share

Μαρμελάδα λεμόνι

από
25CE-259C-25CE-25B1-25CF-2581-25CE-25BC-25CE-25B5-25CE-25BB-25CE-25AC-25CE-25B4-25CE-25B1-2B-25CE-25BB-25CE-25B5-25CE-25BC-25CF-258C-25CE-25BD-25CE-25B9-2B-25286-2529

Άλλα πρέπει να κάνω άλλα προκύπτουν. Η φίλη μου η Α. εθελόντρια σε κοινούς τόπους μου έφερε μια σακούλα λεμόνια από σπίτι, στρουμπουλά στρουμπουλά!!
Πάρε τα, μου είπε εσύ ξέρεις τι να τα κάνεις. Αν ξέρω λέει πολλά, αλλά πρέπει να είναι κάτι εύκολο και γρήγορο στη δεδομένη στιγμή.
Και έγινε μαρμελάδα!!
Αφιερωμένη στη φίλη μου τη Ν. που θέλει ένα φρούτο μόνο στις μαρμελάδες!!
Τα απαραίτητα υλικά εκτός των λεμονιών είναι:
Ζάχαρη
Νερό
Τρίφτης χειρός
τουλπάνι ή τούλι.

Διαδικασία
Πλένουμε τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε.
Με ένα τρίφτη χειρός ξύνουμε τα λεμόνια και κρατάμε το ξύσμα τους. (μπορούμε να το βάλουμε σε θήκες για παγάκια στην κατάψυξη ή να το αφήσουμε να στεγνώσει και να το φυλάξουμε σε καθαρό βαζάκι στο ψυγείο για επόμενες χρήσεις).
Πλένουμε ξανά τα λεμόνια και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει μέχρι πάνω. Τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού και συνεχίζουμε για 20 λεπτά περίπου ώσπου να δούμε ότι έχουν μαλακώσει. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμη.
Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί ή μεγάλο μπολ με μαι τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Μόλις μπορούμε να τα χειριστούμε τα κόβουμε στη μέση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρούμε όλο τα εσωτερικό τους το οποίο μεταφέρουμε πάνω σε τουλπάνι ή τούλι που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα μπολ. ( το εσωτερικό τους μαζί με τα κουκούτσια θα αποτελέσει πηγή πηκτίνης). Μόλις τελειώσουμε το δένουμε καλά και το αφήνουμε να μας περιμένει.

Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις φλούδες (σαν σπιρτόξυλα). Ζυγίζουμε τις φλούδες. Εγώ είχα περίπου 1 κιλό φλούδες.


Σε κατσαρόλα βαθιά βάζουμε 500ml νερό και 1 1/2 κιλό ζάχαρη. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε τις φλούδες και το τουλπάνι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ξαφρίζοντας ( απαραίτητο για να πάρουμε διαυγή μαρμελάδα ).
Μόλις η μαρμελάδα δέσει κατεβάζουμε από τη φωτιά αφαιρούμε το τουλπάνι στύβοντας το και μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Άμεσα θα τη χρησιμοποιούσα σε μια πάστα φλώρα της Μαρίας ή σε μια άλλη τάρτα ή και σε τσιζκέικ.
Τα σχέδια μου είναι για τάρτα με φρέσκα σύκα αλλά τα σύκα αργούν!!
Άνετα μπορεί κάποιος να τη φάει κι ως γλυκό μόλις δοκιμάστηκε από τον επίσημο δοκιμαστή του σπιτιού.
Παραμείνετε συντονισμένοι, προσεχώς υπάρχει κέρασμα!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Αφού η θεά της μαρμελάδας (αλλιώς η κα Ξανθή) προτείνει μαρμελάδα λεμόνι, πρέπει να είναι υπέροχη! Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ποτέ, αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Καταχωρείται λοιπόν η συνταγή. Ευχαριστούμε!!

  2. Απάντηση

    Ξανθή μου καλησπέρα!Χωρίς καμία αμφιβολία αφού τη προτείνεις εσύ είναι σίγουρα καταπληκτική, μπράβο σου!Μου αρέσει πολύ το λεμόνι, θα τη δοκιμάσω!
    Φιλιά!

  3. Απάντηση

    Μου αρέσει πολύ το λεμόνι σε γλυκά…Αν έβαζες τα λεμόνια ολόκληρα;Επίσης ένας καλός τρόπος να διατηρήσεις ξύσμα είναι να το βάλεις σε καθαρό οινόπνευμα…Διατηρεί όλο το άρωμά του…Καλό βράδυ,Ξανθή…

  4. Απάντηση

    @ Μάγδα μη λες υπερβολές!! Προσπαθώ μόνο!! Δεν θα έρθεις καθόλου Ελλάδα να σε κεράσω;;Πολλά φιλιά.

    @ ΕΛΕΝΗ αν σου αρέσει το λεμόνι δοκίμασε!!

    @ Όστρια αν βάλλεις όλο το λεμόνι θα είναι πιο ξινή κι εγώ αυτή τη φορά δεν ήθελα κάτι τέτοιο.
    Σε ευχαριστώ για την πληροφορία.
    Εγώ κι αυτό που θα μαζέψω είναι σίγουρο ότι θα το ξεχάσω!!

  5. Απάντηση

    Θα πρέπεινα έχει απίστευτη μυρωδιά & γεύση.
    Ωραία τα αξιοποίησες τα λεμόνια.

    Φιλιά

  6. Απάντηση

    (ασχετο)..μάλλον έχουμε το ίδιο πιατάκι (προίκα της μαμάς) και το εργόχειρο επίσης..το έχω κι εγώ 🙂

    Φιλιά

  7. Απάντηση

    Ξανθουλα το σιγουρο ειναι ότι θα παρω για το Λενακι μας που ειναι λατρης του λεμονιου. Φανταζομαι θα μυριζει υπεροχα!!!

    γεια στα χερακια σου !!!!

    καλο βραδυ

  8. Όχι, δεν υπερβάλλω καθόλου! Έχω ακολουθήσει συνταγές σου μαρμελάδας με απίστευτα αποτελέσματα.

    Το καλοκαίρι θα έρθουμε! Και θέλω πολύ να συναντηθώ με όλους σας! Κράτα μου μια μαρμελάδα σε παρακαλώ 🙂
    Πολλά φιλιά και καλό βράδυ!

  9. Απάντηση

    @ Marion το πιατάκι είναι από δώρο του γάμου μου έχουν μείνει 4 μόνο.
    Το κέντημα είναι κάποιο που έχω φτιάξει εγώ πριν πολλάάάά χρόνια.
    Σε ευχαριστώ!!

    @ Μάγδα μου το πόσο θα χαρώ να τα πούμε από κοντά δεν λέγεται.
    Και φυσικά μέχρι να έρθεις θα υπάρχουν πολλά βαζάκια. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω εκεί αλλά με το ταχυδρομείο χρειάζεται ειδική συσκευασία.
    Πολλά πολλά φιλάκια και σε ευχαριστώ πολύ.

    • mia
    • 3 Απριλίου 2012
    Απάντηση

    Μαρμελάδα λεμόνι!!!! ωραία ιδέα…
    καλησπέρα…

    • eleni
    • 3 Απριλίου 2012
    Απάντηση

    Η αλήθεια είναι πως δεν πολύ αγαπώ τις μαρμελάδες, αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τις φτιάχνω… φαίνεται εξαιρετική…
    Φιλιά!!!

  10. Απάντηση

    @ Μαρία μου πάρε γιατί όχι!!
    Ακόμη μυρίζουν τα χέρια μου λεμονάκι!

    @ mia καλησπέρα κι ευχαριστώ!!

    @ eleni οι σπιτικές μαρμελάδες πάντα είναι καλύτερες και ένα ωραίο δώρο!!
    Ευχαριστώ.

  11. Απάντηση

    Ξανθή μου τέλεια η μαρμελάδα σου!!! Θα σε ακολουθήσω μιας και λατρεύω το λεμόνι!!!

  12. Απάντηση

    Ξέρω ότι θα μ αρέσει φανατικά Ξανθή μου, γιατί το ξινόγλυκο είναι η αδυναμία μου.. Να μπορούσα λέει(να έφτανε η τεχνολογία στο σημείο )να..βουτήξω ένα μεγάλο κουτάλι στο βάζο σου έτσι όπως φαίνεται απο εδώ – ορεκτικότατο..και να ξανα..βουτήξω…! ξανά…! ξανά…! ξανά…!
    Τι μου κάνεις πρωί- πρωί…
    Έπεσε το..ζάχαρο!

  13. Απάντηση

    Καλημέρα!!!
    Το έφτιαξες βλέπω και πρέπει να είναι τέλειο.
    Θα το φτιάξω γιατί πρέπει να είναι ιδιαίτερο.
    Φιλάκια πολλά!!!!

  14. Απάντηση

    Εξαιρετική σε γεύση και υπέροχη σε άρωμα! Αρκεί η πρώτη ύλη να είναι . . . από σπίτι!
    Καλή σου μέρα, Ξανθή μου!

  15. Απάντηση

    Με τη μαρμελάδα σου με έκανες να ονειρεύομαι λεμονάτα cheesecake!
    Έχω και μια αδυναμία στο λεμόνι οπότε ήρθε κι έδεσε το πράγμα!
    Φιλιά!

  16. Απάντηση

    Πολύ ωραία ιδέα!! Εικόνες με φρέσκα μαλακά τυριά συνοδεία μυρωδάτης λεμονομαρμελάδας ήδη κατακλύζουν το μυαλό μου!
    Επίσης για πάστα φλώρα, τσιζκέικ…κτλ, μπορεί να έχει άπειρες εφαρμογές, λατρεύω λεμόνι επίσης!

    Υ.Γ. Σε μια συνταγή του Παρλιάρου που είχα φτιάξει για αλλιώτικο λεμονο-κέικ, έβαζε στη ζύμη πολτό από ολόκληρα βρασμένα λεμόνια (δεν αφαιρούσε τίποτα).
    Σκεφτόμουν που αλλού θα μπορούσαμε να βάλουμε έναν τέτοιο πολτό…

  17. Θα συμφωνήσω με τη Magda!
    ΘΕΑ της μαρμελάδας!

    Ε, τώρα θα σου “κλέψω” τη συνταγή!
    Με το λεμόνι έχω άριστες σχέσεις αν είναι με…ζάχαρη..

    Φιλιά!

  18. Απάντηση

    @ Κική ευχαριστώ, τώρα που έχει ωραία λεμόνια ακολούθησε!!

    @ Ρεγγίνα όταν βρεθεί αυτό τεχνολογικά τι ωραία που θα είναι!χεχε
    Προς το παρόν θα ήθελα να σου στείλω δώσε στοιχεία!!

    @ Λίνα δεν έρχεσαι λέω εγώ εδώ να κάνουμε δουλειά και να πάρεις πολλές!!

  19. Απάντηση

    Τώρα εγώ να κάνω μια χαζή ερώτηση;
    Αν δεν τα τρίψεις εξωτερικά, αφαιρόντας το ξύσμα, τόσο τα λεμόνια αλλά και τ’ άλλα εσπεριδοειδή, πόσο “κακό” μπορούν να κάνουν στη σύνθεση της μαρμελάδας Ξανθή μου;
    Η ερώτηση όπως καταλαβαίνεις έχει τον λόγο της (άμα είναι να γλυτώσω κανένα στάδια επεξεργασίας)….

  20. Απάντηση

    @ Ερμιόνη εσύ cheesecake κι εγώ τάρτα με σύκα, μου έχει κάτσει η φωτογραφία που είδα!!Φιλιά.

    @ The Dark Chef αυτό με τα τυριά τώρα με κέρδισε θα πάρω μαζί μου βάζο για το Πάσχα!!
    Όλο τον πολτό μπορείς να τον βάλεις μέσα σε κέικ όπως λες ή σε τσουρέκι γεμιστό. αυτή τη στιγμή δεν μου πάει κάτι άλλο. Μπορεί στη μαρμελάδα να μην το έβαλα αλλά σε τσάτνει θα το έβαζα.

    @ Αντιγόνη περιμένω τα αποτελέσματα της ” κλεψιάς”
    Φιλιά πολλά.

    @ Αγαπητή Πηνελόπη το ξύσμα στα εσπεριδοειδή τα κάνει να πικρίζουν ελαφρώς αν αυτό δεν σε ενοχλεί παράλειψε το!! Θα πρέπει να βράσουν όμως αρκετά και ίσως με ξενέρισμα.
    Φιλάκια.

  21. Απάντηση

    Έτσι με “ξενέρισμα” 2 φορές έχω κάνει μαρμελάδα πορτοκάλι κατά το παρελθόν και την πίκρα δεν την καταλάβαινα εγώ τουλάχιστον.
    Άρα σε καλό δρόμο είμαι,εγώ η άπειρη μαρμελαδοφτιάχτρα, καλή μου Ξανθή.
    Σ’ ευχαριστώ για την απάντηση.

    • Eri
    • 4 Απριλίου 2012
    Απάντηση

    Λοιπόν δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μαρμελάδα λεμόνι! Αλλά ειμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει Ξανθή μου!

  22. Απάντηση

    Dear Blonde, Delicious!! I love orange marmalade. I never had lemon marmalade. I just know I would love it, since I love lemon. Blessings my dearest. Catherine xo

    • L.
    • 6 Απριλίου 2012
    Απάντηση

    Λεμόνι ε; Να και κάτι που δεν δοκίμασα σε μαρμελάδα!! Την φαντάζομαι γλυκιά και ξινή παράλληλα!
    Τώρα που τέλειωσα και με τα γενέθλια θέλω να κάνω την μαρμελάδα σου με τα φρούτα του δάσους, αλλά βρίσκω πολύ δύσκολα κόκκινα φρούτα (πέρα από φράουλες). Μόνο κατεψυγμένα… Τέλος πάντων, κάτι θα βρω.
    Ξανθή μου ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές σου!
    Καλό Σαβ/κο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode