Τα δικά μου ρεβίθια

από
25CE-25A1-25CE-25B5-25CE-25B2-25CE-25AF-25CE-25B8-25CE-25B9-25CE-25B12

Αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές αναρτήσεις για ρεβίθια, εγώ θα σας δώσω τη δική μου εκδοχή για την οποία είμαι “περήφανη” γιατί έτσι κατόρθωσα να κάνω κάποια ψυχή να τα φάει ευχαρίστως.
Τα έχω μαγειρέψει και παλιότερα με τον ίδιο τρόπο με τη διαφορά ότι είχα προσθέσει και κομμάτια λουκάνικου.
Αυτή τη φορά ήμουν και πολύ τυχερή γιατί βρήκα ρεβίθια εξαιρετικά σε νεαρό παραγωγό από το Δομοκό ο οποίος στήνει τον πάγκο του σε κοντινή μου λαϊκή αγορά. Είπαμε τις επισκέπτομαι όλες της γειτονιάς.

Τα υλικά μου για τρεις
1 φλιτζάνι ρεβίθια
1 μέτριο κρεμμύδι
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
1 κουτ. γλυκού κάρυ
5-6 αποξηραμένες πιπεριές Φλωρίνης (αυθεντικές δώρο του φίλου μου Α.)

Διαδικασία
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν.
Την επομένη τα τρίβουμε ώστε να φύγουν τα πολλά φλούδια τους.
Τώρα θα σας πω την δική μου περιέργεια τα καθαρίζω ένα ένα γιατί η φλούδα τους δεν μας αρέσει, τέλος πάντων εσείς πράξτε όπως σας αρέσει.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβίθια με 2 ποτήρια ζεστό νερό προσθέτοντας το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το μισό λάδι και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο ( σε βαθμίδα 1-9 στο 5) συνεχίζοντας το βράσιμο για 45 λεπτά.
Μεταφέρουμε τα ρεβίθια σε ταψί ή πυρέξ προσθέτουμε τις αποξηραμένες πιπεριές σε κομμάτια το υπόλοιπο λάδι αλάτι πιπέρι και κάρυ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 30 περίπου λεπτά μέχρι να χυλώσουν ανακατεύοντας περιοδικά με μια ξύλινη κουτάλα.


Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μια σαλάτα σπιτικές ελιές ζεστό ψωμί και καλό κρασί!!


Καλή σας όρεξη!!!

Παρατηρήσεις
Αν δεν έχετε την τύχη να έχετε πιπεριές αποξηραμένες χρησιμοποιήστε αυτές του βάζου.
Ο χρόνος βρασμού μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία των ρεβιθιών, γιαυτό δοκιμάστε πριν τηρήσετε αυτούς τους χρόνους.
Στα ρεβίθια δεν βάζω ποτέ σόδα έχω διαβάσει ότι τα κάνει δύσπεπτα.
Μπορείτε να παραλείψετε τη διαδικασία του φούρνου συνεχίζοντας στην κατσαρόλα ή από την αρχή μπορείτε να μαγειρέψετε αυτό το φαγητό σε μαντεμένια γάστρα.
Παλιότερα είχα βράσει τα ρεβίθια σε κατσαρόλα που την είχα κλείσει γύρω γύρω με ζυμάρι μια διαδικασία που θυμάμαι από τη μητέρα μου για καλύτερο βράσιμο.


Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μαζί με τις πιπεριές και κομματάκια λουκάνικου για μια άλλη γεύση.


Οι επιλογές δικές σας!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Εφη
    • 13 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Και αυτή η εκδοχή θα με ενδιέφερε! Νοστιμιά είναι Ξανθή μου! Θα τα κάνω προσεχώς γιατί αν τα ξαναδούν σύντομα σούπα …θα μου τα φέρουν στο κεφάλι..χαχαχαχ!

    Και δική μου παραξενιά..πρόσθεσε το ξεφλούδισμα…ούτε ένα δεν μου ξεφεύγει..είμαι καλά γιατρέ μου?χαχαχα!!!

  1. Απάντηση

    Όταν-κάνοντας παραλλαγές-καταφέρνουμε μέλη της οικογένειάς μας να φάνε κάποιο φαγητό, που ούτε καν δεν έβαζαν στο στόμα τους, σίγουρα ο δικός μας, είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος. Καλό Σαββατοκύριακο.

    • eva
    • 13 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Λατρεύωωω τα ρεβίθια Ξανθή μου!
    Πολύ μου αρέσουν τα δικά σου ρεβύθια, αύριο θα τα φτιάξω μιας και έρχεται και η μανούλα μου η μοναδική που θα τα φάει μαζί μου!!
    Φιλάκια πολλά, καλό Σκ!

  2. Απάντηση

    Βλέπω μόλις άρχισε το κρύο πολλές το ρίξανε στα ζεστά χειμωνιάτικα φαγάκια!
    Και τα ρεβύθια είναι ένα από αυτά!
    Ωραία η εκδοχή με το κάρυ και τις πιπερίτσες!

    • Eri
    • 13 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Τέλεια είναι Ξανθή μου είμαι σίγουρη ότι θα είναι όνειρο! Και το κόλπο με το ζυμάρι, το ήξερα μονο για τον φούρνο, πολύ καλή ιδέα!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    • eleni
    • 13 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή,σήμερα ρεβιθάδα σιφνέικη στη γάστρα έφτιαξα(τη συνταγή από την τηλεόραση),αλλά θα δοκιμάσω και τη δική σου.
    Σίγουρα η προσθήκη πιπεριάς θα δίνει ενδιαφέρουσα γεύση!
    Φιλιά!

  3. Απάντηση

    Τι γίνεται στο blog σου σήμερα και όλοι γράφουν κινέζικα; Ξανθή μου δυστυχώς στην ανάρτησή σου βλέπω μόνο παπάκια, δεν ξέρω γιατί, μήπως άλλαξες γραμματοσειρά;
    Πάντως τα ρεβύθια σου, όπως τα βλέπω φαίνονται καταπληκτικά!!

    • Marina
    • 13 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Λες να κάνεις και εμένα να τα δοκιμάσω;;;
    Δεν τα’χω φάει ποτέ!!!!

  4. Απάντηση

    Λοιπόν Ξανθή μου.
    Θα είμαι ειληκρινής μαζί σου.
    Ρεβίθια δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και νομίζω ότι δεν τα τρώω.
    Δεν ξέρω, αλλά τα έχω πάρει στραβά τα ριμάδια….
    Το κάρυ όμως το λατρεύω, τις πιπεριές φλωρίνης επίσης, και το λουκάνικο επίσης…
    Θεωρώ ότι με τη δική σου συνταγή, ίσως να έκανες κι εμένα να δοκιμάσω!!
    Φιλιά πολλά, καληνύχτα και καλό ΣΚ.

    • Peter M
    • 13 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Poli oraio syndesmo, Xanthi. Loukanika kai revithia…oti preppei gia to xeimon. Kalo S-K!

  5. Απάντηση

    Dear Blonde, I love chickpeas. I think the way you have prepared them sounds delicious. I like that you serve them with an olive salad and good warm bread. Blessings my dear. Catherine xo

  6. Απάντηση

    Καλήμέρα Ξανθή μου. Πολύ ωραία η εκδοχή σου, βλέπω ότι έβαλες και
    κάρυ!!! -είδες πόσο ωραία ταιριάζει; Είχα την εντύπωση ότι το φοβόσουν λίγο. Αν το συνήθισες, στο επόμενο ταξίδι μου θα σου φέρω φυλλαράκια αυθεντικά που είναι υπέροχα και πολύ ήπια.
    Υπέροχες πρέπει να ήταν οι πιπεριές που θα έκαναν τη διαφορά. Αλλά αν είχες και βραστερά ρεβίθια τότε το πιάτο είχε”όλα τα λεφτά” πώς να μην το φάνε!
    Δοκιμάζω κι εγώ;

  7. Απάντηση

    Αν και τρώμε τα ρεβίθια κλασσικά μαγειρεμένα και με το φλούδι τους, η δική σου συνταγή είναι πολύ περιποιημένη! Δεν είχα σκεφτεί να τους προσθέσω κάρυ! Πολύ καλές ιδέες μου έδωσες! Σ ευχαριστώ!

    • Vita
    • 14 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Την επόμενη φορά θα κάνω τη συνταγή σου. Μου έκανε κλικ. Καλό Σ/Κ

    • dhmhtra
    • 15 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή τα ρεβίθια τα τρώμε όλοι, όπως και να τα μαγειρέψω.Θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή.
    Με το κρύο που έχουμε εμείς εδώ μας χρειάζονται τα όσπρια!

  8. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου!
    Δικαίως να νιώθεις περήφανη για τα ρεβίθια σου, φαίνονται πεντανόστιμα!
    Πολύ χρήσιμες και οι παρατηρήσεις σου, ευχαριστούμε πολύ!
    Να έχεις μια πολύ όμορφη Κυριακή εύχομαι!!

  9. Απάντηση

    Εγώ δεν βάζω σόδα αλλά αλάτι όταν μουλιάζουν. Και το δεντρολίβανο τους παέι πολύ!
    Η εκδοχή των φουρνιστών αυτών ρεβιθιών δείχνει νοστιμότατη και σίγουρα πικάντικη, η δε πιπεριά φλωρίνης αγαπημένο υλικό στην κουζίνα!
    Καλή βδομάδα!

  10. Απάντηση

    Καλησπέρα, πολύ θα χαρώ να τα φτιάξετε και όσοι δεν τα αγαπάτε ως ρεβίθια να τα αγαπήσετε.
    Πολλές φορές μια παραλλαγή αλλάζει και την όρεξη μας για κάτι.

    @ Anthivolon δεν παρατήρησα κάτι εγώ σε ευχαριστώ πολύ πάντως για την ενημέρωση.

    @ The Dark Chef θα δοκιμάσω με αλάτι.

  11. Απάντηση

    ρεβυθια δε φτιάχνω αλλά εφαγα στο Κατελόριζο ρεβυθια στο φούρνο και άλλαξα ιδεα…πρέπει να μαθω 🙂

    καλη βδομάδα να’χεις!

    χχχχ

    • kiki
    • 16 Ιανουαρίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρουσα με τις πιπεριές! Το ζυμάρι έκανε τις κατσαρόλες να κλείνουν ερμμητικά σαν χύτρες!

  12. Απάντηση

    Και εμείς σήμερα ρεβίθια έχουμε.
    Με κάρυ και κουρκουμά καθώς και αρκετό λεμονάκι. Να τα ξεφλουδίσω ένα ένα όχι καλή μου! Όσα βγήκαν από φλούδια…και ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά!

  13. Απάντηση

    Πωπω!!! Τέλεια συνταγή , δεν την ειχα δει! θα την φτιάξω την επόμενη φορά! Φιλάκια!

Γράψτε απάντηση στο Catherine Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode