share

Φασόλια γίγαντες με ψάρι φέτα στο φούρνο

από
CE-93-CE-AF-CE-B3-CE-B1-CE-BD-CF-84-CE-B5-CF-82-CE-BC-CE-B5-CF-86-CE-AD-CF-84-CE-B1-CF-88-CE-B1-CF-81-CE-B9-CE-BF-CF-8D-283-29

Σε εκείνα τα ατέλειωτα ξεφυλλίσματα περιοδικών και βιβλίων μαγειρικής άρχισα να κρατώ σημειώσεις (υποτίθεται) για τις ιδέες που κάποια στιγμή θα ήθελα να υλοποιήσω.
Είχα την ψευδαίσθηση ότι μετά από μέρες – μήνες  θα θυμάμαι και που τα είδα χαχαχα
Βρίσκω λοιπόν ένα χαρτάκι που έλεγε “Γίγαντες με πέρκα ” και δίπλα του όσπρια.
Προφανώς θα το είχα δει σε κάποιο περιοδικό που είχε θέμα τα όσπρια. Οι αναζητήσεις πάλι από την αρχή μάταιες, αλλά εγώ ήθελα οπωσδήποτε αυτό να γίνει προκειμένου να έχουμε ένα γεύμα κατάλληλο για τον αθλητή!!
Αυτοσχεδίασα κι έγινε.
Τα υλικά για δύο
1 δοσομετρική κούπα φασόλια γίγαντες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές λωρίδες
Λίγα κλωνάρια μάραθου ψιλοκομμένα
1 κιλό ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1/2 κιλό φέτα ψαριού (εγώ έβαλα σφυρίδα)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σουμάκ
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε βάλει  τα φασόλια σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν.
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και λίγο πιο πάνω και τα βράζουμε μέχρι να κρατούν λίγο γιατί θα μπουν και στο φούρνο.
Σε ένα πυρέξ μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα τα φασόλια και προσθέτουμε τα μισά κρεμμύδια τον μάραθο αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε και απλώνουμε τα φασόλια αφήνοντας χώρο στο κέντρο για το ψάρι.
Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι  και το τοποθετούμε στο πυρέξ. Του προσθέτουμε από πάνω το σουμάκ  και τα υπόλοιπα κρεμμύδια.

Μοιράζουμε τις ντομάτες παντού και τέλος περιχύνουμε με το λάδι και μισό φλιτζάνι από το ζουμί που βράσαμε τα φασόλια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κι αέρα για 20 λεπτά χαμηλώνουμε στους 160 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια πράσινη σαλάτα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια φέτα ψαριού θέλετε, αν βάλετε πέρκα ίσως θέλει λιγότερο ψήσιμο ανάλογα βέβαια και με το πάχος του ψαριού.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Λοιπόν Ξανθή έφτιαξες λουκούλειο γεύμα!! Το ψάρι το λατρεύω σε κάθε του εκδοχή. Ότι ψάρι!!
    Εδώ όμως με τα τροφαντά όσπρια το έκανες θεικό!
    Ο μάραθος και το σουμάκ ήταν το τάτς που το έστειλε στα ουράνια. Μου αρέσει επίσης που δεν είναι κόκκινη η σάλτσα του. Δεν είναι ντοματένιο δηλαδή, αλλά η ντομάτα έχει σταθεί ως ξεχωριστό υλικό και το φαγητό έχει μείνει όμορφα μόνο με το λάδι του!!

    Τέλειο κλείσιμο εβδομάδας!

  2. Δεν είχα δει ποτέ αυτό το σμίξιμο!
    Φαίνεται γευστικό να είναι!
    Μια δοκιμή θα με πείσει!

  3. Απάντηση

    Α καλά και εγώ συνέχεια το παθαίνω με τόσα περιοδικά, χαχα!
    Πάντως το φαγητό σου έγινε πολύ λαχταριστό ακόμα και για μένα που δεν είμαι του ψαριού!

    • amelie
    • 2 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Αναπάντεχος αλλά πολυ ενδιαφέρων ο συνδυασμός, ειδικά για μένα που αγαπώ πολύ τους γίγαντες!

    • peps
    • 2 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο πιάτο μυρωδάτο και υγιεινό!!
    Μάραθος και σουμάκ…φαντάζομαι γεύση που θα ‘χει!!!

  4. Απάντηση

    Πω πω, πολύ πρωτότυπη συνταγή που είμαι σίγουρη ότι θα είναι και γευστικότατη!
    Δεν έχω ξαναδεί τα όσπρια να συνδυάζονται με ψαράκι. Ωραία υλικά έβαλες, θα το ευχαριστηθήκατε αυτό το φαγάκι!
    Φιλιά

  5. Απάντηση

    Ωραίο πιάτο Ξανθή μου!
    Προχθές έκανα κι’ εγώ γίγαντες στον φούρνο, αλλά τους έβαλα χωριάτικο λουκάνικο (για να ξεγελάσω τους άνδρες) και μπόλικα μυρωδικά.

    Την επόμενη φορά με ψάρι, αν και μπορεί να τους “προβληματίσω” :-)))

    Φιλιά πολλά και καλό βράδυ.

  6. Απάντηση

    Ξανθή είναι υπέροχο!!!!
    Απ’τους πιο αγαπημένους μου συνδιασμούς το ψάρι με όσπρια!
    Έχω φτιάξει κι εγώ κάτι παρόμοιες συνταγές.
    Δοκίμασε το και με ρεβίθια , είναι εξαιρετικό πιάτο!
    Μπράβο σου και πάντα τέτοια!!!

    • Silena
    • 2 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Καταπληκτικό πιάτο Ξανθή μου!!! Ομολογώ πως το ψάρι με τα φασόλια δεν το είχα συνδυάσει!!!! Φαίνεται πεντανόστιμο και θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

  7. Απάντηση

    Καλησπέρα, Ξανθή!
    Αυτό το πάντρεμα δεν το έχω ξανακούσει ούτε δει! Κρίνοντας όμως από τα υλικά και τα αρώματα θα πρέπει να σου έγινε νοστιμότατο!
    Μπράβο σου για την πρωτοτυπία1
    Καλό βράδυ!

    • mookies
    • 4 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπη συνταγή! Ομολογώ ότι τέτοιο συνδυασμό δεν έχω ξαναδεί. Υπέροχη προσθήκη το σουμάκ.

  8. Απάντηση

    Ομολογώ πως το ψάρι με τα φασόλια ούτε το είχα σκεφτεί! Όμως φαίνεται πολύ καλό, κατάλληλο για τον αθλητή όπως λες!:)
    Με τα περιοδικά το ίδιο πρόβλημα έχω… Γιαυτό ώρες ώρες λέω να τα πετάξω όλα, μα ούτε αυτό μπορώ!
    Φιλάκια πολλά!

  9. Απάντηση

    Η αλήθεια είναι ότι αυτό τον συνδυασμό δεν τον έχω δοκιμάσει ποτέ!!! Για να τον προτείνεις όμως Ξανθή πρέπει να είναι ωραίος!

  10. Απάντηση

    Ωραίο πάντρεμα Ξανθή μου και η ντοματούλα ότι πρέπει! Πολλά φιλιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode