share

Λικέρ Σαμπούκα

από
CE-9B-CE-B9-CE-BA-CE-AD-CF-81-CF-83-CE-B1-CE-BC-CF-80-CE-BF-CF-8D-CE-BA-CE-B1-281-29

Στο χωριό μου υπάρχουν πάρα πολλές αφροξυλιές (τοπική ονομασία) ή σαμπούκος περισσότερο γνωστό, οι οποίες δεν αξιοποιούνται ποτέ από κανέναν.

Πέρσι κάτι μου έκανε κλικ από μια φωτογραφία που είχα δει στη σελίδα της wabi  και μιλούσε για μαρμελάδα. Έψαξα πολύ και βρήκα πληροφορίες σχετικές με την εκμετάλλευση αυτού του καρπού.
Η φίλη Ειρήνη μου έχει στείλει από πέρσι συνταγές που είχε στην κατοχή της μια φίλη από διπλανό χωριό μου είπε πως εκείνη φτιάχνει μαρμελάδα.
Έτσι λοιπόν πανέτοιμη για πειραματισμούς φέτος μάζεψα τους πρώτους καρπούς έφτιαξα μαρμελάδα και λικέρ. Κάποιοι καρποί πήγαν ταξίδι λίγο μακρινό και περιμένω κι από εκεί τα αποτελέσματα.
Σήμερα θα σας μιλήσω για το λικέρ και κάποια άλλη φορά για τις μαρμελάδες μιας και σκέπτομαι αν ξαναπάω στο χωριό να φτιάξω και με άλλο τρόπο.
Το λικέρ έγινε από προσαρμογή συνταγής που μου είχε στείλει η Ειρήνη.
Τα υλικά που χρησιμοποίησα
170 ml  χυμό από τους καρπούς του σαμπούκου
70γρ ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1 καψουλάκι βανίλιας

Χυμό 1/2 λεμονιού
Ρούμι λευκό
Διαδικασία
Πέρασα αρκετούς καρπούς σαμπούκου από το μούλτι και σούρωσα το χυμό τους.
Δεν μέτρησα ή δεν θυμάμαι πόσα γραμμάρια ήταν οι καρποί αλλά όταν τους έχεις σε αφθονία αυτά κάνεις χαχαχαχα
Έβαλα το μετρημένο πλέον χυμό μαζί με τη ζάχαρη την κανέλα το χυμό λεμονιού και την βανίλια σε μικρό κατσαρολάκι και το έβρασα για 5 λεπτά. Το άφησα να κρυώσει καλά για μια μέρα.
Πέρασα από πυκνό σουρωτήρι το βρασμένο μείγμα το μέτρησα και πρόσθεσα ίση ποσότητα από το ρούμι.
Ανακάτεψα καλά και εμφιάλωσα.
Η περιέργεια ήταν μεγάλη για το αποτέλεσμα και την άλλη μέρα δοκιμάστηκε.

Το κατατάσσω στα πιο ωραία λικέρ δηλαδή ανάμεσα στο λικέρ βύσσινο και βατόμουρο.
Όπως είπα και πιο πάνω περιμένω και τους πειραματισμούς της φίλης με τις δικές της συνταγές αν και εγώ γνωρίζω περίπου τι έκανε, εσείς θα το μάθετε από την ίδια.
Εγώ αν πάω με το καλό στο χωριό και βρω πάλι καρπούς θα συνεχίσω τους δικούς μου πειραματισμούς.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Μα τι θησαυρός χωριό είναι αυτό, που βρίσκεις τόσα καλούδια!
    Το λικεράκι όπως το περιγράφεις (ανάμεσα βύσσινο και βατόμουρο) το φαντάζομαι εξαιρετικό!
    Καλόπιοτο!!

    • mm_skg
    • 13 Αυγούστου 2012
    Απάντηση

    Φετος φυτεψα εναν σαμπουκο στην αυλη. Τ αγαπαω αυτο το δεντρακι, μπορεις να κανεις και αρωματικο τσαι με τα λουλουδια του! Μαλλον θα περιμενω πολλα χρονια οπως για να κανω αυτο το υπεροχο λικερ….

  2. Απάντηση

    Χαίρομαι που σε βρήκα ! Οι συνταγές σου είναι υπέροχες !
    Καλόπιοτο να είναι το λικεράκι!
    Μου κάνει εντύπωση που δεν το άφησες λίγες ημέρες αλλά τώρα που το καλοσκέφτομαι, φαντάζομαι ότι αφού είναι από τον χυμό και όχι από κουκούτσια δεν χρειάζεται να μείνει πριν το καταναλώσεις, έτσι είναι?

  3. Απάντηση

    Τέλειο το λικεράκι σου και σίγουρα πολύ μυρωδάτο να είσαι καλά φιλιά!!!!

  4. Απάντηση

    Ούτε τα έχω ξαναδεί αλλά ένα ποτηράκι θα το έπινα ευχαρίστως!!!!

  5. Απάντηση

    Επειδή σε νησί και στην εξοχή μεγάλωσα, κάτι μου θυμίζει η φωτογραφία του φυτού αλλά σίγουρα δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ!
    Αν θυμίζει βατόμουρο και βύσσινο το λικέρ που θα προκύπτει θα είναι σίγουρα ωραίο!
    Καλό Δεκαπενταύγουστο!

  6. Απάντηση

    Υπέροχο το λικεράκι σου και δεν ήξερα ότι αφροξυλιά και σαμπούκο είναι το ίδιο!!!
    Γεια στα χέρια σου Ξανθή!

  7. Απάντηση

    Καλησπέρα, Ξανθή μου!
    Πάντα είσαι πρωτοπόρος και τολμηρή!
    Αυτό το λικεράκιδεν το ξέρω αλλά πολύ ευχαρίστως θα το δοκίμαζα έτσι που το βλέπω με λαμπερό χρώμα! Τέλειο!

    Καλό βράδυ και με υγεία η μεγάλη ημέρα της Παναγίας.

  8. Απάντηση

    Ξανθή, ωραιότατη η πρότασή σου. Τα λατρεύω τα λικεράκια και φτιάχνω και εγώ τα δικά μου. Είναι δύσκολο να βρω αφροξυλιά στον Πειραιά, πόσο μάλλον τους καρπούς της. Το λικέρ δείχνει εξαίρετο. Καλή επιτυχία στους πειραματισμούς σου, με τον καρπό του σαμπούκου. Ελπίζω σε καλά αποτελέσματα.
    Καλό βράδυ.

  9. Απάντηση

    Ευχαριστώ σας για την επίσκεψη και τα σχόλια σας.
    @ Dark Chef ίσως και να το έχεις δει αλλά σπάνια το χρησιμοποιούν , δεν έχουν τη γνώση.
    @ Ειρήνη αν πάω ξανά στο χωριό και βρω ευχαρίστως να σου φέρω.
    Χρόνια Πολλά σε όλες για αύριο.

  10. Απάντηση

    Γεια στα χέρια σου Ξανθή! Είναι όντος πολύ ωραίο λικεράκι, εγώ έκανα πέρσι λικέρ και μαρμελάδα, έχουμε πολλά δέντρα σαμπούκα στην περιοχή μας! το χρώμα του δεν παίζετε υπέροχο!!!

  11. Απάντηση

    Στην υγειά σου Ξανθή μου! Φαντάζομαι ότι ήταν εξαιρετικό!

  12. Απάντηση

    είσαι…είσαι…δεν το συζητάμε…
    τέλειο το χρώμα,φαντάζομαι και η γεύση…
    ( αν πας και αν βρεις,βάλε και άλλο πελάτη στο κατάστιχο…και αν βρεις φυτό,ακόμα καλύτερα…)

    φιλιά και καλόπιοτο…-:))

    • Kaiti
    • 17 Αυγούστου 2012
    Απάντηση

    Γειά σας
    Η Κaiti είμαι
    Χάρηκα πολύ που σε ξαναβρίσκω και ελπίζω να μην σε ξαναχάσω ποτέ.
    Έχω κι εγώ μια φροξυλιά στον κήπο μου μικρή ακόμη για να μου κάνει καρπό.Περιμένω να μεγαλώσει να γευτώ αυτό το υπέροχο λικέρ της.
    Το φυτό χαρίζει το όνομα της στα κορίτσια.
    Η Φροξυλάνθη είναι γυναικείο όνομα. Ακούγεται πολύ συχνά στις καλές παλιές Ελληνικές ταινίες.Είναι ό,τι χρειάζεται για τις Φθινοπωρινές ημέρες που έρχονται.Με τις ιδιότητες του, ο Σαμπούκος ή Κουφοξυλιά μας προφυλάσσει από τα κρυολογήματα,τη γρίπη. Βάζουμε και στα εγκαύματα,αν καούμε στο μαγείρεμα.Κάνει καλό και στις φακίδες.
    Με τη συμβουλή βεβαίως πάντοτε του βοτανολόγου.

    • kiki
    • 20 Αυγούστου 2012
    Απάντηση

    Τι ωραίο χρώμα! Εγώ περιμένω το δικό μου υπομονετικά! 🙂

  13. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου! Φαίνεται δελεαστικό!!! Εδώ το σαμπούκο το χρησιμοποιούμε κυρίως για το βήχα και το κρυολόγημα. Μαζεύουμε τον ανθό και τον ξεραίνουμε και τον βράζουμε σαν τσάι (όχι ότι είναι ιδιαίτερα εύγευστο) με μέλι για το βήχα. Μια γνωστή μου, μάλιστα, φτιάχνει σε μορφή λικέρ το ανθό, για τους ίδιους φαρμακευτικούς σκοπούς. Τον καρπό δεν έχω ακούσει να τον χρησιμοποιούνε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode