share

Τάρτα με πράσα και μπλέ τυρί

από
Τάρτα με πράσα και μπλέ τυρί
Αν με ρωτήσει κάποιος πιο είναι το αγαπημένο μου φαγητό αυθόρμητα απαντώ οι πίτες και οι τάρτες. Όπου δω πίτα και τάρτα τρέχω και δε μιλώ μόνο για τις παραδοσιακές πίτες που στην πατρίδα μας είναι πάρα πολλές επεκτείνομαι σε κάθε τι που είναι σε πίτα αλλά και τάρτα.
Έτσι συνεχίζοντας τα μαγειρικά μου παιχνίδια με ιδέες από περιοδικά προσφάτως αφιχθέντα, το μάτι μου έπεσε σε αυτή την τάρτα. Προσαρμόστηκε σε υλικά που είναι εύκολο να αναζητηθούν αλλά επιπλέον αξιοποιήθηκαν και τα πράσα που έφερα από κήπο του χωριού.

Τάρτα με πράσα και μπλέ τυρί

1 ταρτιέρα 22 εκατ. διαμέτρου

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 180 γρ αλεύρι μαλακό
  • 200 γρ βούτυρο παγωμένο σε κύβους
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 3 πράσα κομμένα σε ροδέλες 1 εκατοστού
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 3 αυγά
  • 170 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ μπλε τυρί
  • λίγα κλαράκια δεντρολίβανου ψιλοκομμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και το βούτυρο και με αργή ταχύτητα παίρνουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε τον κρόκο και το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. (προσοχή δεν ζυμώνουμε δυνατά ούτε πολύ ώρα)
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε στην ελαφρώς λαδωμένη ταρτιέρα μας έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα της. Μεταφέρουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο πάλι για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Σε τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε ελαιόλαδο ίσα να καλυφτεί ο πάτος του και μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 10-15 λεπτά). Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Συναρμολόγιση τάρτας

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τοποθετούμε χαρτί κουζίνας και κάποιο βάρος (ειδικές κεραμικές μπίλιες ή φασόλια) και ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε το βάρος και το χαρτί και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά.
  • Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το τυρί. Απλώνουμε τα πράσα πάνω στην προ ψημένη ζύμη μας και από πάνω σκορπάμε το τυρί.
  • Στη συνέχεια μοιράζουμε παντού το μείγμα αυγών κρέμας γάλακτος. Σκορπάμε από πάνω το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφήνουμε 5- 10 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε

Σημειώσεις

Οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές, προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ η συγκεκριμένη ζύμη όπως και ο συνδυασμός των πράσων με το μπλε τυρί.
Θα την ξαναφτιάξω.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 29 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Το γάλα και η κρέμα γάλακτος δίνουν άλλη γεύση στα πράσα τελικά. Και στη δική μου πρασόπιτα η αρχική συνταγή είχε κρέμα γάλακτος-ξέρεις της δεκαετίας του 80 που τη βάζαμ(ν)ε παντού… Την έχω αντικαταστήσει με πλήρες ή αδιάλυτο εβαπορέ και γι αυτό τα βράζω λίγο μαζί, να πήξει. Η τάρτα σου θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε γιατί μας αρέσει ο συνδυασμός των υλικών σε όλες τις εκδοχές! Φιλιά.

  1. Απάντηση

    Ούτε εγώ μπορώ να αντισταθώ σε πίτες – τάρτες Ξανθή μου, αδυναμίες είναι αυτές!
    Ωραιότατη η τάρτα σου!
    Καλή βδομάδα από αύριο!

    • Marina
    • 29 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Τα ίδια γούστα έχουμε, συν τις σαλάτες!!! Την αποθήκευσα ήδη και ελπίζω να την κάνω σύντομα σε χαρούμενα γεγονότα!!!

  2. Απάντηση

    Πολύ, πολύ ωραία τάρτα!!!
    Είναι με υλικά του απολύτου γούστου μου και σίγουρα θα την έτρωγα όχι μόνο ευχάριστα, αλλά λαίμαργα μπορώ να πω. Το δενδρολίβανο ήταν η έκπληξη!!!

    Πολύ ωραία τάρτα !!!

    • Silena
    • 29 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Συμμερίζομαι την αγάπη σου στις πίτες –τάρτες γιατί όλοι στην οικογένεια τις λατρεύουμε!!!! Υπέροχα τα υλικά, το μόνο που φοβάμαι πως θα αντιδράσουν είναι στο μπλε τυρί!!!
    Άντε να δω τώρα πως θα κοιμηθώ με το στομάχι να γουργουρίζει!!!!!!!!
    Καλή βδομάδα να έχουμε! Φιλάκια!

  3. Απάντηση

    @ Vita κι εγώ γάλα ή γιαούρτι βάζω στη θέση της κρέμας, τώρα υπήρχε μια στο ψυγείο κι έπρεπε να καταναλωθεί άμεσα. Για την τάρτα μου λέω ότι είναι υπεροχή και είναι η πρώτη φορά που μιλάω εγώ συνήθως αφήνω στους άλλους την κριτική, αλλά αυτή τη φορά με την πρώτη μπουκιά αναφώνησα!!

    @ ΕΛΕΝΑ ευχαριστώ καλή σου εβδομάδα.

    @ Μαρίνα αν έφτασαν τα ευχάριστα και χαρούμενα;; θα στη φτιάξω εγώ και και θα στη φέρω!!

  4. Απάντηση

    @ Χρυσαυγή το δενδρολίβανο ήταν δική μου προσθήκη στη θέση του σχινόπρασου που δεν είχα και τελικά ταίριαζε πολύ.

    @ Silena κάνε υπομονή μέχρι αύριο κι αγόρασε τα υλικά!!!χαχαχα
    Αν νομίζεις ότι δεν θα το φάνε έχω πρόταση, βάλε στη μισή μπλε τυρί και στην άλλη μισή φέτα.
    Αν δοκιμάσεις περιμένω απάντηση.

    • Helen Gr
    • 30 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Κι εγώ ψηφίζω πίτες και τάρτες!
    Μου αρέσουν πολύ τα υλικά της δικής σου.
    Κι εγώ επίσης δεν βάζω πλέον κρέμα γάλακτος αλλά γάλα εβαπορέ και γίνονται νοστιμότατες και εμφανίσιμες.
    Καλή σου μέρα!

  5. Απάντηση

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ξανθή!!! Θεϊκή η τάρτα σου και ξέρεις πώς τις λατρεύω όπως και τα υλικά της συγκεκριμένης!!! Νοστιμότατη!

  6. Απάντηση

    Μοιραζόμαστε την ίδια λατρεία για τα πιτοειδή και δηλώνω λάτρης του μπλε τυριού. Όπως καταλαβαίνεις, θα τσάκιζα την τάρτα σου χωρίς δεύτερη σκέψη! Φαίνεται υπέροχη!!! Μπράβο!
    Φιλιά!

  7. Απάντηση

    Και εμένα οι τάρτες μου αρέσουν πολύ! Η δική σου έχει όλα τα αγαπημένα μου υλικά!
    Καλή εβδομάδα 🙂

    • Notoula
    • 30 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Εγώ προτιμώ τις τάρτες από τις πίτες και η σημερινή σου ανάρτηση περιέχει αγαπημένα υλικά.
    Καταγράφεται!

    • peps
    • 30 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Πάαααααααααρα πολύ καλή!!!
    Μπλέ τυρί και πράσο….δε θλελω τίποτα άλλο!!!
    Πολύ σπέσιαλ!!!

    • Martha
    • 30 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Δεν έχω λόγια, μόνο ήχους ευχαρίστησης μπορώ να βγάλω και μόνο που τη φαντάζομαι την τάρτα σου Ξανθή μου!

  8. Απάντηση

    Πράσο και μπλε τυρί! Εδώ είμαστε λοιπόν!
    Εκπληκτική τάρτα, πάρα πολύ γευστική, από αυτές που εγώ προσωπικά θα δυσκολευόμουν να μοιραστώ 🙂
    Φιλιά πολλά!

  9. Απάντηση

    Πρεέι να εχει ιδιαιτερη γευση!!!!
    Λατρευω τα πράσα τα θεωρω τις καραμέλες της φύσης !!

  10. Απάντηση

    Blue cheese is a favorite for me. I would love this tart very much. It is a delicious and satisfying meal. Blessings dear friend. Catherine xo

  11. Απάντηση

    @ Ελένη τελικά βλέπω ότι όλοι μας αγαπούμε πολύ τις πίτες και τις τάρτες, καλή εβδομάδα.

    @ Κική ευχαριστώ πάρα πολύ καλή εβδομάδα.

    @ sundayspoon επειδή βλέπω μεγάλες προτιμήσεις λέω να τη φτιάξω και να σας καλέσω!!

    @ Μαρία κι εσύ;; άντε μαζεύω παρουσίες!!Καλή εβδομάδα

  12. Απάντηση

    @ Notoula περιμένω εντυπώσεις.

    @ Πέπη έλα κι εσύ!!

    @Μάρθα για σένα που είσαι μακρυά δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω!!Φιλιά

    @ Ερμιόνη για σένα ολόκληρο ταψί!!

    @ Μαργαρίτα κι εγώ από εδώ και μπρος που είναι η εποχή τους θα τα μαγειρεύω συχνά.

    • kiki
    • 30 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Λατρεύω τα πράσα, το μπλε τυρι ΚΑΙ το δεντρολίβανο. Καταγράφεται!

  13. Απάντηση

    Ξανθή μου είναι καταπληκτική, μου άρεσε που πρόσθεσες δεντρολίβανο, το λατρεύω!Πάρα πολύ ωραία τάρτα!
    Φιλιά!!!

    • mookies
    • 30 Σεπτεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Και εγώ λατρεύω τις πίτες και γενικότερα τα ζυμάρια. Τα πράσα δίνουν εξαιρετική γεύση και μάλλον θα γίνει μια από τις αγαπημένες μου.

  14. Απάντηση

    Πολύ ωραία τάρτα! Θα ήθελα να την φάω όλη τώρα!!!!

  15. Απάντηση

    °º✿♫♫° ·.
    Passei para uma visita.
    Parece tão deliciosa!!!

    Beijinhos do Brasil. °º✿♫
    ¸.•°♡♡° ·.

  16. Απάντηση

    Ξανθή μου και γω αγαπώ πολύ τις πίτες και τις τάρτες. Η συγκεκριμένη που έφτιαξες είναι τέλεια για το γιο μου και τον άντρα μου που λατρεύουν κυριολεκτικά το μπλε τυρί. Εγώ η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος. Η φέτα μου φαίνεται σαν τέλειο υποκατάστατο! Πολλά φιλιά!

    • Lenia
    • 2 Οκτωβρίου 2013
    Απάντηση

    κι εγώ λατρεύω τις τάρτες και τις πίτες κι αυτή εδώ είμαι σίγουρη ότι θα είναι πεντανόστιμη!
    Φιλάκια!

  17. Απάντηση

    Δυο μέρες προσπαθώ να το ανοίξω τούτο το ποστ!! ΄
    Ολο “πόρτα” τρώω. Φαίνεται το έχουν οι μέρες και τα πήρα σκοινί-κορδόνι!!!

    Την διάβασα και πολύ την λιμπίστηκα! Θα φάω κομματάκι σπανακόπιτα για παρηγοριά και θα επανέλθω…

    Φιλιά πολλά και καλό βράδυ.

  18. Απάντηση

    Και τα δύο κύρια υλικά της συνταγής, είναι από τα αγαπημένα μου. Ο συνδυασμός είναι πολύ ωραίος, ότι πρέπει για μια νόστιμη και εμφανίσιμη τάρτα! Καλή ιδέα για τραπέζι ή μπουφέ.
    Καλή σου ημέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode