share

Λαχανοντολμάδες με γλυκόξινη σάλτσα

από
Λαχανοντολμάδες με γλυκόξινη σάλτσα

Σήμερα θα παντρέψω δυο διαφορετικές κουζίνες που δεν αποκλείεται βέβαια να έχουν κοινά σημεία.
Τις μέρες του πόνου ξεφύλλισα και διάβασα δεν ξέρω κι εγώ πόσα βιβλία.
Επιπλέον, δεν θυμάμαι αν σας έχω πει, δίπλα μας κάθεται εξαιρετικός φίλος που κατά καιρούς έχουμε κοινούς γαστριμαργικούς πειραματισμούς κι αναζητήσεις αλλά και κοινές δοκιμές των πειραμάτων μας.
Έτσι λοιπόν με το λάχανο “αρμιά”* του Α. και την ιδέα από βιβλίο με ethnic συνταγές από την Εβραϊκή κουζίνα προέκυψε το σημερινό φαγητό.
Δοκιμάστηκε πρώτα από τον Α. και μετά το απολαύσαμε οικογενειακώς.
Αμ τι νομίζετε έχω πολλά “πειραματόζωα”!!!
* Λάχανο ¨αρμια ” γίνεται με ολόκληρα λάχανα διατηρημένα σε άλμη με κάποιες άλλες διαδικασίες με στάδιο ωρίμανσης περίπου ένα μήνα.
Είναι πολύ συνηθισμένο στην Δυτικά Μακεδονία αλλά και στη Θράκη. Στην Καστοριά αν βρεθείτε μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο σε συσκευασίες.

Λαχανοντολμάδες με γλυκόξινη σάλτσα

25 ντολμάδες

Συστατικά
  

Για τα ντολμαδάκια

  • Φύλλα από λάχανο αρμιά ή λάχανο ζεματισμένο με αλάτι
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 4 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
  • 250 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 αυγό
  • 3-4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα

  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 δοσομ. κούπα λάχανο ψιλοκομμένο
  • 1/2 δοσομ. κούπα σταφίδες
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 200 γρ ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού τζίτζερ
  • 2 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Οδηγίες
 

Για τα ντολμαδάκια

  • Ξεπλένουμε το λάχανο της αρμιάς καλά και αφαιρούμε τα κοτσάνια. κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  • Στην περίπτωση που ζεματίσετε λάχανο προσθέστε αρκετό αλάτι στο νερό και συνεχίστε: Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά του φύλλα και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το χοντρό του κοτσάνι. Το τοποθετούμε σε κατσαρόλα μεγάλη με νερό που βράζει για 5 – 10 λεπτά ίσα ίσα να μαλακώσουν τα φύλλα του.
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά της γέμισης ανακατεύουμε και στη συνέχεια παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα τοποθετούμε μικρή ποσότητα της γέμισης και τυλίγουμε.

Για τη σάλτσα

  • Σε απλωτή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κομμάτια του λάχανου. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για λίγο τη σάλτσα.

Ολοκλήρωση φαγητού

  • Τοποθετούμε στη σάλτσα τους ντολμάδες με την ένωση προς τα κάτω και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μία ώρα ανακινώντας την κατσαρόλα περιοδικά.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε πάλι λίγο βραστό νερό. Θα πρέπει να μένει λίγη σάλτσα όταν το φαγητό μας θα είναι έτοιμο.
  • Σερβίρουμε με μια σαλάτα εποχής.

Σημειώσεις

Φωτογραφίες για το πως τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μπορείτε να δείτε εδώ
Αλάτι εγώ δεν έβαλα καθόλου καθώς το λάχανο ήταν ήδη πολύ αρμυρό.
Σε περίπτωση που δεν βάλετε αυτό το λάχανο προσθέστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Για το λάχανο "αρμιά" μπορείτε να δείτε  εδώ πληροφορίες πως φτιάχνεται.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Margo
    • 25 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Λαχανοντολμάδες;;;; Τώρα πατάς το ευαίσθητο σημείο μου.. τους λατρεύω!!!!! Με ντομάτα βέβαια δεν τους έχω δοκιμάσει θα το κάνω όμως:-)

    Χρόνια πολλά Ξανθή μου με υγεία!!!!

  1. Απάντηση

    Θα ξεκινήσω με ευχές! Χρόνια πολλά Ξανθή μου! Να χαίρεσαι αυτούς που αγαπάς!
    Η η Εβραική κουζίνα και ιδιαίτερα η Σεφαραδίτικη Κουζίνα της Θεσσαλονίκης έχει εκπληκτικές συνταγές! Είχα δοκιμάσει κάποιες όταν σπούδαζα στην Θεσσαλονίκη και είχα γειτόνισσα μια Εβραία κυρία που είχε γλυτώσει από το ολοκαύτωμα…
    Αν το λάχανο είναι αρμιά χρειάζεται βράσιμο; Η επόμενη ερώτηση θα πρέπει να τεθεί στην οικογένειά μου: Άραγε τα δικά μου πειραματόζωα θα δεχτούν τους γλυκόξινους λαχανοντολμάδες;

  2. Απάντηση

    Χρόνια πολλά Ξανθή μου, υγεία κι ευτυχία στα σπιτικά όλων μας! Υπέροχοι ντολμάδες ότι πρέπει για τις γιορτινές μέρες!

  3. Απάντηση

    Χρόνια πολλά Ξανθή μου, με υγεία,αγάπη και χαρά! Λαχανοντολμάδες με γλυκόξινη σάλτσα;;; Πρέπει να είναι ιδιαίτερη γεύση!!! Λάχανο αρμιά φτιάξαμε στα μαθήματα που παρακολουθώ πριν μια εβδομάδα και θα κάνω την ανάρτηση κάποια στιγμή!

  4. Απάντηση

    Χρόνια πολλά Ξανθή και ότι επιθυμείς!! Οι λαχανοντολμάδες είναι από τα ποιο αγαπημένα μου φαγητά και επίσης αγαπώ και τα γλυκόξινα. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην ταιριάζει ο συνδυασμός τους! Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ καλό φαγητό!!

  5. Απάντηση

    Χρόνια πολλά Ξανθή μου! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να σε χαίρεται και εκείνη φυσικά!
    Πολύ ενδιαφέρον πάντρεμα! Εκτιμώ ότι αυτοί οι λαχανοντολμάδες ήταν πολύ πετυχημένοι! Δε θα με χαλούσε καθόλου να ήμουν κι εγώ ένα από τα πειραματόζωά σου!!

  6. Απάντηση

    Καλημέρα αγαπητή μου Ξανθή.
    Πέρασα να πω τα χρόνια πολλά και να δοκιμάσω τους πεντανόστιμους μεζέδες σου
    Και του χρόνου να είσαι καλά

  7. Απάντηση

    Μαρεσει αυτο το φαγητο δεν ηξερα γιαυτη τη συνταγη.

    Το βρισκω καταπληρικη ιδεα!

    ευτιχισμενα γενεθλια, αγαπητη Ξανθη, κ χρονια πολλα!!!

    φιλια

    • Vita
    • 26 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ ωραία εκδοχή για ένα κλασικό φαγητό της εποχής! Μπράβο Ξανθή. Υπέροχος αυτοσχεδιασμός.

    Χρόνια Πολλά κι από δω.

    • painter
    • 27 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Καταρχήν Ξανθή μου, να σου πω τα Χρόνια Πολλά!!! Χρόνια Πολλά, Καλά, Ευτυχισμένα και Δημιουργικά με αυτούς που αγαπάς!!!

    Για τους λαχανοντολμάδες τι να πω??? Πολύ αγαπημένο πιάτο, σε όλες του τις εκδοχές!
    Πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου…

    Φιλιά πολλά, την αγάπη μου!!!

    • Εφη
    • 27 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Αυτό κυρία μου είναι χτύπημα….κλαψ…κλαψ…κλαψ…
    Πεθαίνω για λαχανοντολμάδες, θα μπορούσα να ζω μόνο με αυτό το φαγάκι! Σε όλες τις εκδοχές του, και η δική σου είναι άκρως υποσχόμενη και πολύ διαφορετική!!!Και με αρμιά…..

    Χρόνια πολλά δεν είπα με τη φόρα που πήρα, ε?? Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Ξανθή μου! Να χαίρεσαι την οικογένεια!

  8. Απάντηση

    ενα απο τα φαγακια που λατρευω
    Ξανθη μου να περασεις ομορφα και χαρουμενα αυτες τις γιορτινες ημερες
    με το καλο η νεα χρονια

  9. Απάντηση

    @ Margo Χρόνια Πολλά!! Περιμένω τις εντυπώσεις σου.

    @ Αγγελική Χρόνια Πολλά!! Το λάχανο αυτό δεν θέλει βράσιμο.

    @ Λίλα Χρόνια Πολλά!! Για γιορτινές κι όχι μόνο μέρες!!

    @ Κική Χρόνια Πολλά! Θα περιμένω την ανάρτηση σου γιατί οπωσδήποτε θα έχει σαφείς πληροφορίες, εμείς έχουμε ένα μείγμα πληροφοριών.

  10. Απάντηση

    @ Χρυσαυγή Χρόνια Πολλά!!
    Χαίρομαι που βρίσκω ανθρώπους να αγαπούν κάποια φαγητά.

    @ Ερμιόνη Χρόνια Πολλά και σε σας!!
    Στείλε στοιχεία ώστε να μπεις στη λίστα των πειραματόζωων μου!!!χαχαχα

    @ κ. Κονταρίνη σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας και τις ευχές σας. Χρόνια Πολλά και σε σας.

    @ Betty Manousos@ Cut and Dry Χρόνια Πολλά!!

  11. Απάντηση

    @ Vita Χρόνια Πολλά και πάλι!!!

    @ Χρύσα Χρόνια πολλά δημιουργικά!!

    @ Έφη Χρόνια Πολλά σε όλη την οικογένεια!!
    Που να ξέρω ότι αγαπάς τόσο το φαγητό μου να σε φώναζα και για κριτή!!!Φιλιά

    @ Ειρήνη Χρόνια Πολλά και καλή Πρωτοχρονιά!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode