share

Φραγκοστάφυλα

από
CE-A6-CF-81-CE-B1-CE-B3-CE-BA-CE-BF-CF-83-CF-84-CE-AC-CF-86-CF-85-CE-BB-CE-B1-282-29

Τις ημέρες που ήμουνα στο χωριό βρέθηκα σε φιλικό σπίτι και συζήτηση στη συζήτηση ανακάλυψα στην αυλή τους τους πολύτιμους καρπούς του φραγκοστάφυλου, οι ίδιοι δεν το γνώριζαν και είχαν σκοπό να κόψουν το θάμνο αυτόν.

Εγώ όμως που τα γνώριζα τους μίλησα για αυτά και μετά ακολούθησε η συγκομιδή τους.
Στέρησα ένα κότσυφα από το φαγητό του αλλά  πλούτισα την κουζίνα μου με πολύτιμα βαζάκια.
Ο καλός μου σύζυγος έψαξε αρκετά για πληροφορίες και σας παραθέτω μερικές.
Ελπίζω του χρόνου να έχω τους δικούς μου θάμνους.
Τα φραγκοστάφυλα (Ribes spp) είναι πολυετής φυλλοβόλος ή αειθαλής θάμνος που παράγει καρπούς σε μορφή ρόγας με σπόρο σε τσαμπιά, κόκκινου, λευκού ή μαύρου χρώματος.

Καλλιεργείται σε ψυχρά ημισκιερά μέρη, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις για περιποίηση.
Οι καρποί του συλλέγονται από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο κα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (~180 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ).
Για το λόγο αυτό το φυτό καλλιεργείτο συστηματικά στη Μεγ. Βρετανία κατά την διάρκεια του Β’Παγκ. Πολέμου, για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Σήμερα λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης διατροφικής αξίας τα φραγκοστάφυλα καλλιεργούνται συστηματικά στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.
Στη κουζίνα χρησιμοποιείται  σε πολλές χρήσεις και πέραν των διατροφικών του ιδιοτήτων είναι πλούσιο σε πηκτίνη.
Μερικές από τις χρήσεις του είναι:

Για την παρασκευή μαρμελάδας

Chutney (βελτιώνει τη γεύση, την εμφάνιση και τη διατροφική αξία πιάτων με κρέας) και χυμού,

 Γλυκό του κουταλιού

Τρώγεται ωμό (αν και έχει ελαφρά υπόξινη γεύση σε πολλούς  αρέσει), διακοσμεί τάρτες και γλυκά γενικότερα

Επίσης χρησιμοποιείται στην παρασκευή  λικέρ.
 

Για τις συνταγές των όσων έφτιαξα θα μιλήσουμε μελλοντικά μιας και τώρα είμαι τόσο κουρασμένη από όλη αυτή τη δραστηριότητα των τελευταίων ημερών και πάω θάλασσα με αγαπημένα πρόσωπα.
Ευχαριστώ πολύ το Γιώργο και τη Μαίρη για τους καρπούς των  φραγκοστάφυλων κι όχι μόνο που μου παραχώρησαν με τόση αγάπη.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Anonymous
    • 8 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Παρακολουθώ τις εξαιρετικές αναρτήσεις σου (ο ενικός της οικειότητας). Μπράβο, ιδιαίτερα για όλες αυτές που συντηρούν παραδόσεις. Περιμένουμε και άλλες. Τα ξινούτσικα αυτά τα έχει στον κήπο του και φίλος λίγο πιο πάνω, Καρπενήσι (έξησα εκεί και είναι αγαπημένος τόπος – συνέχεια του τοπίου σας…Γι΄αυτό παρακολουθώ πολλές εξορμήσεις σας και τροφοσυλλογή -αγαπημένες δραστηριότητες). Καλή συνέχεια. Ε.

  1. Απάντηση

    Μα τι ομορφο φρουτακι. Λυπασαι να το φας. Μεγαλη τυχη να βρεις φραγκοσταφυλλα στον γειτονικο κηπο. Ευχομαι του χρονου να αποκτησετε και τα δικα σας!!!!

    • mm_skg
    • 8 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Αχ τι υπεροχα! Εχω δυο φραγκοσταφυλιες στην αυλη, αλλα δεν τις βλεπω να προκοβουν. Φετος δε, πανε ακομη χειροτερα, εχουν μεινει με 2-3 φυλλα…. Τα βουνισια φυτα δυσκολα ευδοκιμουν στα μερη μας… Και τις μυριλιες με τα δοντια τις κραταω αλλα απο μυρτιλα δεν εχω δει τιποτε ακομη…

  2. Απάντηση

    Καλή σου μέρα Ξανθή μου. Έχω κι εγώ μια φραγκοσταφυλιά στην αυλή που την έφερα από το Μέτσοβο και είναι πράγματι φορτωμένη αλλά πέρυσι δεν έκανα τίποτε γιατί δεν τα πολυσυμπαθώ λόγω της ξινής τους γεύσης. Λέω να τα δοκιμάσω τώρα!
    Καλό σου καλοκαίρι και καλά να περνάς!

    • Notoula
    • 9 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Υπέροχες παρασκευές!
    Τι όμορφο χρώμα που έχουν!

  3. Απάντηση

    Μπράβο, πολύ ωραία η συγκομιδή. Μπορεί να μην το βρίσκουμε πολύ συχνά στη χώρα μας αφού μάλλον ευδοκιμεί σε πιο ψυχρά κλίματα αλλά σίγουρα είναι το κατεξοχήν φρούτο του δάσους, έχει κάτι το παραμυθένιο και στην όψη του ακόμα!
    Το λικέρ και η μαρμελάδα θα πρέπει να είναι υπέροχα!

  4. Απάντηση

    Άμα αξιωθείς και με τους δικούς σου θάμνους…ποιος σε πιάνει Ξανθή μου!!!

    Πανέμορφο είναι τα φραγκοστάφυλλα και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης πολύ τα χρησιμοποιούν σε μαρμελάδες και σάλτσες που “δένουν” εξαιρετικά με αλλαντικά και κρεατικά.

    Άντε και σύντομα στην δική σου συγκομιδή εύχομαι.
    Φιλιά πολλά.

  5. Απάντηση

    Ξανθή μου υπέροχα!!!!
    Τα λατρεύω …μου φέρνουν τόσες αναμνήσεις…
    Θέλω κι εγώ σπόρο αν σου περισεύει…
    ευχαριστώ πολύ!!!!

    • Silena
    • 10 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Μα τι καλούδια είναι αυτά που έφτιαξες Ξανθή μου και μάλιστα από ένα μόνο καρπό!!!!!
    Γεια στα χέρια σου!!!!
    Καλή ξεκούραση και καλά μπάνια!!!!!!
    Πολλά φιλάκια!

  6. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή !
    Θαύμασα τις εικόνες, εξαιρετικό φρούτο φαίνεται, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.
    Φιλιά από Ρέθυμνο

    • Magda
    • 11 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή! Τί όμορφο φρούτο τα φραγκοστάφυλα. Έκανες πάλι το θαύμα σου κι έφτιαξες φοβερή μαρμελάδα και λικερ. Καλά που βρέθηκες εκεί και δεν έκοψαν το θάμνο, δεν ήξεραν οι φίλοι σου τί θησαυρό είχαν στον κήπο τους! 🙂
    Φιλιά!

  7. Απάντηση

    Γύρισα και πάλι ευχαριστώ για τα σχόλια σας καλά να περνάτε όπου κι αν βρίσκεστε ζηλεύω τη Σοφία που είναι στο Ρέθυμνο!!
    @ Sofia Sofeto μου είπε ο φίλος ότι θα μου δώσει παραφυάδα να φυτέψω, από την έρευνα που έκανα έμαθα ότι υπάρχει σε φυτώρια όταν έχω περισσότερα νέα θα σε ενημερώσω.
    Πολλά φιλιά σε όλους!!

    • kiki
    • 12 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Τι τυχερή που είσαι που τα βρήκες!
    Έφαγα μερικά ωμά (μ΄ αρέσουν), έβαλα μερικά σε κατσίκι κρασάτο, έβαλα μερικά σε σαλάτα και τα υπόλοιπα για λίγο λικέρ! Ευχαριστώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode