Ένα “διαφορετικό” ραβανί

από
CE-A1-CE-B1-CE-B2-CE-B1-CE-BD-CE-AF-CE-BC-CE-B5-CE-BC-CE-B1-CF-81-CE-BC-CE-B5-CE-BB-CE-AC-CE-B4-CE-B1-283-29

Μια ιδέα που είχε διαβαστεί εδώ και ένα χρόνο σε ένα από τα περιοδικά που μου στέλνουν τα παιδιά μου ήρθε η ώρα της να υλοποιηθεί προκειμένου να γλυκάνει τους καλεσμένους μου.

Τα  υλικά του
5 αυγά
100γρ ζάχαρη
50γρ αλεύρι μαλακό
100γρ σιμιγδάλι
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
50γρ λιωμένο βούτυρο
50γρ μαρμελάδα βερίκοκο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για το σιρόπι
250γρ ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
300ml νερό
1 καψουλάκι βανίλιας

Για το σερβίρισμα
200γρ κρέμα γάλακτος
175γρ στραγγιστό γιαούρτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη (προαιρετικό)
Χοντροκομμένα φιστίκια

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε μια φόρμα  ή ταψάκι 24εκ διαμέτρου καλύπτοντας με χαρτί ψησίματος το οποίο αλείφουμε πολύ λίγο με βούτυρο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε διαφορετικά μπολ.

Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ  μέχρι να αφρατέψουν.
Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλότερη ταχύτητα προσθέτοντας το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Μόλις ενοποιηθούν τα υλικά προσθέτουμε το αλάτι το ξύσμα πορτοκαλιού το βούτυρο και τέλος τη μαρμελάδα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ενσωματώνουμε στο μείγμα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ανακατεύοντας από τον πυθμένα προς τα πάνω.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί μας

Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά ελέγχοντας με μια λάμα να βγαίνει στεγνή.
Στο διάστημα που το γλυκό μας ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι  βράζοντας όλα τα υλικά  εκτός τη βανίλια για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν το γλυκό μας είναι ψημένο αφαιρούμε από το φούρνο αφήνουμε για 5-10 λεπτά κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε από το ταψί μας.
Για το σερβίρισμα
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι και τη ζάχαρη μέχρι να πάρουμε μια σφικτή κρέμα. Τη βάζουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο.

Σερβίρουμε με μια μπάλα κρέμας και χοντροκομμένα φυστίκια.

Καλό σας Σαββατοκύριακο!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Φαίνεται υπέροχο το ραβανί σου! Έχει ένα χρυσαφί χρώμα λαχταριστό!
    Είδες πόσα μαθαίνουμε με την βοήθεια των παιδιών μας? Νέες ευκαιρίες για όλη την οικογένεια!
    Μπράβο Ξανθή μου!

  2. Απάντηση

    Φαίνεται υπέροχο, Ξανθή μου! Ψάχνω για μια καλή συνταγή για ραβανί και η δική σου είναι του γούστου μου. Την κρατώ στα υπόψην για να τη δοκιμάσω.
    Καλό σου βράδυ!

  3. Απάντηση

    Λατρευω το ραβανι!Αυτη η συνταγη πρεπει να ειναι φανταστικη!

  4. Απάντηση

    Ξανθή μου άνοιξες την όρεξη!! Πολύ λαχταριστό το ραβανί, αλλά και το συνοδευτικό δεν πάει πίσω!!
    Φιλιά πολλά!!

  5. Απάντηση

    Mου έκανε εντύπωση η προσθήκη μαρμελάδας.Πράγματι είναι διαφορετικό
    αφού και η τελευταία πινελιά της κρέμας στο σερβίρισμα έχει άλλη σύσταση από αυτές που έχουμε συνηθίσει.
    Τι ωραία τα παιδιά να στέλνουν συνταγές στη μαμά και αυτή να τις πραγματοποιεί!!!Δεν αισθάνεσαι ότι είσαι λίγο πιο κοντά τους?
    Καλό βράδυ Ξανθή!

  6. Απάντηση

    Πεθαίνω, δεν έχω καλύτερο
    γλυκό !
    Νομίζω ότι θα το κάνω αύριο
    κιόλας !

  7. Απάντηση

    Φανταστικό φαίνεται το ραβανί και μου αρέσει πολύ ο τρόπος σερβιρίσματος με το γιαούρτι και τη κρέμα γάλακτος.

    • Vita
    • 15 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Από τότε που το είδα στο fb περιμένω τη συνταγή σου. Τέλεια και η ιδέα της μαρμελάδας και η μείξη σαντιγύ-γιαουρτιού. Καλημέρα!

    • Amelie
    • 15 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Μα τι ωραίο ραβανί είναι αυτό! Οπωσδήποτε θα είναι νοστιμότατο, ωραία η συνταγή του!

  8. Απάντηση

    Πολύ ωραία και εύκολη συνταγή, το “κλικ” με την προσθήκη της μαρμελάδας το κρατάω σίγουρα και θα δοκιμαστεί αργά ή γρήγορα. Το ραβανί είναι το πιο αγαπημένο σιροπιαστό για μένα.
    Καλό, γλυκό Σ/Κ!

  9. Απάντηση

    Όντως διαφορετικό ραβανί. Η μαρμελάδα ήταν η εκπληξη για μένα. Το ξύσμα σταθερη αξία. Δίνει σπουδαίο άρρωμα.

    Αν κρίνω από το γλυκό αλλά και από το γεύμα που είδα στο fb οι καλεσμένοι πρέπει να περασαν καταπληκτικά !!!

    Φιλιά πολλα!

    • eleni
    • 15 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Τέλειο το ραβανί σου,Ξανθή!
    Πολύ ωραιο γλυκό και με παγωτάκι σερβιρισμένο θα είναι υπέροχο!
    Καλό Σ/Κ-φιλιά!

  10. Απάντηση

    Τέλειο το ραβανί σου Ξανθή… θα δοκιμαστεί!!!

  11. Απάντηση

    Δεν ήμουν στους τυχερούς καλεσμένους σας, ανάμεσα, οπότε σου γράφω απλώς ότι μου “χρωστάς” ένα τέτοιο ωραίο κέρασμα με την πρώτη δυνατή ευκαιρία φιλενάδα :-))

    Πολύ μου άρεσε η ιδέα της κρέμας με τον συνδυασμό των φυστικών και καταγράφεται Ξανθή μου.
    Καλό υπόλοιπο ΣΚ.

  12. Απάντηση

    @ Αγγελική σε ευχαριστώ, το χρυσαφί του χρώμα οφείλεται στα χωριάτικα αυγά.

    @ Ελένη είναι και πολύ εύκολη, Καλή Κυριακή

    @ gio kar καλώς ήρθες στην παρέα μας, αν δοκιμάσεις θα ήθελα την γνώμη σου.Ευχαριστώ

    @ Μαρία η αλήθεια είναι ότι το συνοδευτικό του ταιριάζει πολύ!!

  13. Απάντηση

    @ Φωτεινή σε ευχαριστώ, ο λόγος ύπαρξης και συνέχισης αυτής της σελίδας είναι και αυτή η επικοινωνία με τα παιδιά όπως κι αν αυτή εκφράζεται ή γίνεται.
    Η μαρμελάδα ήταν που μου έκανε κι εμένα εντύπωση για να δοκιμάσω.

    @ Σοφία περιμένω είναι τόσο εύκολο άλλωστε!!

    @ mookies νομίζω ότι αυτό κάνει και τη μεγάλη διαφορά.

    @Vita καλημέρα καλή Κυριακή!!

    @ Αμαλία όντως ωραίο και ήδη είναι παρελθόν.

  14. Απάντηση

    @ The Dark Chef και σε μένα που δεν τρώω ιδιαίτερα τα γλυκά αυτό άρεσε πολύ!!

    @ Χρυσαυγή οι καλεσμένοι πέρασαν πολύ καλά το κακό είναι ότι περνάω κι εγώ καλά μαζί τους κι όταν φεύγουν στεναχωριέμαι αλλά το περισσότερο κακό είναι ότι τρώω κι έχω πάρει τα κιλάκια μου χαχαχα
    Καλημέρα

    @ Ελένη και με παγωτό οπωσδήποτε για αυτούς που τους αρέσει!!

  15. Απάντηση

    @ Κική ευχαριστώ!!καλημέρα

    @ Πηνελόπη αγαπητή μου και βέβαια στο χρωστάω θα το κανονίσουμε σύντομα!!!!
    Φιλιά σε όλους.

  16. Απάντηση

    Άκρως ενδιαφέρουσα η προσθήκη μαρμελάδας στο ραβανί!
    Και είναι και επίκαιρα τα βερίκοκα!
    Πολύ μου αρέσει και η παρουσίαση του, αλλά και το γεγονός ότι έρχεται σερβιρισμένο με κρέμα και φιστικάκια!
    Φιλιά πολλά!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode