Κι αφού σας έκανα την εισαγωγή στον κόσμο των φραγκοστάφυλων ας δούμε τώρα τις συνταγές όσων έφτιαξα και αρχίζουμε από τη μαρμελάδα.
Παλιότερα είχα φτιάξει μαρμελάδα συνδυάζοντας την με βερίκοκα, τότε βέβαια τα φραγκοστάφυλα ήταν σε κατεψυγμένη μορφή. Μπορείτε να δείτε εδώ τις λεπτομέρειες.
Όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση τα φραγκοστάφυλα είναι ένα φρούτο με πλούσια πηκτίνη, ως εκ τούτου είναι πολύ εύκολο να δέσει χωρίς πολύ βράσιμο.
Οι αναζητήσεις που έκανα σε ξένη βιβλιογραφία λένε ότι καλό είναι να τα επεξεργαζόμαστε σε σκεύη εμαγιέ ή κεραμικά ή τέλος πάντων σε ανοξείδωτα ποτέ όμως σε αλουμινίου.
Μαρμελάδα φραγκοστάφυλο
Συστατικά
- 500 γρ φραγκοστάφυλα
- 300 γρ ζάχαρη
- χυμό μισού λεμονιού
Οδηγίες
- Αποχωρίζουμε τα φραγκοστάφυλα από το τσαμπί τους με προσεκτικές κινήσεις χωρίς να τα τραυματίζουμε. Τα πλένουμε προσεκτικά με δροσερό νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Τα τοποθετούμε εναλλάξ με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μας και αναδεύουμε ελαφρά. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού αυξάνοντας σταδιακά την ένταση της εστίας μας και μόλις αρχίσουν να βράζουν συνθλίβουμε ελαφρά με κουτάλα του πουρέ.
- Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 περίπου λεπτά.
- Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και ελέγχουμε αν έχει δέσει αποσύροντας από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημειώσεις
Είναι από τις ωραιότερες μαρμελάδες για πρωινό για στολισμό τάρτας ή και για τη χρήση σε σάλτσες για κρέατα.
Αν θέλετε να αποφύγετε την παρουσία από τα σποράκια μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία παρασκευής ζελέ όπως περιγράφετε εδώ.
Ξανθή μου καλώς σς βρήκα! Πάντα με τις νόστιμες μαρμελάδες σου εσύ! Αυτή έχει πολύ ενδιαφέρον. Άντε κανόνισε καμμιά συνάντηση να πάρουμε κανένα βαζάκι! Πολλά φιλιά!
Πολύτιμο και το υλικό και η συνταγή! Όταν θα ανεπιάσεις το θάμνο σου ΘΑ ΜΟΥ ΦΕΡΕΙΣ (δεν θα μου στείλεις) μόσχευμα. Εντάξει; Πολλά φιλιά!
Να τη η πολυποθητη!!! Πολυ ωραια Ξανθη. Εισαι τυχερη που βρηκες φρεσκα φραγκοσταφυλλα. Παντως ηθελε πολυ λιγο βρασιμο!!!
Τέλεια λέω!