share

Ζεστή σαλάτα με παντζάρια καρότα και μπαχαρικά

από
CE-A3-CE-B1-CE-BB-CE-AC-CF-84-CE-B1-CE-BC-CE-B5-CF-80-CE-B1-CE-BD-CF-84-CE-B6-CE-AC-CF-81-CE-B9-CE-B1-CE-BA-CE-B1-CE-B9-CE-BA-CE-B1-CF-81-CF-8C-CF-84-CE-B1-281-29

Είπα να ετοιμάσω το σπίτι για Φθινόπωρο δεν θέλω να ακούω ακόμη για Χειμώνα.
Οπότε θα τρώγαμε ότι υπήρχε στο ψυγείο από χτες, δηλαδή σουτζουκάκια με ριζότο και κολοκύθα.
Όμως σκέφτηκα ότι μια αλλιώτικη σαλάτα θα την ήθελα.

Όταν ξεφύλλιζα τα περιοδικά που μου έστειλε- έφερε η κόρη από Λονδίνο είδα αυτή την σαλάτα.Χτες εντωμεταξύ είχαμε πάει στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Αντ Τρίτσης και στο Οργάνωση Γη – Κέντρο της Γης προμηθεύτηκα από παραγωγό βιολογικών προϊόντων παντζάρια και καρότα.
Έτσι έγινε και η σαλάτα.
Τα υλικά για τρεις  
4 μεγάλοι βολβοί παντζαριών
3 μεγάλα καρότα
Διάφορα μπαχαρικά όπως:
Κάρυ, Μπούκοβο, Κόλιαντρο
Μαραθόσπορο  ( εγώ δεν είχα)
Αλάτι πιπέρι
Χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
Ελαιόλαδο
Τυρί τσαλαφούτι *
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
Μερικά φύλλα μέντας
Καρύδια (προαιρετικά)

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα καρότα. Τα κόβουμε τα παντζάρια κυδωνάτα και τα καρότα σε μεγάλα μπαστουνάκια.
Τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ προσθέτοντας όλα τα μπαχαρικά μαζί με λίγο από το ελαιόλαδο  και λίγο από το χυμό του λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε ένα ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κι αέρα για 30 λεπτά ανακατεύοντας μια δυο φορές.
Μεταφέρουμε σε  σαλατιέρα.

Ανακατεύουμε το τσαλαφούτι με το σκόρδο το ελαιόλαδο και του υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στη σαλάτα.
Γαρνίρουμε με τα φύλλα μέντας και καρύδια χοντροκομμένα αν τα προτιμήσετε και απολαμβάνουμε.

*Το τσαλαφούτι είναι ένα αλοιφώδες τυρί από 100% γίδινο γάλα με απαλή υφή, ελαφρά όξινο, ευχάριστα αλμυρό με επίγευση κατσικίσιου τυριού.
Θα το βρήτε στα καταστήματα “Ρούμελη“και σε μικρά καταστήματα προϊόντων από όλη την Ελλάδα.
Η σύνθεση των μπαχαρικών είναι δική μου, μπορείτε να βάλετε ότι εσείς προτιμάτε.

Τα τελευταία νέα μου:
Το Σάββατο ολοκλήρωσα τη σπιτική μου κέτσαπ με νέο λουκ εμφάνισης.

Τα καλύτερα έρχονται αναμένετε.
  

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Martha
    • 22 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Γεια σου βρε Ξανθή με τα πολλά και τα ωραία σου!

  1. Απάντηση

    Ξανθή, η σαλάτα σου με τα πατζάρια, ωραία και υγιεινή. Την αρωμάτισες με ωραία μυρωδικά και το τυρί τσαλαφούτι, φαντάζομαι ότι την νοστίμισε πολύ. Θα την έβλεπα και σαν ένα ελαφρύ γεύμα.
    Καλή εβδομάδα.

  2. Απάντηση

    Ωραιότατη αυτή η ψητή σαλάτα! Μου θύμισε κάτι αγγλικά βιολογικά τσιπς που είχα φάει κάποτε από παντζάρια, καρότο και ρέβα! Μόνο που η ψητή κι απ’ τα χεράκια μας εκδοχή με ελληνικά λαχανικά είναι σαφώς προτιμότερη!
    Αχ, χτες ήταν και Κυριακή! Αν ήξερα ότι γινόταν αυτό στο συγκεκριμένο πάρκο (που είναι και ένα από τα πιο αγαπημένα μου στην Αθήνα) θα είχα πάει σίγουρα!

    Καλή βδομάδα και καλή συνέχεια με τα ωραία! 🙂

  3. Απάντηση

    Ξανθή μου το τσαλαφούτι εμείς στο σπίτι το τρώμε πάαρα πολύ(προμηθευόμαστε απο το χωριό), είναι καταπληκτικό και ταιριάζει σίγουρα στην υπέροχη σαλάτα που ετοίμασες!Πάρα πολύ ωραία!Καλό βράδυ, φιλιά!

  4. Απάντηση

    Πολύ λαχταριστή φαίνεται η σαλάτα σου! Πολύ νόστιμη! Γύρισε το κορίτσι;

  5. Ακόμη καλύτερα από αυτά που φτιάχνεις Ξανθή μου, να περιμένουμε;;;
    Μπράβο σου, τί άλλο να πώ;;!!
    Καλώς τη δέχτηκες..
    Φιλιά.

    • Marί
    • 22 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Τα παντζάρια τα λατρεύω!!!πολύ νόστιμη σαλάτα!! Φιλιά πολλά.

  6. Απάντηση

    Θα δοκιμάσω να την φτιάξω, κι έχουμε και πολλά μυρωδικά στον κήπο. ‘Ομως, τι μπορώ να βάλω αντί για τσαλαφούτι?
    (που να τρέχω να το βρώ ??!).
    Καλό ξημέρωμα και καλή συνέχεια!!!

  7. Απάντηση

    Η σαλάτα φαίνεται υπέροχη, λατρεύω και τα πατζάρια. Αυτό που με ξετρέλανε είναι η συσκευασία της κέτσαπ.
    Σας παρακολουθώ συχνά και λατρεύω τις συνταγές σας.
    Φιλιά πολλά

  8. Απάντηση

    Ωραιότατη και ξεχωριστή σαλάτα!!

    Συγχαρητήρια για τις κέτσαπ! Σου έγιναν πολύ όμορφες!

  9. Απάντηση

    @ Καλημέρα Μάρθα!!Ευχαριστώ.

    @ Ειρήνη αν θέλεις να την κάνεις γεύμα ελάττωσε τα μπαχαρικά, εκτός κι αν σου αρέσουν τα πολύ πικάντικα. Ευχαριστώ

    @ The Dark Chef Κανόνισε να πάμε παρέα άλλη Κυριακή αρκεί να μη βρέχει γιατί είναι υπαίθριες οι εκδηλώσεις. Ευχαριστώ πολύ

    @ ΕΛΕΝΗ από που ακριβώς αγοράζεις τσαλαφούτι;;
    Σε ευχαριστώ.

  10. Απάντηση

    @ Μαρία ναι ήρθε για λίγο όμως θα ξαναφύγει.

    @ Στέλλα μου δεν ξέρω αν θα είναι “καλύτερα” έτσι ελπίζω. Ευχαριστώ πολύ.

    @ Μαρία τρέχα για παντζάρια.Φιλιά

    @ Marie-Anne ποιος στη χάρη σου αφού έχεις δικά σου ζαρζαβατικά.
    Στη θέση του τυριού θα έβαζα ένα άλλο κρεμώδες τυρί ας πούμε κατίκι.

  11. Απάντηση

    @ Γιώτα ευχαριστώ πάρα πολύ για την προτίμηση της σελίδας, χαίρομαι που εδώ βρίσκεις πράγματα που σου αρέσουν.
    Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις κι εσύ.

    @ Χρυσαυγή σε ευχαριστώ πολύ δίνω βάση στην κριτική σου.

  12. Απάντηση

    Μέρες τώρα σκέφτομαι μια τέτοια ωραία σαλάτα για συνοδεία σε μπιφτεκάκια ή κοτόπουλο φιλέτο για το γραφείο μου. Αλλά δεν αξιώθηκα ακόμη να αγοράσω μπαζάρια φιλενάδα…
    Όσο για τα βαζάκια με την κέτσαπ μένει να την δοκιμάσουμε!!!

  13. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου!
    Έχω συνηθίσει την παντζαροσαλάτα σε μορφή αλοιφής με γιαούρτι και καρύδια, οπότε η πρότασή σου ήταν μια πολύ ευχάριστη αλλαγή!
    Για να δούμε τι άλλα καλούδια μας ετοιμάζεις!!
    Φιλιά πολλά!

  14. Τέλεια η σαλάτα και πολύ όμορφα τα χρώματα! Και είναι και πολύ υγιεινά τα παντζάρια!

  15. Απάντηση

    Τέλεια η σαλάτα σου Ξανθή αλλά και το λουκ της κέτσαπ πολύ όμορφο!!

    • Eri
    • 23 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή μου υπέροχη η σαλάτα σου, μου αρέσουν πολύ οι σαλάτες με ρίζες. Και η κέτσαπ υπέροχη, αναμένουμε και τα υπόλοιπα!

  16. Απάντηση

    Υπέροχη σαλάτα! ξανθή μου σε ευχαριστώ!

    • Vita
    • 23 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή τελευταία συνηθίζω τις ψητές σαλάτες! Θα δοκιμάσω οπωσδήποτε τούτη εδώ.Το “κλικ” μου το έκανε με την πρώτη ματιά!

    • Marina
    • 23 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Σουπεράκι μου φαίνεται!!!
    Θα την δοκιμάσω και εγώ με ότι υλικά μπορώ να βρω και θα επανέλθω!

  17. Απάντηση

    Μπράβο, Ξανθή!
    Πολύ ωραία και πρωτότυπη σαλάτα, αρωματική και υγιεινή, θα τη δοκιμάσω. Αν είχα και βιολογικά λαχανικά, όπως εσύ!!!
    Εδώ τα μπατζάρια τα πουλάνε χωρίς φύλλα, είναι χιλίων χρόνων!

    Καλή σου μέρα.

  18. Απάντηση

    Ποιός χειμώνα;! Τώρα μόλις μπήκε το φθινόπωρο εδώ!! Δελεαστική η σαλάτα σου, Ξανθή μου!! Την καλημέρα μου…:)

  19. Απάντηση

    πολύ ωραία και χρωματιστή η σαλά τα σου.
    καλή συνέχεια και φιλιά

    • Ευα
    • 24 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Γεια σου,Ξανθη μου,θα κανω αυριο αυτη τη σαλατα με κατικι ομως!μου φαινεται υπεροχη!!!!ευχαριστουμε!!!!!!

  20. Απάντηση

    Πολύ ωραία σαλάτα Ξανθή. Η γλυκάδα των παντζαριών & του καρότου θα δένει με το πολύ ωραίο τυράκι (το έχω ακούσει αλλά δεν το έχω δοκιμάσει).

    Ωραία μυρωδικά έβαλες.

    Φιλιά

  21. Απάντηση

    Τρελλαίνομαι για πατζάρια και τα προτιμώ πάντα όταν υπάρχουν. Πολύ νόστιμη η ψημένη σαλάτα σου και η κέτσαπ φαίνεται σούπερ!

  22. Απάντηση

    @
    έχεις φτιάξει ένα εξαιρετικό blog, Ξανθούλα,
    αυθεντικό, μεστό, με νοιάξιμο γιά όλους και γιά όλα !

    έχεις το θαυμασμό και την αγάπη μου 🙂

    • kiki
    • 27 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Τι ωραία σαλάτα! Τη σημειώνω!

  23. Απάντηση

    Εχει αγαπημενα μου υλικα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode