Αυτή η τυρόπιτα στο σπίτι μας ξυπνάει πολλές μνήμες γιατί αφ’ ενός ήταν η αγαπημένη πίτα, μεταξύ άλλων πολλών, της μάνας φτιάχνοντας την δε μάθαινε και τα παιδιά μου να ανοίγουν φύλλο λέγοντας τους ότι με το δικό τους φύλλο έφτιαχναν δικά τους πιτάκια σε ξεχωριστό ταψί. Βέβαια τα πιτάκια ήταν της γιαγιάς αλλά η ευχαρίστηση ήταν των παιδιών!!!
Η εγγονή της την έχει φτιάξει με τυρί καταγράφοντας τις μνήμες της και μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Δεν κλέβω απλά καταγράφω κάτι που έκανα εγώ πριν λίγες μέρες με υλικά που έφερα από το χωριό και απολαύσαμε με εκλεκτούς φίλους. Φωτογραφία ψημένης δεν υπάρχει δεν πρόλαβα.
Εγώ την έφτιαξα με τα υλικά που αναφέρω πιο κάτω, εσείς μπορείτε να τη φτιάξετε με τυρί φέτα ή με ανθότυρο φρέσκια μυζήθρα και την προσθήκη λίγης ξινομυζήθρας. Οι επιλογές δικές σας.
Τα υλικά (ποσότητες ανάλογα με το πόσα στριφτάρια θέλετε)
Ζύμη για φύλλα ή έτοιμα φύλλα για πίτα
Βουστίνα τριμμένη
Φρέσκια μυζήθρα τριμμένη
Αυγά ( για 6 φύλλα 2 αυγά)
Πιπέρι
Μπέικιν πάουντερ (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Διαδικασία.
Αν ανοίξετε δικά σας φύλλα μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες εδώ
Διαφορετικά φέρτε σε θερμοκρασία δωματίου τα αγορασμένα φύλλα.
Τρίψτε τα τυριά και ανακατέψτε τα σε ένα μπολ.
Χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε 1 κουτ. γλυκού μπέικιν αν θέλετε.
Ανοίξτε ένα φύλλο ή απλώστε το έτοιμο σε επιφάνεια εργασίας.
Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά ή (ανάλογα με το φούρνο σας) μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Στη διάρκεια του ψησίματος ψεκάστε 2-3 φορές με νερό.
Μπορείτε να κάνετε την πίτα σε στρογγυλό ταψί αραδιάζοντας τα ρολά κυκλικά αρχίζοντας από έξω προς τα μέσα.
Μαστόρισσες και η γιαγιά και η εγγονή. Η στριφτόπιτα είναι από τις καλύτερες τυρόπιτες. Ειδικά σε όσους αρέσουν οι πίτες με αρκετή ποσότητα φύλλου.Εμείς είμαστε απ’ αυτούς…
Και εμείς σε αυτους ανήκουμε!
Με λίγη ξινομυζήθρα μέσα θα είναι του ονείρου! 🙂
Αγαπημένη πίτα Ξανθή μου!!!!
Την προτιμάμε με ξινομυζήθρα και ανθότυρο, απλά υπέροχη!!!!!!
Καλά που μου τη θύμησες. Θα την κάνω κι εγώ σύντομα.
Καλή μέρα να έχετε! Φιλιά!
Molis agorasa apo ton fourno!!!! Pethaino gia striftopita!!!!!!
Καταπληκτική πρέπει να είναι!
Θα μπω στο blog της εγγονής να δώ βήμα βήμα την διαδικασία μήπως καταφέρω να κάνω τα φύλλα.
Φιλιά πολλά
Εκλεκτή η πίτα σου Ξανθή μου!!!