Σπαγγέτι με σάλτσα φρέσκων σύκων και κάρυ

από
CE-A3-CF-80-CE-B1-CE-B3-CE-B3-CE-AD-CF-84-CE-B9-CE-BC-CE-B5-CF-83-CE-AC-CE-BB-CF-84-CF-83-CE-B1-CF-83-CF-8D-CE-BA-CE-B1-CE-BA-CE-B1-CE-B9-CE-BA-CE-AC-CF-81-CF-85

Οφείλω πολλές συνταγές τις έχω υποσχεθεί αλλά αρχίζω από τα εύκολα σε ένα διάλειμμα για καφέ.
Ο Α. είναι γείτονας μας και ανταλλάσσουμε ιδέες αλλά και πιάτα από βεράντα σε βεράντα καμιά φορά.
Ένα βράδυ στη δική μας βεράντα λέει “έχεις φτιάξει ποτέ μακαρονάδα με σάλτσα σύκου;;”
Τι ήταν να μου βάλει την ιδέα τον κυνηγούσα μέχρι να μου φέρει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι πληροφορίες ήταν στο περίπου προς το παρόν αλλά δεν μας εμπόδισε ούτε εμένα ούτε τον Α. να δοκιμάσουμε τώρα που υπάρχουν και τα σύκα βέβαια.

Είναι μια πολύ εύκολη συνταγή, όσο βράζουν τα μακαρόνια γίνεται και η σάλτσα και έχουμε μια διαφορετική μακαρονάδα.
Σε εμάς άρεσε και οι τολμηροί, δηλαδή αυτοί που τους αρέσουν τα φρούτα με φαγητά, δοκιμάστε.
Τα υλικά για κάθε μερίδα
2 μεγάλα ή 3 μικρά σύκα
1/2 κουτ. σούπας βούτυρο ή 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος ή 3 κουτ. σούπας γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
1/2 κουτ. γλυκού κάρυ
Πικάντικο τυρί τριμμένο
Πιπέρι φρεσκοκομμένο (προαιρετικό)
Σπαγγέτι της αρεσκείας σας.
Διαδικασία
Σε αλατισμένο νερό  βάζουμε τα ζυμαρικά να βράζουν
Καθαρίζουμε τα σύκα και αν είναι πολύ ώριμα τα λιώνουμε με ένα πιρούνι διαφορετικά τα λιώνουμε στο μούλτι (εγώ τα έλιωσα με το ραβδο-μπλέντερ).
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι  βάζουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε τα λιωμένα σύκα κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Μετά 1-2 λεπτά βρασίματος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα ανακατεύουμε προσθέτουμε και το κάρυ ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά ακόμη.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά μας τους προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σερβίρουμε με τη σάλτσα και μπόλικο πικάντικο τυρί.

Ενημέρωση 6 Σεπτεμβρίου 2022
Σήμερα δοκιμάστηκε μια άλλη εκδοχή της σάλτσας με σύκα και κοπανιστή.
Σε ένα μικρό τηγάνι έλιωσα μια κουταλιά βούτυρο, πρόσθεσα 4 τα σύκα (λιωμένα με πιρούνι) και δυο τρεις κουταλιές νερό από τα ζυμαρικά που έβραζαν. Αφού η σάλτσα είχε δέσει πρόσθεσα  1κοφτή κουταλιά σούπας κοπανιστή και ανακάτεψα να λιώσει.
Δεν έβαλα τίποτα άλλο γιατί ήθελα ξεκάθαρες τις γεύσης των σύκων και της κοπανιστής. Δοκιμάστε το!!
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Aπό τις πιο πρωτότυπες σάλτσες για ζυμαρικά είναι αυτή Ξανθή μου, ευχαρίστως θα την δοκίμαζα!
    Καλό βράδυ!

  2. Απάντηση

    E, τώρα με κόλλησες στον τοίχο Ξανθή.
    Τι να πω? Δεν μπορώ καν να φανταστώ τη γεύση της μακαρονάδας αυτής. Το κάρυ σίγουρα δίνει ένταση και παίρνει την γλυκάδα του σύκου….

    Ενδιαφέρουσα !

    • Εφη
    • 13 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ ιδιαίτερη και επειδή ανήκω στους τολμηρούς αύριο κιόλας θα πάρω συκαλάκια να την φτιάξω! Εννοείται ότι θα εξαφανίσω τα πειστήρια του εγκλήματος και αφού δοκιμάσουν θα τους σκάσω το παραμύθι….πάγια τακτική! Φιλιά Ξανθή μου και καλό ΣΚ! 🙂

  3. Απάντηση

    Πραγματικά πάρα πολύ πρωτότυπη πρόταση!
    Δεν μπορώ με τίποτα να φανταστώ γεύση πάντως!
    Μου αρέσει που τολμάς βρε Ξανθή μπράβο!
    Φιλιά!

    • gio kar
    • 14 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Δεν θα περίμενα ποτε έναν τετοιο συνδυασμο!
    Προσπαθω να φανταστω πως θα ειναι η γευση αλλα ματαιο..Μαλλον θα πρρεπει να φτιαξω αυτη την υπεροχη σαλτσουλα ε??

  4. Απάντηση

    Πρωτότυπος συνδυασμός Ξανθή!!!Εκείνο που δεν μπορώ να φανταστώ είναι το ταίριασμα του σύκου με το κάρυ!!

    • peps
    • 14 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Kala….emeina!!!!!! Saltsa sykou sta makaronia???????
    Prepei na to dokimaso!!!!

  5. Απάντηση

    Θα περιμένω τους τολμηρούς να δοκιμάσουν και να ακούσω τη γνώμη τους.
    Κι εγώ όταν το άκουσα μου φάνηκε περίεργο, μάλιστα είχα υπόψιν μου μια εναλλακτική λύση φαγητού σε περίπτωση που δεν άρεσε αλλά τελικά δε χρειάστηκε, θα την επαναλάβουμε όσο υπάρχουν ακόμη σύκα.

  6. Απάντηση

    Ανυπομονώ να την δοκιμάσω!!!! Να είστε καλά. Φιλάκια

  7. Απάντηση

    Πολύ ιδιαίτερη συνταγή!!! Ως γνήσια μακαρονού ψάχνω συνεχώς καινούριες σάλτσες!Λατρεύω το κάρυ οπότε ανυπομονώ να την δοκιμάσω!!!

    • kiki
    • 15 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Παρόλο που δεν τα θέλω σαν φρούτο, τα κυνηγάω όπου τα δω μαγειρεμένα. Πολύ μου άρεσε η ιδέα!

    • Silena
    • 15 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Ιδιαίτερη μακαρονάδα!!!!!!! Παρόλο που μας αρέσουν πολύ τα σύκα δε μπορώ να πω πως θα βρω (δυστυχώς) υποστηρικτές αν την τολμήσω!!!!!!!!!
    Μας οδηγείς σε άλλες αισθήσεις!!!!!

  8. Απάντηση

    Κάρυ με τα όλα του! Θα είναι ωραίο όχι μόνο με σπαγγέτι, αλλά και σερβιρισμένο με ρύζι!
    Πολλά φιλάκια

    • Penelope
    • 16 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Αυτό το “περίεργο” ήταν που ανέμενα κάτι μέρες τώρα Ξανθή μου!!!

    Και πολύ μου αρέσει η εναλλακτική της σάλτσας με ρύζι, όπως μας το γράφει και φίλη Αγγελική.

    Πάμε για νέες δοκιμές … σύντομα.

  9. Απάντηση

    Εγώ, που είμαι λάτρης του εναλλακτικού και των περιέργων συνδυασμών, δεν μπορώ παρά να επικροτήσω την ιδέα σου! Πολύ ιδιαίτερη μακαρονάδα που θα ήθελα ευχαρίστως να δοκίμαζα αυτή τη στιγμή! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά!

Γράψτε απάντηση στο manousina Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode