Ντοματόπιτα

από
CE-9D-CF-84-CE-BF-CE-BC-CE-B1-CF-84-CF-8C-CF-80-CE-B9-CF-84-CE-B1-281-29

Ντοματόπιτα μου μπήκε στο μυαλό να φτιάξω από τη μέρα που έφαγα μια φορά, σε επαγγελματικό ταξίδι,σε ένα μικρό παραλιακό μαγαζάκι με πίτες κάπου στον Κορινθιακό.

Έλα όμως που το χέρι μου δεν επέτρεπε άνοιγμα φύλλου αλλά ας είναι καλά η κοντέσα μου που εξειδικεύεται σε αυτή τη διαδικασία.

Ντοματόπιτα

Συστατικά
  

Για το φύλλο

  • 400 γρ αλεύρι* μισό σκληρό μισό μαλακό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. σούπα; εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κου. γλυκού αλάτι
  • 200 ml νερό
  • νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 750 γρ ντομάτες ώριμες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 100 γρ ελιές Καλαμών κομμένες
  • πιπεριά
  • 200 γρ τυρί φέτα χοντρο- τριμμένη
  • Λίγα φύλλα δυόσμου
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών

Οδηγίες
 

  • Ζυμώνουμε τα υλικά για τη ζύμη για τα φύλλα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά
  • Στο διάστημα ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης.
  • Καθαρίζουμε τις ντομάτες από τις φλούδες, αφαιρούμε τα σπόρια και τι κόβουμε σε μικρούς κύβους. Την αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε σε τηγάνι με λίγο νερό για 5 λεπτά. Σοτάρουμε με δυο κουταλιές ελαιόλαδο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά. Αλάτι δεν προσθέτω για η φέτα μου συνήθως είναι αρμυρή.
  • Ανοίγουμε 6 φύλλα (τα τρία λίγο μεγαλύτερα) με τη βοήθεια του νισιστέ, όπως θα δείτε στο βιντεάκι που υπάρχει παραπομπή στο τέλος της συνταγής.
  • Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε τα τρία φύλλα λαδώνοντας το καθένα με ένα πινέλο φροντίζοντας να εξέχουν από τα ταψί.
  • Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στο ταψί και σκεπάζουμε με τα άλλα τρία φύλλα λαδώνοντας πάντα.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν δημιουργώντας ένα κόθρο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 45-50 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Σημειώσεις

Για την τεχνική ανοίγματος του φύλλου θα δείτε εδώ
Οι ντομάτες μπορεί αν είναι και μικρά ντοματάκια αφού βγάλουμε τη φλούδα τους και αφαιρέσουμε τα σπόρια.
Αν δεν αρέσουν οι ελιές προσθέτουμε περισσότερες πιπεριές.
  Καλό Καλοκαίρι!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Τέλεια η ντοματόπιτα, το φύλλο ζήλεψα περισσότερο! Την είχα φτιάξει κι εγώ σχετικά πρόσφατα και την απολαύσαμε ~ αν και, λόγω χεριού επίσης, το δικό μου φύλλο ήταν έτοιμο 🙁

    Καλά να περάσεις, καλές διακοπές και καλή ξεκούραση!

    • eva
    • 11 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή μου!!
    Καλά όντως για το φύλλο τί να πούμε.. η γνωστή χρυσοχέρα Ξανθή!
    Λατρεύω κάθε πίτα με ντοματούλες!
    Εύχομαι να έχεις τις πιο όμορφες, ξεκούραστες διακοπές!
    Φιλιά πολλά!!

    • Eri
    • 11 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Υπέροχη Ξανθή μου, να είχα ένα κομματάκι. Θα την φτιάξω το Σαββατοκύριακο. κάνουμε κ εμείς στην Βόρειο ελλάδα μια πίτα με ντομάτες, κρεμμύδια κ καρύδια. Η δική σου με το τυράκι και τις ελιές θα είναι όνειρο!

    • Εφη
    • 11 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Το είπες και το έκανες! Γειά σου Ξανθή με τη φοβερή πιτούλα! Πεντανόστιμη μου φαίνεται, έχεις το Αρτεμάκι τυχερή και σου ανοίγει ωραίο φύλλο…που εγώ…θέλω χιλιόμετρα μπας και καταφέρω κάτι…χιχιχιιχ! Την κρατάω την πιτούλα αυτή γιατί είναι άκρως καλοκαιρινή πρόταση.

    Φιλιά πολλά!

  2. Απάντηση

    Μια υπέροχη καλοκαιρινή πιτούλα!!!
    Καλό καλοκαίρι Ξανθή μου, να ξεκουραστείς και να περάσεις πολύ όμορφα!

  3. Απάντηση

    Χρειάζομαι εντατικά μαθήματα ανοίγματος φύλλου! Πολύ νόστιμη και εμφανίσιμη η ντοματόπιτα!

  4. Απάντηση

    @ Μπέττυ την έχω δει την πίτα σου, αν δεν μπορεί κάποιος να ανοίξει φύλλο δεν είναι κακό και το έτοιμο, υπάρχουν από ότι έχω πληροφορίες κάποια καλά. Ευχαριστώ πολύ καλό καλοκαίρι και σε σένα .

    @ Εύα ευχαριστώ πολύ καλά να περνάς κι εσύ!

    @ έρη πολύ θα χαρώ να μάθω τα νέα της πίτας. Στην επόμενη θα βάλω καρύδια!!

  5. Απάντηση

    @ Έφη είναι να μη μου μπει κάτι. στο μυαλό.Είμαι όντως τυχερή που έχω τόσο καλό παιδί.
    Αν δεν φύγει σύντομα θα υπάρξει σεμινάριο ανοίγματος φύλλου.
    Τα φιλιά μου.

    @ ΕΛΕΝΑ ευχαριστώ αλλά ξεκούραση δε βλέπω τα προβλήματα εκεί που πάω πολλά. Τουλάχιστον θα έχει δροσιά.

    @ Κατερίνα ευχαρίστως γιατί όχι. Είναι άλλωστε στο πρόγραμμα το φθινοπωρινό.

  6. Απάντηση

    Ξανθή μου φαίνεται υπέροχη! Και το φύλλο και η γέμιση και η συνεργασία για την επιτυχία του σχεδίου! Να είσαστε καλά, να φτιάχνετε τέτοια αριστουργήματα!
    Να περάσετε καλά όπου θα βρεθείτε και με το καλό να τα ξαναπούμε!
    Φιλάκια

  7. Απάντηση

    Πρέπει να έγινε πεντανόστιμη η πίτα όχι μονο λόγω υλικών αλλά και λόγω …συνεργασίας.Αχ, και να είχα λίγο από τον κόθρο του φύλλου!!!!Φιλιά και καλά να περνάς.

    • Martha
    • 12 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Κι εγώ “μμμμ”θα πω, τι άλλο;

  8. Απάντηση

    Ανήκω στους εξαιρετικά τυχερούς που δοκίμασαν. Και φυσικά δεν περίμενα να φτάσει το μεσημέρι αλλά το έφαγα για.. δεκατιανό! 🙂
    Μανούλα Ξανθή + Κόρη Αρτεμούλα = Εγγύηση

  9. Απάντηση

    Αυτή η φωτογραφία με το υπέροχα ψημένο λεπτό φύλλο και την πλούσια λαχταριστή γέμιση, αξίζει όσο χίλιες λέξεις!
    Εξαιρετική η χωριάτικη τάρτα σου Ξανθή, πολύ καλοκαιρινή!
    Καλό καλοκαίρι σου εύχομαι, να περάσεις πολύ όμορφα και να ξεκουραστείς!
    Φιλιά πολλά!

    • Magda
    • 12 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Εγώ σας εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια και θα την φτιάξω! Φοβερή η ιδέα σας για την γέμιση, δεν θα το σκεφτόμουν με τίποτα, και γι’ αυτή την εποχή είναι πραγματικά ό,τι πρέπει με τις ζουμερές ντομάτες που κυκλοφορούν. Μια ερώτηση όμως, ποιές είναι οι ντομάτες τύπου βελανιδιάς;
    Καλές διακοπές Ξανθή, καλά να περάσετε!

    • Marina
    • 12 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Αποθηκεύτηκε για μελλοντική χρήση Ξανθούλα!!!
    Να περάσετε όμορφα!!!

  10. Απάντηση

    @ Αγγελική μου ευχαριστούμε πολύ.
    Καλά να περνάς κι αν βρεθείς Ελλάδα πολύ θα χαρώ να σε δω.

    @ para-kelsoscooks στην επόμενη θα σε καλέσω!!Φιλιά.

    @ Μάρθα κι εσύ μμμμ!!Φιλιά

    @ Βίκυ δύο πράγματα συμβαίνουν ή το πρωινό δεν ήταν καλό ή αλήθεια η μυρωδιά σε δελέασε!!χαχαχαχαχα
    Στο γυρισμό στη βεράντα και πάλι.

  11. Απάντηση

    @ Ερμιόνη η αλήθεια είναι ότι το σπιτικό φύλλο της κόρης μου δεν πιάνεται,κι εγώ το ζηλεύω μιας και δεν το καταφέρνω εξίσου καλά.
    Φιλάκια πολλά.

    @ Μάγδα μου σε ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
    Οι ντομάτες τύπου βελανιδιάς είναι μικρά ντοματίνια σε σχήμα βελανιδιού μεγάλου. Δεν είναι απαραίτητο όμως να βάλεις από αυτές.Ώριμες σφιχτές ντομάτες μια χαρά κάνουν τη δουλειά. Θα περιμένω νέα.

    @ Μαρίνα περίμενε εσύ όταν γυρίσω θα τη δοκιμάσεις. Φιλάκια σε όλους.

    • eleni
    • 12 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή,πρωτότυπη με γεύσεις καλοκαιρινές η πίτα σου!
    Δεν την έχω ξαναδεί,αλλά πολύ ευχαρίστως θα ήθελα ένα κομματάκι.
    Καλά να περάσεις!
    Φιλιά!

    • kiki
    • 12 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Άξια η κόρη! Τις πίτες τις λατρεύω, πόσο μάλλον αυτή με τόσο ωραία υλικά! Καλά να περάσετε!

  12. Απάντηση

    Λατρεμένη καλοκαιρινή πίτα με τέλειο φύλλο! Γειά στα χέρια σου!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode