share

Γλυκόξινη μαρμελάδα κρεμμυδιών

από
CE-9C-CE-B1-CF-81-CE-BC-CE-B5-CE-BB-CE-AC-CE-B4-CE-B1-CE-BA-CF-81-CE-B5-CE-BC-CE-BC-CF-85-CE-B4-CE-B9-CF-8E-CE-BD-282-29

Ήθελα να φτιάξω μια μαρμελάδα κρεμμυδιών εδώ και καιρό,έτσι μόλις είδα αυτή σε εκείνα τα περιοδικά που ξεφυλλίζω ατέλειωτα  την επομένη την έφτιαξα.
Τη δοκιμάσαμε με φίλους πριν λίγες μέρες συνοδεύοντας ένα μαριναρισμένο και ψητό ψαρονέφρι και άρεσε πολύ.

Είναι πολύ απλή σε διαδικασία μόνο που χρειάζεται  αρκετό χρόνο για το βράσιμο.

Τα υλικά για 4 μικρά βαζάκια
2 κιλά κρεμμύδια
1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
2 κλαράκια θυμάρι
1 κουτ. σούπας αλάτι
250γρ ζάχαρη
250ml ξύδι
100ml  κόκκινο κρασί.
Κόκκους από διάφορα πιπέρια
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια τα κόβουμε στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθούν καλά προσθέτουμε τα κρεμμύδια τα φύλλα δάφνης το θυμάρι και το αλάτι.

Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μαγειρευτούν ανακατεύοντας περιοδικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μην έχουν υγρά και να αρχίζουν να χρυσίζουν, περίπου 45 λεπτά.
Βγάζουμε το θυμάρι και τη δάφνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Συνεχίζουμε ανακατεύοντας περιοδικά για άλλα 45 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύδι το κρασί και τα πιπέρια.
Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για άλλα 20-25 λεπτά μέχρι να έχουμε  ένα πηχτό μείγμα.
Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα αφήνοντας να κρυώσει.
Διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι για περίπου 6 μήνες.
Με το άνοιγμα της διατηρείται στο ψυγείο.
Ταιριάζει πολύ με ψητά κρέατα και σκληρά πικάντικα τυριά.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Εγώ πάντως την ζήλεψα και θα την φτιάξω και αν μου αρέσει (ξέρεις εσύ), θα γελάμε παρέα μετά… σύμφωνοι!!!!!
    Φιλάκια, καλημέρα!!!!!

    • Anonymous
    • 14 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Μπράβο και για τις μαγειρικές και για τις νομικές και για τις φιλολογικές γνώσεις σας! απόλα είστε! σαν τη πίτσα! ελεος!

  2. Απάντηση

    Λίνα να το δω και αν μην το πιστεύω

  3. Απάντηση

    Φίλε -φίλη που δεν μας λες το όνομα σου μπορείς αν δεν σε ενδιαφέρει το περιεχόμενο της σελίδας μας να μην την επισκεφτείς ξανά.

  4. Απάντηση

    Ιδανική για να συνοδεύει κρεατικά η μαρμελάδα σου Ξανθή μου!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

  5. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή μου!! Ιδανική η μαρμελάδα για πουλερικά και κρέατα αλλά εγώ θα την έτρωγα και με βραστές ή ψητές πατατούλες!!!
    Θέλω να σου πω ότι εγώ από το δικό μου blogroll δεν μπορώ να μπω στην ανάρτησή σου!!

  6. Απάντηση

    αμαααννν! τι ναι τουτοοο!τρελενομαι για γλυκοξινα κρεμμυδια!δεν ηξερα οτι μπορει να γινει μαρμελαδα!!
    τελειιαααααααα!θα την δοκιμασωωωω!!!καλο σκ να εχεις Ξανθη!

  7. Απάντηση

    Λατρεύω τις μαρμελάδα που συνοδεύουν κρεατικά, φτιάχνω και εγώ!!! θα τη δοκιμάσω…καλημέρα, Ξανθή!!!

    • Notoula
    • 15 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω την μαρμελάδα σου !
    Καλό Σαβ/κο.

  8. Απάντηση

    Σιγά Ξανθούλα να μη σου ξέφευγε αυτή η μαρμελάδα !!! χιχιχι!! γεια στα χεράκια σου !!!

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

  9. Απάντηση

    Πω πω, τέλεια η μαρμελάδα σου! Μιαμ μιαμ! Γεια στα χέρια σου, Ξανθή μου!!!
    Φιλιά πολλά!

  10. Απάντηση

    Τελεια σαλτσα, δεν νομιζω να την εχω δοκιμάσει ποτε.

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Marlena
    • 15 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    great blog! would you like to follow each other? just let me know. XX

  11. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ όντως, καλό απόγευμα

    @ Κική θα δοκιμάσω την πρόταση σου!

    @ misirloumisirlou περιμένω εντυπώσεις.

    @ Olives Olive χαίρομαι που σου αρέσει!!

  12. Απάντηση

    @ Μαρία έπεται και συνέχεια, φιλιά και καλό Σ/Κ

    @ sundayspoon Ευχαριστώ πολύ!!!

    @ Beauty Follower Μήπως ήρθε η ώρα της δοκιμής;;

  13. Απάντηση

    Marlena Thank you for visiting.
    It is good idea to follow each other
    I have visited Krakow when was the wedding of my son and I loved

  14. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή!
    Ως ιδέα μου ακούγεται εξαιρετική, θα είναι πολύ καλό συνοδευτικό πολλών πιάτων.
    Έχω μια ερώτηση, αν και πολύ φοβάμαι ότι μαντεύω την απάντηση σου: το ξύδι, μπορούμε κάπως να το αντικαταστήσουμε; Είναι από τα υλικά που δεν μπορώ με τίποτα και βλέπω ότι χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε τέτοιου είδους μαρμελάδες.
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά

  15. Απάντηση

    Ερμιόνη Καλημέρα, σε αυτή τη μαρμελάδα θα έβαζα μόνο κρασί, δηλαδή τα 100ml του κρασιού θα τα έκανα 200 και θα παρέλειπα το ξύδι, όμως δεν θα έχεις το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.
    Σε άλλα τύπου chutney δύσκολο να το παραλείψεις εντελώς θα το ψάξω όμως και θα σου απαντήσω.

    • dhmhtra
    • 17 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή…μετά από πολύ καιρό.
    Μαρμελάδα με κρεμμύδια…μόνο εσύ θα μπορούσες να την κάνεις!
    Πέρασα πολύ δύσκολα αυτόν τον καιρό.

  16. Απάντηση

    Μ’αρέσουν πολύ τα γλυκά κρεμμύδια οπότε είμαι σίγουρη ότι είναι τέλεια. Αν έχεις και τέτοια το Δεκέμβρη θα πάρω σίγουρα! Πολλά φιλιά και σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια στο μπλογκ μου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode