Φρέσκα ζυμαρικά γεμιστά με γαρίδες και λάχανο.

από
CE-A6-CF-81-CE-AD-CF-83-CE-BA-CE-B1-CE-B6-CF-85-CE-BC-CE-B1-CF-81-CE-B9-CE-BA-CE-AC-CE-BC-CE-B5-CE-B3-CE-B1-CF-81-CE-AF-CE-B4-CE-B5-CF-82-2810-29

Με τα φρέσκα ζυμαρικά έχω ασχοληθεί κι άλλες φορές παλαιότερα φτιάχνοντας ραβιόλια και  τορτελίνια παίζοντας με τη μηχανή ζυμαρικών.
Εκεί πάνω στο παιχνίδι όμως έκανα και τη ζημιά μου, χάλασα τη μηχανή.
Επειδή όμως ήταν δώρο των παιδιών μου φρόντισα σύντομα να την αντικαταστήσω αλλά την έβαλα στο ντουλάπι να κάθεται.
Σήμερα μάλλον ήρθε η ώρα της να βγει και να μας χαρίσει υπέροχα ζυμαρικά.
Για όσους δεν έχουν αυτή τη μηχανή η διαδικασία μπορεί να γίνει με ένα  μικρό πλάστη χειρός με λίγη περισσότερη προσπάθεια.

Η ιδέα του σημερινού μου πιάτου είναι από το βιβλίο Ζυμαρικά της Ann Willan προσαρμοσμένη από εμένα με υλικά που βρίσκονταν στο σπίτι.
Τα υλικά μου για 2 μερίδες
Για τη ζύμη
200γρ αλεύρι σκληρό
2 αυγά
2 κουταλιές σούπας καλαμποκελαιο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
120γρ. κατεψυγμένες μικρές καθαρισμένες γαρίδες (βάρος μετά την απόψυξη)
100γρ λάχανο
1 κρεμμύδι μικρό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 σκελίδα σκόρδο
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουτ. γλυκού τζίτζερ σκόνη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας σόγια σος
Πιπέρι
Για τη σάλτσα σερβιρίσματος
2 κουτ. σούπας βούτυρο
100γρ κρέμα γάλακτος
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
ξύσμα από δύο λεμόνια
Σχινόπρασο για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι ανοίγουμε ένα λακουβάκι και προσθέτουμε τα αυγά το αλάτι και το λάδι.

Με τον αναδευτήρα αυγών χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με το λάδι ενώνοντας τα σιγά σιγά με μέρος του αλευριού.
Συνεχίζουμε ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια ζύμη εύπλαστη και σφιχτή.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε βραστό νερό ζεματούμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά όχι πιο πολύ γιατί σκληραίνουν.Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε ψιλές ψιλές.
Κόβουμε το λάχανο όπως για σαλάτα.Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μικρά κομματάκια και το φρέσκο σε ροδέλες.

Σε τηγάνι βάζουμε λίγο νερό και αχνίζουμε το κρεμμύδι και το λάχανο μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα υλικά και σοτάρουμε γυρίζοντας με ξύλινη κουτάλα.

Νοστιμίζουμε με το πιπέρι και το τζίτζερ κι αφήνουμε να κρυώσει και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μην έχει καθόλου υγρά.
Με τη μηχανή ζυμαρικών ή με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο λεπτό όσο μια κάρτα. (στη μηχανή τελική ρύθμιση  στο 3).

Με κουπ πατ ή ένα ποτήρι κόβουμε κύκλους διαμέτρου περίπου 8εκ. και τοποθετούμε στο κέντρο 1 κουτ. γλυκού γέμισης. Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο φροντίζοντας να κλείσει πολύ καλά.

Εγώ έχω ένα κουπ πατ που από τη μια κόβει

και από την άλλη τοποθετείς το φύλλο γεμίζεις και κλείνει

 

Τοποθετούμε τα ζυμαρικά σε αλευρωμένο δίσκο και τα βάζουμε για 1 ώρα στην κατάψυξη (προαιρετικό). Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε καλύτερα να μην ανοίξουν στο βράσιμο.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα γαρνιρίσματος.
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο την κρέμα γάλακτος και το μισό ξύσμα λεμονιού και βράζουμε για λίγο τη σάλτσα, την κρατάμε ζεστή.
Σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό βράζουμε τα μισοφέγγαρα μας για 2-3 λεπτά.
Στραγγίζουμε ξεπλένουμε με ζεστό νερό και σερβίρουμε αμέσως με τη σάλτσα λεμονιού γαρνίροντας με το υπόλοιπο ξύσμα και κομματάκια σχινόπρασου.

Παρατηρήσεις
Η αναλογία για τη ζύμη είναι 100γρ. αλεύρι και 1 αυγό και μια κουταλιά λάδι, αν θέλετε μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης πολλαπλασιάστε.
Η αρχική συνταγή πρότεινε κινέζικο λάχανο αλλά η Κίνα μου έπεφτε μακριά, χαχαχα έκανε κρύο για να  βγω να αγοράσω, όπως και τζίτζερ ήθελε φρέσκια ρίζα για τον ίδιο λόγο έβαλα σε σκόνη.
Το πιάτο αυτό μπορεί να προσφερθεί και ως ορεκτικό σαν πρώτο πιάτο.
Εμείς το απολαύσαμε ως κύριο παρέα με μια ωραία σαλάτα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 10 Δεκεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Τι υπέροχο πιάτο Ξανθή! Και για εορταστικό τραπέζι! Την έχω κι εγώ τη μηχανή …παροπλισμένη. Πρέπει να την απαναφέρω!

  1. Απάντηση

    Αξιοζήλευτο πιάτο! Τίποτα δεν του λείπει. Στη θέση σου Ξανθή, θα το έτρωγα ολόσκετο… Τι τη θες τη σαλάτα όταν έχεις τέτοια ζυμαρικά ???

  2. Απάντηση

    Ξανθή μου φανταστικό και τι νοστιμιά!Καταπληκτικό πραγματικά!!!
    Φιλιά πολλά!

    • eleni
    • 10 Δεκεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ όμορφο πιάτο,που χρειάζεται πολύ κόπο,αλλά αυτό δείχνει και την ικανότητα στην κουζίνα-μπράβο,Ξανθή!
    Προσωπικά δε μ΄αρέσουν οι γαρίδες,αλλά τα γεμιστά ζυμαρικά σίγουρα είναι τέλεια!
    Φιλιά!

  3. Απάντηση

    Μπράβο Ξανθή, υπέροχο πιάτο!!! Έχει τη διαδικασία του αλλά αξίζει!!! Εγώ την έχω τη μηχανή και δεν την έχω βγάλει ούτε από το κουτί… όχι να την χρησιμοποιήσω!!!!
    Γεια στα χέρια σου!

  4. Απάντηση

    Φρέσκα ζυμαρικά!!! Μμμμμμμ.
    Υπέροχο πιάτο.
    Όπως όλα τα λίγο πολύπλοκα φαγητά, σου παίρνουν αρκετό χρόνο για να φτιαχτούν αλλά καταναλώνονται στο άψε σβήσε.

  5. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου, πολύ ωραία πρόταση τα ζυμαρικά σου!Μου θύμισες επιπλέον ότι έχω κι εγώ τη μηχανή, αχρησιμοποίητη και καταχωνιασμένη.. Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία..Πολλά φιλιά!

  6. Απάντηση

    Ξανθή μην με παρασυρεις να πάω να πάρω την μηχανή χα χα χαα!
    Το πιάτο σου δείχνει ζηλευτό!
    Φιλιά!

  7. Απάντηση

    Καλά έτσι θα “ξεκουραστείς” εσύ;
    Πλάκα μου κάνεις…

    Πάντως είναι συναρπαστική πρόταση. Εγώ είχα την μηχανή απο την μάνα μου, αλλά τότε που την έχασα, άρχισα να μην θέλω να βλέπω πράγματα πολλά εμπρός μου και την έδωσα. Και να την είχα βέβαια, δύσκολα θα καθόμουν να τα φτιάξω, πάντως.

    Εξαιρετικά τα βλέπω και τα λιμπίζομαι :-))

  8. Απάντηση

    Με σκοτώνεις!!!!!!
    Φιλιά πολλά (και θα συμπληρώσω στην λίστα προς τον Άγιο Βασίλη την μηχανή)..:)

  9. Απάντηση

    Αυτό το πιάτο είναι φανταστικό! Τι όμορφα που έγιναν τα ζυμαρικά σου και τι ωραία γέμιση! Μπράβο Ξανθή μου!

    • Conna
    • 11 Δεκεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Φρέσκα ζυμαρικά … όλα τα λεφτά !!!

    Φιλιά

  10. Απάντηση

    Αχ ζηλεύω! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα φρέσκα ζυμαρικά!

  11. Απάντηση

    Τέλειο το πιάτο σου Ξανθή μου ευχαρίστως θα τσάκιζα και δύο πιάτα μη σου πω!!!!!
    Καλό σου βράδυ!!!!!

    • Notoula
    • 11 Δεκεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Εκπληκτικά! Απλά σε θαυμάζω.

  12. Απάντηση

    Εξαιρετικό πιάτο και εξαιρετική η παρασκευή του!
    Θα μου άρεσε πάρα πολύ να μου το έφτιαχναν και να με καλούσαν να το απολαύσω.

    Z.

    • Marina
    • 11 Δεκεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Καλέ μου τρέχουν τα σάλια!!! Θα με βάλεις να πάρω και μηχανή ζυμαρικών…

  13. Απάντηση

    ωραιοτάτου! ζηλεύω και θέλω

  14. Απάντηση

    Καλησπέρα σε όλους, όπως βλέπω σε όλους αρέσουν τα φρέσκα ζυμαρικά οπότε σκέπτομαι να κάνουμε μια συνάντηση για σεμινάριο ζυμαρικών και φαγητό στη συνέχεια!!!
    Από το νέο έτος αυτό θα το δούμε.
    Πάντως δεν είναι τόσο δύσκολο αν μάλιστα έχετε μικρή εξοικείωση με το άνοιγμα φύλλου η μηχανή δεν είναι απαραίτητη.
    Όσο για το πότε θα ξεκουραστώ Πηνελόπη μου δεν το βλέπω!!

  15. Απάντηση

    Εισαι τυχερη που δεν μενουμε κοντα…
    Καλα Χριστουγεννα!!!

  16. Απάντηση

    Τρελλαινομαι για ζυμαρικα!

    Σιγουρα θα το φτιαξω συντομα!

    φιλια πολλα

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode