share

Ψωμί όπως παλιά

από
IMG_1375

Το ότι θα έγραφα ανάρτηση από το χωριό ήταν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας, ας είναι καλά οι νέοι που γνωρίζουν την τεχνολογία καλύτερα και μας προμήθευσαν και τα κατάλληλα μέσα.

Ψωμί λοιπόν όπως το ζύμωνε η μάνα στη σκάφη ζυμώματος με αλεύρι από το μύλο.
Ζυμωμένο από τον Θανάση μιας και το χέρι  το δικό μου δεν επιτρέπει και πολλά πολλά όχι πως επιτρέπει πληκτρολόγιο αλλά λέμε τώρα.
Για δυο φρατζόλες χρειαστήκαμε
750γρ. αλεύρι σκληρό
300γρ. αλεύρι μαλακό
30γρ. μαγιά νωπή
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
500ml  χλιαρό νερό (η όσο πάρει όπως έλεγε κι η μάνα)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας λάδι
Σουσάμι
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ πιάτο βάλαμε λίγο από το μαλακό αλεύρι με τη ζάχαρη και τη μαγιά και προσθέσαμε λίγο νερό ώστε να γίνει ένα χυλός. Αυτό έμεινε για 15 λεπτά ώσπου φούσκωσε και παραλίγο να βγει από το πιάτο.
Στη σκάφη ζυμώματος κοσκινίσαμε το αλεύρι και ανοίξαμε ένα λακουβάκι στη μέση.
Εκεί προστέθηκε το αλάτι το λάδι και το μείγμα της μαγιάς.

Ανακατεύτηκαν όλα και προσθέσαμε σταδιακά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική.

Με δύναμη ο Θανάσης ζύμωσε  για 10 λεπτά περίπου.
Έγιναν δύο φρατζόλες οι οποίες μπήκαν σε ελαφρά λαδωμένο ταψί με μπόλικο σουσάμι, το αγαπημένο του.

Έμεινε για μια ώρα σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο και ψήθηκε για μια ώρα στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις.
Εδώ που είμαστε δεν υπάρχει φούρνος, έτσι κι αλλιώς εμείς ποτέ δεν αγοράζουμε από φούρνο, και από αύριο θα απολαμβάνουμε τα πρωινά μας με το φρέσκο ψωμί και τις νέες μου μαρμελάδες με μούρες ή κορόμηλα.

Βέβαια η μάνα ζύμωνε με προζύμι αλλά τώρα εδώ δεν υπάρχει  και οι περισσότερες γυναίκες που ζυμώνουν (αν ζυμώνουν) χρησιμοποιούν μαγιά.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ξανθή, η ξύλινη σκάφη βγάζει το
    πιο γλυκό ψωμί…..
    Να περνάς καλά, φεύγω και εγώ για Κρήτη σε δυο μέρες!

  2. Απάντηση

    Να περνάς καλά Ξανθή και ωραίο το ψωμί σας!

  3. Απάντηση

    και τι μυρωδια !!!
    να εισαι καλα Ξανθη να απολαμβανεις το φρεσκοψιμενο ψωμακι ΠΑΝΤΑ

  4. Απάντηση

    Έχω μείνει άφωνη!!!
    Απο το χωριό ανάρτηση…..μπράβο φιλενάδα!!!
    Πάντως το ψωμάκι πολύ καλό. Γεια στα χεράκια σας, αλλά πιο πολύ στον Θανάση, που έκανε το μεγαλύτερο μέρος και το πιο δύσκολο.

    Φιλάκια!!!

  5. Απάντηση

    Καλό καλοκαίρι,Ξανθή…Καλά να περνάς…

  6. Απάντηση

    Σας στέλνω μια δροσερή καλημέρα!!
    Ευχαριστώ σας για τις ευχές.
    Λίνα είδες;;χαχαχα ας είναι καλά η νέα που όταν ηρθε το Πάσχα ανακάλυψε ότι μπορεί να γίνει κι αυτό, είχε δε μια κάρτα free οπότε νάμαι κι από χωριό.

  7. Απάντηση

    Ανήκω κι εγώ στους νέους που εκτιμούν όμως τα παλιά νόστιμα εδέσματα, είτε πρόκειται για σπιτικό ψωμί, είτε για μαρμελάδες φτιαγμένες με φρέσκα φρούτα των δέντρων του χωριού!
    Τυχεροί αυτοί που θα τα δοκιμάσουν και τα δύο, μμμ!
    Καλημέρα και καλό υπόλοιπο διακοπών εύχομαι! 🙂

  8. Απάντηση

    Καλές διακοπές Ξανθή!
    Να περνάς πολύ πολύ όμορφα!!!!
    Φιλιά!

  9. Απάντηση

    Ξανθή μου, έχω πεθάνει στα γέλια! Βλέπω το ψωμί και βιαστική χαζεύω φωτογραφίες, χωρίς να διαβάσω το κείμενο… Βλέπω τα χέρια του Θανάση νομίζω ότι είναι τα δικά σου και λέω έντρομη “Αχ τα χεράκια της Ξανθής! Πώς γίναν έτσι? Κάτι έλεγε ότι υπέφερε…”
    Συμπέρασμα πρώτα διαβάζουμε και παράλληλα χαζεύουμε φωτογραφίες!!!!

    Το ψωμί τέλειο! Τα σκεύη με ιστορία! Φιλάκια, καλά να περνάτε!

    • iwanna
    • 22 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Μπράβο στον ξάδερφο,γειά στα χέρια του……………βλέπεις πόσο τυχερή είσαι;

    • eleni
    • 22 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Αυττό το ψωμάκι δε συγκρίνεται με άλλο-νοστιμότατο!
    Να περνάς όμορφα!
    Φιλιά!

  10. Απάντηση

    Υπάρχει καλύτερο πρωινό με ψωμί από τα χεράκια του Θανάση και μαρμελάδες από τα χεράκια της Ξανθής;
    Να περνάτε καλά.Φιλιά.

    • Marina
    • 23 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Και ίντερνετ και ψωμί ζυμωτό;;;;
    Αυτά μόνο εσύ μπορείς να τα κάνεις…με την βοήθεια των καλών βοηθών σου βέβαια….!!!
    Είδες τι γίνεται άμα έχεις πολλά πρόθυμα χέρια γύρω σου;;;
    Καλές δροσιές φιλενάδα!!!

  11. Απάντηση

    Εύγε, στον “στύλο” του σπιτιού!
    Άμα έχει ο άνδρας μπράτσα παιδί μου, γίνεται το ψωμάκι όπου κι’ αν βρίσκεσαι. Καλή συνέχεια Ξανθή μου και να περνάτε όμορφα εύχομαι.

    • Eri
    • 23 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Το λατρεύω αυτο το ψωμάκι Ξανθή μου, το διάβασα και σχεδόν μπορώ να το μοιρίσω και να το γευτώ. Θέλω να το κάνω! Φιλιά πολλά, να περνάτε καλά! Χαιρομαι που έχετε σύνδεση στο χωριό!

  12. Απάντηση

    Τι όμορφες φωτογραφίες Ξανθή μου!
    Βλέποντάς τες και διαβάζοντας και την ανάρτησή σου χαμογελούσα σαν να βρισκόμουν κι εγώ εκεί!
    Το δε ψωμάκι φαίνεται υπέροχο και με μπόλικο σουσαμάκι όπως αρέσει και σε μένα!!
    Φιλιά πολλά και περαστικά στο χέρι!

    • kiki
    • 24 Ιουλίου 2012
    Απάντηση

    Σε ζηλεύω! Αφού έκανες το καλό να κάνεις ψωμί έτσι, κάνε και με προζυμάκι!

  13. Απάντηση

    Να’σαι καλά και συ και ο συζυγός σου για το πολύ όμορφο ψωμί που μας προσφέρατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode