Κέικ με ελιές

από
CE-9A-CE-AD-CE-B9-CE-BA-CE-BC-CE-B5-CE-B5-CE-BB-CE-B9-CE-AD-CF-82-282-29

Πριν πολλά πολλά χρόνια η γράφουσα αυτές τις αράδες εβαπτίσθη εις την οικίαν λόγω εκτάκτου προβλήματος υγείας και έλαβε το όνομα Ξανθή και Ζωή για να ζήσει.
Το δεύτερο όνομα δεν γράφτηκε πουθενά και το έμαθα ήδη ενήλικη από αυτούς που μετέφεραν την κολυμβήθρα από την εκκλησία στο σπίτι και αντίστροφα.
Η παράδοση να φέρει το παιδί το όνομα παππού – γιαγιάς  υπερίσχυε κάθε  άλλου θέματος εκείνη την εποχή αλλά και στις μέρες μας.
Έτσι ποτέ δεν γιόρτασα την ονομαστική μου εορτή. Για μένα όμως η σημερινή μέρα πια σημαίνει κάτι, επειδή όμως με τα γλυκά όπως ξέρετε δεν τα πάω και άριστα θα σας κεράσω αλμυρό κέικ.
Καλά μη θυμώνετε έχει και γλυκό συκαλάκι  κεραστήτε!!


Τα υλικά για το κέικ
220γρ αλεύρι μαλακό
1 φακελάκι μπέικιν  πάυντερ (20γρ)
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
4 αυγά
100ml ελαιόλαδο
100ml  κρασί λευκό
1 κουτ. σούπας θυμάρι
100γρ ελιές πράσινες γεμιστές με πιπεριά
10 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
100γρ τυρί γκούντα
1 κουτ. γλυκού κύμινο

Διαδικασία
Αλείφουμε με λίγο μαργαρίνη μια μακρόστενη φόρμα και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Κόβουμε σε ροδέλες τις ελιές. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ.
Στο μπολ με το αλεύρι προσθέτουμε  το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τα αυγά στο κέντρο και ανακατεύουμε με σύρμα κουζίνας ενσωματώνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο και το κρασί  μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.

Προσθέτουμε το τυρί το κύμινο τις ελιές και το θυμάρι ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην παγωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά.
Ελέγχουμε πριν το βγάλουμε με μια λεπίδα να βγαίνει στεγνή.
Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

 
Το κέικ είναι προσαρμογή από το βιβλίο “Κέικ αρμυρά και γλυκά”  της σειράς Cuisine et Vins
Η συνταγή μιλάει για γκούντα με κύμινο σε κύβους. Δεν βρήκα πουθενά κάτι ανάλογο και χρησιμοποίησα τριμμένη που υπήρχε στο ψυγείο με μια κουταλιά κύμινο.
Το κέικ είναι πολύ απλό και δεν χρειάζεται μίξερ .

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Λατρεύω τα ελιόψωμα και αυτό το κέικ φαίνεται φανταστικό. Υπέροχη υφή, δύο είδη ελιών και γκούντα; Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!

  2. Απάντηση

    Μα να έχεις και δεύτερο και τόσο ωραίο όνομα και να μην το ξέρεις;
    Χρόνια πολλά λοιπόν και ό,τι επιθυμείς!
    Το κέρασμα πολύ ιδιαίτερο και άκρως του γούστου μου! Ευχαριστούμε!
    Φιλιά!

  3. Απάντηση

    Και ωραίο ψωμάκι και γλυκάκι του κουταλιού!
    Μας χόρτασες και μας γλύκανες σήμερα Ξανθή μου!
    Φιλιά πολλά!

  4. Απάντηση

    Εγώ θα ευχηθώ χρόνια σου πολλά για το δεύτερο όνομά σου κι ας μη γράφτηκε ποτέ και πουθενά.
    Νά’ σαι καλά και πάντα να μας φτιάχνεις όμορφες συνταγές 🙂

    • Vita
    • 10 Μαΐου 2013
    Απάντηση

    Χρόνια Πολλά λοιπόν Ζωή-Ξανθή με τα δύο υπέροχα ονόματα. να σε χαίρονται και να τους χαίρεσαι.
    Πολύ ωραίο το αλμυρό σου κέικ! Θα πάρω ένα κομμάτι γιατί τα μπούχτισα τα γλυκά (ακόμη κι εγώ που είμαι του γλυκού…)
    Φιλιά!

  5. Απάντηση

    Γεια σου Ξανθούλα μου που σε λένε και Ασπρούλα αλλά και Ζωούλα!!!!
    Πάντα να γιορτάζεις χαρές με γλυκά και αλμυρά!!!
    Φιλιά!!!

  6. Απάντηση

    Να χαίρεσαι τη γιορτούλα σου και πάντα να μας γλυκαίνεις

  7. Απάντηση

    Χρονια σου πολλα! Να σε χαιρονται οι οικειοι σου. Τελικα εζησες!!!! Ηταν το ονομα τυχερο. Το κεικ σου ειναι αντιπροσωπευτικο σου και πολυ νοστιμο. Φιλια!!!

    • eleni
    • 10 Μαΐου 2013
    Απάντηση

    Χρόνια πολλά,Ξανθή-Ζωή!
    Πολύ καλό το αλμυρό κεκάκι,θα το συνοδεύσω με το συκαλάκι σου,που μ΄αρέσει ιδιαιτέρως!
    Φιλιά!

  8. Απάντηση

    Όπως και νά’χει… Χρόνια πολλά!!!! Εγώ ευχαριστημένη με το αλμυρό… θα το συνδυάσω με μια ρακούλα που έβαλα! 🙂

  9. Απάντηση

    Χρόνια πολλά και καλά με υγεία Ξανθή μου. Και δύο μαντινάδες, με πολύ πολύ αγάπη, μιας και ξέρω πόσο σου αρέσουν.

    “Το φως του ήλιου άδραξα
    δώρο για τη γιορτή σου,
    να μη μαυρίσει ποτέ κανείς
    την όμορφη ψυχή σου…”

    “Χρόνια πολλά σε μια καρδιά,
    γεμάτη καλοσύνη,
    που ο θεός μόνο χαρές,
    αξίζει να της δίνει”

    Φιλάκια πολλά σε όλους!!!!!

  10. Απάντηση

    Χρόνια πολλά Ξανθή – Ζωή! Ότι επιθυμείς σε σένα και την οικογένειά σου!
    Με πρόλαβε η Λίνα με τις υπέροχες μαντινάδες της!
    Θα κεραστώ και από τα δύο γιατί τα αγαπώ πολύ!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

  11. Απάντηση

    Και από εδώ, Ξανθή μου, πολύχρονη, γερή κι ευτυχισμένη!
    Σ’ ευχαριστούμε πολύ για τα κεράσματά σου, όλα εξαιρετικά, μιας κι εγώ δεν λέω όχι στα γλυκά αλλά ούτε και στα αλμυρά!
    Εδώ τυράκι με κύμινο υπάρχει άφθονο, είναι πολύ νόστιμο και το αγοράζω πολύ τακτικά.
    Καλό σου μεσημέρι!

  12. Χρόνια σου πολλά Ξανθή με υγεία!
    Νόστιμο το κέικ σου!

  13. Απάντηση

    Πολύ ωραία συνταγή! Κάνει και η μανούλα μου μια παρόμοια με φέτα!

  14. Απάντηση

    Χρόνια σου πολλά Ξανθή-Ζωή!!! Να τα χιλιάσεις! Τι υπέροχη συνταγή!!!! Νοστιμότατο κέικ!!!
    Και του χρόνου!

  15. Απάντηση

    Και συκαλάκι θα πάρω και κεϊκ με ελιές θα πάρω και Χρόνια Πολλά θα σου ευχηθώ βρε φιλενάδα για το όνομα που ανακάλυψες στην πορεία!!!
    Χρόνια Πολλά και καλά και πάντα να έχεις Δύναμη και Υγεία καλή μους.

  16. Απάντηση

    Χρόνια πολλά και ως Ζωή λοιπόν!
    Ωραίο το κεκάκι…και ας μην είναι και γλυκό, χαχαχα!

  17. Απάντηση

    Dear Blonde, This cake looks wonderful. Blessings dear. Catherine xo

Γράψτε απάντηση στο Tante Kiki Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode