Ανήμερα των Φώτων η μάνα έφτιαχνε τηγανίτες έτσι λέγαμε τους λουκουμάδες και θυμάμαι να με στέλνει στη γειτονιά στους συγγενείς να μοιράσω σύμφωνα με το έθιμο.
Όταν δεν υπήρχε μέλι τους πασπάλιζε με ζάχαρη.
Το έθιμο το θυμάμαι αμυδρά γιατί από πολύ νεαρή ηλικία είχα πάρει το δρόμο της ξενιτιάς.
Σήμερα μια φίλη μου το θύμισε μια άλλη δε φίλη είχε γράψει τη συνταγή της στην εφημερίδα, δεν ήθελα και πολύ τους έφτιαξα.
Ευχαριστώ πολύ Κική για τη συνταγή σου!!
Η διαδικασία είναι απλή τολμήστε το.
Τα υλικά
250 αλεύρι μαλακό
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
6γρ ξερή μαγιά
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
270ml χλιαρό νερό
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με μίξερ χειρός ή αυγογδάρτη ρίχνοντας σιγά σιγά το νερό μέχρι να πάρουμε ένα χυλό, περίπου 2-3 λεπτά.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη το μπολ και από πάνω με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 έως 1 1/2 ώρες να φουσκώσει και να μοιάζει με αφρό.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι ( δεν πρέπει να καπνίσει) και με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού ρίχνουμε τη ζύμη 6-9 λουκουμάδες τη φορά.
Προς διευκόλυνση μας βουτάμε το κουταλάκι σε κρύο νερό ώστε να μην κολλάει η ζύμη.
Γυρίζουμε τους λουκουμάδες να χρυσίσουν κι από την άλλη πλευρά και με τρυπητή κουτάλα τους βγάζουμε πάνω σε χαρτοπετσέτα ή σε μεταλλικό σουρωτήρι να στραγγίσουν τα πολλά λάδια.
Σερβίρουμε με καλό μέλι και κανέλα.
Παρατηρήσεις
Συμβουλές ειδικού:Το νερό θα πρέπει να είναι γύρω στους 60 βαθμούς (εγώ το μέτρησα με θερμόμετρο).
Αν τους σερβίρουμε αμέσως τους ραντίζουμε με κρύο μέλι, αν τους αφήσουμε και κρυώσουν ζεσταίνουμε το μέλι.
Υπάρχει εργαλείο όπως με πληροφόρησε γειτόνισσα που μοιράζει ομοιόμορφα τη ζύμη.
Εγώ έβαλα νωπή μαγιά 7γρ περίπου.
Μετά από χρόνια είπα να φτιάξω τους λουκουμάδες με προζύμι, έτσι αντικατέστησα τη μαγιά με 30% επί του αλεύρου με υγρό προζύμι μειώνοντας λίγο το προστιθέμενο νερό. Δοκιμάστε το άλλη γεύση άλλη υφή.
Καλή και Φωτισμένη Χρονιά
Μοσχομυριστοί και τραγανοί λουκουμάδες που τους τρως σιροπιασμένους ή με σοκολάτα!Μακάρι να τους είχα αύριο για πρωινό!Φιλιά^^
Λατρευω λουκουμαδες!!! Καλα εκανες και τους εφτιαξες. Μακαρι ομως να μεναμε και κοντα να αναβιωναμε το εθιμο μοιραζοντας μας μεριδουλες στο σπιτι. Τους θεωρω το τελειο χειμωνιατικο γλυκο!!! Σου εγιναν πολυ καλοι. Φαινονται. Καλο σου βραδυ και χρονια πολλα Ξανθη!
Αμάν..με λίγωσες..λατρεύω τους λουκουμάδες!
Μέχρι εδώ ήρθε η μυρωδιά Ξανθή! Καλημέρα!
Πολύ μου αρέσουν! Μια φορά προσπάθησα να φτιάξω και μου γίνανε σαν τηγανίτες οπότε δεν το δοκίμασα ξανά!
Καλή χρονιά με υγεία πάνω από όλα!
Υπέροχοι!!!
Καλή χρονιά,Ξανθή μου!Με υγεία,αγάπη κ έμπνευση!
Πολλά φιλάκια από Ζάκυνθο!
Φαίνονται υπέροχοι!Μ’ αρέσουν πολύ με μέλι!Καλή χρονιά!
Και αν θέλεις να ξεφύγεις λίγο από το κλασσικό, δοκίμασε να τους περιχύσεις με ζεστή μερέντα και να τους πασπαλίσεις με τριμμένα μπισκότα όπως έκανα εγώ προχτές… άλλη γεύση…
Καλή και γλυκιά χρονιά Ξανθή μου, με υγεία, ευτυχία και πολλές πολλές δημιουργίες!!!
φιλιά πολλά
Αγαπημένο μαμαδίστικο γλυκάκι! Δεν ξέρω κανέναν που να μην του αρέσουν! Και μ’αρέσουν έτσι όπως τους έφτιαξες ακριβώς, κλασικοί με μέλι! Καλή Χρονιά και Φωτισμένη Ξανθή!
Αχ, έτσι χρυσαφένιοι και αφράτοι που είναι, ποιος μπορεί να τους αντισταθεί;;; Υπέροχοι και ιδανικοί για να ξεκινήσει γλυκά το νέο έτος!
Φιλάκια πολλά και τις καλύτερες ευχές μου για μια υπέροχη χρονιά! Γεμάτη υγεία, αγάπη και ευτυχία!!!
Αγαπημένο γλυκάκι, τραγανό και μελωμένο! Έμειναν για να ζητήσω μερικούς;
Καλή χρονιά, Ξανθή μου, υγεία και πολλή αγάπη!
Και ποιός δεν αγαπά τους λουκουμάδες… αφράτοι και ζεστοι!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Καλή χρονιά και ευτυχισμένη γλυκιά μου Ξανθή! Οι λουκουμάδες και τα πιτάκια είναι τα αγαπημένα μας και τα μόνα πράγματα που τηγανίζουμε ακόμα!
Σε φιλώ γλυκά, φιλάκια πολλά!
Φωτιές ανάβεις Ξανθή!!! Και είπαμε να κάνουμε και καμιά δίαιτα…. 🙂
Με το που μπουν τα πρώτα κρύα αρχίζουμε την κατανάλωσή τους!!!!!! Τους λατρεύουμε οικογενειακώς!!! Σου πέτυχαν Ξανθή μου, φαίνονται φουσκωτοί και τραγανοί!!!!
Καλοφάγωτοι!!!
Μην σου πω ότι τους είχα στο μυαλό μου αυτές τις μέρες, αλλά τελικά δεν πρόλαβα να φτιάξω, που θα μου πάνε όμως;θα τα καταφέρω!
Καλή χρονιά!!
Φιλενάδα, πιάσε μια καλή μερίδα κι’ έρχομαι!!!
Α, διαθέτω και μέλι…μην νομίσεις ότι θα έρθω με άδεια χέρια :-))
Καλημέρα.
Ξανθή μου θέλω να σου ευχηθώ καλή χρονιά ! Υγεία και πολύ όρεξη για όμορφες μαγειρικές στιγμές!
Φιλιά πολλά
Όπως βλέπω όλοι αγαπάτε τους λουκουμάδες, η συνταγή είναι πολύ εύκολη χαίρομαι που θέλετε να τους δοκιμάσετε και περιμένω την εμπειρία σας.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας.