Κρίταμο τουρσί

από
CE-9A-CF-81-CE-AF-CF-84-CE-B1-CE-BC-CE-BF-282-29

Το κρίταμο το είχα συναντήσει παλιότερα σε βαζάκι τουρσί με προέλευση την Κρήτη.
Την Κυριακή που μας πέρασε σε μια βόλτα μας στο Πάρκο Τρίτση και στο Κέντρο της Γης συνάντησα το Σωτήρη γνωστό και ως Ραδίκι (http://www.radiki.com)από τον οποίο έμαθα αρκετά πράγματα για τα χόρτα και προμηθεύτηκα και κρίταμο. 

Μέχρι στιγμής το έχω δοκιμάσει ωμό στις σαλάτες μας κι έχω ξετρελαθεί από τη γεύση του. 

Μερικές πληροφορίες για το κρίταμο δανεικές από το mani.ogr.gr
 
“Μικρό φυτό που φυτρώνει σε παραθαλάσσια και αμμουδερά μέρη. Τα φύλλα του έχουν ασπροπράσινο χρώμα, είναι λεία, επιμήκη και σαρκώδη. Τα άνθη του βγαίνουν το καλοκαίρι και σχηματίζουν “σκιάδιο”. Ο βλαστός και τα φύλλα του όταν τα τρίψει κανείς αναδίδουν μια ευχάριστη μυρωδιά. Στη Μάνη φυτρώνει στις πολλές βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές, στα κοιλώματα των θαλασσινών απότομων βράχων και στις διαβρωμένες πέτρες της ακτής. Στη παραλία «Πανταζί» του Αγίου Νικολάου στο Δήμο Λεύκτρου, η παρουσία του φυτού είναι εντυπωσιακή αφού φύεται στους βράχους στην άκρη της αμμουδερής παραλίας, όπως και στη παραλία του «Φονέα», κοντά στη Καρδαμύλη.
Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον». Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ότι πρέπει για μια ωραία σαλάτα. Ακόμη και σήμερα, όπως και στην αρχαία Ελληνική κουζίνα, το κρίταμο σερβίρεται στις παραθαλάσσιες περιοχές, συνήθως με το όνομα «αρμύρα». Γίνεται επίσης τουρσί, μέσα σε ξίδι και άλμη και συνοδεύει ευχάριστα τα θαλασσινά μεζεδάκια.”
Πηγή  http://www.mani.org.gr

Για να μπορέσουμε να το απολαμβάνουμε  συνέχεια σκέφτηκα να το κάνω τουρσί.
Αυτά που έκανα
Το έπλυνα καλά και στη συνέχεια το έβαλα σε καλά αλατισμένο νερό που έβραζε για 1 λεπτό μόνο. Το έβγαλα και το έβαλα σε παγωμένο νερό έτσι ώστε να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσει το χρώμα του.
Στη συνέχεια το στράγγισα και τα άφησα   πάνω σε μια καθαρή πετσέτα για 2 ώρες.

Το τοποθέτησα με προσοχή μέσα σε αποστειρωμένο βάζο μαζί με λευκό ξύδι για ένα βράδυ.
Άδειασα το ξύδι και πρόσθεσα ελαιόλαδο μέχρι να το σκεπάζει καλά.
Διατηρείται σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο.

Αν θέλετε κι εσείς πληροφορίες για τα χόρτα αλλά και να προμηθευτήτε  αυτά που διαθέτει ο Σωτήρης επισκεφτείτε το Κέντρο Γης τις Κυριακές. 
Επιπλέον εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετάσχετε  σε  δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Σωτήρη σου΄ ρχομαι….αχχαχααχ!!

    Καλά έκανες Ξανθή μου και το πόσταρες γιατί είναι ωραίο συνοδευτικό τώρα που καλοκαιριάζει στη σαλατούλα μας! 🙂

    • eleni
    • 14 Μαΐου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή,στην παραλία μας,στα βράχια ίναι γεμάτο κρίταμο-είχα μαζέψει μια χρονιά και το έφτιαξα,αλλά δεν άρεσε λόγω της έντονης γεύσης του,μόνη μου το έτρωγα.
    Το βρήκα πολύ αλμυρό,εσύ βλέπω προσθέτεις αλάτι.
    Καλοφάγωτο-φιλιά!

  2. Απάντηση

    Κρίταμο τουρσί είχα δοκιμάσει σε ένα σεμινάριο μαγειρικής και μου άρεσε πολύ! Και φαντάσου ότι δεν τρώω τουρσιά γενικά!
    Έχει ιδιαίτερη γεύση και νομίζω ότι μπορεί να “ανεβάσει” ένα πιάτο!
    Μου θύμισες και το πάρκο Τρίτση! Ωραίο μέρος για εξόρμηση!
    Φιλιά πολλά!

    • Eri
    • 14 Μαΐου 2013
    Απάντηση

    απίθανο δεν το έχω δοκιμάσει τουρσί, ενθουσιάζομαι με την ιδέα!

  3. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή.Κρίταμο όχι μόνο δεν έτυχε να δοκιμάσω ,αλλά ούτε καν το γνωρίζω!Εδώ στη βόρεια Ελλάδα μάλλον δεν το βρίσκουμε ..εκτός και αν δεν έτυχε να πέσει στην αντίληψή μου.Πρέπει να είναι ιδιαίτερης γεύσης και η διαδικασία παρασκευής του σε τουρσί δίνει την ευκαιρία να το γεύεστε όλο τον χρόνο!Καλοφάγωτο λοιπόν,να είσαι πάντα άξια να φτιάχνεις ωραία πράγματα!

  4. Απάντηση

    Ενα τουρσάκι με πολύ ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση.
    Καλοφάγωτο!

  5. Απάντηση

    Πολυ θα ηθελα να φτιαξω κι εγω κριταμο τουρσι! Δυστυχως στην θαλασσα μας (οχι βεβαια στην Θεσσαλονικη, στον Αγιο Παυλο!) δεν εχει βραχια και σιγουρα δεν ειναι τοσο καθαρο το μερος για να το εμπιστευτω… Μια φιλη που εχει σπιτι στα Πυργαδικια μαζευει κριταμο και φτιαχνει υπεροχο τουρσι! Το λατρευω!

    • Vita
    • 15 Μαΐου 2013
    Απάντηση

    Καλοφάγωτο Ξανθή! Πολύ ωραίο και φρέσκο και τουρσί. Αναβαθμίζει πολλές σαλάτες.

  6. Απάντηση

    Καλοφάγωτο Ξανθή!!! Εγώ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και μάλιστα σπάνια βλέπω στο μάρκετ!!!
    Εάν βρω όμως θα το τιμήσω!!!
    Καλή σου μέρα!

  7. Απάντηση

    Μοναδική γεύση!!!
    πρόσφατα δοκίμασα κρίταμο για πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα!!!
    Δεν ήταν τουρσί αλλά ελαφρά βρασμένο!
    Μόλις βρω στην αγορά θα δοκιμάσω τη συνταγή σου!!

    • kiki
    • 17 Μαΐου 2013
    Απάντηση

    Τι ωραία που είναι τα κρίταμα! Τυχερή που βρήκες!

Γράψτε απάντηση στο kiki Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode