Τον τελευταίο μήνα συνειδητά απομακρύνθηκα από τη σελίδα μας ως προς τις αναρτήσεις και μόνο.
Παρακολουθώ καθημερινά τα τεκταινόμενα στη γειτονιά των Bloggers ελάχιστα σχολιάζω κι αυτό συνειδητά αλλά πολύ προβληματίζομαι.
Θα μου πείτε ήρθες έπειτα από ένα μήνα να μας προβληματίσεις;; Όχι δεν έχω τέτοια πρόθεση ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει το δικό του δρόμο και τη δικιά του παρουσία στο χώρο.
Λυπάμαι μόνο για κάποια γεγονότα που έπεσαν στην αντίληψη μου και τις διαστάσεις τους.
Εγώ όλο αυτό τον καιρό δεν έχω καθίσει καθόλου ήσυχα καθότι η εποχή απαιτεί εκμετάλλευση των πολλών φρούτων εποχής. Τρέχω να τα προλάβω και ήδη έχω φτιάξει γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες όχι μόνο για το σπίτι και τους κοινωφελείς σκοπούς μου αλλά και προς διάθεση.
Όποιος ενδιαφέρεται είμαι εδώ.
Ο τίτλος λοιπόν έχει να κάνει με όλα όσα σας ανέφερα αλλά κυρίως με την πρώτη ύλη προϊόντων για την οποία έχω αναφερθεί και παλιότερα.
Για την “απόλυτη” επιτυχία των γλυκών και των μαρμελάδων το σπουδαιότερο κομμάτι τους είναι στην πρώτη ύλη. Θα μου πείτε και που δεν είναι σπουδαίο;;;
Ναι αλλά εδώ τα πράγματα είναι πολύ σπουδαιότερα. Σκέφτεστε να προσπαθείτε να κάνατε γλυκό και να σας βγει μαρμελάδα;;
Φράουλες.
Είτε φτιάχνουμε γλυκό είτε μαρμελάδα θα πρέπει να επιλέγουμε φράουλες αρχές Μαΐου και μετά. Θα πρέπει να είναι μικρές στο μέγεθος όχι υπερώριμες και χωρίς τραυματισμούς του φρούτου.
Τις πλένουμε πάντα με τα κοτσάνια τους γιατί διαφορετικά απορροφούν νερό κάτι που δεν πρέπει να γίνει.
Τις χρησιμοποιούμε το αργότερο μετά από 24 ώρες από την αγορά τους.
Κεράσια.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κερασιών έχω αναφερθεί παλιότερα σε αυτό το θέμα.
Ανάλογα με το τι θέλουμε να φτιάξουμε επιλέγουμε και την κατάλληλη ποικιλία.
Για μαρμελάδα μπορούμε να επιλέξουμε και τα επιτραπέζια κεράσια.
Για γλυκό όμως η καλύτερη ποικιλία είναι τα πετροκέρασα και μάλιστα τα πρώτης κοπής άντε και δεύτερης. Αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε ένα γλυκό με τραγανές ρώγες.
Κάποιοι κάνουν γλυκό και με τα “βοδενών” δεν έχω δοκιμάσει γιατί δεν έχω αξιόπιστο προμηθευτή.
Βερίκοκα.
Στην αγορά υπάρχουν πολλές ποικιλίες βερίκοκων ανά εποχή μάλιστα κι όταν λέω εποχή ίσως και ανά εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο.
Κάποιες ποικιλίες μάλιστα δεν είναι γνωστές ως προς το όνομα ούτε από τους ίδιους τους παραγωγούς. Το είδα κι αυτό φέτος, επειδή έχουν γίνει εμβολιασμοί στα δέντρα με ποικιλίες που φέρουν δύσκολα ονόματα βαπτίστηκαν όλα “κάπως”.
Όμως όλα δεν είναι για όλα.
Για μαρμελάδες μπορείτε να επιλέξετε όποια ποικιλία σας αρέσει αρκεί να είναι ώριμα όχι υπερώριμα και πάλι θα πρέπει να τα επεξεργαστείτε εντός 24 ωρών.
Γλυκό του κουταλιού: Για γλυκό εδώ τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη και μετά από επεξεργασία 15 κιλών τα πλέον κατάλληλα είναι αυτά της ποικιλίας “μπεμπέκου” αγουρωπά πάντα κατευθείαν από το δέντρο κι όχι ψυγείου και αν αυτό είναι εφικτό από δέντρα ορεινής καλλιέργειας και πετρώδους εδάφους.
Και εδώ η επεξεργασία πρέπει να είναι άμεση όσο μένουν τα φρούτα ωριμάζουν.
Θα μου πείτε ότι σας βάζω δύσκολα, καθόλου θα δείτε τη διαφορά καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά και με το αποτέλεσμα.
Εμπιστευτείτε παραγωγούς που χρόνια έρχονται στις λαϊκές αγορές ρωτήστε τους και δεν θα χάσετε.
Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα εφόσον θα βρίσκομαι σε ακτίνα διαδικτυακής σύνδεσης.
Ξανθή μου αν ποτέ καταφέρω να ερθω Αθήνα θα μου πουλήσεις μερικά βαζάκια;Ειδικά φράουλα και σύκα τα λατρευω….εδω πάνω αυτα τα φρούτα ειναι χάλια,αγευστα,τραγανα,ταιράστια από τις ορμόνες…..μπλιαχ!
πολλά φιλια
Δεν ξέρω τι έπεσε στην αντίληψη σου, στην δική μου έπεσε η αξιοσύνη σου!!
Μπράβο Ξανθή και του χρόνου οι μαρμελάδες, που είναι κατ΄εξοχήν καλοκαιρινή προετοιμασία με τόσα φρούτα που έχουμε.
Καλοφάγωτες και καλοπούλητες:)
Ξανθή μου, τα βαζάκια σου είναι ονειρεμένα, και τα σχόλιά σου πάρα πολύ χρήσιμα!!! Να’σαι καλά!
Η γειτονιά σου πρέπει να έχει λιγωθεί από τις μυρωδιές!!! Είμαι σίγουρη ότι θα τα καλοπουλήσεις σε χρόνο ρεκόρ, ειδικά σε αυτούς που ξέρουν τις ικανότητές σου στην κουζίνα και στην επιλογή των υλικών!
Με το καλό να τα πούμε και από κοντά!!!
Καλή Κυριακή!!
Καλά τα λές……μου έτυχε φέτος με βερύκοκα (μου έδωσαν να κάνω γλυκό αλλά βγήκαν επιεικώς μαρμελάδα).
Πολύ όμορφα εδώ μέσα. Η Ρεγγίνα μου σύστησε τη σελίδα σου και βρίσκω πολλά περισσότερα από συνταγές.
Καλώς σε βρήκα
Χρήσιμη και επίκαιρη η ανάρτησή σου Ξανθή μου!
Οι μαρμελάδες είναι η ειδικότητά σου, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
Για τα υπόλοιπα μην χαλιέσαι, ο καθένας από τις πράξεις του κρίνεται!
Και κανείς, μα κανείς όμως, δεν μπορεί να κρύβει για πάντα το πραγματικό του πρόσωπο!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
@ Και λοιπόν παραλίγο θα ερχόμαστε εμείς (Άρτεμις) εκεί κοντά αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, οπότε θα σου φέρω!!!!Αν όμως έρθεις Ελλάδα μεγάλη μου χαρά να τα πούμε.
@ Thalassenia ας τα αφήσουμε τα άλλα.
Σε ευχαριστώ πολύ υπάρχει και συνέχεια από εβδομάδα πάω για ροδάκινα.
@ Martha Σε ευχαριστώ πολύ!!!
@ Ιωάννα ξεκινώντας από σένα έψαξα πολύ το θέμα φέτος.
@ Σελήνη καλώς ήρθες στην παρέα μας, ευχαριστώ πολύ τη Ρεγγίνα για τις συστάσεις κι ελπίζω να περνάς καλά εδώ.
@ ΕΛΕΝΑ νομίζω ότι τα είπαμε αρκετά αυτά τα θέματα και ειλικρινά το μόνο που με ενδιαφέρει αν θίγομαι προσωπικά ή κάποια άλλη φίλη ή φίλος.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Ξανθη πολυ ομορφες οι μαρμελαδες σου
καθε χρονο λεω οτι θα φτιαξω γλυκο του κουταλιου βερυκοκο αλλα ποτε δεν τα προφθαινω
ετσι φτιαχνω μαρμελαδα που αρεσει σε ολους
να εισαι καλα
Έχεις δίκιο, έκανα μαρμελαδίτσα με φράουλες και μου βγήκανε σκλύρες φράουλες και πολύ νερουλά τα υγρά.
Θα ψάχξω πως στην σελίδα σου πως τα κατάφερες με τα κεράσια.
Φιλάκια πολλά! Και ευχαριστώ.
Ιταλία!!!
Καλή συνέχεια της εύχομαι από βάθος καρδιάς.
Τα άλλα θα τα αφήσω ασχολίαστα, καλή μου…
Υπέροχη η ανάρτηση μου Ξανθή μου, αντιπροσωπευτική του θάρρους και της δύναμης που σε χαρακτηρίζει. Μια δύναμης καλής κ προστατευτικής.
Τέλειες οι συμβουλές σου Εφ’όλης της ύλης, μου είναι πολύ χρησιμες.
Καλή εβδομάδα!
Χρήσιμες συμβουλές από μια πραγματική δεξιοτέχνισσα του είδους!
Ευχαριστούμε πολύ Ξανθή!
Φιλιά!
Ελπίζω η επάνοδος να είναι οριστική! Μας λείπεις…
Όπως πάντα οι συμβουλές σου πολύτιμες!
Καλή βδομάδα
Καλή εβδομάδα Ξανθή και καλοφάγωτες και καλοπούλητες οι μαρμελάδες! Να είσαι πάντα καλά!
Πολύ χρήσιμες συμβουλές,Ξανθή μου…Ευχαριστούμε…Καλό καλοκαίρι…
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις σπιτικές μαρμελάδες που ξέρουμε και πως γίνονται και με τι υλικά!
Καλησπέρα Ξανθή…δεν μπορούσα να λάβω γιατί είχες χαθεί!
Φυσικά ούτε και τώρα κατάλαβα, αλλά μου έλειψες!
Πολλά φιλιά!