share

Στριφτόπιτα

από
CE-A3-CF-84-CF-81-CE-B9-CF-86-CF-84-CF-8C-CF-80-CE-B9-CF-84-CE-B1-a

Αυτή η τυρόπιτα στο σπίτι μας ξυπνάει πολλές μνήμες γιατί αφ’ ενός  ήταν η αγαπημένη πίτα, μεταξύ άλλων πολλών, της μάνας φτιάχνοντας  την  δε μάθαινε και τα παιδιά μου να ανοίγουν φύλλο λέγοντας τους ότι με το δικό τους φύλλο έφτιαχναν δικά τους πιτάκια σε ξεχωριστό ταψί. Βέβαια τα πιτάκια ήταν της γιαγιάς αλλά η ευχαρίστηση ήταν των παιδιών!!!
Η εγγονή της την έχει φτιάξει με τυρί καταγράφοντας τις μνήμες της και μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Δεν κλέβω απλά καταγράφω κάτι που έκανα εγώ πριν λίγες μέρες με υλικά που έφερα από το χωριό και απολαύσαμε με εκλεκτούς φίλους. Φωτογραφία ψημένης δεν υπάρχει δεν πρόλαβα.

Εγώ την έφτιαξα με τα υλικά που αναφέρω πιο κάτω, εσείς μπορείτε να τη φτιάξετε με τυρί φέτα ή με ανθότυρο  φρέσκια μυζήθρα και την προσθήκη λίγης ξινομυζήθρας. Οι επιλογές δικές σας.

Τα υλικά (ποσότητες ανάλογα με το πόσα στριφτάρια θέλετε)
Ζύμη για φύλλα ή έτοιμα φύλλα για πίτα
Βουστίνα τριμμένη
Φρέσκια μυζήθρα τριμμένη
Αυγά ( για 6 φύλλα 2 αυγά)
Πιπέρι
Μπέικιν πάουντερ (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Διαδικασία.
Αν ανοίξετε δικά σας φύλλα μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες  εδώ 
Διαφορετικά φέρτε σε θερμοκρασία δωματίου τα αγορασμένα φύλλα.
Τρίψτε τα τυριά και ανακατέψτε τα σε ένα μπολ.
Χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε 1 κουτ. γλυκού μπέικιν αν θέλετε.
Ανοίξτε ένα φύλλο ή απλώστε το έτοιμο σε επιφάνεια εργασίας.

 Σκορπίστε πάνω του μέρος του τυριού.
Με τα χέρια σας  μοιράστε σε όλο το φύλλο μείγμα αυγού.
Με το ρόι περιχύστε ελαφρά με ελαιόλαδο
Τρίψτε πιπέρι
Και τυλίξτε σε ρολό αρχίζοντας από μια άκρη του φύλλου (αν είναι του εμπορίου  αρχίστε από την πιο φαρδιά)
Μεταφέρετε το ρολό σε λαδωμένο ταψί είτε σαν μπαστούνι είτε σε μορφή σαλιγκαριού.

Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά ή (ανάλογα με το φούρνο σας) μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Στη διάρκεια του ψησίματος ψεκάστε 2-3 φορές με νερό.

Μπορείτε να κάνετε την πίτα σε στρογγυλό ταψί αραδιάζοντας τα ρολά κυκλικά αρχίζοντας από έξω προς τα μέσα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 14 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Μαστόρισσες και η γιαγιά και η εγγονή. Η στριφτόπιτα είναι από τις καλύτερες τυρόπιτες. Ειδικά σε όσους αρέσουν οι πίτες με αρκετή ποσότητα φύλλου.Εμείς είμαστε απ’ αυτούς…

    • Εφη
    • 14 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Και εμείς σε αυτους ανήκουμε!
    Με λίγη ξινομυζήθρα μέσα θα είναι του ονείρου! 🙂

    • Silena
    • 16 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Αγαπημένη πίτα Ξανθή μου!!!!
    Την προτιμάμε με ξινομυζήθρα και ανθότυρο, απλά υπέροχη!!!!!!
    Καλά που μου τη θύμησες. Θα την κάνω κι εγώ σύντομα.
    Καλή μέρα να έχετε! Φιλιά!

    • peps
    • 18 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Molis agorasa apo ton fourno!!!! Pethaino gia striftopita!!!!!!

    • Notoula
    • 19 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Καταπληκτική πρέπει να είναι!
    Θα μπω στο blog της εγγονής να δώ βήμα βήμα την διαδικασία μήπως καταφέρω να κάνω τα φύλλα.
    Φιλιά πολλά

    • Martha
    • 20 Αυγούστου 2013
    Απάντηση

    Εκλεκτή η πίτα σου Ξανθή μου!!!

Γράψτε απάντηση στο Martha Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode