share

Κατσικάκι στο φούρνο

από
25CE-259A-25CE-25B1-25CF-2584-25CF-2583-25CE-25B9-25CE-25BA-25CE-25AC-25CE-25BA-25CE-25B9-2B-25CF-2583-25CF-2584-25CE-25BF-2B-25CF-2586-25CE-25BF-25CF-258D-25CF-2581-25CE-25BD-25CE-25BF-2B3

Σήμερα έχουμε Κυριακάτικο φαγητό!!
Από αυτά που μας θυμίζουν την οικογένεια μαζεμένη όλη για το φαγητό της μαμάς κι όχι μόνο.
Τα υλικά μας για 4 άτομα
1 μπουτάκι από κατσικάκι ή και αρνάκι περίπου 1500 γρ
Αλάτι πιπέρι
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 -3 κλαράκια δενδρολίβανο
Χυμό από 2 λεμόνια
Πατατούλες μικρές 1 κιλό
Ελαιόλαδο

Διαδικασία
Καθαρίζουμε το κρέας από πιθανές τρίχες και σφραγίδες το πλένουμε και το βάζουμε να στραγγίξει. Ανοίγουμε με ένα μαχαίρι τρυπούλες και βάζουμε αλάτι πιπέρι και σκόρδο
Αλατοπιπερώνουμε όλο το μπούτι.


Καθαρίζουμε τις πατάτες και αν είναι μεγάλες τις κόβουμε σε μικρότερες.
Σε γάστρα αραδιάζουμε τις πατάτες τις αλατοπιπερώνουμε τις ραντίζουμε με λίγο λάδι και τοποθετούμε από πάνω το κρέας σε σχάρα ή όχι.


Βάζουμε το δενδρολίβανο πάνω από το κρέας προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 2 περίπου ώρες.
15 λεπτά πριν το κλείσιμο του φούρνου ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού κι αφήνουμε να πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε όσο το φαγητό είναι ζεστό.
Αν δεν έχουμε γάστρα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Το λεμόνι το προσθέτουμε στο τέλος γιατί διαφορετικά σκληραίνει τις πατάτες.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Γιατί πρέπει να το υποστώ αυτό νυχτιάτικα?? Και αύριο είναι και κλειστά τα κρεοπωλεία!!

    Θα σου πώ Ξανθή το δράμα μου. Όπως ίσως γνωρίζεις λατρεύω τα ζυμαρικά. Τα οποία και δεν τρώει ο άνδρας μου. Το επόμενο πράγμα που λατρεύω (ίσως και στο ίδιο επίπεδο με τα ζυμαρικά) είναι τα αμνοερίφια. Αρνιά, κατσίκια, γίδες κλπ… Τα τσακίζω. Είναι το αγαπημένο μου κρέας και δεν υπάρχει μέρος του ζώου που δεν τρώω, εκτός από το μάτι! Όλα τα άλλα τα τρώω (εντόσθια, κεφαλάκι κλπ…).

    Το κατσίκι στο φούρνο όπως καταλαβαίνεις είναι η κορυφή. Και πάλι ξανά το ίδιο έργο. ΔΕΝ ΤΟ ΤΡΩΕΙ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΥ…. Έλεος πια…. Τι έχω κάνει στην προηγούμενη ζωή μου και τα τραβάω τώρα αυτά?????????????

    Δεν χρειάζεται βέβαια να σου πω ότι η συνταγή σου μίλησε στην καρδιά μου….

    Φιλιά και καλό Σαββατόβραδο!

  2. Πολύ ωραίο φαγητό που για να το φάω πρέπει να περιμένω το πότε θα το φτιάξει η μαμά μου! Ο άντρας μου δεν το τρώει ούτε το κατσικάκι ούτε το αρνάκι οπότε δεν το μαγειρεύω ποτέ.

  3. Απάντηση

    Ξανθή, έφτασα αργά; Έμεινε τίποτα ; Όσο μου αρέσει αυτό το φαγητό, τόσο σπάνια το γεύομαι. Κάτι παραπλήσιο με την Χρυσαυγή, έχω πάθει και εγώ. Κανείς αλλός, πλην εμού, δεν τρώει το κατσικάκι.Έτσι ή πρέπει να αυτοπροσκληθώ σε ξένο σπίτι, ή αν το πετύχω σε καμιά ταβέρνα. Φιλιά

  4. Απάντηση

    Απίστευτο!!! Βρε κορίτσια να σας υιοθετήσω!!!! Αλλά επειδή αυτό είναι δύσκολο υπόσχομαι να σας κάνω το τραπέζι!!!

    • Vita
    • 21 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ε δε χρειάζεται να πω τι παθαίνουμε όλοι οι κρητικοί και οι κρητικές με τα αμνοερίφια! Το τέλειο ψητό, αλλά και ο δικός μου μακεδόνας το αποφεύγει για ευνόητους λόγους. Όχι ότι δεν του αρέσει… Κάτι αντίστοιχο ετοιμάζω για αύριο οπότε μου άνοιξες την όρεξη 🙂
    Καλό βράδυ!

  5. Απάντηση

    Μακεδόνας είναι και ο δικός μου Vita. Τι γίνεται? Προς τι τέτοια μιζέρια οι βόρειοι ρε γμτ??
    Πάντως βλέπω ότι δεν είμαι η μόνη που περνάω δύσκολες ώρες μακρυά από το αγαπημένο μου αρνάκι… Τουλάχιστον παρηγοριέμαι, αλλά όχι τόσο ώστε να το ξεχνάω.

    Ξανθή, εκτός απ΄ το τραπέζι, θέλω να κάνω και αίτηση να με ιοθετήσεις. Μαγειρεύεις τέλεια και δεν νομίζω να πιστεύεις ότι με ένα απλό τραπέζι καθάρισες….!!! Για χαζούς μας περνάς? Πάω αύριο να κάνω τα χαρτιά μου!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Marί
    • 21 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή δηλώνω κι εγώ λάτρης αυτού του φαγητού!! σπανίως το μαγειρεύω κι εγώ λόγω ανδρός!!πολλές δεν μαζευτήκαμε εδώ μέσα; να κανονίσουμε να αλληλοτραπεζωθούμε!!

  6. Απάντηση

    @
    κόλαση, Ξανθούλα !

    κατσικάκι λουκούμι !

    🙂

  7. Απάντηση

    Λαχταριστό Ξανθή μου το κατσικάκι σου!!!!! Γεια στα χέρια σου!!!! Καλημέρα!

  8. Απάντηση

    Τελειο φαινεται! Κι ο δικος μου δεν το τρωει, αλλα ευτυχως το τρωνε και το φτιαχνουν πολυ οι δικοι μου, κι ετσι που και που καθομαι σε τραπεζι με αρνακι και τα συναφη!

  9. Απάντηση

    @ Vita κι εμείς δεν το τρώμε συχνά για τους γνωστούς λόγους είμαστε σε ηλικία προσοχής!!χαχαχα

    @ Χρυσαυγή ευχαρίστως να σε υιοθετήσω φέρε τα χαρτιά.

    @ Μαρία μου γιατί όχι;;; Να το κανονίσουμε.

  10. Απάντηση

    @ quartier libre Καλημέρα να σε συμπεριλάβω στη λίστα για φαγητό;;
    Φιλάκια

    @ Κική ευχαριστώ!!

    @ Ελπινίκη κι εσύ στην ομάδα!!!

  11. Απάντηση

    Καλημέρα, Ξανθή μου. Υπέροχο οικογενειακό φαγάκι, όπως λες, κλασική αξία.
    Εμείς τρώμε κατσικάκι, όχι βέβαια συχνά. Το δικό σου ψήθηκε υπέροχα, φαίνεται λουκούμι! Μακάρι να μπορούσα να πάρω μεζεδάκι! Να το ευχαριστηθείτε με κρασάκι για το κρύο.
    καλή Κυριακή, πολλά φιλιά.

    • eleni
    • 22 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Γεια στα χέρια σου,Ξανθή!
    Μοσχομύρισε το κυριακάτικο φαγάκι,όπως παλιά,που πλημμύριζε η γειτονιά!
    Φιλιά!

    • dhmhtra
    • 22 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Χρόνια σας πολλά και καλά…λίγο καθηστερημένα!
    Φιλιά

  12. Απάντηση

    Καλέ γιατί τόσες πολλές εδω μέσα δεν τρώνε το κατσικάκι??
    Εμείς Ξανθή μου δεν είμαστε … σκασμένα χα χα χαα!!
    Το τρώμε και το παρατρώμε!
    Ετσι το μαγειρεύω κι εγώ, μάλιστα το παραγεμίζω με σκορδάκι.
    Ηθελα όμως να κάνω μια παρατήρηση για το λεμόνι στις πατάτες!
    Διάβασα και στο blog της Vita ότι το λεμόνι δεν πρέπει να μπαίνει από την αρχή, γιατί σκληραίνουν οι πατάτες!
    Εγώ ομολογώ ότι 30 χρόνια μαγειρεύω ψητά και πάντα βάζω το λεμόνι (συνήθως μαζί με πορτοκάλι και μουστάρδα) από την αρχή, και οι πατάτες μου γίνονται λουκούμι.
    Μάλιστα όλοι με ρωτάνε πως μου γίνονται τόσο μαλακές!
    Πάντως από περιέργεια θα το δοκιμάσω μια φορά, να το βάλω στο τέλος, να δω αν υπάρχει κάποια διαφορά!
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    • kiki
    • 22 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Κλάσικ! Ωραία φωτό! Μιαμ!

  13. Απάντηση

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΞΑΝΘΗ ΜΟΥ!!!!ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΟΥ !!!ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!!!!
    ΕΧΩ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΩΡΑΚΙ ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ ΜΕΡΟΣ!!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!ΦΙΛΙΑ!!!!

  14. Απάντηση

    Ελληνίδα Μάνα, θύμισες με το φαγητό σου φιλενάδα!
    Και πέσανε και τόσες υποψηφιότητες για υιοθεσία…
    Τι έγινε ρε παιδιά;
    Μαγειρέψτε μόνον για σας βρε κόρες, μια φορά…και ας μην φάνε τα παλλικάρια σας! Δεν πειράζει!

  15. Απάντηση

    Ξανθή… θέλω κι εγώ τραπέζωμα με αυτό το φαγητό!
    Είναι λατρεμένο, μαμαδίστικο και ελληνικότατο! Φιλιά πολλά!

  16. Απάντηση

    @ Δήμητρα οι ευχές ισχύουν πάντα!! Ευχαριστώ πολύ!!

    @ ΕΛΕΝΑ η Vita νομίζω ότι γράφει αναλυτικά τους λόγους για την προσθήκη του λεμονιού στο τέλος.
    Υπάρχουν βέβαια σχολές και σχολές, όπως και με το αλάτι ας πούμε, εγώ δεν αλατίζω ποτές το κρέας στην αρχή όταν μαγειρεύω στην κατσαρόλα.

    @ Κική θυμίζει πολλά!!

  17. Απάντηση

    @ Fotolabida ευχαρίστως να πάρω μέρος αλλά εγώ δεν κερδίζω ποτέ!!!

    @ Πηνελόπη σαν Ελληνίδα μάνα θα τις υιοθετήσω όλες!!!

    @ Ερμιόνη πρόλαβες πριν κλείσει η λίστα!!χαχαχαχα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode