Αν θυμάστε πριν δυο χρόνια είχαμε μιλήσει περί αυτάρκειας με αφορμή την επίσκεψη μου σε συγγενικό σπίτι στο χωριό.
Πάλι φέτος βρέθηκα στα περιβόλια τους από όπου και έκανα τις προμήθειες για τις μέρες που βρισκόμαστε στο χωριό. Η χαρά του να έχεις λαχανικά κατευθείαν από τον κήπο για μένα είναι πολύ μεγάλη. Έτσι έχω ευχαριστηθεί αυτές τις μέρες τα πιο φρέσκα λαχανικά και ζαρζαβατικά.
Από αυτά τα υλικά έγινε και το προχτεσινό μας φαγητό μια ιδέα από παλιό περιοδικό Gourmet.
Τα υλικά για ένα σκεύος διαμέτρου 20 εκατ.
1 μεγάλο κολοκυθάκι (450γρ περίπου)
3 μέτριες πατάτες (600γρ περίπου)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κρέμα γάλακτος 200γρ.
100γρ καπνιστό τυρί τριμμένο
100γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένο
Αλάτι πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για το ταψί μας
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
Διαδικασία
Κόβουμε το κολοκυθάκι σε ροδέλες πάχους μισού εκατοστού καλύτερα με μαντολίνο, αλατίζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί για μια ώρα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κι αυτές με το μαντολίνο σε ροδέλες ίδιου πάχους.
Σε νερό που βράζει τις βράζουμε για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο ένα πυρέξ ή καλύτερα ένα πήλινο σκεύος και απλώνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Σκουπίζουμε τα κολοκυθάκια με χαρτί κουζίνας και καλύπτουμε τον πάτο σε σειρές συνεχίζοντας με τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος και μοιράζουμε το μισό μείγμα ομοιόμορφα πάνω από τις πατάτες.
Πασπαλίζουμε με 4-5 κουταλιές σούπας τυρί.
Κάνουμε μια στρώση πάλι με κολοκυθάκια και πατάτες και μοιράζουμε το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού κρέμας.
Πασπαλίζουμε ξανά με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί.
Σκορπάμε στην επιφάνεια το κουκουνάρι
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις για 50 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Εμείς συνοδεύσαμε τα μπιφτέκια μας.
Άνετα μπορεί να είναι κυρίως πιάτο ή να σταθεί σε ένα μπουφέ.
Παρατηρήσεις
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με ξινόγαλα ή αδιάλυτο γάλα εβαπορέ.
Τα τυριά μπορούν να είναι ενός είδους, προσοχή αν είναι αρμυρά στην προσθήκη αλατιού.
Πολυ το αγαπαω αυτο το φαγακι!
Ειναι πολυ ωραιο να εχεις μπαξεδακι και να προμηθευεσαι φρεσκα φρεσκα τα λαχανικα Ξανθη μου! Εμας δυστυχως μεγαλωσαν τα δεντρα και ουτε το χορταρι μπορει πλεον να σταθει κατω απο την σκια!
Πολύ ωραίο και ελαφρύ φαγητό!
Βρίσκω πολύ καλή την “μπεσαμέλ” με γιαούρτι!! Νομίζω πως το γιαούρτι με το ψήσιμο σφίγγει κιόλας, άρα ούτε αβγά θέλουμε, ούτε άλλα λιπαρά.
Κολοκυθάκια φρέσκα από κήπο είναι το καλύτερό μου για το καλοκαίρι. Καμία μα καμία σύγκριση με αυτά του σούπερ μάρκετ και πράγματι, τυχερός όποιος μπορεί να τα γευτεί!
Καλή βδομάδα και καλή καλοκαιρινή συνέχεια εύχομαι!
kalimera xanthi !!poli nostimo to fagaki sou!!me freska laxanika mm!!sas euxome kala na pernate!!kai emis stin patrida imaste diakopes!!mou ferane kolokithakia kai patates apo ton baktse.tha to ftiaxo to oreo fagaki sou!!!na iste kala kali mou!kales diakopes na perasete!!ta xeretismata mou stelno filia polla!!!
Υπεροχο. Σιγουρα εχει αλλη γευση με τα σπιτικα και βιολογικα λαχανικα. Το καπνιστο τυρι που εβαλες μου αρεσει πολυ.
Καλη εβδομαδα Ξανθη!
Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό! Δεν υπάρχει καλύτερο!
Περίπου σαν το Χανιώτικο μπουρέκι!!!!
Είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψω το πιάτο σου Ξανθή μου!!!!!
Πολλά φιλιά!
Αχ αυτό το κολοκύθι το λατρεύω! Κι εγώ όταν πάω στα πεθερικά μου και δοκιμάζω τα δικά τους λαχανικά και ζαρζαβατικά αντιλαμβάνομαι την αξία τους. Πόσο νόστιμα είναι !!!!!
Μου αρέσει πολύ η συνταγή, ειδικά τώρα που έχω αποφασίσει να αγοράσω μια γλαστρα με καπάκι για το φούρνο, η συνταγή θα είναι μεγάλη χαρά στο τραπέζι μου, και με τα προϊόντα που μας δίνουν οι γείτονες, ευτυχώς!
Σας ευχαριστώ πολύ. Μεγάλο φιλί!!!
Η συνταγη απλά δεν υπάρχει! Είναι υπέροχη!