share

Ψωμί με προζύμι μέρος δεύτερο /στον αρτοπαρασκευαστή

από
CF-88-CF-89-CE-BC-CE-AF-CE-BC-CE-B5-CF-80-CF-81-CE-BF-CE-B6-CF-8D-CE-BC-CE-B9-2-281-29

Ίσως άλλη ανάρτηση να περιμένατε αλλά θα περιμένετε λίγο ακόμη.
Κι επειδή οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται θα συνεχίσω με το ψωμί με προζύμι στον αρτοπαρασκευαστή το περιμένει η Πηνελόπη.

Στο μεταξύ μπορείτε να δείτε την άποψη της Μαρίνας αλλά και του Κώστα για την παρασκευή του προζυμιού.

Εγώ ακολουθώντας την τακτική της προηγούμενης ανάρτησης  πειραματίζομαι στη σύνθεση των αλευριών αλλά και στον τρόπο ψησίματος.
Όταν θα έχω κατασταλάξει θα τα πούμε.
Τώρα στο θέμα αρτοπαρασκευαστής και ψωμί με προζύμι.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη το μόνο που θα βοηθήσει είναι μόνο η διαδικασία ζυμώματος κάτι που μπορεί να γίνει και σε μεγάλο μίξερ που διαθέτει εξαρτήματα ζυμώματος.
Το γιατί;; η διαδικασία φουσκώματος της ζύμης με προζύμι είναι χρονοβόρα περισσότερο από αυτή με την μαγιά.
θα γράψω εδώ τι έκανα και προτάσεις.
Υλικά που να μπορούν να ζυμωθούν στον κάδο
450γρ αλεύρι σκληρό (κίτρινο)
150γρ. αλεύρι μαλακό
200γρ αναπιασμένο προζύμι
300 ml  χλιαρό νερό*
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
* Αν δείτε ότι δυσκολεύεται η διαδικασία ζυμώματος προσθέστε λίγο ακόμη έχει σχέση πάντα με την ποιότητα του αλευριού.
Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή και προγραμματίζουμε στο πρόγραμμα για ζύμωμα ζύμης.
Επιλογές
1. Αφήνουμε στον κάδο μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και συνεχίζουμε στο πρόγραμμα ψήσιμο (ανάλογα με τα προγράμματα του)
2. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψάκι ή φόρμα μακρόστενη που τα έχουμε αλείψει με λίγο λάδι το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος ( ή στο φούρνο στους 40 βαθμούς) μέχρι να φουσκώσει δηλ, να διπλασιαστεί σε όγκο και στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 35 λεπτά.

 Στη φωτογραφία είναι ένα με ζύμωμα στο χέρι και ένα στον αρτοπαρασκευαστή.

Αν θέλετε τοποθετήστε ένα πήλινο κεσεδάκι με νερό μέσα στο φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Η διαφορά μεταξύ ζυμώματος στο χέρι και ζυμώματος στον αρτοπαρασκευαστή είναι στο ότι επιτυγχάνεται καλύτερη ζύμη εκτός κι αν έχετε μεγάλη εμπειρία ζυμώματος στο χέρι αλλά και υπομονή για ζύμωμα.
Εμείς το απολαύσαμε ζεστό  συνοδεύοντας το με μαλακά κατσικίσια τυριά μεταξύ άλλων και  αυτό της φωτογραφίας με βασιλικό και μαϊντανό.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Πολύ ωραίο Ξανθή! Γεια στα χέρια σου! Καλή Κυριακή!

  2. Απάντηση

    Ξανθή, μου αρέσει πολύ το ζυμωτό ψωμί, πάντα αφού αναπιάσω αποβραδίς
    το προζύμι, γίνεται ωραιότερο, καλή
    Κυριακή !

  3. Απάντηση

    ▒✿▒✿▒✿✿彡
    ▒✿
    ▒✿ Olá, amiga!

    Bom domingo!
    Boa semana!
    Beijinhos do Brasil.
    ✿✿彡

  4. Απάντηση

    Φέτος έφτιαξα κι εγώ προζύμι όπως κάθε χρόνο. Το φετινό μου προζύμι όμως είναι πάρα πολύ δυνατό και φουσκώνει το ψωμί πολύ εύκολα, περιμένω βέβαια να έρθουν και τα κρύα για να δω το αποτέλεσμα, καλή η ιδέα του αρτοπαρασκευαστή ζυμώνω όμως 3κιλά αλέυρι κάθε φορά, το ψήνω και το φυλάω στην κατάψυξη το ψωμί. Δεν συμφέρει να ανάβεις κουζίνα για μισό κιλό αλεύρι!!!

  5. Εγώ πάλι Ξανθή μου, είμαι του πιο απλού τρόπου.
    Χρησιμοποιώ ξερή μαγιά και τα χεράκια μου!!
    Προζύμι δεν έχω ‘πιάσει’.. ακόμα!
    Φιλιά.

  6. Απάντηση

    Γεια στα χέρια σου! Πολύ λαχταριστό!

  7. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου και καλή εβδομάδα!
    Είμαι σε φάση που σκέφτομαι να πάρω αρτοπαρασκευαστή και κάτι τέτοιες αναρτήσεις με βάζουν στην… πρίζα ακόμα περισσότερο!!
    Και το τυρί της τελευταίας φωτογραφίας φαίνεται εξαιρετικό!
    Φιλιά πολλά!

  8. Απάντηση

    Ξανθή μου καταπληκτικό το ψωμί σου!Προζύμι φτιάχνει η μητέρα κάθε χρόνο, καμία σχέση δεν έχει το με το ψωμί με μαγιά!
    Φιλιά!

    • Vita
    • 29 Οκτωβρίου 2012
    Απάντηση

    Τι ψωμί! Έχω αποσύρει τον αρτοπαρασκευαστή γιατί μας αρέσει περισσότερο το ψωμί με κόρα, και δεν θέλω να τον βάζω στη μέση μόνο για τα φουσκώματα. Αυτήν την εποχή είναι δύσκολο το ζυμωτό γιατί έχει πέσει η θερμοκρασία και δεν ανάβουμε ακόμα καλοριφέρ (αν ανάψουμε φέτος με το πετρέλαιο στα ύψη…)

  9. Απάντηση

    Ευχαριστώσε θερμά καλή μου Ξανθή.
    Κι’ εγώ τον αρτοπαρασκευαστή πλεόν τον χρησιμοποιώ περισσότερο για το ζύμωμα και όχι το ψήσιμο του ψωμιού.
    Απλώς δεν έχω μπει μέχρι σήμερα στην διαδικασία να ζυμώσω εκεί με προζύμι, μιας και η ξηρή μαγιά διευκολύνει την κατάσταση.

    Θα το κάνω όμως αφού πλέον έχω από εσένα τις πρώτες καταγεγραμμμένες εκτελέσεις και μαρτυρίες.
    Πραγματικά σε ευχαριστώ που με έβαλες στη λίστα με τις υποσχέσεις σου.
    Πολλές πολλές καλημέρες και θα επανέλθω με νεώτερα.

  10. Απάντηση

    Επειδή έχω αρτοπαρασκευαστή θα το δοκιμάσω! Δείχνει πολύ καλό!

  11. Απάντηση

    Tι ωραίο ψωμί Ξανθή!
    Με το προζύμι γίνεται πιο ωραίο.
    Θέλω το ένα κομμάτι με τυράκι.

    Γεια στα χέρια σου

    Φιλιά πολλά

  12. Απάντηση

    Πολύ ωραίο φαίνεται το ψωμάκι και φαντάζομαι τη μυρωδιά από το προζύμι να πλημμυρίζει το χώρο… Για το τυράκι της τελευταίας φωτογραφίας, δεν έχω λόγια!

  13. Απάντηση

    Ξανθή, πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου για το προζύμι. Για όσους έχουν αρτοπαρασκευαστή, ιδιαίτερα χρήσιμη. Προτιμώ το ζύμωμα με τα χέρια, είναι πιο κουραστικό βέβαια, ζυμώνω αρκετό αλεύρι και φυλάω τα καρβελάκια στην κατάψυξη. Όταν ξεπαγώνουν είναι σαν να ψήθηκαν την ίδια μέρα. Το ψωμί με το προζύμι, έχει την πιο ωραία γεύση.
    Καλό βράδυ.

  14. Απάντηση

    Καλησπέρα σε όλους, κάπου εδώ είμαι κι εγώ ανάμεσα σε ζυμώματα, κατσαρόλες με μαρμελάδες και γλυκά.
    Η μαγεία του σπιτικού ζυμωτού ψωμιού είναι το κάτι άλλο, το σημαντικότερο όλων ότι δεν πρόκειται να πετάξετε ψίχουλο. Για όσους έχουν μεγάλο μίξερ ο αρτοπαρασκευαστής νομίζω είναι περιττός, ζυμώστε στο μίξερ ή με τα χεράκια σας είναι και αγχολυτικό και θα απολαύσετε ένα υπέροχο ψωμί.
    Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα σχόλια σας.

    • Magda
    • 1 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Το σπιτικό ψωμί το λατρεύω Ξανθή αλλά δεν έχω ιδέα πώς λειτουργεί ένας αρτοπαρασκευαστής. Προτιμώ να το φτιάχνω με τον κλασικό τρόπο.
    Το προζυμένιο ψωμί είναι και το καλύτερο, έτσι δεν είναι; Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχω φτιάξει προζύμι το οποίο “ταϊζω” κάθε εβδομάδα. Δεν φτιάχνω βέβαια ψωμί τόσο συχνά αλλά είναι ωραίο να το έχω στο ψυγείο και να ξέρω πώς μπορώ ανά πάσα στιγμή ψωμί με αυτή την ξεχωριστή γεύση.
    Σε φιλώ!

  15. Απάντηση

    Πολύ ωραία ανάρτηση Ξανθή!!! Να πω κάποια πράγματα για το ψωμάκι, ελπίζω να μην γίνω κουραστικός γιατί συνήθως τα σχόλια μου γίνονται τεράστια 🙂

    Γενικά η ζύμωση του ψωμιού με προζύμι δεν είναι απαραίτητα πιο χρονοβόρα από αυτή με μαγιά. Αν θέλουμε να μειώσουμε τον χρόνο ζύμωση αυτό μπορεί να γίνει αυξάνοντας το ποσοστό του προζυμιού, την θερμοκρασία του ζυμαριού(σε λογικά επίπεδα) και φυσικά το είδος του προζυμιού.

    Μερικά προζύμια για διάφορους λόγους παράγουν πιο γρήγορα και έντονα CO2 απο άλλα. Οποιοδήποτε προζύμι βέβαια, με μερικούς χειρισμούς μπορεί να αλλάξει χαρακτηριστικά, αλλά είναι μεγάλη κουβέντα αυτό…

    Βέβαια το να μειώσουμε τον χρόνο της ζύμωσης δεν έχει πολλά θετικά. Το ψωμί το οποίο έχει υποστεί μια αργή ζύμωση, ακόμη και 24ωρη ή μεγαλύτερη στο ψυγείο, έχει πολύ ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το μοναδικό “αρνητικό” που συμβαίνει κατά την αργή ζύμωση είναι πως η γλουτένη χάνει την δύναμή της καθώς το ζυμάρι ξεκουράζεται, γεγονός όμως που αντισταθμίζεται εύκολα με ένα δίπλωμα του ζυμαριού.

    Το χλιαρό νερό στην συνταγή τις πιο πολλές φορές (εκτός και αν έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο σπίτι) είναι επικίνδυνο διότι ανεβάζει πολύ την θερμοκρασία του ζυμαριού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονη δράση των ενζύμων του αλευριού και να διασπάσει τις πρωτείνες που σχηματίζουν την γλουτένη, τις πιο πολλές φορές με αποτέλεσμα μικρότερο όγκο και ψωμί που να “τρίβεται”.

    Η συνταγή, έστω οτι το προζύμι είναι με 100% υγρασία – δηλαδή αρκετά νερουλό, έχει περίπου 57% συνολική υγρασία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αρκετά στεγνό ζυμάρι που είναι ταλαιπωρία να το ζυμώσουμε. Ο χρόνος και η ευκολία ζυμώματος μπορεί να αλλάξει εντυπωσιακά, αν προσθέσουμε ένα βήμα αυτόλυσης 30 λεπτών(σε θερμοκρασία ζυμαριού 20-24C). Με αυτές τις συνθήκες το ζύμωμα του ψωμιού γίνεται πολύ εύκολο και πραγματικά πιστεύω πως δεν χρειάζεται πολύ εμπειρία για να ζυμώσει κάποιος με τα χέρια.

    Επίσης αντί για σκεύος με βραστό νερό για την υγρασία στο ψήσιμο μπορεί την στιγμή που βάζουμε το ψωμί στον φούρνο να ψεκάσουμε νερό. Ετσι κι αλλιώς ο ατμός στο ψωμί χρειάζεται το πρώτο δεκάλεπτο κατά το έντονο αρχικό φούσκωμα(oven spring) ώστε η γλουτένη στην κόρα να ενυδατώνεται και να είναι ελαστική, ώστε να μην “σκάσει” το ψωμί στα πλάγια.

    @Lila Xagorari Εγώ κάθε μέρα, άντε στην χειρότερη κάθε δεύτερη μέρα, φτιάχνω ψωμί. Πάντα χρησιμοποιώ 500-700γρ αλεύρι που βγάζει δύο τεράστια καρβέλια. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για 1 ώρα χρήσης του φούρνου (20λεπτά προθέρμανση και 40 λεπτά ψήσιμο), υπολογίζοντάς το υπερβολικά, είναι 35 λεπτά, δηλαδή 17,5 λεπτά για κάθε καρβέλι. Εγώ που είμαι άνεργος δεν υπολογίζω σοβαρά αυτό το κόστος.

    *Ευχαριστώ και για την αναφορά Ξανθή! 🙂

    • popitsa
    • 7 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    καλησπερα σε ολους ο αρτοπαρασκευαστης εβγαλε υπεροχο το ψωμακι !!!! εμεις το συνδιασαμε με το ιδιο κατσικισιο τυρακι αλλα με σκορδοπιπερο μενω αμπελοκηπους αθηνα και το βρισκω σλημαν 8-10 για οποιον ενδιαφερεται σας φιλω ολους και καλα μαγειρεματα!!!!!!

  16. Απάντηση

    @ Μάγδα σίγουρα ο κλασικός τρόπος είναι ο καλύτερος, υπάρχουν όμως άνθρωποι που δυσκολεύονται ή που θέλουν κάτι πιο εύκολο.

    @ Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για το λεπτομερές σχόλιο σου. Το έχεις ψάξει καλά το θέμα, μπράβο.
    Ελπίζω να τα ξαναπούμε γιατί όχι κι από κοντά.

    @ popitsa πολύ χαίρομαι που φάνηκα χρήσιμη.
    Μεγάλη ποικιλία αυτών των τυριών μπορείς να βρεις στο κατάστημα Ρούμελη στην Πανόρμου απέναντι από τον Σκλαβενίτη.
    Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

  17. Απάντηση

    Ξανθή θα είχε πλάκα να φτιάχναμε και ψωμάκι από κοντά, αν και 2-3 βδομάδες έχω αφιερωθεί στην ζυθοποίηση και όσο μπορώ στην αναζήτηση εργασίας(δυστυχώς με κανένα θετικό αποτέλεσμα)…

    Αν είμαι τυχερός σε λίγο καιρό ίσως ψήσω και ψωμί σε ξυλόφουρνο που έχει ένας φίλος, το περιμένω με μεγάλη αγωνία!!

    Καληνύχτα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode