Μπακαλιάρος τηγανητός – Σκορδαλιά

από
25CE-259C-25CF-2580-25CE-25B1-25CE-25BA-25CE-25B1-25CE-25BB-25CE-25B9-25CE-25AC-25CF-2581-25CE-25BF-25CF-2582-2B-25CF-2583-25CE-25BA-25CE-25BF-25CF-2581-25CE-25B4-25CE-25B1-25CE-25BB-25CE-25B9-25CE-25AC-2B-252812-2529

Από συνταγές τηγανητού μπακαλιάρου γεμάτη η γειτονιά.
Το να γράψω κι εγώ το θεωρούσα μεγάλη υπερβολή, ώσπου η συζήτηση για ένα γεγονός που δεν θα ξεχάσω ποτέ!! με έκανε να αλλάξω γνώμη.
Εκτός αυτού έχω ξαναπεί ότι αυτά που γράφω είναι “κληρονομιά” για τα παιδιά μου, να μαγειρεύουν συνταγές της μαμάς αλλά να θυμούνται γεγονότα!!
Ας αρχίσουμε λοιπόν από το γεγονός.
28 χρόνια πριν, μέσα Απριλίου, είμαι σχεδόν έτοιμη να γεννήσω την κόρη μου (τότε δεν ήξερα αν είναι αγόρι – κορίτσι από επιλογή) και έχουμε πάει με το δίχρονο γιο μας και το σύζυγο στα “Μπακαλιαράκια” στο Γαλάτσι. Και τι θα έτρωγα εγώ, φανατική του μπακαλιάρου;; Φυσικά μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Κι έφαγα πολύ!!
Γυρίζουμε σπίτι και τότε συνειδητοποιώ ότι δεν είναι καθόλου απίθανο και να γεννήσω μέσα στις επόμενες ώρες!! Αρχίζω λοιπόν να σκέφτομαι τι θα γίνει μέσα στην αίθουσα με αναπνοές σκορδαλιάς και σκάω στα γέλια.
Βέβαια ευτυχώς δεν έγινε αυτό εκείνο το βράδυ αλλά μετά 4 μέρες!! Το γεγονός όμως αξέχαστο!
Το συζητάμε τώρα με την κόρη και γελάμε ακόμη πιο πολύ.
Παραγγελία της να τηγανίσουμε σήμερα μπακαλιάρο!!
Τον φωτογραφίσαμε και τον απολαύσαμε, για πρώτη μέρα φέτος στη βεράντα με ανοιξιάτικο ήλιο.


Ξαρμύρισμα μπακαλιάρου:
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον τοποθετούμε από την προηγούμενη μέρα σε μπολ με το δέρμα προς τα κάτω. Τον σκεπάζουμε με νερό και τον αφήνουμε για 12 τουλάχιστον ώρες αλλάζοντας το νερό τουλάχιστον πέντε φορές.
Τον τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν φυσαλίδες χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία κι αφήνουμε για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε το δέρμα και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα περιττά υγρά.

Κουρκούτι ( για 500γρ μπακαλιάρου)
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
200ml σόδα αναψυκτικό
1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά και αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 30 -60 λεπτά.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά μας να ζεσταθεί όχι να κάψει.
Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και με ένα πιρούνι μεταφέρουμε ένα ένα στο τηγάνι χωρίς να στραγγίζεται το κουρκούτι τους. Δεν παραγεμίζουμε το τηγάνι.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά μας και γυρίζουμε κάθε κομμάτι όταν έχει κάνει καλή κρούστα γιατί αλλιώς θα διαλυθεί.

Γυρίζουμε μια δυο φορές ( θέλουμε να ψηθεί εσωτερικά αλλά να μην καεί εξωτερικά) και βγάζουμε πάνω σε χαρτοπετσέτα να απορροφήσει το περιττό λάδι.

Σερβίρουμε με σκορδαλιά και παντζάρια σαλάτα.



Σκορδαλιά
Εμένα μου αρέσει η σκορδαλιά με πατάτα.
Βράζω 2-3 μέτριες πατάτες (400γρ καθαρισμένες) και τις περνώ από το μύλο των λαχανικών στην ψιλή σήτα.
Σε γουδί χτυπώ 3-4 μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδο με λίγο αλάτι και το μεταφέρω μετά στον πουρέ της πατάτας προσθέτοντας ελαιόλαδο και ξύδι από καλό κρασί.
Ανακατεύω με το σύρμα κουζίνας 5 λεπτά τουλάχιστον δοκιμάζοντας για την προσθήκη λαδιού ξυδιού.
Για αυτή την ποσότητα πατάτας έβαλα 100ml ελαιόλαδο και 50ml ξύδι.
Αν δεν έχουμε γουδί χτυπάμε το σκόρδο μαζί με λίγο αλάτι, λάδι και ξύδι σε μπλέντερ και συνεχίζουμε μεταφέροντας το στον πουρέ πατάτας ανακατεύοντας και προσθέτοντας επιπλέον λάδι και ξύδι δοκιμάζοντας.

Τώρα μου έχει μπει στο μυαλό να φτιάξω κάτι σαν μους αγκινάρες με σκόρδο, όπως κάνω την ταραμοσαλάτα με αγκινάρες. Θα τη βρείτε εδώ. 

“Συνταγές της Ασπρούλας”.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ηπαλιά καλή συνταγή…Κάθε 25η Μαρτίου είναι ασυζητητί το φαγητό μας φτιαγμένο από τα χεράκια της μαννούλας μου…Καλό βράδυ,Ξανθή…

  2. Απάντηση

    Ξανθή μου κλασσική αγαπημένη συνταγή!Το τραπέζι καλοστρωμμένο με υπέροχα φαγητά!!!
    Γέλασα πολύ στην αρχή, φαντάζεσαι λοιπόν αν γεννούσες εκείνη τη μέρα τι θα γινόταν ε;;;
    Πολλά φιλιά και του χρόνου με υγεία!!!

  3. Απάντηση

    Dear Blondee, That story was fun and good memories to share with your daughter.
    A wonderful fried cod recipe. This is one of my favorite fish to eat. Blessings my dear, Catherine xo

    • eleni
    • 25 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Αγαπημένη συνταγή!!! Και του χρόνου!
    Χρόνια πολλά με υγεία!!!
    Καλό βράδυ!!!

  4. Απάντηση

    Και του χρόνου, να στε καλά, να περάσετε και πάλι όμορφα!!

  5. Απάντηση

    Μπράβο Ξανθή μου και του χρόνου ναστε καλά. Πολύ ωραίος ψημένος ο μπακαλιάρος σου. Το κουρκούτι σου πολύ καλό.

    Ωραία η ιστορία σου πριν γεννήσεις..:)..Πως τα συνδυάζουμε όλα με το φαϊ ε?

    Φιλιά

    • Marina
    • 25 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Αγαπημένο φαγητό και καθιερωμένο για την οικογένειά μου και στις δύο εθνικές γιορτές!!!

  6. Όμορφες αναμνήσεις δεμένες με ένα τόσο ευχάριστο γεγονός.
    Φιλιά.

  7. Απάντηση

    Αγαπημενη παραδοσοακη συνταγη!
    Το κουρκουτι φαινεται πολυυυ αφρατο!!
    ….σιγουρη επιτυχια αφου ειναι απο τα χερια σου!Καλη σου εβδομαδαααααα

    • Ευα
    • 26 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Καλημερα Ξανθη μου και καλη βδομαδα.Χθες που γιορταζα και ειχα τραπεζι σε φιλους,εκανα μπακαλιαρο με χορτα και τηγανιτο με σκορδαλια.Ακολουθησα τη συνταγη σου κατα γραμμα και εγινε εκπληκτικη.Α!!νασαι καλα Ξανθη.Ευχαριστω πολυ

    • Marί
    • 26 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Κλασσικός και υπέροχος ο μπακαλιάρος, να είστε καλά να απολαμβάνετε οικογενειακές στιγμές στο καλοστρωμένο τραπέζι σας.
    Φιλιά

  8. Απάντηση

    Καλημέρα, Ξανθή μου!
    Υπέροχος και παραδοσιακός και με σκορδαλιά σπιτική, θαύμα!
    Και του χρόνου με υγεία!

  9. Απάντηση

    Αυτές είναι οι εμπειρίες που αξίζει να θυμόμαστε!! Θα είχε πολύ πλάκα πάντως αν είχες γεννήσει μετά από τέτοια κατανάλωση σκορδαλιάς!!
    Φιλιά πολλά!

  10. Απάντηση

    Και του χρόνου σε όλες με Υγεία στα σπιτικά σας!!
    Εύα Χρόνια σου Πολλά!!!
    Σας ευχαριστώ πολύ!!

    • Vita
    • 26 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Και του χρόνου Ξανθή μου! Λοιπόν πραγματικά γέλασα με την ιστορία σου και θεωρώ ότι θα έπρεπε να τη δώσεις σε σεναριογράφο κωμικής σειράς. Θα έβγαζε πολύ γέλιο μια σκηνή σαν αυτή που περιγράφεις 🙂

  11. Απάντηση

    Και του χρόνου Ξανθή μου!!!

  12. Απάντηση

    Είπες Μπακαλιαράκια;
    Τι μου θύμισες καλέ!
    Ήταν το στέκι μας για χρόνια!
    Ακόμα βρωμάω και ζέχνω από την σκορδαλιά τους!

    • Εφη
    • 26 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Κλασσικό φαγάκι τέτοια μέρα! Επιβάλλεται! Ωραία ιστορία, για φαντάσου να συνέβαινε…χααχααχα!!!

  13. Απάντηση

    Και του χρόνου Ξανθή μου! Ο μπακαλιάρος τέλειος και οι αναμνήσεις που τον συνοδεύουν ακόμα καλύτερες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode