Στην Ισπανία “Tapas” λένε μια μεγάλη οικογένεια από ορεκτικά ή σνακ αυτό που εμείς δηλαδή ονομάζουμε μεζεδάκια. Μπορεί να είναι κρύα ή ελαφρώς ζεστά.
Συνδυάζοντας διάφορα τέτοια μεζεδάκια μπορούμε να φτιάξουμε ένα πλήρες γεύμα ή να εμπλουτίσουμε ένα εορταστικό μπουφέ.
Στο Λονδίνο ένα βραδινό μας αποτελείτο από διάφορα Tapas που με μεγάλη επιμέλεια έφτιαξαν τα παιδιά μου.
Ζήλεψα κάποια από αυτά και τα έφτιαξα κι εγώ στο εορταστικό μας τραπέζι στη γιορτή του συζύγου και σας τα παρουσιάζω.
Ντοματάκια γεμιστά με πανσέτα
Υλικά
Ντοματάκια
Καπνιστή πανσέτα
Φύλλα μαρουλιού
Μαγιονέζα
Διαδικασία
Πλένουμε τα ντοματάκια τα σκουπίζουμε και με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού αφαιρούμε ένα μικρό κομματάκι από τη μεριά που είχε το κοτσανάκι.
Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού ή ειδικού εργαλείου αδειάσματος αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό τους.
Τα αραδιάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ανάποδα να φύγουν τα πολλά υγρά.
Σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος ψήνουμε την πανσέτα στο γκριλ γυρίζοντας μια φορά για 10-15 λεπτά ανάλογα με το πάχος.
Μόλις κρυώσει λίγο την κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Κόβουμε μικρά κομματάκια από φύλλα μαρουλιού και γεμίζουμε τα ντοματάκια με κομματάκια πανσέτας και ένα φύλλο μαρουλιού.
Από πάνω βάζουμε λίγη μαγιονέζα.
Μπορούμε να βάλουμε καπνιστό μπέικον και αντί για μαγιονέζα κομματάκια γραβιέρας.
Τα μπλινίς είναι μικρές τηγανίτες τις οποίες μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ή να τις αγοράσουμε από μεγάλα Σ/Μ σε συσκευασία. Εγώ επειδή δεν προλάβαινα να τις φτιάξω αγόρασα μελλοντικά όμως θα ασχοληθώ με το θέμα. Εναλλακτικά αντί για μπλινίς μπορούμε να βάλουμε λεπτές φέτες ψωμιού σικάλεως (υπάρχουν σε συσκευασίες σε κάποια Σ/Μ).
Τα υλικά
Μείγμα πρώτο
Καπνιστό σολομό
Τυρί κρέμα
Χυμό λεμονιού και το ξύσμα
Άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
Σάλτσα ταρτάρ
Πιπέρι
Μείγμα δεύτερο
Παντζάρια βρασμένα και ψιλοκομμένα
Σάλτσα ταρτάρ
Τυρί κρέμα
Αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Ψιλοκόβουμε το σολομό και αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε τα υλικά του δεύτερου μείγματος
Ψήνουμε σε ένα ταψάκι για 5 λεπτά στο γκρίλ τα μπλινίς και τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα.
Με ένα κουταλάκι βάζουμε λίγο από το ένα μείγμα και λίγο από το άλλο.
Διακοσμούμε με κομματάκια άνηθου.
Οι ποσότητες που έβαλα ήταν με το μάτι ανάλογα με το πόσα κομμάτι θέλουμε υπολογίζουμε περίπου.
Αντί για σάλτσα ταρτάρ μπορείτε να βάλετε creme fraiche
Λατρεύω τα μεζεδάκια όπως κι αν λέγονται! Πολύ καλή επιλογή αυτά!
Φοβερά!Θα ήθελα να δοκιμάσω πάντως τώρα!
Αυτά είναι τα καλύτερα γεύματα σε γιορτινό ή καθημερινό τραπέζι, η ποικιλία μεζέδων !!!
Ωραία και τα δύο!
Μου αρέσουν τα μεζεδάκια ή ορεκτικά ή όπως τα λένε. Τα ντοματίνια μου έκλεψαν την καρδιά!
Πολύ ωραία τα μεζεδάκια σου Ξανθή!
Και οι δύο εκδοχές φαίνονται νοστιμότατες, το μόνο πρόβλημα είναι ότι αντί για ένα μεζεδάκι θα μπορούσα να φάω ολόκληρη την πιατέλα!!!
Υπέροχα μεζεδάκια Ξανθή!!!! Λατρεμένα!!
Καλή σου μέρα!
Τα μεζεδάκια τα προτιμώ και από το κυρίως φαγητό, είναι αυτά που φέρνουν πιο κοντά μια παρέα!!
Πολύ νόστιμα δείχνουν τα δικά σου Ξανθή μου!
Να τον χαίρεσαι και από εδώ Ξανθή μου! Πολύ μου αρέσουν τα μεζεδάκια που έφτιαξες!
Τα λατρεύω αυτά τα μεζεδάκια, τέλεια Ξανθή μου!!!
Φιλιά!
Πολύ μου αρέσουν τέτοια μεζεδάκια!!!!! Γίνονται γρήγορα, χωρίς να ακολουθείς πιστά ποσότητες και υλικά και συνοδεύουν ευχάριστα το κρασάκι ή την μπυρίτσα!!!!!
Καλό βράδυ!!!
Να χαίρεσαι κ τον σύζυγο κ τα προκομμένα παιδάκια σου που φτιάχνουν τέτοιες νοστιμιές!
Φιλάκια!
Να τον χαίρεσαι τον σύζυγό σου!Μ’ αρέσουν πολύ και εμφανισιακά.Είναι ό,τι πρέπει για καλεσμένους σε μπουφέ!
Πολυ΄ωραία αυτά τα μεζεδάκια και δεν ειναι και συνηθισμένα.
Θα τα δοκιμάσω κάποια στιγμη
Φιλιά
Γενικα μου αρέσουν πολύ τα μεζεδάκια
απ οποια χώρα και αν προέρχονται 🙂
Ξανθή μου τα παιδάκια σου σε περιποιήθηκαν με εξαιρετικές λιχουδιές, μπράβο τους και ευχαριστούμε πολύ που τα μοιράστηκες μαζί μας!
Φαίνονται καταπληκτικά!!!