share

Κεράσια, Μαρμελάδα

από
CE-9C-CE-B1-CF-81-CE-BC-CE-B5-CE-BB-CE-AC-CE-B4-CE-B1-CE-BA-CE-B5-CF-81-CE-AC-CF-83-CE-B9

Η εποχή των κερασιών έφτασε.
Ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή προέλευσης θα συναντήσουμε στην αγορά διάφορα είδη. Τα επιστημονικά τους ονόματα είναι πολλά αλλά στην αγορά τα συναντούμε ανάλογα με την περιοχή προέλευσης ή κοινές ονομασίες.

Συνήθεις ποικιλίες είναι:

Κεράσια Βοδενών με βαθυκόκκινο χρώμα και τραγανό γλυκό καρπό.
Φράουλα βόλου ο καρπός τους είναι λευκοκίτρινος με ρόδινο επίχρισμα και σάρκα λευκή
Τριπόλεως ο καρπός τους είναι ξανθοκόκκινος τραγανός και γλυκός
Πετροκέρασα ο καρπός τους είναι πιο έντονα κίτρινος και η σάρκα λευκή και γλυκιά.,
Εκτός του ότι είναι ένα πολύ ωραίο φρούτο με τα κεράσια μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, τσάτνει, clafoutis, κερασόπιτα, όπως θα τα δούμε και σε συνταγές με φαγητά που τους ταιριάζουν μια χαρά.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω τη μαρμελάδα που έφτιαξα με κεράσια Τριπόλεως.

Κεράσια, Μαρμελάδα

Συστατικά
  

  • 1 κιλό κεράσια βάρος μετά το καθάρισμα
  • 800 γρ ζάχαρη
  • 1 μικρό λεμόνι το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε το κουκούτσι τους με μια φουρκέτα ή με το ειδικό εργαλείο.(Μη στεναχωριέστε αν σας καταστέφονται γιατί έτσι κι αλλιώς θα τα κόψουμε κομματάκια). Προσοχή φορέστε γάντια γιατί το κεράσι βάφει και δύσκολα ξεβάφει. Καθαρίζουμε τα κεράσια πάνω από ένα ταψάκι και το ζουμί που θα βγει το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  • Κόβουμε τα καθαρισμένα κεράσια σε κομμάτια ή τα περνάμε ελαφρώς στο μπλέντερ. Τοποθετούμε τα κεράσια σε κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ξαφρίζοντας και ανακατεύοντας περιοδικά.
  • Βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει, και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνοντας αμέσως καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Σε μια άλλη εκδοχή έχω προσθέσει 1 σφηνάκι σιρόπι από άνθη αφροξυλιάς. Αν τυχόν έχετε αυτό το σιρόπι προσθέστε το.
Για το δέσιμο της μαρμελάδας και τις τεχνικές μπορείτε να δείτε εδώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Πραγματικά εύκολη μαρμελάδα, θα την φτιάξω σίγουρα, αφού οι σπιτικές μαρμελάδες είναι αδυναμία μου.
    Σ’ ευχαριστούμε Ξανθή.

    Καλό Σ/Κ να έχεις

  2. Απάντηση

    Ξανθή μου, φτιάχνω μαρμελάδα βύσσινο με τον ίδιο περίπου τρόπο!

    Σε ευχαριστώ για την ιδέα με τα γάντια! Πάντα κυκλοφορώ με τα χέρια στις τσέπες μετά το καθαρισμα του βύσσινου…

    • kiki
    • 12 Ιουνίου 2009
    Απάντηση

    Έφτιαξα κι εγώ πριν 2-3 μέρες με παρόμοιο τρόπο. Κι εγώ με γάντια! Καλοφάγωτη!

  3. Απάντηση

    Γεια στα χεράκια σου.
    Εύκολη μαρμελάδα. Και πρέπει να είναι και πολύ νόστιμη. Κεράσια είναι αυτά άλλωστε.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  4. Απάντηση

    Ξανθή μου οι μαρμελάδες σου είναι η μια καλύτερη από την άλλη!!
    Είσαι εξπέρ στο θέμα “μαρμελάδα”!!
    Καλό σου Σαββατοκύριακο:))

  5. Απάντηση

    Καλοφάγωτη η μαρμελάδα σου! Εμένα μόνο ροδάκινο τρώνε, άντε και φράουλα αν είναι του σπιτιού!

  6. Απάντηση

    Μπράβο Ξανθή, τέλεια η μαρμελάδα σου!
    Φτιάχνω και εγώ μαρμελάδα κεράσι και βύσσινο, για το πανέμορφο χρώμα τους.
    Και για να τις βάζω στο τσιζκέϊκ που ταιριάζουν πολύ.

    Καλό Σαββατοκύριακο!

  7. Απάντηση

    Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ όλες.
    Μόλις γύρισα από το χωριό με ένα κοφίνι καρυδάκια για γλυκό και λικέρ.
    Σας εύχομαι να φτιάξετε όλες μαρμελάδα κεράσι γιατί έχει κάτι το ιδιαίτερο!!
    Βύσσινο δεν έχω φτιάξει μου βάζετε τώρα ιδέα αλλά δεν ξέρω αν θα προλάβω τα βύσσινα φέτος.
    Πολλά φιλιά σε όλες!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode