share

Χοιρινό με επικάλυψη μέλι – μουστάρδα

από
Χοιρινό με επικάλυψη μέλι - μουστάρδα

Ένα ωραίο πρωινό στο χασάπικο που ψωνίζω η συζήτηση όπως πάντα για συνταγές έφερε την πληροφορία ότι σε πρωινομεσημεριανή εκπομπή ο σεφ κάνει αναφορά στη χασάπισα κι αυτή δεν ήταν άλλη από αυτή που είχα μπροστά μου. Η παρότρυνση ήταν δες σήμερα είναι κάτι που αγόρασε από εδώ!!
Εγώ βέβαια έχω τόσο κακή σχέση με την τηλεόραση που τυχαία και στο τσακ πρόλαβα την παρουσίαση. Η ιδέα όμως δεν ήταν καθόλου κακή κι έτσι με δικές μου παρεμβάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες του γεύματος έγινε το συγκεκριμένο πιάτο σε ένα από τα εορταστικά μας τραπέζια.
Εκείνο που με έκανε να το δοκιμάσω ήταν ότι επιδεχόταν τροποποιήσεις για κάτι πολύ απλό και αρκετά οικονομικό.
Η ποσότητα του κρέατος εξαρτάται από τα άτομα που θα φάνε και ο χασάπης μπορεί να το υπολογίσει σε βάρος.

Τα υπόλοιπα υλικά θα τα υπολογίσετε ανάλογα με το πόσο μεγάλο θα είναι το κομμάτι του κρέατος.

Χοιρινό με επικάλυψη μέλι - μουστάρδα

Συστατικά
  

  • Μπριζολίκι
  • σκελίδες σκόρδου
  • Αλάτι και πιπέρι
  • μέλι
  • μουστάρδα

Οδηγίες
 

  • Ζητάμε από το χασάπη μας να μας κόψει το κόκαλο από το μπριζολίκι και να μας το χαράξει σε κάθε κομμάτι μπριζόλας.
  • Σε κάθε τομή βάζουμε από μια σκελίδα σκόρδου μαζί με αλάτι και πιπέρι. Κάνουμε τομές με ένα κοφτερό μαχαίρι στο ψαχνό και βάζουμε κι εκεί σκόρδα και αλατοπίπερο.
  • Τοποθετούμε το κρέας πάνω στη σχάρα της γάστρας και ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό. Τοποθετούμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς κι αέρα για 1 1/2 ώρες. Που και που γυρίζουμε το κρέας κι αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό.
  • Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και με ένα πινέλο αλείφουμε το κρέας με μείγμα μουστάρδας μελιού. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη με ανοιχτή τη γάστρα.
  • Σερβίρουμε σε πιατέλα μαζί με τη σάλτσα που έχει μείνει στη γάστρα. Κόβουμε με οδηγό τις τομές που έχει κάνει ο χασάπης.
  • Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου ή πουρέ κολοκύθας και μια σαλάτα.

Σημειώσεις

Εμείς το συνοδεύσαμε με μικρές πατάτες φούρνου σαλάτα μαρούλι ρόκα παρμεζάνα χόρτα του βουνού διάφορα τυριά αλλά και με την υπέροχη φοκάτσια από αγαπημένη φίλη!!!! η οποία έχει βαλθεί να μας κάνει 800 κιλά!!!!χαχαχαχα
%cf%86%ce%bf%ce%ba%ce%ac%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1
Ας όψονται οι εορτές τώρα πια έχουμε μπει σε δίαιτα μήπως και ξαναφάμε την Πρωτοχρονιά!!!
Μια άλλη πρόταση για το συγκεκριμένο κρέας είναι να το επικαλύψουμε με φέτες πορτοκαλιού τις οποίες θα στηρίξουμε πάνω στο κρέας με γαρύφαλλα (για αυτούς που τους αρέσουν) διαφορετικά με οδοντογλυφίδες αντί νερού θα προσθέσουμε χυμό πορτοκαλιού και θα το ψήσουμε περιχύνοντας το κατά τη διάρκεια του ψησίματος με το χυμό του πορτοκαλιού.
Θα παραλείψουμε στο τέλος το γλασάρισμα με το μέλι.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    αααααααα Ξανθή, είναι μόλις 11 και μ’ έπιασε μια λιγουρίτσα ! θα το δοκιμάσω όπωσδήποτε, δείχνει υπέροχο, και καθόλου δύσκολο ε; xxx

    • painter
    • 28 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Καλημερούδια!!!
    Όλο λέω πως δε θα μαγειρέψω κρέας για λίγες μέρες κι όλο μπροστά μου το βλέπω και το λιγουρεύομαι…
    Και το δικό σου είναι SUPER καλοψημένο και λαχταριστό!!!

    Πολλά φιλιά

  2. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή! Κάτι τέτοιες συνταγές σου λύνουν τα χέρια, ειδικά όταν έχεις τραπέζι! Απλή, γρήγορη και οπωσδήποτε πεντανόστιμη!

  3. Απάντηση

    Καταπληκτικό Ξανθή μου, εμείς κάπως έτσι φτιάχνουμε το γουρουνόπουλο τα Χριστούγεννα. Η γεύση αυτή πραγματικά δεν περιγράφεται!!
    Εύχομαι να έχεις μια χαρούμενη Πρωτοχρονιά!!

    • Marina
    • 28 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πω…πωωωωωωωωωωωωω……
    Τι πειρασμός είσαι εσύ παιδάκι μου!!!!
    Άλλη φορά θα σε διαβάζω μετά το φαγητό γιατί τώρα έχω πρόβλημα!
    Φανταστική και εύκολη η συνταγή σου! Θα τη δοκιμάσω όπως φυσικά και τη φοκάτσα…
    Περιτό βέβαια να σου πω πόσο ζήλεψα τα χόρτα…
    Ααααααα….ναι….σε είδα και στον ύπνο μου ότι φιλοξενούσα την ΆΡΤΙ και ξαφνικά ήρθες εσύ για να μου κάνεις έκπληξη για τις γιορτές!!! Γέλια, χαρές και δάκρυα!!! Πολύ αληθινό το όνειρο!

  4. Απάντηση

    Γειά σου Ξανθή και πάλι!!
    Εμένα το μέλι και η μουστάρδα είναι από τους καλύτερους συνδυασμούς που μπορεί κανείς να βάλει στο ψητό κρέας!! Ακόμα και κοτόπουλο στο φούρνο να φτιάξω βάζω και μία κουταλιά μελι με μουστάρδα!! Είμαι 100% σίγουρη ότι είναι εξαιρετικό το χοιρινό σου!
    Όσο για το γιορτινό σας τραπέζι… πλούσια τα ελαίη του Θεού!!! Μου έπεσαν τα σάλια! Και η φοκάτσια φαίνεται καταπληκτική!! Πάντα τέτοια!

    • Peter M
    • 28 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Xanthi, einai aplo, nostimo kai giortino…polli oraio kres dialexes!

    • Vita
    • 28 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ ωραία συνταγή πάλι Ξανθή. Μ’ αρέσει ο συνδυασμός του χοιρινού με κάτι …γλυκό. Μέχρι με μαρμελάδα βύσσινο το έχω κάνει πάλαι ποτέ με συνταγή της Αγγέλας του hungry αν τη θυμάσαι. Τούτη εδώ μοιάζει με εκείνη που δυστυχώς την είχα χάσει. Θα δοκιμαστρεί!

    • iwanna
    • 28 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ ωραιο φαίνεται -έτυχε να έχω δει τη συγκεκριμένη εκπομπή και ήθελα να τη φτιάξω-αλλά τώρα είμαι δύο φορές σίγουρη ότι είναι ωραίο αφού το έφτιαξες εσύ……..

  5. Απάντηση

    Xρόνια πολλά Ξανθή

    Αααα..αυτή είναι η χασάπισα που δεν θέλει να βγει στο γυαλί..χιχι.

    Την είδα κι εγώ την συνταγή.
    Πολύ ωραίο σου έγινε και εμένα μου αρέσει η γλυκιά γεύση στο χοιρινό.
    Δεν χρειάζεται κάτι πολύπλοκο για ένα ωραίο γιορτινό τραπέζι.
    Φιλιά

  6. Απάντηση

    @ Setty Lepida καλώς ήρθες στην παρέα μας και Χρόνια Πολλά!!
    Μια δοκιμή θα σε ενθουσιάσει!!

    @ Χρύσα την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να μαγειρέψεις κρέας έχετο στα υπόψιν.

    @ Ερμιόνη νόστιμη απλή και οικονομική!!!

    @ anthivolon Καλή Πρωτοχρονιά!!!!

  7. Απάντηση

    @ Μαρίνα δοκίμασε τα όλα!!!
    Όσο για το όνειρο μήπως είναι εξ αιτίας του σχολίου που σου άφησε;;χαχαχαχα και που να δεις ακόμα!!!!Φιλάκια.

    @ Χρυσαυγή μου το σημαντικότερο αυτού του εορταστικού τραπεζιού μας ήταν η Αγάπη των προσώπων που το πλαισίωναν!!τα υπόλοιπα βοήθησαν να γευτούμε ωραία!!
    Σε ευχαριστώ πολύ.

    @ Peter Ευχαριστώ πολύ!!Καλή Πρωτοχρονιά!!

  8. Απάντηση

    @ Vita το hungry πολύ λίγο το είχα παρακολουθήσει εκείνη την εποχή έτρεχα και δεν προλάβαινα με τα παιδιά. Εγώ έχω φτιάξει παλιότερα με μαρμελάδα ροδάκινο, κάπου είναι γραμμένο κι αυτό.Έχω χάσει το λογαριασμό τι έχω γράψει! χαχαχα

    @ Ιωάννα περιμένω να μάθω τα νέα!!

    @ Marion ναι ναι αυτή είναι η χασάπισα που δεν θέλει το γυαλί αλλά σε λίγο θα την αποκαλύψω εγώ μέσα από εδώ, περιμένω κάποιες ετοιμασίες τους μετά τις γιορτές.
    Σαφώς και δεν είναι στα πολύπλοκα τα ωραία αλλά σε αυτά που φτιάχνεις με αγάπη για τους δικούς σου ανθρώπους.

  9. Απάντηση

    Τα πιό απλά υλικά κάνουν τα νοστιμότερα πιάτα Ξανθή…
    τα πολλά πολλά και τα πολύπλοκα είναι και παρακινδυνευμένα…
    Καλή Χρονιά εύχομαι κορίτσι,με υγεία και αγάπη…-:))

  10. Απάντηση

    Μπράβο, Ξανθή μου, εξαιρετικά υλικά και εξίσου εξαιρετικό, λαχταριστό αποτέλεσμα! Υπέροχο, καλοξημένο και νοστιμότατο πιάτο!
    Πολλά φιλιά.

  11. Απάντηση

    Εδώ θα αφήσω σχόλιο. Παρόλο που έχει μέλι, ταιριάζει τέλεια και μου αρέσει.
    Γεια στα χεράκια σου φιλενάδα
    Φιλάκια σε όλους!!!

  12. Απάντηση

    @ Βιβή σε ευχαριστώ καλή Πρωτοχρονιά!!!

    @ Ελένη ευχαριστώ η αλήθεια είναι ότι έμεινε ζουμερό πολύ και φάγαμε ευχαρίστως ένα κομμάτι την επομένη!
    Πολλά φιλιά.

    @ Λίνα!!!!!δεν το πιστεύω!!θα φας;;;
    Την επόμενη φορά θα φροντίσω να σου κάνω το τραπέζι με αυτό!!!!
    Δηλαδή ντολμάδες δεν θα φας;;;
    Φιλάκια πολλά!!!Σ΄Αγαπάω και σε πειράζω θα τα πούμε αύριο!!

  13. Απάντηση

    Passei para conhecer o seu blog.
    Uma delícia… estou com água na boca.
    Tudo de bom!!!
    Beijinhos.
    Brasil.

    ▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥
    ▒♥ Boas Festas!!!
    ▒♥ Feliz 2012!!!
    ▒♥

  14. Απάντηση

    Πολλές και καλές οι ιδέες σου και οι προτάσεις σου. εγώ χρησιμοποιώ μέλι και μουστάρδα στην γαλοπούλα. Και όσο για το χοιρινό με το πορτοκάλι, ο τέλειος συνδυασμός.

  15. Απάντηση

    Συγχαρητήρια για το blog σας, καταπληκτικες συνταγές.
    καλη χρονια

  16. Απάντηση

    @ Magia da Inês Thank you, Happy new year.

    @ para-kelsoscooks ευχαριστώ!!φέτος γαλοπούλα δεν φτιάξαμε ποιος να φάει τόσο μεγάλο πουλί!!

    @ Έφη καλώς ήρθες στην παρέα μας ευχαριστώ πάρα πολύ!!
    Καλή Πρωτοχρονιά!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode