Τις ημέρες που ήμουνα στο χωριό βρέθηκα σε φιλικό σπίτι και συζήτηση στη συζήτηση ανακάλυψα στην αυλή τους τους πολύτιμους καρπούς του φραγκοστάφυλου, οι ίδιοι δεν το γνώριζαν και είχαν σκοπό να κόψουν το θάμνο αυτόν.
Εγώ όμως που τα γνώριζα τους μίλησα για αυτά και μετά ακολούθησε η συγκομιδή τους.
Στέρησα ένα κότσυφα από το φαγητό του αλλά πλούτισα την κουζίνα μου με πολύτιμα βαζάκια.
Ο καλός μου σύζυγος έψαξε αρκετά για πληροφορίες και σας παραθέτω μερικές.
Ελπίζω του χρόνου να έχω τους δικούς μου θάμνους.
Τα φραγκοστάφυλα (Ribes spp) είναι πολυετής φυλλοβόλος ή αειθαλής θάμνος που παράγει καρπούς σε μορφή ρόγας με σπόρο σε τσαμπιά, κόκκινου, λευκού ή μαύρου χρώματος.
Καλλιεργείται σε ψυχρά ημισκιερά μέρη, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις για περιποίηση.
Οι καρποί του συλλέγονται από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο κα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (~180 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ).
Για το λόγο αυτό το φυτό καλλιεργείτο συστηματικά στη Μεγ. Βρετανία κατά την διάρκεια του Β’Παγκ. Πολέμου, για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Σήμερα λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης διατροφικής αξίας τα φραγκοστάφυλα καλλιεργούνται συστηματικά στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.
Στη κουζίνα χρησιμοποιείται σε πολλές χρήσεις και πέραν των διατροφικών του ιδιοτήτων είναι πλούσιο σε πηκτίνη.
Μερικές από τις χρήσεις του είναι:
Chutney (βελτιώνει τη γεύση, την εμφάνιση και τη διατροφική αξία πιάτων με κρέας) και χυμού,
Τρώγεται ωμό (αν και έχει ελαφρά υπόξινη γεύση σε πολλούς αρέσει), διακοσμεί τάρτες και γλυκά γενικότερα
Για τις συνταγές των όσων έφτιαξα θα μιλήσουμε μελλοντικά μιας και τώρα είμαι τόσο κουρασμένη από όλη αυτή τη δραστηριότητα των τελευταίων ημερών και πάω θάλασσα με αγαπημένα πρόσωπα.
Ευχαριστώ πολύ το Γιώργο και τη Μαίρη για τους καρπούς των φραγκοστάφυλων κι όχι μόνο που μου παραχώρησαν με τόση αγάπη.
Παρακολουθώ τις εξαιρετικές αναρτήσεις σου (ο ενικός της οικειότητας). Μπράβο, ιδιαίτερα για όλες αυτές που συντηρούν παραδόσεις. Περιμένουμε και άλλες. Τα ξινούτσικα αυτά τα έχει στον κήπο του και φίλος λίγο πιο πάνω, Καρπενήσι (έξησα εκεί και είναι αγαπημένος τόπος – συνέχεια του τοπίου σας…Γι΄αυτό παρακολουθώ πολλές εξορμήσεις σας και τροφοσυλλογή -αγαπημένες δραστηριότητες). Καλή συνέχεια. Ε.
Μα τι ομορφο φρουτακι. Λυπασαι να το φας. Μεγαλη τυχη να βρεις φραγκοσταφυλλα στον γειτονικο κηπο. Ευχομαι του χρονου να αποκτησετε και τα δικα σας!!!!
Αχ τι υπεροχα! Εχω δυο φραγκοσταφυλιες στην αυλη, αλλα δεν τις βλεπω να προκοβουν. Φετος δε, πανε ακομη χειροτερα, εχουν μεινει με 2-3 φυλλα…. Τα βουνισια φυτα δυσκολα ευδοκιμουν στα μερη μας… Και τις μυριλιες με τα δοντια τις κραταω αλλα απο μυρτιλα δεν εχω δει τιποτε ακομη…
Καλή σου μέρα Ξανθή μου. Έχω κι εγώ μια φραγκοσταφυλιά στην αυλή που την έφερα από το Μέτσοβο και είναι πράγματι φορτωμένη αλλά πέρυσι δεν έκανα τίποτε γιατί δεν τα πολυσυμπαθώ λόγω της ξινής τους γεύσης. Λέω να τα δοκιμάσω τώρα!
Καλό σου καλοκαίρι και καλά να περνάς!
Υπέροχες παρασκευές!
Τι όμορφο χρώμα που έχουν!
Μπράβο, πολύ ωραία η συγκομιδή. Μπορεί να μην το βρίσκουμε πολύ συχνά στη χώρα μας αφού μάλλον ευδοκιμεί σε πιο ψυχρά κλίματα αλλά σίγουρα είναι το κατεξοχήν φρούτο του δάσους, έχει κάτι το παραμυθένιο και στην όψη του ακόμα!
Το λικέρ και η μαρμελάδα θα πρέπει να είναι υπέροχα!
Άμα αξιωθείς και με τους δικούς σου θάμνους…ποιος σε πιάνει Ξανθή μου!!!
Πανέμορφο είναι τα φραγκοστάφυλλα και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης πολύ τα χρησιμοποιούν σε μαρμελάδες και σάλτσες που “δένουν” εξαιρετικά με αλλαντικά και κρεατικά.
Άντε και σύντομα στην δική σου συγκομιδή εύχομαι.
Φιλιά πολλά.
Ξανθή μου υπέροχα!!!!
Τα λατρεύω …μου φέρνουν τόσες αναμνήσεις…
Θέλω κι εγώ σπόρο αν σου περισεύει…
ευχαριστώ πολύ!!!!
Μα τι καλούδια είναι αυτά που έφτιαξες Ξανθή μου και μάλιστα από ένα μόνο καρπό!!!!!
Γεια στα χέρια σου!!!!
Καλή ξεκούραση και καλά μπάνια!!!!!!
Πολλά φιλάκια!
Καλημέρα Ξανθή !
Θαύμασα τις εικόνες, εξαιρετικό φρούτο φαίνεται, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.
Φιλιά από Ρέθυμνο
Καλημέρα Ξανθή! Τί όμορφο φρούτο τα φραγκοστάφυλα. Έκανες πάλι το θαύμα σου κι έφτιαξες φοβερή μαρμελάδα και λικερ. Καλά που βρέθηκες εκεί και δεν έκοψαν το θάμνο, δεν ήξεραν οι φίλοι σου τί θησαυρό είχαν στον κήπο τους! 🙂
Φιλιά!
Γύρισα και πάλι ευχαριστώ για τα σχόλια σας καλά να περνάτε όπου κι αν βρίσκεστε ζηλεύω τη Σοφία που είναι στο Ρέθυμνο!!
@ Sofia Sofeto μου είπε ο φίλος ότι θα μου δώσει παραφυάδα να φυτέψω, από την έρευνα που έκανα έμαθα ότι υπάρχει σε φυτώρια όταν έχω περισσότερα νέα θα σε ενημερώσω.
Πολλά φιλιά σε όλους!!
Τι τυχερή που είσαι που τα βρήκες!
Έφαγα μερικά ωμά (μ΄ αρέσουν), έβαλα μερικά σε κατσίκι κρασάτο, έβαλα μερικά σε σαλάτα και τα υπόλοιπα για λίγο λικέρ! Ευχαριστώ!