Μια πρόταση για την Κυριακή της Αποκριάς κι όχι μόνο.
Τα υλικά για 4 άτομα
1 κομμάτι χοιρινό από λαιμό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κλημεντίνες
1/2 φλιτζάνι χυμό μανταρινιού
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας μέλι
8 καρότα μικρά
8 κρεμμυδάκια στιφάδου
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
Αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι ζωμό κρέατος.
Για τον πουρέ που το συνοδεύσαμε
1/2 κιλό πατάτες
1/2 κιλό κολοκύθα
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Αλάτι
1/2 φλιτζάνι γάλα.
Διαδικασία
Ζήτησα από το χασάπη μου να μου κόψει ένα κομμάτι από λαιμό που να αντιστοιχεί σε 4 μπριζόλες και να το χαράξει εκεί που είχε κόκκαλο. Εγώ αφαίρεσα τελικά στο σπίτι όλα τα κόκκαλα και με αυτά έφτιαξα ένα ζωμό για τη σάλτσα μου.
Αφού έπλυνα το κρέας το αλατοπιπέρωσα και το άλειψα με το ελαιόλαδο.
Το τοποθέτησα σε ένα πυρέξ και το έβαλα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κι αέρα για 40 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό ετοίμασα τα συνοδευτικά του.
Καθάρισα τις κλημεντίνες χωρίς να τις χωρίσω και τις σοτάρισα σε μια κουτ. βουτύρου. Στη συνέχεια έβαλα το χυμό από τις κλημεντίνες και άφησα να βράσει 3-4 λεπτά.
Καθάρισα τα καρότα και τα κρεμμυδάκια και τα έβρασα για λίγη ώρα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τα στράγγισα και τα άφησα να με περιμένουν.
Έβαλα και τις πατάτες να βράζουν. Την κολοκύθα την έκοψα σε μικρά κομμάτια και την έβαλα στο φούρνο σε ένα ταψάκι μέχρι που μαλάκωσε αρκετά.
Όταν το κρέας μου είχε σχεδόν ψηθεί το έβγαλα του αφαίρεσα το λίπος και πρόσθεσα το χυμό από τα μανταρίνια.
Ξαναέβαλα στο φούρνο περίπου 15 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι έβαλα μια κουταλιά βούτυρο και τη ζάχαρη και καραμέλωσα τα κρεμμυδάκια και τα καρότα.
Πέρασα τις πατάτες και την κολοκύθα από το μύλο του πουρέ τις μετέφερα σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας το βούτυρο το γάλα αλάτι και μοσχοκάρυδο ανακάτεψα μέχρι να βράσει κι ο πουρές ήταν έτοιμος.
Έβγαλα το κρέας από το φούρνο και σε ένα κατσαρολάκι έβαλα ότι χυμούς είχε μαζί με το ζωμό του κρέατος κι άφησα να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Όλα έτοιμα έκοψα το κρέας και σέρβιρα.
Συνοδεύσαμε με σαλάτα ντάκο τυρί φέτα και ήπιαμε και ένα κρασάκι έτσι για το καλό
Επειδή μπορεί να σας φαίνεται πολύπλοκο σας πληροφορώ ότι δεν είναι καθόλου κι επειδή έτυχε να το χρονομετρήσω η όλη διαδικασία μου πήρε 1 ώρα και 15 λεπτά με ενδιάμεσα διαλείμματα.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο κομμάτι κρέατος αρκεί αν είναι μαλακό ώστε να ψηθεί σε αυτούς τους χρόνους αλλά και να κρατήσει τους χυμούς του.
Moυ φαίνεται υπέροχο. Οι μπριζόλες του λαιμού μου αρέσουν και αυτή η συνταγή νομίζω ότι θα τις αναβαθμίζει ιδιαίτερα!!
Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβείο!!
Φιλιά
Μ αρεσουν τα φρουτα με το χοιρινο! Πρεπει να ναι πολυ νοστημο με τις κλημεντινες!
Τι συνταγή!!! Ξανθή λες να νικήσει το κόλλημά μου με το μπακαλιάρο σου;;; Θα την δοκιμάσω άμεσα!
Μμμμμμ! Ξανθή μου φαίνεται πολύ ωραίο!!!!! Λατρεύω τον συνδυασμό κρέατος με εσπεριδοειδή!!!! Γεια στα χέρια σου!
Μμμμ,τι νοστιμιές κι αρώματα έχει αυτό το φαγάκι!
Όλα τέλεια,μόνο την κολοκύθα θα παρέλειπα.
Φιλιά!
To 2002? Πω πω… που την ξέθαψες τη συνταγή? Πάντως το περιοδικό αυτό δεν το έχει πάρει το μάτι μου καθόλου!
Πολύ προτότυπο το μανταρίνι ολόκληρο μέσα στο φαγητό. Δεν έχει τύχει να ξαναδώ παρόμοια συνταγή. Φαινεται το όλο αποτέλεσμα λουκούμι!!
Καλήμέρα σας!
Αααα… τα ρέστα σου έδωσες Ξανθή! Πιάτο-υπερπαραγωγή και πολύ ολοκληρωμένο μάλιστα! Με καραμελωμένα λαχανικά και ιδιαίτερο πουρέ! Έχει αρκετά στάδια ομολογουμένως, αλλά δεν φαίνεται χρονοβόρο!
Καλό ΣΚ σου εύχομαι!
Ξανθή μου πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο το πιάτο σου, όλα τα υλικά του μου αρέσουν και δένουν όμορφα μεταξύ τους!
Δες και μιαν ερώτηση που έχω στο βλογ με το παιχνίδι μας, γιατί βλέπω ηδη άρχισαν οι συμμετοχές!
Καλό απόγευμα!
Ξέχασα!
Εχω φυλάξει κι εγώ κάποια τεύχη από αυτό το περιοδικό, που νομίζω έχει σταματήσει πλέον να κυκλοφορεί.
Επίσης να πω στην Χρυσαυγή ότι έχω περιοδικά με συνταγές παμπάλαια, που τα φυλάω ως κόρην οφθαλμού, γιατί πολλές από αυτές τις παλιές συνταγές ήταν “θησαυρός”
Yπέροχο το φαί σου Ξανθή μου. Είμαι σίγουρη πως εχει απίστευτη γέυση. Το μανταρίνι είναι πολύ ωραίο με το χοιρινό.
Τα Χριστουγεννα είχα βάλει ένα μανταρίνι κομμένο στη μέση στο ρολο χοιρινό που εκανα στο φουρνο και ήταν μια σάλτσα απίστευτη.Και να φανταστείς ”κατά λάθος” το έβαλα μιας και δεν είχα πορτοκάλι.
Και τα συνοδευτικά σου άψογα.
Τα παλιά περιοδικά μαγειρικής έχουν απίστευτα ωραίες συνταγές.
Φιλιά
@
ΣΟΛΑΡΕΙΣ, Ξανθούλα !
@ anthivolon είναι υπέροχο!!!
@ Ελινίκη αν ο συνδυασμός σου αρέσει δοκίμασε.
@ Φοίβη περιμένω και φωτογραφίες γιατί οι δικές μου……..
@ Κική μ΄αρέσει να βρίσκω ανθρώπους με τα ίδια γούστα!! Καλησπέρα!!
@ Ελένη κι όμως η κολοκύθα είναι πολύ ταιριαστή κάνε μια φορά την υπέρβαση.
@ Χρυσαυγή να ήταν μόνο αυτό καλά θα ήταν εδώ υπάρχει αρχείο με χαρτάκια κλπ από τότε που εσύ ήσουν αγέννητη!!!Ποια ώρα θα βγω εγώ απέξω δεν ξέρω για να χωρέσουν όλα αυτά.
Σε ευχαριστώ κι ελπίζω να είστε καλά.
@ Ερμιόνη μου λίγο οργάνωση θέλει μόνο κι αξίζει!!Ευχαριστώ επίσης!!
@ ΕΛΕΝΑ α κι εσύ στο κλαμπ παλιά βιβλία και χαρτάκια!!
Σου απάντησα για το παιχνίδι και σε περιμένουμε.
@ Marion Σήμερα πήγα σε ένα μαγαζάκι με περιοδικά κλπ και ξεφύλλισα 2-3 που μπορούσα πολύ φτώχεια πια.
Ακόμη κι αυτά των εφημερίδων έχουν αλλάξει προς το χειρότερο μόνο προτάσεις μέσω διαφημίσεων.
Έχω αποκόμματα από την παλιάάά ΓΥΝΑΙΚΑ που χαίρεσαι να τα ξεφυλλίζεις. Την επόμενη φορά θα βάλω περισσότερα μανταρίνια μου άρεσαν πολύ.
Πολλά φιλιά
@ quartier libre Φιλενάδα υπερβάλεις!!απλά η φτώχεια θέλει καλοπέραση, έξω δεν πάω πουθενά οπότε απολαμβάνω ότι μπορώ στο σπίτι.Πες ότι έρχεσαι και τι θες να σου φτιάξω!!!Φιλάκια
Ενδιαφέρουσα η σημερινή συνταγή σου.Πρέπει να έγινε πεντανόστιμο και αρωματικό το φαγητό. Καλό βράδυ.
Φαίνεται τόσο νόστιμο που θα το φτιάξω για δείπνο αύριο,δηλαδή απόψε.
Με κάποιο βότανο στον πουρέ. Ελπίζω να βρω κολοκύθα και ζουμερές κλεμεντίνες.
πολλά φιλιά,
ευχαριστώ για τις μουσικές! :)))))))))
Καλά έγραψες!!! Ξανθή μου, έστω και με συνταγή του 2002,σαν να έχουμε πάει αιώνες πίσω το λέμε 🙁
Τα μανταρινάκια δίνουν απίστευτη γεύση και άρωμα στα φαγητά. Πολύ ωραία ιδέα!
ε αυτο παλι πρωτη φορα το βλεπω και πολυ με ενθουσιαζει! θα το δοκιμασω οπωσδηποτε. σε ευχαριστω και απο εδω για το βραβειο!
φιλια
Φαινεται εξαιρετικη συνταγη!με ιδιαιτερη γευση φανταζομαι …Θα ηθελα πολυ να την δοκιμασω..
φιλια και καλη εβδομαδα!misirlou
Υπέροχο φαίνεται!!!!!!!!!!!!