share

Διατήρηση τροφίμων

από
CE-B2-CE-AC-CE-B6-CE-B1

Αφορμή για αυτή την ανάρτηση ήταν  η τακτοποίηση των τροφίμων που αφήνω στο χωριό για την επόμενη επίσκεψη μας.
Διαπίστωσα λοιπόν ότι κάποια από αυτά παρόλο που δεν είχαν αγοραστεί πρόσφατα είχαν κοντινές ημερομηνίες λήξης.
Με αυτή την παρατήρηση έκανα κάποιες σκέψεις.
1.Όταν κάνουμε τις αγορές μας πέρα από την “μάρκα” που επιλέγουμε προσέχουμε απαραίτητα και την ημερομηνία λήξης ακόμη και στα προϊόντα μακράς διάρκειας.
2.Στα τρόφιμα που αδειάζουμε σε βάζα θα πρέπει να βάζουμε απέξω από το βάζο και μια ετικέτα που να γράφουμε την ημερομηνία λήξης τους.

Επίσης θυμήθηκα ότι παλαιότερα είχα γράψει το παρακάτω κείμενο μετά από προβληματισμούς αλλά και από αναζήτηση βιβλιογραφίας για το πως συντηρούμε στην κουζίνα μας τα διάφορα τρόφιμα αγορασμένα από το Σ/Μ ή παρασκευασμένα από εμάς τους ίδιους.
Αν νομίζεται ότι έχετε τους ίδιους προβληματισμούς ρίξτε μια ματιά.

Πολλοί πιστεύουν ότι αρκεί μόνο να αγοράζουν τρόφιμα σε καλή κατάσταση. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Η σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος συντελεί στο να καταναλωθούν τα τρόφιμα, όταν θελήσουμε, στην όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Τα περισσότερα τρόφιμα τα αγοράζουμε πλέον συσκευασμένα και άρα έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι ανάγκες για φύλαξη σε ειδικούς χώρους (γυάλες, βάζα, ξύλινα κουτιά κτλ.)
Η αγορά συσκευασμένων τροφίμων δεν αποκλείει το γεγονός να βρεθούμε προ εκπλήξεως ανοίγοντας την συσκευασία.
Αυτό θα οφείλετε είτε σε κακή αποθήκευση στις αποθήκες των καταστημάτων ή κακή συντήρηση στα δικά μας ντουλάπια.
Μου έχει τύχει να ανοίξω συσκευασία αλεύρου και να είναι γεμάτο μικρά “σκουλήκια”.
Όταν όμως ανοιχτούν οι συσκευασίες τους και δεν χρησιμοποιηθεί όλη η ποσότητα τους τότε κάπου πρέπει να τα διατηρήσετε για να μην επηρεαστούν από τις εξωτερικές συνθήκες και πολλές φορές γίνουν ακόμη και επικίνδυνα για την υγεία.
Εκτός από τα τρόφιμα, όμως που χρειάζονται ειδικούς χώρους συντήρησης όταν βγουν από τη συσκευασία τους και όσα αγοράζονται χύμα και σε μεγάλες ποσότητες, πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες και σκεύη ή χώρους φτιαγμένους από συγκεκριμένα υλικά για να μην επηρεαστεί η σύσταση τους και γίνουν ακατάλληλα για κατανάλωση.
Ας δούμε πως διατηρούνται κάποια βασικά προϊόντα.
Τσάι: Το τσάι είναι προϊόν το οποίο δεν έχει ημερομηνία λήξης. Όμως θα πρέπει να φυλάσσετε με ειδικό τρόπο. Ο « εχθρός» του είναι η υγρασία και το φως. Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης του είναι μέσα σε σκεύη από γυαλί ή ξύλο. Στην περίπτωση του γυαλιού είναι καλύτερο να προτιμάτε σκουρόχρωμα βάζα.
Επίσης για το τσάι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταλλικά κουτιά αρκεί το τσάι να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το μέταλλο. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να τοποθετήσετε ανάμεσα στο κουτί και στο τσάι ένα χαρτί. Αυτό πρέπει να γίνει γιατί με τον καιρό το μέταλλο μπορεί να οξειδωθεί και να μεταφερθεί η οξείδωση και στο τσάι. Πάντως να ξέρετε ότι το τσάι δεν γίνεται επιβλαβές. Το μόνο που θα χάσει είναι η γεύση του και το άρωμα του.
Αλεύρι: Όταν ανοίγουμε τις συσκευασίες καλό είναι να μεταφέρουμε την ποσότητα που δεν
θα χρησιμοποιήσουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά και όταν η θερμοκρασίες
του σπιτιού είναι πολύ ψηλές, όπως το καλοκαίρι, να τα φυλάσσουμε σε ψυγείο.
Πάντα κοσκινίζουμε το αλεύρι πριν τη χρήση ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε –  αποφύγουμε ανεπιθύμητους επισκέπτες.
Καφές : Ο καφές δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάρα πολύ καιρό αναλλοίωτος, όταν δεν είναι συσκευασμένος. Όμως εάν δεν τον διατηρήσετε στο σωστό μέρος και στις σωστές συνθήκες θα χάσει το άρωμα του και φυσικά και τη γεύση του πολύ πιο σύντομα από ότι θα περιμένατε. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να ξέρετε ότι ο καφές φυλάσσεται μέσα σε γυάλινα , πλαστικά ή τενεκεδένια βαζάκια . Στο εμπόριο υπάρχουν τέτοια βάζα, διακοσμημένα ,που θα απαγορεύσουν να αλλοιωθεί η γεύση και το άρωμα του καφέ σας από την υγρασία και άλλες μυρωδιές. Πάντως να ξέρετε ότι καλό είναι να μη φυλάξετε μεγάλες ποσότητες καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί είναι σίγουρο ότι θα χάσει τη φρεσκάδα του.
Ελαιόλαδο: Το λάδι θα πρέπει να το διατηρείτε μέσα σε φιάλες ή σε κιούπια. Ο εχθρός του είναι ο ήλιος. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν κάνει να αφήνετε το λάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε τενεκέδες γιατί υπάρχει κίνδυνος να οξειδωθεί. Επίσης τα δοχεία αποθήκευσης λαδιού δεν πρέπει να έχουν υπολείμματα νερού ούτε καν υγρασίας.
Δεν αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο σε ντουλάπια μαζί με απορρυπαντικά.
Ζυμαρικά: Εφόσον τα ζυμαρικά ανοιχτούν από τη συσκευασία τους, να ξέρετε ότι ο εχθρός τους είναι η υγρασία και η υπερβολική ζέστη.
Μπορείτε να τα φυλάξετε μέσα σε βάζα ειδικά για ζυμαρικά. Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα αυτά τα βάζα είναι συνήθως από γυαλί, πλαστικό ή και κεραμικά βάζα. Καλό είναι να σημειώσετε την ημερομηνία λήξης τους.
Κάποιοι τοποθετούν φύλλα δάφνης ή αποξηραμένες καυτερές πιπεριές μέσα στα βάζα προς αποφυγήν ανάπτυξης διάφορων εντόμων από την υπερβολική ζέστη.
Όσπρια: Εχθρός του η υγρασία αλλά και η υπερβολική ζέστη. Για αυτό το λόγο πρέπει να φυλάσσονται αεροστεγώς και καλύτερα στο ψυγείο.
Φρυγανιές κουλούρια μπισκότα: Βάλτε τα μέσα σε πλαστικά, γυάλινα ή τενεκεδένια δοχεία καλά κλεισμένα. Διαφορετικά θα τραβήξουν υγρασία από το περιβάλλον και θα μαλακώσουν.
Ξηροί καρποί: Πρόβλημα με την υγρασία αντιμετωπίζουν και οι ξηροί καρποί. Τα γυάλινα ή παλαιστικά βάζα, αεροστεγώς κλεισμένα , είναι η καλύτερη λύση. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ξηροί καρποί δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν π. χ. θέλετε να διατηρήσετε τα καρύδια σας περισσότερο χρόνο τοποθετήσετε τα σε γυάλινο βάζο και αποθηκεύσετε τα στο ψυγείο.

Ελιές και τουρσί: Βάλτε τα σε δοχείο πλαστικό ή γυάλινο. Ποτέ σε μεταλλικό δοχείο διότι γρήγορα από την αλμύρα το μέταλλο σκουριάζει και θα αλλοιωθούν όσα περιέχονται μέσα σ’ αυτό.

Μπαχαρικά και αλάτι: Πρέπει να τα διατηρείτε σε αεροστεγή συσκευασία, γιατί τα μπαχαρικά χάνουν τη μυρωδιά τους και μπορεί να επηρεαστούν από άλλες μυρωδιές ισχυρότερες. Το δε αλάτι από την υγρασία πιθανόν να πετρώσει και να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Επίσης και αυτά επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και ίσως αν έχουμε κάποια σε μεγάλη ποσότητα καλό είναι να τα συντηρούμε στο ψυγείο.

Γλυκά και μαρμελάδες: Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες αποθηκεύονται σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν καλά. Το μυστικό όπως έχω γράψει και σε άλλη ανάρτηση είναι να τοποθετήσουμε σε ζεστά βάζα το γλυκό ή τη μαρμελάδα όσο ακόμη είναι ζεστά ,να κλείσουμε καλά το βάζο και να γυρίσουμε ανάποδα.

Με αυτό τον τρόπο τα γλυκά μα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Καλό είναι να αποθηκεύονται σε σκοτεινό και δροσερό σημείο του σπιτιού μας.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Εξαιρετικές πληροφορίες Ξανθή!
    Μπράβο!

  2. Απάντηση

    Ξανθή μου, πολύ χρήσιμο ποστ!
    Τελικά συντηρώ τροφές που δεν προφταίνω να καταναλώσω (αλεύρι, ρύζι, όσπρια κλπ) σε γυάλινα δοχεία στο ψυγείο και εύχομαι να μη πέσει το ρεύμα. Τελικά προσπαθώ να ασκηθώ να μη εφοδιάζομαι πολλά πράγματα, γιατί έτσι που ταξιδεύω όλη την ώρα, δεν είναι εύκολος ο μακροχρόνιος προγραμματισμός…
    Πολλά φιλιά

  3. Απάντηση

    Πολυ καλές οι συμβουλές σου Ξανθή μου! Τηρώ το 90% από αυτά. Το πρόβλημα όμως σ’ένα εξοχικό που δεν πας συχνά είναι το ψυγείο (εκτός εάν το αφήνεις στην πρίζα).
    Φιλιά και καλό ξημέρωμα!

  4. Απάντηση

    Πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
    Δεν ήξερα ότι διατηρούμε τα όσπρια στο ψυγείο, πολύ χρήσιμη πληροφορία!
    Φιλιά!

  5. Απάντηση

    Kαλημέρα Ξανθή μου !
    Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου.
    Το πρόβλημα είναι πόσα πια θα χωρέσει το ψυγείο μας….
    φιλάκια

  6. Απάντηση

    Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Ξανθή, να είσαι καλά 🙂

  7. Απάντηση

    Πολύ χρήσιμη ανάρτηση, Ξανθή! Σίγουρα αρκετοί από εμάς, έχουν αγοράσει και έχουν ξεχάσει σε κάποιο ντουλάπι τρόφιμα, που μετά από αρκετό΄καιρό διαπιστώνουν ότι έχουν λήξει. Η σωστή οργάνωση και φύλαξη, είναι το μυστικό, για την μακρόχρονη συντήρησή τους. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
    Καλή σου ημέρα.

  8. Απάντηση

    kalimera xanthi mou!!!oi plirofories sintirisis trofimon ine poli xrisimes!!tis xriazomaste!!!xtes eftiaxa to glyko tou koutaliou stafili.egine exeretiko!!!gia alli mia fora se euxaristo gia tin yperoxi sintagi sou!!!na iste oloi sas kala!!polla filia kali mou!!!

  9. Απάντηση

    Χρήσιμες συμβουλές. Φιλάκια

    • Helen Gr
    • 17 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Ευχαριστούμε!
    καλό σου βράδυ

    • Silena
    • 18 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή μου, πολύ χρήσιμες και κατατοπιστικές οι πληροφορίες που μας δίνεις!!!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

  10. Απάντηση

    Πάρα πολύ χρήσιμο άρθρο, just in time όπως λέμε! Καλό φθινόπωρο να έχουμε!

  11. Απάντηση

    mia erwtish… h zaxarh kai o kafes (nes cafe) petrwsan sta vaza pou ta apothikefsa paroti agorastikan kai apothikeftikan prosfata mesa se elaxistes meres petrosan ftene ta vaza pou ta apothikesa? fteei h genikh ygrasia pou nomizw oti epikratei sthn atmosfera tou spitiou mou? yparxei tropos na ta kanw ma mhn petrwnoun xwris na petaksw ta vaza mou gt maresoun? h apla na ta petaksw kai na parw ala?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode