Βασιλικός

από
CE-B2-CE-B1-CF-83-CE-B9-CE-BB-CE-B9-CE-BA-CF-8C-CF-82-3a



Βασιλικός είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών
Η καταγωγή του είναι από την Ινδίακαι το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Κατά μια άποψη το βασιλικό τον έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ελλάδα μετά τη εκστρατεία του στην Ινδία.
Στην  Ελλάδα θεωρείτε επίσης ιερό και κανένα δεν έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από τον λαό γιατί κατά την παράδοση φύτρωσε στο μέρος που είχε ταφεί ο Τίμιος Σταυρό, και με το άρωμα του οδήγησε την Αγία Ελένη στην Ανακάλυψή του.  Ο λαός τον ύμνησε με πολλά δημοτικά τραγούδια και παροιμίες.

Βασιλικὸς θὰ γίνω στὸ παραθύρι σου
Κι ἀνύπαντρος θὰ μείνω γιὰ τὸ χατίρι σου
Πές μου βασιλικέ μου γιατί μαράθηκες
Ποιός σοῦ ᾿βαλε τὰ λόγια καὶ μὲ παράτησες

Μερικοί λαοί τον συνδέουν με το μίσος και την ατυχία, ενώ άλλοι τον θεωρούν σημείο αγάπης.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθος των φύλλων (μικρόφυλλες και πλατύφυλλες) ή την διατήρηση του φυτού όλη τη χρονιά.

Ο βασιλικός καλλιεργείται σαν καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα σαν καρύκευμα και αφέψημα. Περιέχουν αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.
Με την ονομασία βασιλικός είναι γνωστά και άλλα είδη που βρίσκονται σε τροπικές περιοχές. Είναι θάμνοι μικρού ύψους και καλλιεργούνται και σαν καλλωπιστικοί.

Συλλογή Αποθήκευση.
Για να απολαύσετε το μάξιμουμ της γεύσης και του αρώματος του βασιλικού θα πρέπει να τον κόψετε φρέσκο λίγα λεπτά πριν τον μαγειρέψετε.( μια γλάστρα βασιλικού σε ένα παραθυράκι είναι το πιο εύκολο πράγμα να γίνει. Υπάρχει και ποικιλία που διατηρείται όλο το χρόνο.)
Αν όμως θελήσετε να τον αποξηράνετε καλό είναι να τον κόψετε  νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αποξηράνετε τα φύλλα σε δροσερό μέρος πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και διατηρήστε τα σε αεροστεγές κουτί ή βάζο. Μπορείτε να διατηρήσετε φρέσκα φύλλα βασιλικού  μέσα σε λάδι για 4-5 μήνες η ζεματισμένα στην κατάψυξη.
Μαγειρική
Ο βασιλικός είναι η ψυχή του «πέστο» της διάσημης Ιταλικής σάλτσας η οποία παρασκευάζεται  με βασιλικό ,κουκουνάρι, σκόρδο λάδι και παρμεζάνα.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της σάλτσας «πέστο» που συνοδεύουν φρέσκα λαχανικά  θαλασσινά και ζυμαρικά. Μπορείτε να δείτε εδώ μια παρασκευή πέστο της οικογένειας.
Μια εκδοχή του πέστο με γαρίδες (προσεχώς και η συνταγή)

Επίσης η παράδοση θέλει με το βασιλικό της εορτής του Σταυρού να φτιάχνουμε το προζύμι για το ψωμί περισσότερα εδώ.

Πηγή πληροφοριών wikipediaΚαλό Μήνα και Καλό Φθινόπωρο!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ο δικός μου είχε μικρά φυλαράκια και πέθαινε… Του χρόνου θα πάρω ελληνικούς σπόρους.

    Φιλιά πολλά και καφεδάκι.

    http://logokrisiaikostuprotueona.blogspot.com.es/

    • Katerina
    • 1 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Καλό μήνα Ξανθή μου! Έχω μία γλάστρα στην αυλή μου φουντωτή, φουντωτή! Φιλιά πολλά!

  2. Απάντηση

    Καλό μήνα Ξανθή!
    Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις!!

  3. Απάντηση

    Καλό μήνα Ξανθή! Λατρεύω τον βασιλικό, στις γλάστρες, στα φαγητά, φρέσκο ή αποξηραμένο! Πολλά φιλιά!

    • Vita
    • 1 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Καλό μήνα Ξανθή! Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Δεν μου λείπει ο βασιλικός κι εμένα. Από τα αγαπημένα μου αρωματικά στις σάλτσες ζυμαρικών. Έχω ένα αμάραντο που είναι θαλερός χειμώνα-καλοκαίρι, ένα σγουρό κι ένα πλατύφυλλο. Θα έχεις δει (έχω σχετικό post) ότι με τον πλατύφυλλο εμείς εδώ κάνουμε ακόμη και ντολμάδες!
    Ευχαριστώ για την παραπομπή.

    • Helen Gr
    • 1 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Καλό μήνα, ήρεμο και μυρωδάτο σαν το βασιλικό!

  4. Απάντηση

    Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο Ξανθή!!! Με υγεία και χαρά!!!

    • mm_skg
    • 1 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Καλο μηνα Ξανθη!
    Τωρα ειναι ο καιρος να ετοιμασουμε το βασιλικο για αποθηκευση! Φετος δεν ειχα την περισυνη παραγωγη, πεστο για τον χειμωνα δεν βλεπω να φτιαχνω…

    • Silena
    • 2 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για το μυρωδάτο βασιλικό!!!!!
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα να έχουμε Ξανθή μου!!!
    Φιλιά!

  5. Απάντηση

    Καλησπέρα και καλό μήνα!
    Πολύ ωραία ανάρτηση για ένα αρωματικό φυτό που πράγματι έχει συνδεθεί με τις παραδόσεις και την ιστορία μας, ίσως όσο κανένα άλλο.
    Ιδιαίτερη εντύπωση μου είχε κάνει ένας μωβ βασιλικός που είχα δει κάποτε σε ξένη εκπομπή.
    Να περιμένουμε μετά και βασιλικό συνταγο-αφιέρωμα? 🙂

  6. Απάντηση

    Μυρωδάτο θέμα διάλεξες Ξανθή μου.
    Νομίζω υπάρχουν 7 είδη βασιλικού και όλα είναι υπέροχα.
    Εγώ τον αποθηκεύω στην κατάψυξη φρέσκο και ωμό χωρίς να πιέσω τα φύλλα, κι έτσι μένει σαν να είναι της ώρας, χωρίς να χάσει χρώμα και άρωμα.

    Καλό μήνα.
    Φιλιά θαλασσένια.

  7. Απάντηση

    Καλό μήνα Ξανθή μου!
    Πάντα χρήσιμες οι πληροφορίες που μας παραθέτεις και άκρως ενδιαφέρουσα η συνταγή με την οποία μας δελεάζεις!
    Αγαπημένο μυρωδικό ο βασιλικός πραγματικά!
    Φιλιά

    • Penelope
    • 3 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Περιμένω Ξανθή μου, την συνταγή για τις γαρίδες με το πέστο, αν και κάπως την φαντάζομαι καθώς βλέπω την φωτογραφία!

    Όσο για τα βασιλικά ειδικά τα χειμωνιάτικα είναι αγαπημένα και σχεδόν πάντα υπαρκτά στο μπαλκόνι μου εδώ και 6-7 χρόνια.

    Καλημέρες πολλές.

  8. Απάντηση

    Καλό μήνα Ξανθή. Το αφιέρωμά σου στον μυρωδάτο βασιλικό, πολύ ενδιαφέρον. Μου θύμισες την αυλή της γιαγιάς μου στο νησί. Γεμάτη γλάστρες με βασιλικούς, μοσχοβολούσε! Αξέχαστη εικόνα!!!
    Να έχεις ένα καλό Φθινόπωρο.

  9. Απάντηση

    Καλό μήνα!Κι εγώ λατρεύω το άρωμα του βασιλικού. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Θέλω να ρωτήσω ποια ποικιλία είναι αυτή που κρατάει όλο τον χρόνο?

  10. Απάντηση

    Θέλω οπωσδήποτε τη συνταγή με τις γαρίδες! Μου κλείνουνε το μάτι!!! 😉
    Να έχεις έναν υπέροχο και δημιουργικό μήνα, Ξανθή μου!

Γράψτε απάντηση στο Katerina Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode