Τις μέρες που ήμουν στο χωριό “σκάλιζα” κάποια ντουλάπια κι εκεί ανακάλυψα κάποια παλιά περιοδικά εργόχειρων δεκαετίας ΄70 -΄80 που είχε η μητέρα μου. Εγώ δυστυχώς όλα τα χάρισα σε μια στιγμή δύσκολη για την αποθήκευση τους.
Ξεφυλλίζοντας τα λοιπόν πέρα από τα εργόχειρα ανακάλυψα και κάποιες προτάσεις συνταγών.
Μεταξύ αυτών κι αυτή η τάρτα την οποία και έφτιαξα επιστρέφοντας με μικρές τροποποιήσεις.
Ξεφυλλίζοντας τα λοιπόν πέρα από τα εργόχειρα ανακάλυψα και κάποιες προτάσεις συνταγών.
Μεταξύ αυτών κι αυτή η τάρτα την οποία και έφτιαξα επιστρέφοντας με μικρές τροποποιήσεις.
Τάρτα με μύδια και πράσα
1 ταρτιέρα 22 εκατ. διαμέτρου
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ αλεύρι μαλακό
- 130 γρ βούτυρο
- 1 αυγό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
Για τη γέμιση
- 1200 γρ φρέσκα μύδια 200γρ καθαρισμένα
- 500 γρ πράσα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 αυγά
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπόλ ή σε επιφάνεια εργασίας βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε ένα λακουβάκι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ανακατεύουμε με τα δάκτυλα μας. Μόλις πάρουμε μια μαλακή ζύμη την τυλίγουμε με σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση
- Με ένα βουρτσάκι πλένουμε τα μύδια κάτω από μπόλικο νερό κι αφαιρούμε προσεκτικά το γενάκι από το άνοιγμά τους.
- Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει τοποθετούμε τα μύδια μέσα σε ένα καλάθι και τα αχνίζουμε για 5 λεπτά. Κρατάμε αυτά που ανοίγουν μόνο. Καθαρίζουμε τα μύδια από τα κελύφη τους και τα τοποθετούμε σε ένα μπολάκι να μας περιμένουν.
- Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα αχνίζουμε με νερό σε ένα τηγάνι.
- Μόλις έχουν μαλακώσει προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο.
Συναρμολόγιση τάρτας
- Με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη απλώνουμε την ζύμη στην ταρτιέρα έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα της και τοποθετούμε για 15 λεπτά στην κατάψυξη.
- Βγάζουμε την ταρτιέρα από την κατάψυξη και τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι.
- Ανακατεύουμε τα μύδια με τα πράσα και τα στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
- Περιχύνουμε με το μείγμα αυγών κρέμας πασπαλίζουμε με το πιπέρι καγιέν
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κι αέρα για 10 λεπτά και στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
- Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα μπύρα ή καλό κρασί.
Σημειώσεις
Οφείλω μια εξήγηση, όπως ξέρετε υπερθεματίζω την κατανάλωση προϊόντων στην εποχή τους, αυτό τον καιρό τα πράσα δεν είναι στην εποχή τους αλλά σε μένα είχε καρφωθεί στο μυαλό αυτή η τάρτα από την ώρα που την είδα κι έτσι έγινε η παρασπονδία.
Αν δεν σας αρέσουν τα μύδια αντικαταστήστε τα με γαρίδες.
Η ζύμη άρεσε πολύ είχε μια μπισκοτένια και τραγανή υφή και θα την ξανακάνω σε άλλες τάρτες.
Αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε για γλυκές τάρτες προσθέστε 50γρ ζάχαρη.
Για πιο λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον καθαρισμό των μυδιών μπορείτε να δείτε εδώ στη σελίδα της Μάγδας.
Αν δεν σας αρέσουν τα μύδια αντικαταστήστε τα με γαρίδες.
Η ζύμη άρεσε πολύ είχε μια μπισκοτένια και τραγανή υφή και θα την ξανακάνω σε άλλες τάρτες.
Αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε για γλυκές τάρτες προσθέστε 50γρ ζάχαρη.
Για πιο λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον καθαρισμό των μυδιών μπορείτε να δείτε εδώ στη σελίδα της Μάγδας.
Καλημέρα! Πολύ ωραία συνταγή και δε θυμάμαι να έχω δει ξανά σε άλλη τέτοιο συνδυασμό και μάλιστα σε τάρτα! Τα πράσα ταιριάζουν με το ψάρι και με τα θαλασσινά κατά τη γνώμη μου πάντως!
Α, τα θυμάμαι αυτά τα περιοδικά του 80! Είχε πολλά στο σπίτι της γιαγιάς μου και τότε επειδή σαν παιδάκι δεν μαγείρευα, κοιτούσα τις φωτογραφίες από τις συνταγές με θαυμασμό & όρεξη, χε χε!
Εγω το είπα, θα την φτιάξω αλλά με γαρίδες για να φάνε όλοι.
Φαίνεται πεντανόστιμη.
Είδες τα παλλιά βιβλία τι ωραίες συνταγές έχουν!!!!
Φιλάκια!!!
Καλή εβδομάδα Ξανθή μου!
Νομίζω πως επιβάλλεται να πάω μία βόλτα από το πατρικό μου και να ψαχουλέψω τα αντίστοιχα περιοδικά της μαμάς!
Πολύ πρωτότυπη τάρτα και πραγματικά ασυνήθιστος συνδυασμός υλικών!
Φιλιά!
Πολύ ενδιαφέρουσα η τάρτα σου Ξανθή μου και φαίνεται ιδιαίτερα νόστιμη, ο συνδυασμός των υλικών μου αρέσει πολύ!
Δυστυχώς δυο φορές την πάτησα φέτος το καλοκαίρι με τα πράσα, ξύλα σκέτα ήταν, αναγκάστηκα και τα πέταξα.
Δεν έχω πρόβλημα να χρησιμοποιήσω κάποια λαχανικά εκτός εποχής, όπως ντομάτες ας πούμε, αλλά με τα πράσα δεν την ξαναπατάω, πήγαν χαμένα και τα υπόλοιπα υλικά μου!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Ξανθούλα,
υπέροχη η πρότασή σου…
λατρεύουμε τα μύδια και η συνταγή σου θα εκτελεστεί τάχιστα…
φιλιά και καλή εβδομάδα…-:))
Υπέροχη συνταγή Ξανθή. Και ό,τι πρέπει για την ιδιόμορφη νηστεία μου (δεν νηστεύω τα γαλακτοκομικά) . Η εναλλακτική με τις γαρίδες ευπρόσδεκτη σε μένα που σπάνια βρίσκω μύδια στο κοντινό μου ΣΜ
Πολύ όμορφη , γευστική και καλοκαιρινή η πρότασή σου.
Ότι έχει μύδια το πεθαίνω λέμε!! Κι ένα ουζάκι δίπλα…….
Με εξέπληξε ο συνδυασμός Ξανθή μου.
Με γαρίδες έχω κάνει ταρτούλα, αλλά με μύδια ποτέ. Την βάζω σε σκέψη και ανάλυση για το προσεχές μάλλον.
Πολλές καλημέρες :-)))
Ξανθή σ’ ευχαριστώ για τις ευχές!
Να είσαι καλά!
Καλέ πως μου ξέφυγε η ανάρτηση και την περίμενα! Φαίνεται υπέροχη Ξανθή μου εννοείται ότι θα το κάνω κ εγώ το εγχείρημα!
Φιλιά πολλά!
Αυτούς τους συνδυασμούς μόνον εσύ μπορείς να τους κάνεις και να πετύχουν κιόλας!
Τα υλικά μου αρέσουν οπότε θα δοκιμαστεί!
Φιλιά
Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είναι τα μύδια σε τάρτα! Τα λατρεύω πάντως!
Έχει και η μαμά μου κάποια τέτοια περιοδικά! Πολύ πρωτότυπη τάρτα ειδικά με την προσθήκη των μυδιών!
Dear Blonde, What a gorgeous and flavorful tart!! Save a slice for me. I love everything you have used in the filling…I can taste it in my mind and is it wonderful. Blessings my dear, your friend, Catherine xo