share

Μαρμελάδα φραγκοστάφυλο

από
Μαρμελάδα φραγκοστάφυλο

Κι αφού σας έκανα την εισαγωγή στον κόσμο των φραγκοστάφυλων ας δούμε τώρα τις συνταγές όσων έφτιαξα και αρχίζουμε από τη μαρμελάδα.

Παλιότερα είχα φτιάξει μαρμελάδα συνδυάζοντας την με βερίκοκα, τότε βέβαια τα φραγκοστάφυλα ήταν σε κατεψυγμένη μορφή. Μπορείτε να δείτε εδώ τις λεπτομέρειες.
Όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση τα φραγκοστάφυλα είναι ένα φρούτο με πλούσια πηκτίνη, ως εκ τούτου είναι πολύ εύκολο να δέσει χωρίς πολύ βράσιμο.
Οι αναζητήσεις που έκανα σε ξένη βιβλιογραφία λένε ότι καλό είναι να τα επεξεργαζόμαστε σε σκεύη εμαγιέ  ή κεραμικά ή τέλος πάντων σε ανοξείδωτα  ποτέ όμως σε  αλουμινίου.

Μαρμελάδα φραγκοστάφυλο

Συστατικά
  

  • 500 γρ φραγκοστάφυλα
  • 300 γρ ζάχαρη
  • χυμό μισού λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Αποχωρίζουμε τα φραγκοστάφυλα από το τσαμπί τους με προσεκτικές κινήσεις χωρίς να τα τραυματίζουμε. Τα πλένουμε προσεκτικά με δροσερό νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
  • Τα τοποθετούμε εναλλάξ με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μας και αναδεύουμε ελαφρά. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού αυξάνοντας σταδιακά την ένταση της εστίας μας και μόλις αρχίσουν να βράζουν συνθλίβουμε ελαφρά με κουτάλα του πουρέ.
  • Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 περίπου λεπτά.
  • Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και ελέγχουμε αν έχει δέσει αποσύροντας από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Σημειώσεις

Είναι από τις ωραιότερες μαρμελάδες για πρωινό για στολισμό τάρτας ή και για τη χρήση σε σάλτσες για κρέατα.
Αν θέλετε να αποφύγετε την παρουσία από τα σποράκια μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία παρασκευής ζελέ όπως περιγράφετε εδώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ξανθή μου καλώς σς βρήκα! Πάντα με τις νόστιμες μαρμελάδες σου εσύ! Αυτή έχει πολύ ενδιαφέρον. Άντε κανόνισε καμμιά συνάντηση να πάρουμε κανένα βαζάκι! Πολλά φιλιά!

    • Vita
    • 12 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Πολύτιμο και το υλικό και η συνταγή! Όταν θα ανεπιάσεις το θάμνο σου ΘΑ ΜΟΥ ΦΕΡΕΙΣ (δεν θα μου στείλεις) μόσχευμα. Εντάξει; Πολλά φιλιά!

  2. Απάντηση

    Να τη η πολυποθητη!!! Πολυ ωραια Ξανθη. Εισαι τυχερη που βρηκες φρεσκα φραγκοσταφυλλα. Παντως ηθελε πολυ λιγο βρασιμο!!!

    • kiki
    • 12 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Τέλεια λέω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode