσμένα αμύγδαλα

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τον ανανά και κόβουμε σε κυβάκια περίπου τον μισό ώστε να πάρουμε δύο φλιτζάνια


Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά του σιροπιού και βράζουμε περίπου 5- 7 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.


Συνεχίζουμε με το ραβανί.
Αλείφουμε με βούτυρο το πυρέξ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς κι αέρα.
Σε δυο μπολ χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Αλέθουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα.


Σε άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο  μέχρι να γίνει κρεμώδες και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους χτυπώντας και μετά το κονιάκι και το πορτοκάλι. Κοσκινίζουμε το σιμιγδάλι και το μπέικιν και τα προσθέτουμε σταδιακά.
Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Μεταφέρουμε σταδιακά τα ασπράδια στο μείγμα σιμιγδαλιού και ενσωματώνουμε σιγά σιγά με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο πυρέξ και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Στο διάστημα αυτό αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού από το σιρόπι και το χτυπάμε σε πολύ δυνατό μπλέντερ. Σουρώνουμε σε σήτα.


Μόλις ψηθεί το γλυκό μας το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε για περίπου δυο ώρες να απορροφηθεί ανακινώντας να πάει παντού.
Σερβίρουμε με κομμάτια ανανά που έχουμε τυλίξει σε ζάχαρη και περάσει από το γκρίλ για λίγο ή και σκέτα για τους βιαστικούς.
Η άλλη πρόταση σερβιρίσματος είναι μια μπάλα παγωτού ή κρέμα σαντιγί.
Και μερικές παρατηρήσεις.
Σαν βιαστικά “παιδιά” δεν περιμέναμε τις δύο ώρες ήταν και βράδυ!! οπότε εμένα που δεν είμαι και πολύ γλυκατζού μου φάνηκε πάρα πολύ γλυκό κάτι όμως που εξισορρόπησε την επομένη.
Φίλοι που το δοκίμασαν είπαν ότι ήταν υπέροχο.
Δεν ξέρω αν φταίει που ήμουν και λίγο άρρωστη μου φάνηκε μπελαλίδικο από απόψεως σκευών.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Marina
    • 21 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    “Μετά την κρεατότουρτα ήταν ότι έπρεπε το γλυκάκι” είπε η γνωστή γλυκατζού Μαρίνα!!!
    Μα δε μου λες σε κόλλησε ο συζυγάτος σου;;; Περαστικά και στα δυό σας!!!

  1. Απάντηση

    Τι ωραία και διαφορετική πρόταση! Μπράβο Ξανθή μου και μπράβο και στο σύζυγο για τις ωραίες προτιμήσεις του! Φιλιά, καλό βράδυ!

  2. Απάντηση

    Αυτό το “σιρόπι” Ξανθή μου είναι δελεαστικό και για άλλα ωραία πράγματα!
    Με βάζεις σε σκέψεις μέσα στην νύχτα…

  3. Απάντηση

    ΄Ενα διαφορετικό ραβανί.Δεν κατάλαβα όμως, γιατί πρέπει να χτυπηθεί το σιρόπι.

  4. Απάντηση

    Πρωτότυπο ραβανί! Καλή εβδομάδα και καλό βράδυ!

    • eleni
    • 21 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,ιδιαίτερη γεύση και άρωμα,θα έχει το γλυκάκι σου!
    Μ΄αρέσει η γεύση του ανανά σε γλυκά,όχι τόσο να τον τρώω σαν φρούτο γι΄αυτό θα μπει στα προσεχώς-να φτιάξω μια φορά κι ένα κανονικό ραβανί.Πάντα είχα πρόβλημα μ΄αυτό το γλυκό-μάλλον και με όλα-σαν πίτα μου γίνεται.
    Φιλιά!

  5. Απάντηση

    Ξανθή μου πρέπει να είναι πολύ νόστιμο και διαφορετικό!!! Τέλειο γλυκάκι!!!

  6. Απάντηση

    Πολύ ωραια ιδεα και διαφορετικη! Πρεπει να εμεινε ικανοποιημενος ο… αιτων!

  7. Απάντηση

    Ένα διαφορετικό ραβανί!
    Ο ανανάς του χαρίζει ιδιαίτερη γεύση και αφού τελείωσε το δικό μου ευχαρίστως θα κατανάλωνα και 2(!) κομμάτια από το δικό σου.
    Στα γλυκά είμαι επιρρεπής. 🙂

    * Περαστικά Ξανθή και καλή δύναμη.

  8. Απάντηση

    Και πολύ καλά έκανες και δεν χάλασες χατήρι στην κολόνα του σπιτιού σου, γιατί φαίνεται πολύ νόστιμο το γλυκό σου!
    Καλό μεσημέρι!

  9. Απάντηση

    καλά κάνεις Ξανθούλα μου και του κάνεις τα χατήρια, του αξίζουν τα καλυτερότερα! γεια στα χεράκια σου!!!

    σας φιλώ πολύ πολύ !!

  10. Απάντηση

    @ Μαρίνα σε κερνάω όλο το ταψί!!!
    Άστα χάλια είμαι κι έχω δουλειές!!!

    @ Ερμιόνη ευχαριστούμε, τον έχω καλομαθημένο!!

    @ Πηνελόπη περιμένω το αποτέλεσμα των σκέψεων!!

    @ para-kelsoscooks το σιρόπι πρέπει να κτυπηθεί και μάλιστα καλά για να λιώσουν τα κομμάτια του ανανά.

  11. Απάντηση

    @ Σοφία καλή εβδομάδα!!!

    @ Ελένη για προσπάθησε αυτό!!

    @ Κική όντως είναι αλλιώτικο!!!

    @ Ελπινίκη ο αιτών έχει φάει πάνω από το μισό, ευτυχώς δηλαδή γιατί άλλος δεν τρώει οι υπόλοιποι δοκιμάζουμε μόνο.

  12. Απάντηση

    @ Ζαμπία ευχαριστώ πολύ σε κερνάω και τα δικά μου κομμάτια!!

    @ ΕΛΕΝΑ και Μαρία εγώ δεν χαλάω χατίρια αλλά δεν μου χαλάει κι εκείνος!!Πολλά φιλιά.

  13. Απάντηση

    Ποιος από μας ήξερε όλα αυτά που μάθαμε τα τελευταία χρόνια; όμως τώρα που τα μάθαμε μας αρέσουν και τα απολαμβάνουμε. Γλυκά περαστικά!

  14. Απάντηση

    Eξωτικό ραβανί.. θα έχει ωραίο άρωμα και γεύση. Ο ανανας μου αρέσει πολύ. Μπράβο για την εκτέλεση και την ωραία ιδέα Ξανθή.
    Φιλιά

    • iwanna
    • 23 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Περίσεψε καθόλου ή το φάγατε όλο;…..πως μου ξέφυγε………….

Γράψτε απάντηση στο para-kelsoscooks Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode