share

Tapas

από
Tapas-5-

Στην Ισπανία  “Tapas” λένε μια μεγάλη οικογένεια από ορεκτικά ή  σνακ αυτό που εμείς δηλαδή ονομάζουμε μεζεδάκια. Μπορεί να είναι κρύα ή ελαφρώς ζεστά.
Συνδυάζοντας διάφορα τέτοια μεζεδάκια μπορούμε να φτιάξουμε ένα πλήρες γεύμα ή να εμπλουτίσουμε ένα εορταστικό μπουφέ.
Στο Λονδίνο ένα βραδινό μας αποτελείτο από  διάφορα Tapas  που με μεγάλη επιμέλεια έφτιαξαν τα παιδιά μου.

Ζήλεψα κάποια από αυτά και τα έφτιαξα κι εγώ στο εορταστικό μας τραπέζι στη γιορτή του συζύγου και σας τα παρουσιάζω.
Ντοματάκια γεμιστά με πανσέτα 
Υλικά 
Ντοματάκια
Καπνιστή πανσέτα
Φύλλα μαρουλιού
Μαγιονέζα
Διαδικασία
Πλένουμε τα ντοματάκια τα σκουπίζουμε και με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού  αφαιρούμε ένα μικρό κομματάκι από τη μεριά που είχε το κοτσανάκι.
Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού ή ειδικού εργαλείου αδειάσματος αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό τους.
Τα αραδιάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ανάποδα να φύγουν τα πολλά υγρά.

Σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος ψήνουμε την πανσέτα στο γκριλ γυρίζοντας μια φορά για 10-15 λεπτά ανάλογα με το πάχος.
Μόλις κρυώσει λίγο την κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Κόβουμε μικρά κομματάκια από φύλλα μαρουλιού και γεμίζουμε τα ντοματάκια με κομματάκια πανσέτας και ένα φύλλο μαρουλιού.
Από πάνω βάζουμε  λίγη μαγιονέζα.
Μπορούμε να βάλουμε καπνιστό μπέικον και αντί για μαγιονέζα κομματάκια γραβιέρας.

Μπλινίς με καπνιστό σολομό και παντζάρια

Τα μπλινίς είναι μικρές τηγανίτες τις οποίες μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ή να τις αγοράσουμε από μεγάλα Σ/Μ σε συσκευασία. Εγώ επειδή δεν προλάβαινα να τις φτιάξω αγόρασα μελλοντικά όμως θα ασχοληθώ με το θέμα. Εναλλακτικά αντί για μπλινίς μπορούμε να βάλουμε  λεπτές φέτες ψωμιού σικάλεως (υπάρχουν σε συσκευασίες σε κάποια Σ/Μ).
Τα υλικά
Μείγμα πρώτο
Καπνιστό σολομό
Τυρί κρέμα
Χυμό λεμονιού και το ξύσμα
Άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
Σάλτσα ταρτάρ
Πιπέρι
Μείγμα δεύτερο
Παντζάρια βρασμένα και ψιλοκομμένα
Σάλτσα ταρτάρ
Τυρί κρέμα
Αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Ψιλοκόβουμε το σολομό και αναμιγνύουμε  όλα τα υλικά  σε ένα μπολ.
Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε τα υλικά του δεύτερου μείγματος
Ψήνουμε σε ένα ταψάκι για 5 λεπτά στο γκρίλ τα μπλινίς και τα αραδιάζουμε  σε μια πιατέλα.
Με ένα κουταλάκι βάζουμε λίγο από το ένα μείγμα και λίγο από το άλλο.
Διακοσμούμε με κομματάκια άνηθου.

Οι ποσότητες που έβαλα ήταν με το μάτι ανάλογα με το πόσα κομμάτι θέλουμε υπολογίζουμε περίπου.
Αντί για σάλτσα ταρτάρ μπορείτε να βάλετε creme fraiche

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • kiki
    • 20 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Λατρεύω τα μεζεδάκια όπως κι αν λέγονται! Πολύ καλή επιλογή αυτά!

  1. Απάντηση

    Φοβερά!Θα ήθελα να δοκιμάσω πάντως τώρα!

  2. Απάντηση

    Αυτά είναι τα καλύτερα γεύματα σε γιορτινό ή καθημερινό τραπέζι, η ποικιλία μεζέδων !!!

  3. Απάντηση

    Ωραία και τα δύο!
    Μου αρέσουν τα μεζεδάκια ή ορεκτικά ή όπως τα λένε. Τα ντοματίνια μου έκλεψαν την καρδιά!

  4. Απάντηση

    Πολύ ωραία τα μεζεδάκια σου Ξανθή!

    • Amelie
    • 21 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Και οι δύο εκδοχές φαίνονται νοστιμότατες, το μόνο πρόβλημα είναι ότι αντί για ένα μεζεδάκι θα μπορούσα να φάω ολόκληρη την πιατέλα!!!

  5. Απάντηση

    Υπέροχα μεζεδάκια Ξανθή!!!! Λατρεμένα!!
    Καλή σου μέρα!

  6. Απάντηση

    Τα μεζεδάκια τα προτιμώ και από το κυρίως φαγητό, είναι αυτά που φέρνουν πιο κοντά μια παρέα!!
    Πολύ νόστιμα δείχνουν τα δικά σου Ξανθή μου!

  7. Απάντηση

    Να τον χαίρεσαι και από εδώ Ξανθή μου! Πολύ μου αρέσουν τα μεζεδάκια που έφτιαξες!

  8. Απάντηση

    Τα λατρεύω αυτά τα μεζεδάκια, τέλεια Ξανθή μου!!!
    Φιλιά!

    • Silena
    • 21 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Πολύ μου αρέσουν τέτοια μεζεδάκια!!!!! Γίνονται γρήγορα, χωρίς να ακολουθείς πιστά ποσότητες και υλικά και συνοδεύουν ευχάριστα το κρασάκι ή την μπυρίτσα!!!!!
    Καλό βράδυ!!!

    • Lenia
    • 22 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Να χαίρεσαι κ τον σύζυγο κ τα προκομμένα παιδάκια σου που φτιάχνουν τέτοιες νοστιμιές!
    Φιλάκια!

  9. Απάντηση

    Να τον χαίρεσαι τον σύζυγό σου!Μ’ αρέσουν πολύ και εμφανισιακά.Είναι ό,τι πρέπει για καλεσμένους σε μπουφέ!

  10. Απάντηση

    Πολυ΄ωραία αυτά τα μεζεδάκια και δεν ειναι και συνηθισμένα.
    Θα τα δοκιμάσω κάποια στιγμη

    Φιλιά

  11. Απάντηση

    Γενικα μου αρέσουν πολύ τα μεζεδάκια
    απ οποια χώρα και αν προέρχονται 🙂

  12. Απάντηση

    Ξανθή μου τα παιδάκια σου σε περιποιήθηκαν με εξαιρετικές λιχουδιές, μπράβο τους και ευχαριστούμε πολύ που τα μοιράστηκες μαζί μας!
    Φαίνονται καταπληκτικά!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode